Flash και κατασκευή ιστοσελίδων
Το τέλος μιας εποχής που σημάδεψε το διαδίκτυο και την κατασκευή ιστοσελίδων
Flash και κατασκευή ιστοσελίδων: Είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα….
Σήμερα γράφουμε στη μνήμη του Adobe Flash (πρώην Macromedia), κάτι που ένα σωρό άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ νέοι για να θυμηθούν. Το γράφουμε με αγάπη, λαχτάρα και μια αίσθηση ανακούφισης που έχει τελειώσει.
Ήρθαμε να επαινέσουμε το Flash, να του ασκήσουμε κριτική και τελικά να το θάψουμε στο νεκροταφείο των παλαιών νέων τεχνολογιών.
Ο λόγος που σωστά διακρίνεται μια σημαντική φόρτιση στα γραφόμενα μας είναι ότι η ιστορία μας είναι στενά συνδεδεμένη με αυτήν την τεχνολογία. Το πρώτο dreamweaver.gr σχεδιάστηκε με flash εξ\’ ολοκλήρου το 2001 .
Είναι δύσκολο να σας περιγράψουμε την χαρά μας όταν παρουσιάσαμε μια ιστοσελίδα με κίνηση και στυλ σε μια περίοδο που το ελληνικό διαδίκτυο είχε ελάχιστες και στην πλειοψηφία τους κακάσχημες ιστοσελίδες με τα σημερινά πάντα δεδομένα κρινόμενες.
Ακόμα και το όνομα του domain name μας , dreamweaver.gr έχει προέλθει από την άλλη δημοφιλή εφαρμογή της τότε Macromedia που εξαγόρασε αργότερα η Adobe και διατηρεί μέχρι και σήμερα.
Το όνομα του ταιριαστό για μια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων όπως η δική μας. Dream Weaver – Ονειρο – Υφαντής. Διαθέσιμο το domain name το κατοχυρώσαμε.
Εξάλλου εμείς κατασκευάζουμε ιστοσελίδες και όχι software για την κατασκευή ιστοσελίδων. Είχαμε αρχικά πάντα την διευκρίνηση αυτή σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα μας και να σημειώσουμε ότι δεν δεχθήκαμε ποτέ καμία ενόχληση είτε από την macromedia είτε από την adobe τα σχεδόν 20 χρόνια που είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του domain name.
Ακούμε για πολύ καιρό το θάνατο του Flash. Ξέρουμε ότι έρχεται. Ο Δεκέμβριος 2020 ανακοινώθηκε ως το επίσημο χρονικό πλαίσιο για την κατάργηση, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές σχετικά με αυτό: είναι ήδη νεκρό. Έχει περιοριστεί αυστηρά σε ανθρώπους που πουλάνε flash παιχνίδια – αρχεία στο Steam .
Αυτό το τελευταίο κομμάτι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους , επειδή τα παιχνίδια Flash ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας και νομίζουμε ότι τα αρχεία αυτά πρέπει να διατηρηθούν.
Το ίδιο το Διαδίκτυο για εμάς παρότι κατέληξε (ευτυχώς) ένα μέσο βιοπορισμού δεν ξεκίνησε έτσι.
Μας έδωσε έναν τρόπο να δούμε πέρα από το σπίτι μας , την γειτονιά μας και τον μικρόκοσμο μας . Το Flash ήταν μέρος αυτής της εποχής όταν το Διαδίκτυο ένιωθε νέο, φρέσκο και γεμάτο δυνατότητες.
Το Flash ήταν για ανόητα κινούμενα σχέδια και παιχνίδια που ο υπολογιστής που μας είχαν αγοράσει οι δικοί μας μπορούσε να χειριστεί μόλις μετά από μισή ώρα λήψης.
Φτιάξαμε ακόμη και τα πρώτα μενού κινούμενης πλοήγησης στο Flash. Μπορεί αυτά να μενού να έμοιαζαν ακριβώς με αυτά που είχαμε σχεδιάσει στο Photoshop αλλά η κίνηση σε αυτά μας ενθουσίαζε. Αυτό ήταν πραγματικά μέρος της γοητείας του Flash.
Σε ποιους τομείς το flash πρωτοπόρησε και άνοιξε τον δρόμο στην δημιουργία ιστοσελίδων
Το FLASH έκανε τα online multimedia MAINSTREAM
Αστεία ιστορία, το JavaScript ήταν περίπου ενός έτους όταν κυκλοφόρησε το Flash. Ενώ τα HTML5 και JS είναι οι de-facto τεχνολογίες για την ολοκλήρωση των εργασιών τώρα, το Flash ήταν, για πολλούς, η καλύτερη επιλογή κατά την κυκλοφορία του.
Η JS είχε ασυνεπή υποστήριξη σε όλα τα προγράμματα περιήγησης και δεν συνοδεύτηκε από μια εύχρηστη εφαρμογή που θα σας επέτρεπε να σχεδιάσετε και να δώσετε κίνηση σε ότι θέλετε.
Ήταν (εν μέρει) το Flash που άνοιξε έναν κόσμο διαδικτυακών επιχειρηματικών δυνατοτήτων, που έκανε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι το Διαδίκτυο είχε έρθει να ανταγωνιστεί τον κόσμο της τηλεόρασης. Ένα κόσμο με εικόνα , ήχο αλλά κυρίως κίνηση.
Έφερε ένα κύμα οικονομικών και κοινωνικών επενδύσεων που δεν θα φαινόταν ξανά μέχρι την έλευση των κύριων κοινωνικών δικτύων όπως το MySpace.
Το Διαδίκτυο ήταν ήδη μεγάλη επιχείρηση, αλλά η σχεδίαση Flash έγινε μια βιομηχανία από μόνη της.
Μπορείτε να δείτε στο online web design μουσείο εδώ πολλά websites που είχαν δημιουργηθεί με την χρήση flash
Το FLASH είναι responsive
Ναι, οι ιστότοποι Flash θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται αξιόπιστα σε όλες τις οθόνες και αναλύσεις (η γνωστή τεχνολογία με το όνομα responsive web design) . Πριν την εμφάνιση του flash οι ιστότοποι βασίζονταν αποκλειστικά σε HTML.
Φυσικά την περίοδο που εμφανίστηκε , κλήθηκε με άλλα ονόματα τότε, ονόματα όπως “Liquid Design” ή “Flex Design”.Αλλά θα μπορούσατε να δημιουργήσετε αξιόπιστα έναν ιστότοπο στο Flash, και ξέρατε ότι θα φαινόταν καλό σε όλα, από 800 × 600 οθόνες, έως τις καταστροφικές τεράστιες οθόνες 1024 × 768.
Ακόμα και με τις «ευρείες οθόνες – wide screens » τους το Flash εξακολουθούσε να φαίνεται καλό, ακόμα κι αν μια ομάδα ανθρώπων ξαφνικά έπρεπε να σταματήσουν να δημιουργούν τους ιστότοπους τους με αναλογία διαστάσεων square-ish aspect ratio
Το flash δεν αλλάζει ανάλογα με τον browser που το εμφανίζει (browser-agnostic)
Εκτός από την ψευδοαπόκριση, το πρόγραμμα αναπαραγωγής Flash με βάση την προσθήκη ήταν σχεδόν εγγυημένο ότι θα λειτουργεί το ίδιο σε κάθε μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης. Πίσω σε μια εποχή που ο Netscape και ο Internet Explorer δεν είχαν κάτι που έμοιαζε εξ αποστάσεως με την ισοτιμία των χαρακτηριστικών, η ικανότητα εγγύησης μιας σταθερής εμπειρίας στον ιστότοπο έπρεπε να εκτιμηθεί.
Όταν βγήκαν οι FireFox και Chrome, με τον IE να υστερεί περισσότερο, αυτό δεν άλλαξε.
Ενώ η Ομάδα Εργασίας CSS και άλλοι αγωνίστηκαν πολύ και σκληρά για να γίνει το Διαδίκτυο κάτι χρήσιμο, το Flash ξεπέρασε την απόλυτη ευκολία του. Εάν ο ιστότοπός σας δημιουργήθηκε με Flash, δεν χρειάστηκε να νοιαστείτε ποια προγράμματα περιήγησης υποστήριξαν την ετικέτα <marquee> ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο τέχνασμα ήταν νέο και μοντέρνο.
To flash έφερε στο προσκήνιο το video streaming
Θυμάστε πότε το YouTube είχε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο με βάση το Flash; Πολύ πριν από το YouTube, σχεδόν κάθε ιστότοπος με βίντεο χρησιμοποιούσε Flash για αναπαραγωγή βίντεο στο διαδίκτυο. Ξεκίνησε με ορισμένους ιστότοπους που πιθανώς δεν έπρεπε να αναφέρω γύρω από τα παιδιά και τότε όλοι το έκαναν.
Μερικές από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι να βλέπω κινούμενα σχέδια κλιπ ως έφηβος.Τέλος πάντων, ας επιστρέψουμε στο θέμα μου: Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ροή βίντεο μέσω Flash. Αν σας άρεσε ποτέ μια πρωτότυπη εκπομπή Netflix ή Prime , Μπορείτε να ευχαριστήσετε τη Macromedia και το Flash για αυτό.
Τι δεν πήγε καλά με το flash
Προφανώς, δεν ήταν όλα ρόδινα και χρυσά. Αν ήταν, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα, καλύτερα πράγματα. Το Flash αντιμετώπισε προβλήματα που τελικά το σκότωσαν, δίνοντάς μας την ευκαιρία, μάλλον, την ευθύνη να εκφωνήσουμε τον επικήδειο σε μια από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες του Διαδικτύου.
Πρώτον, ήταν γεμάτος bugs και θέματα ασφαλείας: Αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα end game δεδομένο στον κόσμο της τεχνολογίας . Τι να πει η Microsoft και τα windows της τότε.
Ωστόσο, καθώς το Flash ωριμάζει και η βάση κώδικα επεκτείνοντας τα σφάλματα γινόντουσαν όλο και πιο έντονα. Το γεγονός ότι ήταν επιρρεπές σε μυριάδες θέματα ασφαλείας το έκανε δύσκολο να ασχοληθεί με αυτό κάθε εταιρεία που σκοπεύει στο κέρδος.
Φανταστείτε την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος / eshop που να έχει αναπτυχθεί σε flash και να χρειάζονταν να υποστηρίξει πωλήσεις εντός ενός επισφαλούς περιβάλλοντος σε θέματα ασφαλείας.
Τι πιθανότητες δίνετε σε ένα διαδίκτυο που μαστίζεται από απειλές ασφαλείας όσο αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ένα e-commerce περιβάλλον που ορθά δίνει την προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην χρηστικότητα / απλότητα;
Ακόμα όμως και αν κάποιος ξεπερνούσε αυτό το σημείο (που δεν γίνεται αλλά λέμε προς χάρη της συζήτησης και μόνο) , το επόμενο σημείο είναι κάτι που δεν μπορεί να συζητηθεί ούτε καν για χάρη της συζητήσεως.
Δεύτερον, ήταν SEO-εχθρικό
Εδώ ήταν το πιο σοβαρό πρόβλημα κατά την ταπεινή μας γνώμη. Τι νόημα έχει ένας ιστοτόπος ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα / eshop που η τεχνολογία flash του απαγορεύει να συγκαταλέγεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης ;
Βλέπετε το flash αντιμετωπίστηκε από τις μηχανές αναζήτησης ως μια σειρά κινούμενων / εναλλασόμενων εικόνων στις οποίες το κείμενο / text που υπάρχει επάνω τους είναι μη αναγνώσιμο.
Αυτό καθιστούσε άκυρη κάθε διαδικασία προώθησης μιας ιστοσελίδας ή ενός eshop .
Η ύπαρξη ενός ιστότοπου που δεν μπορεί να ευρετηριάσει η Google είναι απλώς απαγορευμένη. Όταν τελικά η Google κατάφερε να ευρετηριάσει αρχεία SWF, ήταν ήδη πολύ αργά.
Τρίτον, η απόδοσή του χειροτέρευσε σταθερά
Με ένα διευρυνόμενο σύνολο χαρακτηριστικών και κώδικα, η προσθήκη Flash χρειάζονταν όλο και περισσότερους πόρος για να λειτουργήσει.
Συνδέστε το με το Google Chrome κατά τη διάρκεια των χειρότερων ημερών χρήσης του που σημαίνει σημαντική κατανάλωση μνήμης RAM από το πρόγραμμα περιήγησης και θα δείτε την λειτουργία του pc σας να επηρεάζεται σημαντικά.
Όλα αυτά σε μια εποχή που η εξοικονόμηση πόρων στην κατασκευή ιστοσελίδων έχει αποκτήσει εκτός από τον προφανή πρακτικό χαρακτήρα και ιδεολογικό μανδύα όπως μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό μας άρθρο εδώ .
Στη συνέχεια, ενώ οι επιτραπέζιοι υπολογιστές γίνονταν όλο και πιο ισχυροί για να συμβαδίζουν με το Flash, η Apple πήγε και παρουσίασε το iPhone.
Η Λάμψη του άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες στο διαδίκτυο .Έλα όμως που οι εφαρμογές flash σε αυτό ποτέ δεν λειτούργησαν με επιτυχία.
Ακόμη και οι κατασκευαστές εφαρμογών για το iphone , εκτός της Apple , δεν κατάφεραν να συμπεριλάβουν μια επιτυχημένη εφαρμογή Flash . Η όλη σχέση iphone – flash ήταν τόσο προβληματική που το διαζύγιο ήταν αναμενόμενο.
Ήταν τόσο ταλαιπωρία που όταν η Apple έχασε επίσημα την υποστήριξη Flash, ολόκληρος ο κόσμος είπε, “Εντάξει, ναι, αυτή ήταν η φυσική κατάληξη”
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το Flash ήταν πάντα στοχοπροσηλωμένο στο Linux. Απλά το αναφέρουμε για καθαρά ιστορικούς λόγους όπως και όλο το άρθρο αυτό εξάλλου.
Χοῦς εἶ καί εἰς χοῦν ἀπελεύσει…
Το Flash ήταν, ένα σημείο εξέλιξης για το Διαδίκτυο στο σύνολό του αναντίλεκτα. Μπορεί να έχει ξεπεραστεί εδώ και χρόνια πλέον αλλά θα ήταν απερίσκεπτο να αγνοήσουμε όλα τα θατικά πράγματα που εισήγαγε στο διαδίκτυο.
Αντίο λοιπόν και αναπαύσου εν ειρήνη. Θα μας λείψεις.