Κατασκευή ιστοσελίδας με wordpress

Κατασκευή ιστοσελίδας με wordpress

Κεφάλαιο 2 Εύρεση και εγκατάσταση ενός θέματος

Στα τελευταία μας posts ασχολούμαστε με το wordpress 5.0 συνθέτοντας σταδιακά την ύλη που πρόκειται να αποτελέσει την 2η έκδοση του βιβλίου μας για το wordpress που θα εκδοθεί και πάλι από τις εκδόσεις Φυλάτος ευχόμενοι να γίνει και αυτό best seller όπως η 1η έκδοση του βιβλίου μας στο Public και αλλού.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό βήμα στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας με wordpress που δεν είναι άλλο από την επιλογή ενός θέματος – προτύπου (template) πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η δημιουργία του ιστοτόπου σας .

Η εύρεση και η εγκατάσταση ενός θέματος είναι ένα από τα πιο καίρια σημεία στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας στο WordPress.

Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, όσον αφορά το επίπεδο του σχεδιασμού και της πολυπλοκότητας που μπορείτε να βρείτε σε θέματα στις μέρες μας. Αυτό σας επιτρέπει να επιτύχετε μια εμφάνιση υψηλής ποιότητας με χαμηλό προϋπολογισμό.

Υπάρχουν δύο διαδρομές για την επιλογή θεμάτων στο WordPress: Τα δωρεάν θέματα και τα επί πληρωμή θέματα.

Τα δωρεάν θέματα μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στον κατάλογο θεμάτων του WordPress.

Για να επισκεφθείτε τον κατάλογο θεμάτων, ενώ βρίσκεστε στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω από το Εμφάνιση και κάντε κλικ στο Θέματα. Θα δείτε μια λίστα με θέματα που έχετε εγκατεστημένα αυτή τη στιγμή. Κάνετε κλικ στο «Προσθήκη Νέου», στην κορυφή, για να βρεθείτε στον κατάλογο θεμάτων.


Εικόνα 3 1 Προσθήκη Νέου Θέματος

Όταν βρίσκεστε στον κατάλογο θεμάτων, μπορείτε να ταξινομήσετε – ή να βάλετε ένα φίλτρο – με βάση τα χρώματα, τη διάταξη, τα χαρακτηριστικά, και το θέμα.Για να δείτε πως μοιάζει εμφανισιακά ένα θέμα, απλά κάντε κλικ στην εικόνα ή κάντε κλικ στο κουμπί «Ζωντανή Προεπισκόπηση».

Μόλις βρείτε αυτό που σας αρέσει, πατήστε απλά στο κουμπί Εγκατάσταση. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κάντε κλικ στην επιλογή Ενεργοποίηση. Τώρα μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα σας και να δείτε το νέο σας θέμα. Σημείωση: Για να ελέγχετε την πρόοδο των εργασιών σας, την εμφάνιση της σελίδας μετά την εγκατάσταση νέου θέματος, τυχόν αλλαγές σε αυτό αλλά και την εφαρμογή λειτουργιών από πρόσθετα που εγκαθιστάτε, χρειάζεται απλά να πληκτρολογήσετε το domain σας, π.χ. www.todomainmou.gr .

Εάν λοιπόν το κάνατε, θα αναρωτιέστε πιθανόν γιατί η σελίδα σας δεν μοιάζει καθόλου με το θέμα που είδατε πριν το εγκαταστήσετε.

Οι σχεδιαστές θεμάτων παρουσιάζουν τα θέματά τους χρησιμοποιώντας έτοιμο περιεχόμενο όπως για παράδειγμα σελίδες, άρθρα, μενού, εικόνες, και ειδικές ρυθμίσεις. Αυτό γίνεται με στόχο να το παρουσιάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Αρχικά λοιπόν, η σελίδα σας θα μοιάζει διαφορετική γιατί προς το παρόν έχετε διαφορετικές ρυθμίσεις.

Μερικά θέματα είναι ευκολότερα σε αυτό το κομμάτι από ότι άλλα, αλλά μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να πετύχετε την ακριβή εμφάνιση του demo είναι να ψάξετε χειροκίνητα τον κώδικά τους και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε πού και πώς χρησιμοποιούν μικροεφαρμογές και πρόσθετα για να επιτύχουν την συγκεκριμένη εμφάνιση. Μπορεί να γίνει αρκετά κουραστική διαδικασία, εάν κάποιο θέμα δεν έχει ρυθμιστεί καλά εξ’ αρχής.

Ορισμένα θέματα θα έχουν επιλογές θέματος τις οποίες θα βρείτε στον Πίνακα Διαχείρισης, ή κάνοντας κλικ στο «Προσαρμογή» στην καρτέλα Εμφάνιση στον Πίνακα Ελέγχου.


Εικόνα 3 2 Προσαρμογή Θέματος

Κάθε θέμα είναι διαφορετικό, αλλά εκείνα που διαθέτουν καλές Επιλογές Θέματος καθιστούν πολύ πιο εύκολο το να προσαρμόσετε την εμφάνιση του ιστοτόπου σας, χωρίς να χρειάζεται να δείτε τον κώδικα για να καταλάβετε πώς έχει επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το θέμα καθιστά πολύ εύκολο το να ξεκινήσετε, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εισάγετε το περιεχόμενο του demo.

Τα θέματα που σας αφήνουν να εισάγετε το περιεχόμενο του demo, ουσιαστικά σας δίνουν ένα ακριβές αντίγραφο της demo έκδοσης του θέματος, ώστε να μπορείτε να πάρετε το σχεδιασμό τους
και απλά να αλλάξετε το κείμενο και τις εικόνες χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο στη σχεδίαση.

Η Προσαρμογή των Θεμάτων είναι μια ενότητα από μόνη της, γι’ αυτό θα εμβαθύνουμε σε επόμενα κεφάλαια.

Επί πληρωμή θέματα

Όπως συζητήσαμε, η δεύτερη διαδρομή που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην επιλογή θέματος στο WordPress είναι τα «επί πληρωμή θέματα»».

Τα επί πληρωμή θέματα κοστίζουν κάποια χρήματα και πωλούνται εκτός του καταλόγου θεμάτων του WordPress. Τείνουν να είναι υψηλότερης ποιότητας, να έχουν καλύτερο σχεδιασμό, και συνήθως συνδυάζονται με κάποιο πακέτο υποστήριξης.

Για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, συστήνουμε τη χρήση ενός επί πληρωμή θέματος. Τα δωρεάν θέματα είναι ωραία για να ξεκινήσετε, και μπορεί ακόμη και να χρησιμεύσουν ως μακροπρόθεσμη λύση εάν είναι από έναν αξιόπιστη δημιουργό θεμάτων. Αλλά τις περισσότερες φορές, θα έχετε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ένα επί πληρωμή θέμα.

Μία αξιόλογη εταιρεία για επί πληρωμή θέματα είναι η StudioPress . Η εταιρεία διαθέτει θέματα ποιότητας που είναι απλά, καθαρά και πολύ καλά κωδικοποιημένα. Ένα αξιοσημείωτο σημείο για να βρείτε συγκεντρωμένα πολλά επί πληρωμή WordPress θέματα είναι το Themeforest.net .

Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο ThemeForest και το StudioPress ή να κάνετε αναζητήσεις στο Google για τα καλύτερα επί πληρωμή WordPress θέματα. Υπάρχει ποικιλία επί πληρωμής θεμάτων σήμερα στην αγορά, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μια αξιόλογη και ποιοτική λύση.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που διαθέτουν κάποια θέματα είναι ότι διαθέτουν μια σωρεία μηχανισμών για να σας διευκολύνουν στις προωθητικές σας ενέργειες της ιστοσελίδας σας υποστηρίζοντας δημοφιλή seo εργαλεία όπως το Yoast και πολλά άλλα. Φυσικά το να έχετε ένα wordpress θέμα SEO Optimized and Compatible with Yoast SEO δεν είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας και με ένα δωρεάν πρότυπο wordpress.  Το να κερδίζεις όμως χρόνο και να έχεις κάτι καλορυθμισμένο είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα.

Πως να εγκαταστήσετε ένα επί πληρωμή θέμα WordPress

Για την εγκατάσταση ενός επί πληρωμή θέματος, η διαδικασία διαφέρει ελαφρώς από αυτή της εγκατάστασης ενός δωρεάν θέματος.

Μόλις εντοπίσετε και αγοράσετε το επί πληρωμή θέμα που σας ταιριάζει, η εταιρία θα σας παραδώσει ένα συμπιεσμένο «.zip» αρχείο. Με αυτό το αρχείο θα εγκαταστήσετε το επί πληρωμή θέμα στην ιστοσελίδα σας.

Πιο συγκεκριμένα, αφού κατεβάσετε το αρχείο στον υπολογιστή σας, επισκεφθείτε τον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Μετακινήστε τον κέρσορα πάνω στην επιλογή Εμφάνιση και κάντε κλικ στο Θέματα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Προσθήκη Νέου, στην κορυφή.

Μόλις είστε εκεί, κάντε κλικ στο κουμπί Μεταφόρτωση Θέματος στην κορυφή και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Choose File.

Βρείτε το συμπιεσμένο αρχείο από το θέμα σας και κάντε κλικ στο κουμπί Open, και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Εγακατάσταση Τώρα.

Μετά την εγκατάστασή του, κάντε κλικ στο σύνδεσμο ενεργοποίησης και έτσι θα έχετε ολοκληρώσει την εγκατάσταση.

Και πάλι, συνιστούμε τη χρήση ενός επί πληρωμή θέμα για σχεδόν όλους όσους χρησιμοποιούν το WordPress.

Τα «Premium» όπως αλλιώς λέγονται αυτά θέματα, συνήθως κοστίζουν κάπου μεταξύ των 20$ και 60$, και τα αξίζουν με το παραπάνω.
Απλά θυμηθείτε, τα δωρεάν θέματα είναι ωραία και μπορεί να φαίνονται σαν ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, αλλά συχνά σχεδιάζονται και κωδικοποιούνται με χαμηλότερες προδιαγραφές, δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, και έχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν ή να προσβληθούν μελλοντικά από κακόβουλο κώδικα και spam συνδέσμους.

Ειδικά όταν αγοράζετε ένα wordpress θέμα με σκοπό την κατασκευή ενός eshop τα πλεονεκτήματα χρήσης ενός πρότυπου που να χρησιμοποιεί το woocommerce addon είναι πολλά. Συνήθως συνοδεύεται και από μια σειρά addons που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών ενός ηλεκτρονικού καταστήματος / eshop όπως ενδεικτικά σελίδες πληρωμών με διάφορους παρόχων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, συστήματα υπολογισμού μεταφορικών , σύστημα υποστήριξης πελατών – επισκεπτών , συστήματα κριτικών καθώς και πρότυπα για ενημερωτικές σελίδες όπως όροι χρήσης και εμπιστευτικότητας, gdpr , πολιτική επιστροφών και πολλές άλλες  .

Σ’ αυτό το κεφάλαιο καλύψαμε την εύρεση και την εγκατάσταση θεμάτων. Στο επόμενο κεφάλαιο, θα πάρουμε το θέμα που εγκαταστήσαμε και θα αρχίσουμε να προσθέτουμε σε αυτό περιεχόμενο ώστε να αρχίσουμε επιτέλους να βλέπουμε πως θα φαίνεται ο νέος μας ιστότοπος.

 

Rate this post
Close Popup