Yoast SEO – Ελληνικό manual

Yoast SEO – Ελληνικό manual .

Ένας απόλυτος οδηγός για να προωθήσετε τις ιστοσελίδες σας που βασίζονται στην πλατφόρμα WordPress. Αποτελεί μετάφραση του εγχειριδίου που παρέχει το Yoast SEO το οποίο και μεταφράσαμε προσθέντοντας και κάποια δικά μας σχόλια και παρατηρήσεις προκειμένου να βοηθήσουμε το ελληνικό κοινό να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες αυτού του πραγματικά υπέροχου εργαλείου για seo.

Το WordPress είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου όσον αφορά την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Με δεδομένο αυτό, αν πιστεύετε ότι είναι περιττό να ξοδεύετε χρόνο στην βελτιστοποίηση, για τις μηχανές αναζήτησης, του WordPress, τότε κάνετε λάθος. Η βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κατάταξη σας, να αποκτήσετε περισσότερους συνδρομητές και να έχετε γενικά  μια καλύτερη ιστοσελίδα.

Καθώς θα ρίξουμε μια καθολική ματιά στην βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (του WordPress), κάτι που δείχνει ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια καλή βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης πρέπει να ενσωματώνεται σε όλες τις πλευρές του διαδικτυακού σας μάρκετινγκ και στις διαδικτυακές δημόσιες σχέσεις σας,  αυτός ο οδηγός καλύπτει πολλά σημεία, επομένως το διάβασμα του απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ελέγξτε τον πίνακα με τα περιεχόμενα παρακάτω αν θέλετε να παραλείψετε μερικά σημεία του άρθρου.

Ενημερώσεις για αυτό το άρθρο βελτιστοποίησης για της μηχανές αναζήτησης του WordPress

Αυτό το άρθρο είναι ενημερωμένο με τις καλύτερες πρακτικές για την βελτιστοποίηση για της μηχανές αναζήτησης του WordPress  από τις αρχές του 2008 και την κυκλοφορία του WordPress 2.5. Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να συμπεριλάβει σε ένα άρθρο όλες τις πληροφορίες από διάφορα άλλα άρθρα τα οποία γράψαμε για αυτό το θέμα εδώ ή σε άλλες ιστοσελίδες. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ένα: οι τελικές οδηγίες για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης  του WordPress.

Οι πρώτες εκδόσεις αυτού του άρθρου βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε μια προσθήκη που ονομάζεται HeadSpace αλλά και σε μια ακόμα σειρά από άλλες προσθήκες. Από τότε έχουμε κυκλοφορήσει την δική μας προσθήκη της Yoast για την βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης η οποία αντικαθιστά μερικές από αυτές. Αυτή η προσθήκη έχει αποδειχτεί τόσο ισχυρή που τη χρησιμοποιούν τώρα σελίδες όπως οι SearchEngineLand και The Next Web. Αυτή η προσθήκη της Yoast για την βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης είναι πολύ σταθερή και έτοιμη για χρήση επομένως αυτό το άρθρο υποθέτει ότι ήδη την χρησιμοποιείτε.

ΑΝ χρησιμοποιείτε μια άλλη προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης, όπως το πακέτο All in One SEO ή την Ultimate SEO, αλλά θα θέλατε να αλλάξετε και να εκμεταλλευτείτε την δική μας δωρεάν και πολύ ισχυρή προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης, γράψαμε έναν οδηγό μεταπήδησης για εσάς. Είναι μια εύκολη διαδικασία. Αν δεν χρησιμοποιείτε μια προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης ακόμα, πάρτε την δική μας προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast και προχωρήστε.

Καθώς η αναζήτηση, η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης και η πλατφόρμα του WordPress εξελίσσονται, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε αυτό το άρθρο με τις καλύτερες πρακτικές.

Πίνακας περιεχομένων

1 Βασική βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για το WordPress

Βασικά το WordPress  είναι ένα καλά βελτιστοποιημένο σύστημα, έτοιμο για χρήση, και κάνει πολύ καλύτερη δουλειά σε σχέση με άλλα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου που έχουμε χρησιμοποιήσει,  στο να επιτρέπει σε κάθε σελίδα να μπει σε κατάλογο. Παρόλα αυτά , υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να μπορείτε να δουλέψετε ευκολότερα μαζί του.

1.1 URLs

1.1.1 Δομή του Permalink

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξετε είναι η δομή του permalink σας. Θα βρείτε τις ρυθμίσεις για το permalink κάτω από τις Ρυθμίσεις → Permalinks. Το προκαθορισμένο permalink είναι ?p=<ταυτότηταδημοσίευσης>, αλλά προτιμούμε να χρησιμοποιούμε  /όνομα-δημοσίευσης/ ή /κατηγορία/όνομα-δημοσίευσης/. Για την πρώτη επιλογή, αλλάζετε την ρύθμιση σε /%όνομαδημοσίευσης%/:

Για να συμπεριλάβετε την κατηγορία, επιλέγετε  “Εξατομικευμένη Δομή” και αλλάζετε την τιμή σε /%κατηγορία%/%όνομαανάρτησης%/. Αν προηγούμενα είχατε  ?p=<ταυτότηταδημοσίευσης> σαν το permalink σας, το WordPress θα φροντίσει για όλες τις ανακατευθύνσεις. Αυτό ισχύει  ακόμα και αν κάνετε την αλλαγή από  /%όνομαδημοσίευσης%/σε /%κατηγορία%/%όνομαδημοσίευσης%/.

1.1.2 WWW εναντίον μη-WWW

Πρέπει να σκεφτείτε πως θέλετε να εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας, σαν  www.example.gr ή απλά example.gr. Βεβαιωθείτε ότι στις Γενικές Ρυθμίσεις , κάτω από τις Ρυθμίσεις → Γενικά, η έκδοση σύμφωνα με την οποία θέλετε να εμφανίζεται εκφράζεται σωστά:

Θα θέλετε επίσης να το ρυθμίσετε σωστά στην Κονσόλα Αναζήτησης του Google. Βεβαιωθείτε ότι στήσετε την ιστοσελίδα σας με την Κονσόλα Αναζήτησης του Google και ορίστε τον προτιμώμενο τομέα, μπορείτε να βρείτε αυτήν την ρύθμιση κάτω από τις Ρυθμίσεις → Προτιμώμενος τομέας:

Που μπορείτε να το ρυθμίσετε:

1.1.3 Αποκλεισμός λέξεων (Stop words)

Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε για τους permalinks για να αυξήσετε την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για το WordPress, είναι να αποκλείσετε ορισμένες λέξεις,  τις επονομαζόμενες  ‘stopwords’. Λέξεις σαν “ένα”, “και”, “ο” κτλ. Όπως γίνεται στην έκδοση 1.1.6, η προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast θα αφαιρεί αυτόματα αυτές τις λέξεις μόλις αποθηκεύετε μια δημοσίευση, έτσι ώστε να αποφύγετε αυτά τα μεγάλα, άσχημα URL’s όταν κάνετε έναν τίτλο δημοσίευσης με μορφή πρότασης.

Γενικά ,αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε να αλλάξει αφότου οι δημοσιεύσεις  έχουν δημοσιοποιηθεί. Αν οι άνθρωποι έχουν ήδη συνδεθεί με μια δημοσίευση σας, προσπαθήστε να μην αλλάζετε πια το permalink, και αν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σωστή ανακατεύθυνση της δημοσίευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το WordPress ανακατευθύνει το παλιό URL στο νέο αλλά αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να το κάνετε μόνοι σας.

1.1.4 Να έχετε Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό (SSL) ή όχι

Το 2014, η Google ανακοίνωσε ότι θα έδινε ένα (ομολογουμένως μικρό) όφελος κατάταξης στις ιστοσελίδες  HTTPS / SSL, και εξαιτίας αυτού, πολλές ιστοσελίδες άλλαξαν σε SSL. Ίσως είναι μια καλή ιδέα και για εσάς. Μπορείτε να έχετε πολλές μορφές πιστοποίησης ιστοσελίδων όπως την πιο απλή (domain validation) , την organization validation καθώς και την πιο πλήρη μορφή που είναι αυτή της Extended Validation .  Για θέματα πιστοποίησης ιστοσελίδων έχουμε δημιουργήσει το SafeSite.Gr το οποίο παρέχει όλα όσα χρειάζεστε να διαθέτει ο ιστοτόπος σας για να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο των μηχανών αναζήτησης όσο και των υποψηφίων πελατών / επισκεπτών σας.

1.2 Βελτιστοποιήστε τους τίτλους σας για καλύτερη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης

Ο τίτλος, τα περιεχόμενα του τίτλου της  ετικέτας στη σελίδας σας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης. Δεν είναι μόνο ο κυριολεκτικός τίτλος της καρτέλας ή του παραθύρου του περιηγητή, είναι επίσης η πρώτη γραμμή που βλέπουν οι άνθρωποι στα αποτελέσματα αναζήτησης και ακολουθούνται από  URL (ή το breadcrumb) και το  snippet, συνήθως η meta περιγραφή συνδυασμένη με ημερομηνία:

Σε πολλά blogs, ο τίτλος για πολλές δημοσιεύσεις σε blog παραμένει  “Τίτλος Blog » Αρχείο Blog » Λέξει κλειδί πλούσιος τίτλος δημοσίευσης” ή “Τίτλος Blog » Λέξει κλειδί πλούσιος τίτλος δημοσίευσης”. Για το blog στο WordPress για να πάρετε την κίνηση που αξίζει, αυτό πρέπει να είναι το αντίστροφο, για δύο λόγους:

  • Οι μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις πρώτες λέξεις, επομένως αν οι λέξεις κλειδιά είναι κοντά στην αρχή του τίτλου της σελίδας έχετε περισσότερες πιθανότητες για μια καλή κατάταξη.
  • Οι άνθρωποι που ψάχνουν σελίδες με αποτελέσματα βλέπουν τις πρώτες λέξεις στην αρχή. Αν οι λέξεις κλειδιά σας είναι στην αρχή της λίστας σας, η σελίδα σας είναι πιο πιθανό νε λάβει περισσότερα κλικ.

 

1.2.1 Έλεγχος τίτλων με την προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast

Μπορείτε να ελέγξετε τους τίτλους σας όσον αφορά την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης με την αντίστοιχη προσθήκη της Yoast. Υπάρχουν δύο μέρη της προσθήκης που τα ελέγχουν αυτά. Καταρχήν, μόλις κάνετε εγκατάσταση & ενεργοποιήσετε την προσθήκη, παίρνετε ένα τμήμα βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης στον διαχειριστή σας. Πηγαίνετε στην Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης → Τίτλοι &Metas και θα δείτε μερικές καρτέλες με διαφορετικά είδη σελίδων στην ιστοσελίδα σας. Για κάθε είδος δημοσίευσης και ταξινομία μπορείτε να ορίσετε ένα Πρότυπο Τίτλου (όπως και πρότυπα για περιγραφές meta, αλλά θα το αναφέρουμε αυτό αργότερα). Για δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα σας αυτό φαίνεται κάπως έτσι:

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στους τίτλους και τις περιγραφές meta, και βρίσκονται στην λίστα και επεξηγούνται στην καρτέλα βοήθειας στο επάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Βεβαιωθείτε ότι ελέγξατε αν το πρότυπο λειτουργεί και ότι δεν έχετε έναν αντιγραμμένο τίτλο ιστοσελίδας για παράδειγμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε την επιλογή “Υποχρεωτική αναθεώρηση” στην ίδια σελίδα ή  ακολουθήστε τις οδηγίες στην σελίδα για να τροποποιήσετε το πρότυπο σας.

Για άλλες σελίδες, έχουμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

  • Κατηγορίες, Ετικέτες και άλλη ταξινόμηση: %%όρος_τίτλου%% %%sep%% Αρχεία %%σελίδα%% %%όνομαιστοσελίδας%%
  • Σελίδες αναζήτησης: Αναζητήσατε  %%φράσηαναζήτησης%% %%sep%% %%όνομαιστοσελίδας%%
  • 404 σελίδες: Η σελίδα δεν βρέθηκε – Σφάλμα 404 %%sep%% %%όνομαιστοσελίδας%%
  • Αρχεία συντάκτη: %%όνομα%% %%sep%% Συντάκτης %%όνομαιστοσελίδας%%

Υπάρχουν και κάποια άλλα υπέροχα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε %%cf_<εξατομικευμένο όνομα πεδίου>%% για να χρησιμοποιήσετε ένα εξατομικευμένο πεδίο, αυτό μπορεί να είναι είτε ένα εξατομικευμένο πεδίο δημοσίευσης, μερικές φορές γνωστό σαν τιμή meta  δημοσίευσης, ή τιμή meta χρήστη. Σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ‘ρόλος’ του εξατομικευμένου πεδίου που χρησιμοποιούμε για να αποθηκεύσουμε τον ρόλο ενός χρήστη μέσα στην επιχείρηση μας.

Ο  κώδικας προτύπου  %%sep%%  αντικαθιστάται από τον διαχωριστή που επιλέγετε στην πρώτη σελίδα:

1.2.2 Βελτιστοποίηση μεμονωμένων δημοσιεύσεων

Επομένως τώρα που έχουμε δημιουργήσει σωστά πρότυπα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να βελτιστοποιούμε μεμονωμένες δημοσιεύσεις και σελίδες. Για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε την προεπισκόπηση snippet που δίνεται από την προσθήκη βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast :

Αυτή η προεπισκόπηση θα πάρει αυτόματα τις τιμές που έχετε ήδη συμπληρώσει στην δημοσίευση του blog σας και τις εφαρμόζει στο πρότυπο σας, αλλά μπορείτε επίσης να παρακάμψετε τον τίτλο χρησιμοποιώντας το πεδίο  τίτλου ακριβώς παρακάτω:

Η καταχώρηση θα δείξει μια προειδοποίηση από κάτω αν ο τίτλος σας είναι πολύ μεγάλος. Το μήκος του τίτλου δεν αποτελείται από ένα σταθερό αριθμό χαρακτήρων αλλά περιορίζεται στο μήκος εμφάνισης στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τα ακόλουθα πράγματα είναι σημαντικά για τους τίτλους:

  • Πρέπει πάντα νε περιέχουν το εμπορικό σας όνομα, κατά προτίμηση στο τέλος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να σας αναγνωρίζουν σε συνεχόμενες αναζητήσεις.
  • Πρέπει πάντα να περιέχουν την λέξη κλειδί που εσείς πιστεύετε ότι είναι η πιο σημαντική για την τρέχουσα δημοσίευση ή σελίδα σας, την οποία θα αποκαλούμε η κεντρική λέξη κλειδί από εδώ και πέρα. Η κεντρική λέξη κλειδί είναι προτιμότερο να είναι στην αρχή του τίτλου.
  • Ο υπόλοιπος τίτλος πρέπει να είναι δελεαστικός έτσι ώστε να κάνουν κλικ πάνω του οι χρήστες.

1.3 Βελτιστοποιήστε τις περιγραφές σας

Τώρα που έχετε τους κατάλληλους τίτλους, πρέπει να ξεκινήσουμε να εστιάζουμε στις meta περιγραφές. Η meta περιγραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις μηχανές αναζήτησης έτσι ώστε να εμφανιστεί στο snippet, είναι το μαύρο κομμάτι κειμένου που εμφανίζεται κάτω από το URL. Η meta περιγραφή χρησιμοποιείται συνήθως μόνο όταν περιέχει την λέξη κλειδί  την οποία ψάχνει ο χρήστης.

Μερικές προσθήκες χρησιμοποιούν αυτό που λέγεται “αυτόματες περιγραφές”. Από προκαθορισμένη επιλογή χρησιμοποιούν την πρώτη πρόταση μιας δημοσίευσης για να συμπληρώσουν την meta περιγραφή. Αυτό δεν είναι πολύ έξυπνο. Αυτή η πρώτη πρόταση μπορεί να είναι μια εισαγωγική πρόταση η οποία να είναι άσχετη με το θέμα.

Συνεπώς, η μόνη καλογραμμένη περιγραφή είναι μια που έχει γραφτεί με το χέρι, και αν σκέφτεστε μια αυτόματα παραγόμενη περιγραφή meta, μπορεί να μην καταφέρετε τίποτα και να αφήσετε την μηχανή αναζήτησης να ελέγξει το snippet… αν δεν χρησιμοποιήσετε την περιγραφή meta, η μηχανή αναζήτησης θα βρει την λέξη κλειδί που ψάχνεται στο έγγραφο σας και θα επιλέξει αυτόματα ένα string γύρω της, το οποίο θα σας δίνει μια λέξη ή δυο λέξεις  με έντονα γράμματα στην σελίδα με τα αποτελέσματα.

Η Αυτόματη παραγωγή snippet είναι μια “παράκαμψη”, και δεν υπάρχουν πραγματικές παρακάμψεις στην βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (του WordPress) (καμία που να δουλεύει δηλαδή).

Επομένως, χρησιμοποιήστε το πεδίο περιγραφής που θα βρείτε στην προσθήκη για βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast για να γράψετε μια περιγραφή meta. Βεβαιωθείτε ότι είναι δελεαστική για τον αναγνώστη έτσι ώστε να την επιλέξει και ότι περιέχει επίσης την κεντρική λέξη κλειδί της δημοσίευσης ή της σελίδας σας τουλάχιστον μια φορά.

1.4 Βελτιστοποίηση εικόνας

Ένα μέρος της βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress, το οποίο πολλές φορές παραβλέπεται είναι ο τρόπος που χειρίζεστε τις εικόνες σας. Κάνοντας πράγματα όπως το να γράφετε καλές εναλλακτικές ετικέτες για τις εικόνες και το να σκέφτεστε πώς να ονομάσετε τα αρχεία, μπορείτε να προκαλέσετε λίγη επιπλέον κίνηση από διαφορετικές μηχανές αναζήτησης για εικόνες. Επιπλέον, βοηθάτε τους λιγότερο ικανούς αναγνώστες σας, οι οποίοι βλέπουν την ιστοσελίδα σας σε ένα λογισμικό ανάγνωσης οθόνης να καταλάβουν τι  είναι κρυμμένο πίσω από αυτές.

Η χρήση κατάλληλων εναλλακτικών χαρακτηριστικών για εικόνες είναι επίσης κάτι που ελέγχεται στην λειτουργία Ανάλυση Σελίδας  που βρίσκεται στην προσθήκη βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast.

1.5 XML sitemaps

Για να πείτε στο Google αλλά και σε άλλες μηχανές αναζήτησης ότι η ιστοσελίδα σας έχει ενημερωθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  XML Sitemaps. Η προσθήκη βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast περιέχει από προκαθορισμένη επιλογή μια ενότητα με XML Sitemap την οποία απλά πρέπει να ενεργοποιήσετε. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις → XML Sitemaps και ενεργοποιήστε το XML sitemap (αν δεν είναι ήδη ενεργό):

Αμέσως μόλις πατήσετε Αποθήκευση, θα σας δώσει κάποιες επιλογές αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τις χρειάζεστε. Παράγει ένα XML sitemap για όλες τις δημοσιεύσεις, σελίδες, εξατομικευμένα είδη δημοσίευσης και τις ταξινομίες σας, όπως κατηγορίες και ετικέτες αλλά και (αν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν) άλλες εξατομικευμένες ταξινομίες.

Όταν κάνετε μια καινούρια δημοσίευση ή σελίδα, το XML sitemap υποβάλλεται αυτόματα στα Google & Bing, επιτρέποντας τους να βρουν εύκολα (και γρήγορα) το νέο σας περιεχόμενο.

Σε αντίθεση με άλλες προσθήκες για XML sitemap, αυτή η προσθήκη δεν παράγει ένα στατικό αρχείο, κάτι το οποίο αποτελεί μια ενδελεχή διαδικασία, ιδιαίτερα για τις μεγάλες ιστοσελίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει “δράση” κατά την δημοσίευση, κάτι το οποίο επιβραδύνει την δημοσίευση μια ανάρτησης. Αντί για αυτό, παράγει XML sitemaps σαν ένα είδος πρότυπου χρησιμοποιώντας την αναθεώρηση του WordPress, κάτι που είναι πολύ πιο γρήγορο ενώ επιτρέπει ταυτόχρονα στις cache προσθήκες να κάνουν cache στο αποτέλεσμα.

Θα ήταν έξυπνο επίσης να χωρίσετε αυτά τα sitemaps σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε το Google να έχει να πάρει μόνο νέα XML “υπο”-sitemap όταν γίνεται μια δημοσίευση, επειδή τα άλλα sitemaps δεν έχουν αλλάξει, χρησιμοποιώντας τις επιλογές στις οποίες έχουν γίνει οι αλλαγές.

Από πλευράς βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης, είναι καλύτερο από άλλα επειδή περιέχει επίσης τις εικόνες κάθε δημοσίευσης, κάτι που κάνει τις εικόνες σας να έχουν υψηλότερη κατάταξη στην Αναζήτηση Εικόνας του Google. Ενσωματώνεται επίσης απόλυτα στην υπόλοιπη προσθήκη βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι καμία δημοσίευση που εμφανίζεται σε καρτέλα δεν μένει αυτόματα έξω από το XML sitemap, με την επιλογή να την “συμπεριλάβει υποχρεωτικά” που βρίσκεται σε αυτό.

Τέλος, έχει ένα σχετικά ολοκληρωμένο API,επιτρέποντας μας αλλά και σε άλλους προγραμματιστές να προσθέσουν επιπλέον sitemaps, κάτι το οποίο  σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα όπως να δημιουργήσουμε μια επέκταση για Τοπική Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης, για Νέα και  για Βίντεο. Αυτές οι επεκτάσεις παράγουν αντίστοιχα ένα xml sitemap για νέα και ένα για βίντεο.

2. Βελτιστοποίηση Προτύπου

2.1 Breadcrumbs

Θα θέλατε να προσθέσετε breadcrumbs στις μεμονωμένες δημοσιεύσεις και σελίδες σας. Τα Breadcrumbs είναι οι σύνδεσμοι, συνήθως πάνω από τον τίτλο της δημοσίευσης, που μοιάζουν κάπως έτσι “Αρχική > Άρθρα > Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για το WordPress ”. Αυτά είναι χρήσιμα για δυο λόγους:

  • Επιτρέπουν στους χρήστες σας να πλοηγηθούν εύκολα στην ιστοσελίδα σας.
  • Επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να προσδιορίσουν την δομή της ιστοσελίδας σας ευκολότερα.

Αυτά τα breadcrumbs πρέπει να συνδέονται με την αρχική σας σελίδα και την κατηγορία στην οποία ανήκει η δημοσίευση. Αν η δημοσίευση ανήκει σε πολλές κατηγορίες θα πρέπει να επιλέξει μια. Για να δουλέψει αυτό, υιοθετήστε μια προσέγγιση single.php και page.php στο θέμα σας, και χρησιμοποιήστε τα breadcrumbs από την δική μας προσθήκη για βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast. Μπορείτε να βρείτε τις ρυθμίσεις για τα breadcrumbs στην σελίδα ρυθμίσεων, Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης → Εσωτερικοί σύνδεσμοι.

2.2 Επικεφαλίδες

Αν και τα περισσότερα θέματα για το WordPress το κάνουν αυτό σωστά, βεβαιωθείτε ότι ο τίτλος της δημοσίευσης σας είναι ένα <h1>, και τίποτα άλλο. Το όνομα του blog σας πρέπει να είναι  ένα <h1> στην αρχική σας σελίδα, και στις μεμονωμένες ή  κατηγοριοποιημένες σελίδες ή σε αυτές των δημοσιεύσεων δεν πρέπει να είναι πάνω από <h3>. Η πλαϊνή σας μπάρα δεν θα πρέπει να είναι υπερφορτωμένη με <h2> και <h3>.

Αυτά μπορείτε να τα επεξεργαστείτε εύκολα στα πρότυπα post.php and page.php.

2.3 Καθαρίστε τον κώδικα σας

Όλα αυτά τα  javascript και CSS που μπορεί να έχετε στα πρότυπα αρχεία σας, μετακινήστε τα σε εξωτερικά αρχεία javascripts και css, και κρατήστε τα πρότυπα σας καθαρά, αφού δεν βοηθούν στην Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για το WordPress. Αυτό σας διαβεβαιώνει ότι οι χρήστες σας μπορούν να κάνουν cache σε αυτά τα αρχεία, και οι μηχανές αναζήτησης δεν χρειάζεται να τα κατεβάσουν τις περισσότερες φορές.

2.4 Στοχεύσετε στην ταχύτητα

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τον αριθμό των σελίδων στο blog σας, στις οποίες η μηχανή αναζήτησης θα απλώσει τα δίχτυα της κάθε μέρα, είναι πόσο γρήγορα φορτώνεται το blog σας. Μπορείτε να κάνετε τρία πράγματα για να αυξήσετε την ταχύτητα σας στο WordPress.

  1. Βελτιστοποιήσετε το πρότυπο με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε σαν μια μικρή βάση δεδομένων ανάλογα με τις ανάγκες σας. Έχουμε επισημάνει πώς να το κάνετε αυτό στην δημοσίευση μας για επιτάχυνση του WordPress.
  2. Εγκαταστήσετε μια προσθήκη cache. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το W3 Total Cache αν είστε γνώστης τεχνικά ή το WP Super Cache αν δεν είστε.
  3. Το W3 Total Cache κάνει ακόμα περισσότερα μαγικά όταν συνδυαστεί με ένα CDN όπως το MaxCDN.

Επίσης, θυμηθείτε ότι δεν θα ήταν πολύ σοφό να μην πληρώνετε επαρκώς για την φιλοξενία. Αν θέλετε στην πραγματικότητα να πετύχετε με συνδέσμους που έχουν τον ρόλο δολώματος, και θέλετε το blog σας να διατηρεί υψηλά φορτία, επιλέξτε ένα καλό πακέτο φιλοξενίας. Μια εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες φιλοξενίας wordpress είναι η Hoster.Gr

2.5 Ξανασκεφτείτε αυτήν την πλαϊνή μπάρα

Χρειάζεται να συνδέεστε με όλους τους φίλους σας σε ολόκληρη την ιστοσελίδα σας; Η μήπως θα ήταν καλύτερο αυτό να γίνεται μόνο στην αρχική σας σελίδα; Το Google αλλά και άλλες μηχανές αναζήτησης αγνοούν τους εκτεταμένους συνδέσμους σε ιστοσελίδες, επομένως δεν βοηθάτε τους φίλους σας δίνοντας τους μια ιστοσελίδα με εκτεταμένους συνδέσμους, αλλά ούτε και τον εαυτό σας: επιτρέπετε στους επισκέπτες σας να απομακρυνθούν από την ιστοσελίδα σας από παντού, ενώ εσείς πραγματικά τους θέλετε να το ψάξουν ακόμα περισσότερο.

Το ίδιο ισχύει για τις μηχανές αναζήτησης: στις σελίδες με μεμονωμένες δημοσιεύσεις, αυτοί οι σύνδεσμοι δεν συνδέονται απαραίτητα με το επικείμενο θέμα, με αποτέλεσμα να μην σας βοηθούν καθόλου. Άρα: ξεφορτωθείτε τους. Πιθανώς υπάρχουν περισσότερα widgets σαν αυτούς τα οποία είναι χρήσιμα στην σελίδα στην αρχική σας σελίδα και άλλα που θέλετε σε υπο-σελίδες σας.

Κάποια μέρα θα μπορείτε να το αλλάζετε αυτό μέσα από το WordPress, τώρα όμως σας αναγκάζει να είτε να χρησιμοποιήσετε δύο πλαϊνές μπάρες, μια στην αρχική σελίδα και μια στις υπο-σελίδες, είτε να γράψετε συγκεκριμένες προσθήκες.

2.6 HTML sitemaps

Για μερικές ιστοσελίδες το HTML sitemap μπορεί να είναι άχρηστο, ιδιαίτερα όταν η σελίδα σας αποτελεί στην πραγματικότητα ένα blog, αλλά για εταιρικές ιστοσελίδες με πολλά επίπεδα σελίδων ένα HTML Sitemap μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.

3 Προχωρημένη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για το WordPress και αντιγραμμένο περιεχόμενο

Μόλις έχετε ολοκληρώσει τα βασικά, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα υπόλοιπα προβλήματα αφορούν ένα απλό θέμα: αντιγραμμένο περιεχόμενο. Το WordPress είναι έτοιμο για χρήση και έρχεται με μερικά διαφορετικά είδη ταξινομίας:

  1. Σύμφωνα με ημερομηνία
  2. Σύμφωνα με την κατηγορία
  3. Σύμφωνα με την ετικέτα

Παράλληλα με αυτό, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα χρειάζεστε να έχετε την ικανότητα να κάνετε κλικ από σελίδα σε σελίδα, ξεκινώντας από την αρχική σελίδα, και φτάνοντας μέχρι πίσω στην πρώτη δημοσίευση που κάνατε. Κλείνοντας, ο κάθε συντάκτης έχει επίσης το δικό του αρχείο, κάτω από  /συντάκτης/<όνομα-συντάκτη>/, με αποτέλεσμα την απόλυτη αντιγραφή περιεχομένου σε μεμονωμένα blogs του συντάκτη.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι, στην χειρότερη περίπτωση, μια δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε 5 ακόμα σελίδες εκτός από την μεμονωμένη σελίδα στην οποία πρέπει να είναι διαθέσιμο. Θα απαλλαγούμε από αυτήν την συγκέντρωση αντιγραμμένου περιεχομένου, επιτρέποντας του να έχει δικτυωθεί, αλλά χωρίς να είναι σε καρτέλες, φτιάχνοντας ταυτόχρονα τα θέματα σελιδοποίησης που προκύπτουν  από αυτό.

3.1 Noindex, ακολουθήστε σελίδες αρχείων και απενεργοποιήστε μερικά αρχεία

Αν χρησιμοποιείτε την προσθήκη για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast, βεβαιωθείτε ότι δεν θα επιτρέψετε την δημιουργία καρτέλας (η ακόμα και την ύπαρξη) των σελίδων αρχείων οι οποίες δεν ισχύουν στην σελίδα σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε κάτω από την Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης → Τίτλοι &Metas, όπου θα βρείτε τις ακόλουθες επιλογές στην καρτέλα με τα “Αρχεία”:

Οι παραπάνω ρυθμίσεις είναι οι ρυθμίσεις για την ιστοσελίδα μας. Όπως μπορείτε να δείτε, έχουμε απενεργοποιήσει πλήρως τα αρχεία σύμφωνα με την ημερομηνία, αφού δεν τα χρησιμοποιούμε. Οποιοσδήποτε σύνδεσμος που βασίζεται στην ημερομηνία θα ανακατευθύνει στην αρχική σας σελίδα εξαιτίας αυτής της ρύθμισης. Δεν έχουμε πειράξει τα αρχεία συντάκτη, αλλά έχουμε ρυθμίσει τις υπο-σελίδες αυτών των αρχείων έτσι ώστε να είναι noindex, από προεπιλογή. Επομένως ποτέ δεν θα προσγειωνόσαστε στην σελίδα  2 ενός αρχείου στην ιστοσελίδα μας από τις μηχανές αναζήτησης (αλλάξτε το αυτό στην Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης → Τίτλοι & Metas → Άλλη καρτέλα):

Σε μικρότερες ιστοσελίδες μπορεί να είναι χρήσιμο να επιλέξετε noindex είτε στην κατηγορία είτε στην δομή της ετικέτας, αλλά σύμφωνα με την εμπειρία μας η επιλογή noindex στο yoast.com επιφέρει πολύ μικρή αλλαγή , αν όχι καθόλου.

Υπάρχει ένα είδος αρχείου το οποίο είναι noindex, από προεπιλογή και στην προσθήκη βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast: οι σελίδες με τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες πρακτικές από το Google, στην οποία μια ρύθμιση μένει εκτός αφού αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να την έχετε.

Έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που χειρίζεται το Google αρχεία σελιδοποίησης, ιδιαίτερα όταν παρουσίασε την υποστήριξη για τους συνδέσμους  rel=”επόμενος” και rel=”προηγούμενος”. Η προσθήκη μας για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast φροντίζει όλες τις απαραίτητες αλλαγές αυτόματα.

3.2 Απενεργοποίηση αχρείαστων αρχείων

Αν το blog σας αποτελεί blog ενός συντάκτη, η δεν χρειάζεστε αρχεία συντακτών, χρησιμοποιήστε την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress για να απενεργοποιήσετε τα αρχεία συντακτών. Επίσης, αν δεν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ένα αρχείο σύμφωνα με την ημερομηνία: απενεργοποιήστε το. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε αυτά τα αρχεία στο πρότυπο σας, κάποιος μπορεί να συνδεθεί σε αυτά με αποτέλεσμα να σπάσει την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress…

3.3 Σελιδοποίηση

Τρίτον, θα θέλατε να βεβαιωθείτε ότι αν ένα bot πάει σε μια σελίδα κατηγορίας, θα μπορεί να φτάσει σε όλες τις υποκείμενες σελίδες χωρίς προβλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν έχετε πολλές δημοσιεύσεις σε μια κατηγορία, ένα bot μπορεί να πρέπει να πάει 10 σελίδες πίσω πριν μπορέσει να βρει τον σύνδεσμο για μια από τις προηγούμενες καλές σας δημοσιεύσεις…

Υπάρχει μια εύκολη λύση, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές προσθήκες που ασχολούνται με αυτό. Η αγαπημένη μας είναι με διαφορά η WP-PageNavi, την οποία διαχειρίζεται η Scribu, από τους καλύτερους προγραμματιστές του WordPress.

3.4 Canonical (Κανονικό)

Το Φεβρουάριο του 2009, οι κύριες μηχανές αναζήτησης παρουσίασαν το στοιχείο rel=”canonical”. Αυτό είναι μια ακόμα ευκολία για την αντιμετώπιση αντιγραμμένου περιεχομένου. Το WordPress έχει ενσωματώσει τα στοιχεία κανονικού συνδέσμου σε μεμονωμένες δημοσιεύσεις και σελίδες, αλλά έχει μερικά bugs. Δεν στέλνει κανονικούς συνδέσμους σε οποιαδήποτε άλλη σελίδα. Με την ενεργοποίηση της δικής μας προσθήκης για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης από την Yoast, αυτόματα παίρνετε στοιχεία κανονικού συνδέσμου για κάθε είδος σελίδας στο WordPress.

4 Μια δομή ιστοσελίδας για υψηλή κατάταξη

Τα blogs δικτυώνονται τόσο εύκολα εξαιτίας της δομής των κατηγοριών, των ετικετών κτλ.: όλα τα άρθρα συνδέονται καλά, και συνήθως αυτό γίνεται καλά και καθαρά. Παρόλα αυτά, αυτό έχει το κόστος του: η δύναμη κατάταξης είναι εξασθενισμένη. Αυτό γίνεται για ένα και μόνο λόγο: τα σχόλια.

4.1 Σελίδες αντί για δημοσιεύσεις

Πιθανώς έχετε παρατηρήσει μέχρι τώρα, ή το παρατηρείτε τώρα, ότι αυτή η δημοσίευση βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress δεν είναι στην πραγματικότητα… δημοσίευση. Είναι μια σελίδα. Γιατί; Για αρκετούς λόγους. Πρώτον, αυτό το άρθρο έπρεπε να είναι “θυγατρική”- σελίδα της δική μας σελίδας WordPress, έτσι ώστε να είναι στην σωστή θέση αυτού του blog. Δεύτερον, για κατάταξη όσον αφορά [την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress], αυτό το άρθρο πρέπει να έχει την σωστή πυκνότητα από λέξεις κλειδιά. Και εδώ είναι που γίνεται το λάθος. Τα σχόλια καταστρέφουν την προσεκτικά δομημένη πυκνότητα από λέξεις κλειδιά.

Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα πιο σημαντικά μας άρθρα σε σελίδες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα ενημερώνετε εύκολα και να κάνετε μια νέα δημοσίευση για αυτά που έχετε αλλάξει.Σαν dreamweaver.gr με τα σχόλια να περνούν από προέγκριση γνωρίζουμε ότι δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα γιαυτό και το μεταφρασμένο οδηγό τον περάσαμε σαν blog post.

4.2 Νέο κρασί σε παλιό μπουκάλι

Αν μια δημοσίευση στο blog σας γίνει απίστευτα δημοφιλής και ξεκινήσει να κατατάσσετε με βάση μια ωραία λέξη κλειδί, από αυτή που έγινε για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Δημιουργήστε μια νέα σελίδα με ενημερωμένο και βελτιωμένο περιεχόμενο
  • Αλλάξτε το slug της παλιάς δημοσίευσης σε δημοσίευση-όνομα-αυθεντικό
  • Δημοσιεύστε την νέα σελίδα κάτω από URL της παλιάς δημοσίευσης, ή ανακατευθύνετε το URL της παλιάς δημοσίευσης στο νέο URL
  • Στείλτε ένα e-mail σε όποιον συνδέεται με την παλιά σας δημοσίευση την οποία ενημερώσατε και βελτιώσατε
  • Περιμένετε τους συνδέσμους να έρθουν, πάλι
  • Αποκτήστε καλύτερη κατάταξη για τον επιθυμητό σας όρο καθώς έχετε:
    • Μεγαλύτερο έλεγχο της πυκνότητας των λέξεων κλειδιά
    • Περισσότερους συνδέσμους που δείχνουν το άρθρο
    • Ικανότητα να συνεχίσετε να ενημερώνετε το άρθρο όπως νομίζετε, έτσι ώστε να βελτιώσετε το περιεχόμενο του και την κατάταξη του

Κάποιοι από εσάς θα πουν: Θα μπορούσα να κάνω 301 να ανακατευθυνθούν από την παλιά δημοσίευση στην καινούρια με το ίδιο αποτέλεσμα. Ισχύει. Εκτός: θα χάσετε τα σχόλια της παλιάς δημοσίευσης, κάτι το οποίο είναι κατά την γνώμη μας ένα σημάδι έλλειψης σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που ξόδεψαν χρόνο αφήνοντας σας ένα μήνυμα, και μην ξεχνάτε επίσης ότι 301 ανακατευθύνσεις απαιτούν λίγο χρόνο μερικές φορές. Φυσικά πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτήν την τεχνική με προσοχή, και να μην κάνετε κατάχρηση για να κατατάξετε άλλα προϊόντα, αλλά πιστεύουμε ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Για παράδειγμα, αυτό το άρθρο: αν ήρθατε εδώ μέσω μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, και περιμένετε ένα άρθρο για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress, αυτό ακριβώς θα πάρετε!

4.3 Σύνδεση με σχετικές δημοσιεύσεις

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι πολύ σημαντικοί στο να βοηθήσουν το Google να καταλάβει την δομή της ιστοσελίδας σας. Δεν θα δείχνετε μόνο σχετικές δημοσιεύσεις κάτω από την δημοσίευση σας, αλλά θα δημιουργείτε επίσης συνδέσμους στο κείμενο σας για άλλες   σχετικές δημοσιεύσεις. Όσο περισσότερους συνδέσμους έχει μια σελίδα ή μια δημοσίευση, τόσο πιο σημαντική θα είναι για την μηχανή αναζήτησης. Στην βελτιστοποίηση για της μηχανές αναζήτησης της Yoast έχουμε τώρα έναν μετρητή συνδέσμων κειμένου, αν δείτε ότι ένα σημαντικό ή  ακρογωνιαίο άρθρο σας, έχει πολύ λίγους συνδέσμους, μπορείτε να ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε άμεσα.

Στο Premium πακέτο βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης της Yoast προσφέρουμε ακόμα και εργαλείο για εξωτερικούς συνδέσμους το οποίο σας βοηθάει να βρείτε τις σωστές δημοσιεύσεις ή σελίδες για να συνδεθείτε.

4.4 Χαλαρώστε με τις ετικέτες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ιστοσελίδες είναι η υπερβολική χρήση από ετικέτες (tags). Θυμηθείτε ότι μια ετικέτα δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αν συσχετίσετε ένα περιεχόμενο με ένα άλλο, και πιο συγκεκριμένα με μια ομάδα από δημοσιεύσεις μεταξύ τους.

5. Βελτιστοποίηση μετατροπής

Κάντε τους αναγνώστες να γίνουν συνδρομητές!

Πολλοί bloggers πιστεύουν ακόμα επειδή το blog τους είναι ένα blog, δεν χρειάζεται να βελτιστοποιήσουν τίποτα. Λάθος. Για να συνδεθούν οι άνθρωποι μαζί σας, πρέπει να διαβάσουν το blog σας. Και τι νομίζετε ότι είναι ευκολότερο: Να κάνετε κάποιον που ήδη επισκέπτεται το blog σας να επισκεφτεί τακτικά και στην συνέχεια να συνδεθεί στο blog σας, ή να κάνετε κάποιον που επισκέπτεται το blog σας για πρώτη φορά να συνδεθεί με το blog σας άμεσα; Σωστά.

Ένα από τα πράγματα που βρήκαμε ότι είναι πολύ σημαντικά, και το έχουν βρει και οι περισσότεροι bloggers, είναι ότι μια επιλογή με συνδρομή RSS είναι πολύ σημαντική, καθώς προσφέρει ένα τρόπο συνδρομής μέσω e-mail. Προσφέρουμε επιλογές συνδρομής με εβδομαδιαία e-mail, χρησιμοποιώντας το MailChimp, και ανακαλύψαμε ότι πολλοί άνθρωποι έτειναν να κάνουν κλικ πάνω σε αυτά.

Ένα άλλο πράγμα το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι πότε οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν συνδρομή στο blog σας. Αν μόλις τελείωσαν την ανάγνωση ενός άρθρου σας, και τους άρεσε πραγματικά, αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να τους προσεγγίσετε, σωστά; Αυτό γίνεται γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν γραμμές σαν αυτές στο τέλος μιας δημοσίευσης τους: “Σας άρεσε αυτή η δημοσίευση; Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας και αποκτήστε πολλά περισσότερα!”

Μια ακόμα εξαιρετική στιγμή για να κάνετε τους ανθρώπους να εγγραφούν είναι όταν έχουν μόλις σχολιάσει στο blog σας για πρώτη φορά, για τον οποίο σκοπό χρησιμοποιούμε την δική μας προσθήκη για ανακατεύθυνση σχολίων. Κάτι το οποίο μας οδηγεί στην επόμενη κύρια πλευρά της βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress:

6 Βελτιστοποίηση σχολίων

Εμπλέξετε τους αναγνώστες σας

Τα σχόλια αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά σημεία ενός blog. Όπως ισχυρίζεται η Wikipedia:

Η δυνατότητα να κάνουν σχόλια οι αναγνώστες με διαδραστική μορφή είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος πολλών blogs.

Τα σχόλια δεν είναι μόνο ωραία επειδή οι άνθρωποι σας λένε πόσο ξεχωριστοί είστε, ή ότι κάνατε ένα λάθος, ή οτιδήποτε άλλο θέλουν να σας πουν. Πάνω από όλα είναι σημαντικά επειδή δείχνουν συμμετοχή. Και η συμμετοχή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες έτσι ώστε να συνδεθούν οι άνθρωποι μαζί σας: σας δείχνουν ότι ενδιαφέρονται και ότι είναι ανοιχτή σε συζήτηση, και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απαντήσετε έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια σχέση!

6.1 Πώς να κάνετε τους ανθρώπους να σχολιάσουν

Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι: να τους το ζητήσετε. Γράψτε με ύφος που εμπλέκει τον αναγνώστη, και στην συνέχεια ρωτήστε τους αναγνώστες του blog σας για την γνώμη τους και το τι πιστεύουν για την ιστορία κτλ.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι οι σύνδεσμοι των σχολίων σας. Είναι ο σύνδεσμος για τα σχόλια  “Χωρίς σχόλια »”; Ή είναι “Χωρίς σχόλια ακόμα, οι σκέψεις σας είναι ευπρόσδεκτες »”; Καταλαβαίνετε την διαφορά; Μπορείτε να το αλλάξετε αυτό ανοίγοντας το πρότυπο καρτέλας index.php template, αναζητώντας τον σύνδεσμο αναζήτηση σχολίων και αλλάζοντας τα κείμενα μέσα σε αυτήν την λειτουργία.

6.2 Ελάτε κοντά με αυτούς που σας κάνουν σχόλια

Κάτι άλλο που πρέπει να κάνετε είναι να ευχαριστείτε τους ανθρώπους που σας κάνουν ένα σχόλιο στο blog σας. Δεν χρειάζεται φυσικά κάθε φορά να γίνεται αυτό γιατί καταντάει ενοχλητικό, αλλά αν το κάνετε την πρώτη φορά θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Ο Justin Shattuck σκέφτηκε το ίδιο, και δημιούργησε την προσθήκη Comment Relish η οποία στέλνει ένα email όταν κάποιος κάνει το πρώτο του σχόλιο, δυστυχώς όμως, αυτή η προσθήκη δεν υποστηρίζεται ακόμα. Μια άλλη επιλογή, η οποία υποστηρίζεται και είναι λιγότερο ενοχλητική / spammy, είναι να εγκαταστήσετε την προσθήκη μας ανακατεύθυνση σχολίων. Αυτή η προσθήκη σας επιτρέπει να ανακατευθύνετε τους ανθρώπους που έκαναν το πρώτο σχόλιο τους σε μια συγκεκριμένη “ευχαριστήρια” σελίδα.

6.3 Διατήρηση ανθρώπων στην συζήτηση

Τώρα που οι άνθρωποι έχουν πάρει μέρος στην συζήτηση στο blog σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα μείνουν στην συζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εγκαταστήσετε την προσθήκη εγγραφή σε σχόλια, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν εγγραφή σε μια σειρά σχολίων όπως θα έκαναν σε ένα forum, και τους στέλνει ένα e-mail για κάθε σχόλιο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να συνεχίσετε την συζήτηση, και ίσως οι αναγνώστες σας θα σας δώσουν νέες προοπτικές για νέες δημοσιεύσεις.

 

7 Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για ένα εξωτερικό blog

Αν ακολουθήσατε όλες τις παραπάνω συμβουλές για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress, έχετε πολλές πιθανότητες να έχετε επιτυχία, σαν blogger αλλά και στις μηχανές αναζήτησης. Τώρα, το τελευταίο βήμα ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Πηγαίνετε εκεί έξω και μιλήστε διαδικτυακά στου ανθρώπους.

7.1 Ακολουθήστε αυτούς που σας κάνουν σχόλια

Υπάρχει μια κινητικότητα στο διαδίκτυο εδώ και λίγο καιρό που ονομάζεται  “Εσύ σχολιάζεις  – Εγώ ακολουθώ“. Θέλουν να αφαιρέσετε την ετικέτα ‘μην ακολουθείς’ από τα σχόλια σας για να “επιβραβεύσετε” τους επισκέπτες σας. Τώρα, συμφωνούμε, αλλά… αυτό θα σας φέρει πολλά spam, αφού το blog του WordPress μετατραπεί σε ένα blog με καλή κατάταξη…  Αυτό που συμβουλεύουμε παρόλα αυτά, είναι να ακολουθείτε τους επισκέπτες σας! Πηγαίνετε στις ιστοσελίδες τους, και κάντε ένα σχόλιο σε ένα από τα άρθρα τους, ένα καλό, εύστοχο σχόλιο, έτσι ώστε να κερδίσετε ακόμα περισσότερο σεβασμό από μέρους τους.

Αν πιστεύεται ότι αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι κατά μέσο όρο, γύρω στο 1% των επισκεπτών σας θα κάνουν ένα σχόλιο. Αυτή είναι μια ομάδα ανθρώπων που πρέπει να φροντίσετε!

7.2 Χρήση Twitter

Το Twitter είναι ωραία μορφή μικρο-blogging /κουβέντας /ή όπως αλλιώς θέλετε να το αποκαλέσετε. Σχεδόν όλοι οι ‘ωραίοι τύποι’ βρίσκονται εκεί, και διαβάζουν τα tweets τους πιο συχνά από ότι διαβάζουν τα e-mail τους και μακάρι να γνωρίζατε πώς να τους προσεγγίσετε μέσω e-mail.

Για αρχή, αν χρησιμοποιείτε τα προγράμματα WordTwit ή Twitter Tools, όλες οι δημοσιεύσεις σας μπορούν να εμφανιστούν στο Twitter, κάτι το οποίο θα σας φέρει μερικούς αναγνώστες! Οι άνθρωποι θα νοιώσουν ακόμα πιο χαρούμενοι αν σχολιάσουν στο Twitter, κάτι το οποίο ίσως σας βάλει σε μια δυο επιπλέον συνομιλίες.

7.3 Εύρεση σχετικών blogs και επεξεργασία τους

Αν θέλετε να έχετε καλή κατάταξη για συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά, πηγαίνετε στο Google, και δείτε ποια blogs έχουν κατάταξη στα κορυφαία 10 για εκείνες τις λέξεις κλειδιά. Διαβάστε αυτά τα blogs, ξεκινήστε την δημοσίευση εύστοχων σχολίων, ακολουθήστε τις δημοσιεύσεις τους κάνοντας μια δημοσίευση στο δικό σας blog και συνδεθείτε πίσω με αυτούς: επικοινωνήστε! Ο μόνος τρόπος να πάρετε τους συνδέσμους που χρειάζεστε είναι να είστε μέλος της κοινότητας.

8 Μέτρηση αποτελεσμάτων

Μια καλή καμπάνια βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης δεν βασίζεται μόνο στην εφαρμογή αλλαγών αλλά και στην μέτρηση του αποτελέσματος αυτών των αλλαγών και βλέποντας τι δουλεύει έτσι ώστε να συνεχίσετε να το κάνετε. Δύο υπέροχα πακέτα για αναλυτικά στοιχεία είναι τα Google Analytics και getClicky. Χρήσιμες προσθήκες για αυτά τα πακέτα για αναλυτικά στοιχεία είναι τα MonsterInsights και η δική μας προσθήκη Clicky plugin.

Μπορείτε επίσης να μετρήσετε τα αποτελέσματα παρακολουθώντας τις κατατάξεις, το πρόβλημα με αυτό παρόλα αυτά, είναι ότι δύσκολο να προσδιορίσετε “πραγματικές” κατατάξεις εξαιτίας των εξατομικευμένων και περιορισμένων σε μια τοποθεσία αποτελεσμάτων αναζήτησης. Πραγματικά, το καλύτερο αποτέλεσμα του να είστε καλός στην βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress  είναι να έχετε περισσότερη κίνηση.

Μια ακόμα υπέροχη πηγή δεδομένων είναι η Κονσόλα Αναζήτησης της Google. Μερικά σχετικά απλά κόλπα που δίνουμε στους ανθρώπους είναι τα ακόλουθα:

  • Πηγαίνετε στην Κονσόλα Αναζήτησης
  • Πηγαίνετε στην “ιστοσελίδα σας στο διαδίκτυο”, και στην συνέχεια “Αναζήτηση ερωτημάτων”.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή “Κατέβασμα αυτού του πίνακα”.
  • Ανοίξτε το αρχείο CSV που παίρνετε στο Excel.
  • Αντικαταστήσετε όλες τις περιπτώσεις “<10” στην στήλη με τα κλικ με 9.
  • Επιλέξτε ολόκληρη την πρώτη σειρά και κάντε κλικ στην επιλογή φιλτραρίσματος, συνήθως το εικονίδιο είναι χοάνη:
  • Για την μέση θέση στήλης, επιλέξτε  “μεγαλύτερη από 5”, με αύξουσα σειρά.
  • Στην συνέχεια για την στήλη με τα “Κλικ”, επιλέξτε φθίνουσα σειρά.

Έχετε τώρα τις λέξεις κλειδιά με τις οποίες σας βρίσκουν στις σελίδες αποτελεσμάτων όπου έχετε κατάταξη κάτω από #6. Το γεγονός ότι έκαναν κλικ πάνω στην σελίδα σας αποδεικνύει ότι βρήκαν το αποτέλεσμα σας ενδιαφέρον: δείτε αν μπορείτε να βελτιστοποιήσετε οποιονδήποτε από αυτούς τους όρους υψηλότερα από μια #6 μέση κατάταξη: χρησιμοποιήστε την Ανάλυση Σελίδας στην προσθήκη μας για βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης για να βελτιώσετε την σελίδα, βελτιώσετε το αντίγραφο, να ζητήσετε από άλλους να συνδεθούν μαζί σας, κτλ.

9. Επίλογος για την βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης του WordPress

Αυτός ο οδηγός σας δίνει πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην WordPress ιστοσελίδα σας. Σας δίνει πολλές τεχνικές συμβουλές, συμβουλές μετατροπής, συμβουλές περιεχομένου, συμβουλές συζήτησης και πολλά άλλα. Υπάρχει μια παγίδα όμως: αν θέλετε να έχετε μια υψηλή κατάταξη για ανταγωνιστικούς ρόλους, θα πρέπει να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε και να δημιουργήσετε υπέροχο και ασυναγώνιστο περιεχόμενο στην διαδικασία.

Κλείνοντας ευελπιστούμε ότι με την μετάφραση που κάναμε στο manual του Yoast SEOδώσαμε μια χείρα βοηθείας σε όσους χρησιμοποιούν ήδη ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το υπέροχο εργαλείο για την προώθηση της ιστοσελίδας σας και κυρίως αναδείξαμε την συνάφεια ανάμεσα  στην  κατασκευή ιστοσελίδων  και στην κατασκευή eshop με την προώθηση ιστοσελίδων. Μια σχέση που πολλές φορές υποτιμάται δίνοντας όλο το βάρος στο offsite seo και άλλοτε υπερτιμάτε δίνοντας όλα το βάρος στο onsite seo

Με εκτίμηση

Θανάσης Δαβαλάς