WebP αρχεία εικόνας στην κατασκευή ιστοσελίδων. Γιατί και πως;
Η δημιουργία ιστοσελίδων δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη όσο το ψηφιακό τοπίο συνεχίζει να εξελίσσεται, αφού η εξέλιξη αυτή αφορά τις τεχνολογίες και τις μορφές των εικόνων που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.
Η μορφή εικόνας WebP έχει γίνει πρόσφατα δημοφιλής λόγω της ανώτερης συμπίεσης, η οποία όμως δεν μειώνει την ποιότητα της εικόνας. Ωστόσο, παρά τα πολυάριθμα πλεονεκτήματά της μορφής αυτής, οι διαχειριστές ιστότοπων WordPress μπορεί να χρειαστούν βοήθεια όταν προσπαθούν να ανεβάσουν αυτές τις εικόνες στις ιστοσελίδες τους.
Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα βασικά των εικόνων WebP, τα προβλήματα που μπορεί να έχετε κατά τη μεταφόρτωση εικόνων WebP και λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.
Webp τι είναι ;
Το WebP αρχείο είναι μια καινοτόμος μορφή εικόνας που αναπτύχθηκε από την Google για να παρέχει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ποιότητας εικόνας και μεγέθους αρχείου. Χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές συμπίεσης για να παρέχει συμπίεση χωρίς απώλειες και φωτογραφίες και γραφικά που προβάλλονται Online.
Ως αποτέλεσμα, οι εικόνες WebP είναι σημαντικά μικρότερες σε μέγεθος αρχείου σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές όπως το JPEG και το PNG, ενώ διατηρούν αισθητά ανώτερη ποιότητα εικόνας.
Οι εικόνες WebP είναι κατά μέσο όρο 26% μικρότερες από τα αρχεία PNG και έως 34% μικρότερες από τα αρχεία JPEG όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ ενώ χάρη στο μικρότερο μέγεθος των αρχείων, οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν εικόνες WebP φορτώνονται γρηγορότερα, χρησιμοποιούν λιγότερο εύρος ζώνης και εξοικονομούν ενέργεια από την μπαταρία, ειδικά στις κινητές συσκευές όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Πλεονεκτήματα της WebP μορφής στην κατασκευή ιστοσελίδων
Το WebP έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές εικόνας, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για σχεδιαστές και προγραμματιστές ιστοσελίδων. Μερικά από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:
Βελτιωμένη συμπίεση
Οι προηγμένοι αλγόριθμοι συμπίεσης του WebP του επιτρέπουν να παράγει μικρότερα μεγέθη αρχείων χωρίς να χάνει σημαντικά την ποιότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για ιστότοπους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε οπτικό περιεχόμενο. Μειώνει τα συνολικά δεδομένα που πρέπει να μεταφερθούν, με αποτέλεσμα μια πιο αποτελεσματική και βελτιωμένη εμπειρία περιήγησης.
Σε σύγκριση με τις μορφές JPEG και PNG, οι εικόνες WebP μπορεί να είναι έως και 30% μικρότερες, γεγονός που τις καθιστά πιο αποτελεσματική επιλογή για το σχεδιασμό ιστού.
Καλύτερη ποιότητα εικόνας
Παρά τα μειωμένα μεγέθη αρχείων, οι εικόνες WebP προσφέρουν ανώτερη ποιότητα εικόνας σε σύγκριση με τις αντίστοιχες JPEG και PNG.
Αυτό οφείλεται σε βελτιωμένους αλγόριθμους που ελαχιστοποιούν την απώλεια ποιότητας κατά τη διαδικασία συμπίεσης. Οι εικόνες WebP διατηρούν την ευκρίνεια και τη λεπτομέρεια, διασφαλίζοντας ότι τα γραφικά παραμένουν ελκυστικά και εντυπωσιακά ακόμα και όταν συμπιέζονται για εξοικονόμηση bandwidth.
Γρηγορότεροι χρόνοι φόρτωσης
Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της βελτιωμένης συμπίεσης και ποιότητας εικόνας του WebP είναι η συνακόλουθη αύξηση στην ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας.
Καθώς τα μικρότερα μεγέθη αρχείων απαιτούν λιγότερο bandwidth για τη μεταφορά, οι εικόνες WebP φορτώνονται πιο γρήγορα, οδηγώντας σε ταχύτερη και πιο απρόσκοπτη εμπειρία περιήγησης για τους χρήστες.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο σημερινό περιβάλλον που βασίζεται σε κινητές συσκευές, όπου οι χρήστες αναμένουν γρήγορους χρόνους φόρτωσης και είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν ιστοτόπους αργής φόρτωσης.
Ας δούμε τώρα μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μεταφόρτωση εικόνων WebP.
Γιατί δεν μπορώ να ανεβάσω webP στο WordPress μου;
Αν και οι εικόνες WebP προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για τους σύγχρονους ιστότοπους, ορισμένοι χρήστες του WordPress μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για τη μεταφόρτωσή τους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτά τα ζητήματα, μερικοί από τους οποίους περιγράφονται παρακάτω:
Έλλειψη εγγενούς υποστήριξης σε παλαιότερες εκδόσεις του WordPress
Το WordPress σχεδόν πρόσφατα πρόσθεσε εγγενή υποστήριξη για εικόνες WebP, ξεκινώντας από την έκδοση 5.8. Οι χρήστες με παλαιότερες εκδόσεις πλατφόρμας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη μεταφόρτωση αρχείων WebP λόγω της έλλειψης ενσωματωμένης συμβατότητας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται η αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη έκδοση του WordPress για να επωφεληθείτε από την εγγενή υποστήριξη WebP.
Προβλήματα ασφαλείας και περιορισμοί τύπου αρχείου
Το WordPress εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των χρηστών του. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι ο περιορισμός των τύπων αρχείων που μπορούν να μεταφορτωθούν στην πλατφόρμα. Σε προηγούμενες εκδόσεις, το WebP δεν ήταν στη λίστα των επιτρεπόμενων τύπων αρχείων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα μεταφόρτωσης.
Ακόμη και με εγγενή υποστήριξη σε νεότερες εκδόσεις, ορισμένες προσθήκες ασφαλείας ή προσαρμοσμένες διαμορφώσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να αποκλείουν τις μεταφορτώσεις WebP, απαιτώντας προσαρμογές σε αυτές τις ρυθμίσεις για να καταστεί δυνατή η χρήση εικόνων WebP.
Ασυμβατότητα με συγκεκριμένα θέματα και πρόσθετα
Ορισμένα θέματα και προσθήκες WordPress ενδέχεται να μην είναι συμβατά με εικόνες WebP, προκαλώντας προβλήματα εμφάνισης ή λειτουργικότητας στον ιστότοπο.Αυτές οι ασυμβατότητες μπορεί να προέρχονται από ξεπερασμένες πρακτικές κωδικοποίησης, έλλειψη ενημερώσεων ή ένα θέμα ή πρόσθετο που πρέπει να σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τη μορφή WebP.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να ενημερώσετε ή να αντικαταστήσετε το προβληματικό θέμα ή την προσθήκη για να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη ενσωμάτωση WebP με τον ιστότοπό σας στο WordPress.
Λύσεις για να μπορέσετε να ανεβάσετε εικόνες webp στο WordPress
Ενημέρωση στην πιο πρόσφατη έκδοση WordPress
Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη WebP είναι να ενημερώσετε την εγκατάσταση του WordPress στην πιο πρόσφατη έκδοση.
Από την έκδοση 5.8, το WordPress υποστηρίζει εγγενώς εικόνες WebP, επιτρέποντας την απρόσκοπτη μεταφόρτωση και ενσωμάτωση στον ιστότοπό σας. Θυμηθείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστοτόπου σας προτού εκτελέσετε οποιεσδήποτε ενημερώσεις για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή σε περίπτωση μη αναμενόμενων προβλημάτων.
Όπως λέει εξάλλου και μια ρήση στην πληροφορική
Υπάρχουν δυο ειδών χρήστες στην πληροφορική. Όσοι είχαν πάρει backup και όσοι θα ευχόντουσαν να είχαν πάρει backup
Χρήση πρόσθετων
Εάν η ενημέρωση του WordPress δεν είναι εφικτή ή εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα μετά την ενημέρωση, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα για να προσθέσετε υποστήριξη WebP στον ιστότοπό σας.
Ορισμένες δημοφιλείς προσθήκες για την ενεργοποίηση της υποστήριξης WebP στο WordPress περιλαμβάνουν:
Αυτά τα πρόσθετα σάς επιτρέπουν να ανεβάσετε εικόνες WebP και προσφέρουν πρόσθετες δυνατότητες, όπως αυτόματη βελτιστοποίηση και μετατροπή εικόνας.
Το Imagify: Ένα Εργαλείο για την Βελτιστοποίηση Εικόνων σε Ιστοσελίδες WordPress
Το Imagify είναι ένα δημοφιλές plugin του WordPress που σας βοηθάει να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες στην ιστοσελίδα σας, μετατρέποντάς τες σε μορφή WebP, συμπιέζοντάς τες και αλλάζοντας το μέγεθός τους κατάλληλα. Αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα πίσω από το WP Rocket, ένα γνωστό plugin που σας βοηθά να έχετε ένα γρήγορο wordpress
Βήματα Χρήσης του Imagify με το WordPress:
- Εγκατάσταση και Ενεργοποίηση του Plugin: Πηγαίνετε στον πίνακα ελέγχου του WordPress, πλοηγηθείτε στα Plugins > Add New, αναζητήστε το “Imagify” και κάντε κλικ στο “Install Now” και στη συνέχεια “Activate”.
- Εγγραφή για Δωρεάν API Κλειδί: Μετά την ενεργοποίηση του plugin, πηγαίνετε στο Settings > Imagify και εγγραφείτε για ένα δωρεάν API κλειδί. Θα λάβετε το API κλειδί στο email σας. Επικολλήστε το API κλειδί στο αντίστοιχο πεδίο στις ρυθμίσεις του Imagify.
- Ρύθμιση Imagify: Στις ρυθμίσεις του Imagify, μπορείτε να επιλέξετε το επιθυμητό επίπεδο συμπίεσης (Normal, Aggressive, ή Ultra) και να ενεργοποιήσετε τη μετατροπή σε WebP. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την επιλογή “Create WebP versions of images” για να δημιουργηθούν αυτόματα εικόνες WebP.
- Βελτιστοποίηση Υπαρχόντων Εικόνων: Το Imagify σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε όλες τις υπάρχουσες εικόνες στη βιβλιοθήκη πολυμέσων του WordPress σας. Πηγαίνετε στη σελίδα Media > Bulk Optimization και κάντε κλικ στο κουμπί “Optimize all images” για να ξεκινήσει η διαδικασία.
- Ανέβασμα Νέων Εικόνων: Μετά τη ρύθμιση του Imagify, μπορείτε να ανεβάσετε νέες εικόνες στην ιστοσελίδα του WordPress σας όπως συνήθως. Το plugin θα βελτιστοποιήσει αυτόματα και θα δημιουργήσει εκδόσεις WebP των ανεβασμένων εικόνων.
Χρησιμοποιώντας το Imagify με το WordPress, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την απόδοση της ιστοσελίδας σας, μειώνοντας το μέγεθος των αρχείων εικόνων και παρέχοντας εικόνες WebP σε συμβατούς περιηγητές.
Το πρόγραμμα σπουδών micromaster in web design του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων και την dreamweaver.gr ως φορέα εξάσκησης χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία
Τροποποίηση του .htaccess αρχείου
Για προχωρημένους χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με τις ρυθμίσεις παραμέτρων διακομιστή, η τροποποίηση του αρχείου .htaccess μπορεί να ενεργοποιήσει την υποστήριξη WebP προσθέτοντας κατάλληλους κανόνες rewrite.
Αυτή η μέθοδος απαιτεί προσεκτικό χειρισμό, καθώς εσφαλμένες τροποποιήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με τον ιστότοπό σας. Πάντα να δημιουργείτε αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου .htaccess πριν κάνετε αλλαγές.
Αυτή η μέθοδος προϋποθέτει ότι έχετε μετατρέψει και μεταφορτώσει εικόνες WebP στον διακομιστή σας μαζί με τα αρχικά αρχεία. Επίσης, αυτή η μέθοδος ισχύει κυρίως για διακομιστές Apache. Η διαδικασία θα διαφέρει εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικό διακομιστή (όπως ο Nginx).
Εδώ ο οδηγός βήμα – βήμα για να κάνετε την τροποποίηση στο .htaccess αρχείο σας:
- Συνδεθείτε στον διακομιστή του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας έναν πελάτη FTP ή έναν διαχειριστή αρχείων που παρέχεται από την υπηρεσία φιλοξενίας σας.
- Εντοπίστε το . αρχείο htaccessστον ριζικό κατάλογο του ιστότοπού σας (συνήθως στον φάκελο public_html ). Εάν δεν μπορείτε να δείτε το αρχείο, βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα-πελάτης FTP ή ο διαχειριστής αρχείων είναι ρυθμισμένος να εμφανίζει κρυφά αρχεία.
- Κάντε λήψη του αρχείου .htaccessστον τοπικό σας υπολογιστή και δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.
- Ανοίξτε το αρχείο .htaccessμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το Notepad, Notepad++ ή το Sublime Text.
- Προσθέστε τον ακόλουθο κώδικα στην κορυφή του αρχείου .htaccess:
- Αυτός ο κώδικας ελέγχει εάν το πρόγραμμα περιήγησης υποστηρίζει WebP και εάν υπάρχει μια έκδοση WebP της ζητούμενης εικόνας, στη συνέχεια προβάλλει την εικόνα WebP αντί της αρχικής.
- Αποθηκεύστε το τροποποιημένο αρχείο .htaccessκαι μεταφορτώστε το ξανά στον διακομιστή σας, αντικαθιστώντας το αρχικό.
- Δοκιμάστε τον ιστότοπό σας για να βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και ότι οι εικόνες WebP προβάλλονται σε υποστηριζόμενα προγράμματα περιήγησης.
Θυμηθείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησής σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης κατά τη δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε τις πιο πρόσφατες αλλαγές.
Μετατροπή εικόνων σε WebP αρχεία με χρήση εξωτερικών εργαλείων
Mπορείτε να μετατρέψετε εικόνες σε WebP αρχεία χρησιμοποιώντας εξωτερικά εργαλεία πριν τις ανεβάσετε στον ιστότοπό σας με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων.
Η μετατροπή εικόνων με εξωτερικά εργαλεία συχνά οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα από τη χρήση πρόσθετων.
Πολυάριθμοι διαδικτυακοί μετατροπείς και εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή μπορούν να μετατρέψουν εικόνες JPEG και PNG σε μορφή WebP. Μερικές δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:
Χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας είναι σε μορφή WebP πριν τις προσθέσετε στον ιστότοπό σας στο WordPress και αν τυχόν είστε αρχάριοι στην επεξεργασία εικόνων μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας εδώ με βασικές συμβουλές επεξεργασίας εικόνων.
Ας δούμε και τα μειονεκτήματα ενός αρχείου webp
Τα Μειονεκτήματα των Αρχείων WebP
Παρόλο που τα αρχεία WebP προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο μέγεθος αρχείου και βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Αδύναμη Υποστήριξη Περιηγητών: Παρόλο που οι περισσότεροι μεγάλοι περιηγητές υποστηρίζουν πλέον το WebP, παλαιότεροι περιηγητές όπως τα Edge 12-17, Firefox 2-64 και Internet Explorer δεν το κάνουν. Αυτό μπορεί να περιορίσει την προσβασιμότητα του περιεχομένου σας για χρήστες με παλαιότερους περιηγητές.
- Περιορισμένη Αποδοχή σε Σύγκριση με Άλλες Μορφές: Το WebP δεν έχει γίνει τόσο ευρέως αποδεκτό όσο άλλες δημοφιλείς μορφές εικόνων όπως τα JPEG και PNG1. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση εικόνων WebP σε κάποιες ιστοσελίδες και πλατφόρμες που δεν υποστηρίζουν ακόμη τη μορφή.
- Χρόνος Αποκωδικοποίησης: Η αποκωδικοποίηση μιας lossy εικόνας WebP μπορεί να διαρκέσει 2,2 φορές περισσότερο από αυτήν μιας εικόνας GIF, και αν η εικόνα είναι απωλεστικά συμπιεσμένη, διαρκεί 1,5 φορές περισσότερο.
- Ελαφριά Υποβάθμιση στην Ποιότητα της Εικόνας: Σε κάποιες περιπτώσεις, η συμπίεση WebP μπορεί να υποβαθμίσει ελαφρώς την ποιότητα της εικόνας, κάτι που είναι σημαντικό όταν εργάζεστε με εικόνες υψηλής ανάλυσης που πρέπει να εμφανίζονται με υψηλή πιστότητα.
Συνολικά, ενώ το WebP προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματά του προέρχονται κυρίως από την περιορισμένη υποστήριξη και αποδοχή σε σύγκριση με άλλες μορφές.
Επίλογος
Στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης, η απόδοση και η ταχύτητα των ιστοσελίδων έχουν γίνει κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία στο διαδίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση των αρχείων WebP στο web design προσφέρει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Με μικρότερα μεγέθη αρχείων και υψηλότερη ποιότητα εικόνας, τα WebP αρχεία επιτρέπουν την καλύτερη απόδοση των ιστοσελίδων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συμμόρφωση με τα Google Core Web Vitals.
Τα Google Core Web Vitals είναι μια σειρά από μετρήσεις που αξιολογούν την εμπειρία του χρήστη σε μια ιστοσελίδα, και η ταχύτητα φόρτωσης είναι ένας από τους κεντρικούς παράγοντες. Η χρήση των WebP αρχείων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση αυτών των μετρήσεων, καθιστώντας την ιστοσελίδα πιο ελκυστική τόσο για τους χρήστες όσο και για τις μηχανές αναζήτησης.
Ενώ τα WebP αρχεία έχουν κάποια μειονεκτήματα, όπως η περιορισμένη υποστήριξη από παλαιότερους περιηγητές, τα πλεονεκτήματα υπερβαίνουν σαφώς τις αδυναμίες τους, ειδικά στο πλαίσιο της σύγχρονης ανάπτυξης ιστοσελίδων. Η ενσωμάτωση των WebP εικόνων είναι μια επένδυση στο μέλλον της ιστοσελίδας σας, προσφέροντας μια βελτιωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες και βελτιστοποιώντας την ορατότητά σας στις μηχανές αναζήτησης αφού αυτό αποτελεί must στην διαδικασία προώθησης μιας ιστοσελίδας.