Φιλοξενία Ιστοσελίδων – Web Hosting τι είναι

Φιλοξενία Ιστοσελίδων – Web Hosting. Τι είναι;

 

Φιλοξενία ιστοσελίδων | Web Hosting

 

Η ύλη που ακολουθεί είναι κομμάτι των σπουδών web design στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα του προγράμματος MicroMaster in Web Design & Development που συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων. Σαν dreamweaver.gr έχουμε την χαρά και τιμή να συμμετέχουμε ενεργά στο πρόγραμμα αυτό παρέχοντας την υλικοτεχνική μας υποδομή , αφιλοκερδώς , στους σπουδαστές του προγράμματος και συνεργάτες μας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις και ομάδες εργασίας του προγράμματος.

1.1.  Ορισμός του Web Hosting

 

 Web Hosting τι είναι ;

 

Το Web Hosting αποτελεί τη βάση κάθε ιστοσελίδας που βρίσκεται στο διαδίκτυο. Είναι η υπηρεσία μέσω της οποίας τα αρχεία, τα δεδομένα, οι εικόνες, τα βίντεο και όλο το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας αποθηκεύονται σε έναν διακομιστή. Ο διακομιστής αυτός είναι ένας εξειδικευμένος υπολογιστής που είναι συνεχώς συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στην ιστοσελίδα από χρήστες από όλο τον κόσμο.

Σε απλούς όρους, όταν πληκτρολογούμε μια διεύθυνση στον περιηγητή μας, ο περιηγητής απευθύνει αίτηση στον διακομιστή όπου φιλοξενείται η συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Ο διακομιστής στη συνέχεια “παραδίδει” τα αρχεία της ιστοσελίδας στον περιηγητή, επιτρέποντάς του έτσι να προβάλλει το περιεχόμενο.

Η φιλοξενία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία κάθε ιστοσελίδας, αφού χωρίς αυτήν, μια ιστοσελίδα δεν θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Επομένως, είναι σημαντικό για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα να κατανοεί τη σημασία και τις λειτουργίες του web hosting.

 

Διαφορά μεταξύ Domain και Hosting.

 

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του domain name (τομέα) και του web hosting (φιλοξενία ιστοσελίδων) είναι καίριας σημασίας για όποιον επιθυμεί να έχει μια παρουσία στο διαδίκτυο. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τι είναι το καθένα και πώς συνδέονται.

Domain (Τομέας)

Ο τομέας είναι το όνομα που δίνουμε στην ιστοσελίδα μας και που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να την επισκεφτούν. Πρόκειται για μια μοναδική διεύθυνση στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, το “dreamweaver.gr” είναι ένας τομέας. Σκεφτείτε τον τομέα ως την διεύθυνση του σπιτιού σας. Αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι μπορούν να σας βρουν στο διαδίκτυο.

Hosting (Φιλοξενία)

 

Η φιλοξενία αναφέρεται στον χώρο όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα της ιστοσελίδας σας. Σκεφτείτε το web hosting σαν το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το σπίτι σας. Όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, όπως κείμενα, εικόνες, βάσεις δεδομένων, κατασκευάζονται και αποθηκεύονται σε αυτόν τον χώρο. Οι εταιρείες φιλοξενίας παρέχουν αυτόν τον χώρο σε διακομιστές που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

 

Πώς συνδέονται το Domain και το Web Hosting;

 

Ενώ το domain είναι η διεύθυνση που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να προσεγγίσουν την ιστοσελίδα σας, το hosting είναι το φυσικό ή εικονικό μέρος όπου φιλοξενείται όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Το domain σας συνδέεται με τον server φιλοξενίας σας μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται (DNS) ή Σύστημα Ονοματοδοσίας Διαδικτύου.

Το DNS είναι ένα ιεραρχικό σύστημα ονοματοδοσίας για δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP. Αντιστοιχίζει τα ονόματα των υπολογιστών υπηρεσίας σε αριθμητικές διευθύνσεις IP.

Στην Ελλάδα, η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τα θέματα ονομάτων χώρου στο Διαδίκτυο με κατάληξη “.gr” και “.el”. Έτσι, όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί το domain σας στον περιηγητή του, τα DNS “κατευθύνουν” τον περιηγητή στον αντίστοιχο IP διεύθυνση του server φιλοξενίας σας, όπου φορτώνεται και προβάλλεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

1.2. Είδη Web Hosting

 

Shared Hosting

 

Το  Shared Hosting ή Κοινόχρηστη Φιλοξενία ιστοσελίδων είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και οικονομικές επιλογές για τη φιλοξενία ιστοσελίδων, ιδιαίτερα για αρχάριους και μικρές επιχειρήσεις.

 

Ορισμός: Στην κοινόχρηστη φιλοξενία, πολλές ιστοσελίδες φιλοξενούνται σε έναν και μόνο διακομιστή. Δηλαδή, τον ίδιο διακομιστή τον “μοιράζονται” πολλές ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας τους ίδιους πόρους, όπως η μνήμη, η χωρητικότητα αποθήκευσης και η επεξεργαστική ισχύς.

 

Πλεονεκτήματα: Η κοινόχρηστη φιλοξενία είναι ιδανική για τους αρχάριους λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας διαχείρισης. Οι πάροχοι  φιλοξενίας ιστοσελίδων συχνά παρέχουν εργαλεία διαχείρισης, όπως το cPanel ή  τοPlesk, που διευκολύνουν τους χρήστες στη διαχείριση της ιστοσελίδας τους. Για αυτά θα αναφερθούμε εκτεταμένα στις επόμενες ενότητες του βιβλίου μας όπου θα παρουσιάσουμε το tutorial – οδηγό χρήσης εκάστου.

 

Περιορισμοί: Λόγω της κοινόχρηστης φύσης, οι ιστοσελίδες σε έναν τέτοιο διακομιστή μπορεί να επηρεαστούν από τα προβλήματα κάποιας άλλης ιστοσελίδας. Εάν, για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα έχει υπερβολική κίνηση, μπορεί να καταναλώσει τους περισσότερους πόρους του διακομιστή, επηρεάζοντας την απόδοση των υπολοίπων.

Για ποιον είναι κατάλληλη: Η κοινόχρηστη φιλοξενία είναι κατάλληλη για προσωπικές ιστοσελίδες, μικρά blogs και μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις σε πόρους και επεξεργαστική ισχύ.

Σε γενικές γραμμές, η κοινόχρηστη φιλοξενία είναι μια προσιτή επιλογή για όσους ξεκινούν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, αλλά με την αύξηση της κίνησης και των απαιτήσεων, μπορεί να χρειαστεί η μετάβαση σε πιο προηγμένες λύσεις φιλοξενίας.

Πραγματικό Παράδειγμα

Πολλοί γνωστοί πάροχοι shared hosting προσφέρουν πακέτα που περιλαμβάνουν 512 mb ως 1 GB μνήμης RAM. Στην πράξη, αυτή η ποσότητα μνήμης μπορεί να φαίνεται επαρκής για τις ανάγκες ενός απλού ιστότοπου ή ενός μικρού blog.

Ωστόσο, για ένα e-shop που συνδέεται μέσω XML με μεγάλα marketplaces όπως το Skroutz.gr, η απαίτηση σε πόρους αυξάνεται σημαντικά. Τα συνεχή αιτήματα δεδομένων, οι ενημερώσεις των προϊόντων και οι πολλαπλές συνδέσεις μπορεί να εξαντλήσουν γρήγορα τη διαθέσιμη μνήμη, οδηγώντας σε αργές φορτώσεις ή ακόμη και σε διακοπές λειτουργίας της ιστοσελίδας με ότι αυτό συνεπάγεται για το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Για αυτό βλέπουμε εταιρείες όπως την εταιρεία κατασκευής eshop dreamweaver.gr που για να παρέχει συμβόλαιο υποστήριξης και συντήρησης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος να μην το αναλαμβάνει όσο αυτό φιλοξενείται σε περιβάλλον shared hosting.

 

 

 

Virtual Private Server (VPS)

 

Η φιλοξενία σε Virtual Private Server (VPS) αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους φιλοξενίας για ιστοσελίδες που έχουν υπερβεί τις απαιτήσεις της κοινόχρηστης φιλοξενίας.

 

Ορισμός: Στη φιλοξενία VPS, ένας φυσικός διακομιστής διαιρείται σε πολλούς εικονικούς διακομιστές με τη χρήση λογισμικού. Κάθε VPS λειτουργεί σαν ένας ανεξάρτητος διακομιστής, με τους δικούς του πόρους και το δικό του λειτουργικό σύστημα.

 

Πλεονεκτήματα έναντι της φιλοξενίας ιστοσελίδων σε shared hosting περιβάλλον:

 • Περισσότερος έλεγχος: Οι χρήστες έχουν πλήρη πρόσβαση στον VPS, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εγκαταστήσουν και να προσαρμόσουν οποιοδήποτε λογισμικό χρειάζονται.
  Παράδειγμα: Εάν ένα e-shop χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόσθετο για τη λειτουργία του, με το VPS μπορείς να το εγκαταστήσεις χωρίς να υποβάλλεσαι στους περιορισμούς ενός shared hosting.
 • Εγγυημένοι πόροι: Αντί να “μοιράζονται” τους πόρους με άλλες ιστοσελίδες, στο VPS έχετε εξασφαλισμένους συγκεκριμένους πόρους για την ιστοσελίδα σας.
  Παράδειγμα: Σκέψου το ως ένα υπεραγορά που διαθέτει μόνο για εσένα συγκεκριμένες ποσότητες προϊόντων (cpu , ram), ανεξαρτήτως του πόσοι άλλοι πελάτες ψωνίζουν.
 • Αυξημένη ασφάλεια: Η ανεξαρτησία των VPS σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα άλλων ιστοσελίδων.
  Παράδειγμα: Αν μια ιστοσελίδα σε ένα shared hosting παραβιάζεται, υπάρχει κίνδυνος και για τις υπόλοιπες. Με το VPS, η ιστοσελίδα σου είναι σαν να βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό απομονωμένο “σπίτι” μακριά από τους “γείτονες”.
 • Καλύτερη απόδοση: Χάρη στους εγγυημένους πόρους, οι ιστοσελίδες σε VPS φορτώνουν γρηγορότερα και είναι πιο αξιόπιστες.
  Παράδειγμα: Όταν ένας επισκέπτης πατάει το κουμπί “αγορά” στο e-shop σου, η σελίδα φορτώνει γρήγορα, προσφέροντας καλύτερη εμπειρία χρήστη και αυξάνοντας τις πωλήσεις.
 • Για ποιον είναι κατάλληλη: Η φιλοξενία σε VPS είναι ιδανική για ιστοσελίδες που έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε πόρους, καθώς και για εκείνες που χρειάζονται περισσότερο έλεγχο και προσαρμοστικότητα από ό,τι προσφέρει η κοινόχρηστη φιλοξενία. Παράδειγμα: Ένα ενεργό blog με χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως ή ένα e-shop με πολλαπλές συναλλαγές ανά λεπτό χρειάζονται την αξιοπιστία, τους πόρους και την προσαρμοστικότητα που προσφέρει το VPS.

Η φιλοξενία VPS συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της κοινόχρηστης φιλοξενίας με τα οφέλη ενός αφιερωμένου διακομιστή, προσφέροντας έναν ιδανικό συνδυασμό για ιστοσελίδες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Dedicated Server | Dedicated Hosting

 

Η φιλοξενία σε αφιερωμένο διακομιστή αποτελεί την πιο ισχυρή λύση φιλοξενίας, προσφέροντας τους πλέον απαιτητικούς πόρους και τον μέγιστο έλεγχο.

Ορισμός: Ένας αφιερωμένος διακομιστής είναι ένας φυσικός διακομιστής που προορίζεται για την αποκλειστική χρήση από έναν πελάτη. Δεν υπάρχει “κοινή χρήση” πόρων ή διαχείρισης με άλλους πελάτες.

Πλεονεκτήματα έναντι του VPS Hosting και του Shared Hosting:

 

Απόλυτος έλεγχος: Ο χρήστης έχει πλήρη πρόσβαση και διαχείριση του διακομιστή, επιτρέποντας την εγκατάσταση οποιουδήποτε λογισμικού και τη δυνατότητα προσαρμογής στις συγκεκριμένες ανάγκες της εφαρμογής ή της ιστοσελίδας.

 • Παράδειγμα: Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί ειδικά λογισμικά για τη διαχείριση πελατολογίου μπορεί να χρειαστεί πρόσβαση σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του διακομιστή, κάτι που είναι εφικτό μόνο με τον πλήρη έλεγχο που παρέχει το Dedicated Hosting.

Μέγιστη απόδοση: Δεδομένου ότι όλοι οι πόροι του διακομιστή (RAM, CPU, αποθηκευτικός χώρος) είναι αφιερωμένοι στην ιστοσελίδα, η απόδοση είναι σταθερή και γρήγορη.

 • Παράδειγμα: Ένα e-commerce site κατά τη διάρκεια μιας διαφημιστικής καμπάνιας , με αυξημένη επισκεψιμότητα εκείνη την χρονική περίοδο,  μπορεί να έχει υψηλότερη κίνηση. Ένας dedicated διακομιστής με αφιερωμένους πόρους μπορεί να χειριστεί αυτήν την αυξημένη κίνηση χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα.

Αυξημένη ασφάλεια: Χωρίς άλλες ιστοσελίδες στον ίδιο διακομιστή, το ρίσκο διαρροής ή επιθέσεων μειώνεται σημαντικά.

 • Παράδειγμα: Εάν μια ιστοσελίδα σε shared hosting παραβιάζεται, υπάρχει πιθανότητα και άλλες ιστοσελίδες στον ίδιο διακομιστή να επηρεαστούν. Σε έναν dedicated διακομιστή, αυτό το ρίσκο εξαλείφεται, καθώς η ιστοσελίδα είναι η μόνη στο διακομιστή.

Προσαρμοστικότητα: Είναι ιδανικό για εφαρμογές και ιστοσελίδες που απαιτούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις ή λογισμικό που δεν είναι διαθέσιμο σε VPS.

 • Παράδειγμα: Μια εφαρμογή που απαιτεί ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ή βάση δεδομένων που δεν είναι υποστηριζόμενη σε πακέτα VPS μπορεί να φιλοξενηθεί εύκολα σε έναν dedicated διακομιστή.

Για ποιον είναι κατάλληλη: Η φιλοξενία σε αφιερωμένο διακομιστή είναι κατάλληλη για μεγάλες επιχειρήσεις, ιστοσελίδες με υψηλή κίνηση και εφαρμογές που απαιτούν περίπλοκες ρυθμίσεις και προσαρμοσμένο λογισμικό.

 • Παράδειγμα: Μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες streaming με υψηλής ποιότητας βίντεο θα χρειαστεί τους πόρους και τη δυνατότητα προσαρμογής που προσφέρει ένας dedicated διακομιστής.

Σε σύγκριση με τη φιλοξενία σε VPS, ένας αφιερωμένος διακομιστής (dedicated server / dedicated hosting)  προσφέρει τη μέγιστη δύναμη, τον έλεγχο και την ασφάλεια, αλλά συνήθως σε μια πιο υψηλή τιμή.

Cloud Hosting

 

Η φιλοξενία στο σύννεφο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση της φιλοξενίας, βασισμένη στην τεχνολογία των υπολογιστικών συννεφών, προσφέροντας ευελιξία, αναπροσαρμογή πόρων και αξιοπιστία.

Ορισμός: Στη φιλοξενία στο σύννεφο, η ιστοσελίδα σας διατίθεται από πολλούς διακομιστές που είναι διαθέσιμοι σε ένα δίκτυο σύννεφων. Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους από πολλούς διακομιστές για να επιτύχει την απαιτούμενη απόδοση.

 

Πλεονεκτήματα του cloud hosting έναντι του Dedicated Server:

 

Ευελιξία: Οι πόροι μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας, χωρίς διακοπές.

 • Παράδειγμα: Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που βιώνει αυξημένη κίνηση κατά τις περιόδους εκπτώσεων μπορεί να αυξήσει τους πόρους του για να αντεπεξέλθει στη ζήτηση και στη συνέχεια να τους μειώσει μετά το πέρας της περιόδου.

Αντοχή σε βλάβες: Σε περίπτωση βλάβης ενός διακομιστή, η ιστοσελίδα σας θα συνεχίσει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας τους πόρους από άλλους διακομιστές.

 • Παράδειγμα: Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής σε ένα κέντρο δεδομένων, το site σας δεν θα επηρεαστεί, καθώς τα δεδομένα θα είναι αποθηκευμένα σε πολλά κέντρα δεδομένων σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Χρέωση βάσει της χρήσης πόρων: Πληρώνετε μόνο για τους πόρους που χρησιμοποιείτε.

 • Παράδειγμα: Αντί να πληρώνετε για σταθερό αριθμό πόρων κάθε μήνα, στο cloud hosting πληρώνετε μόνο για τον πραγματικό χρόνο λειτουργίας της ιστοσελίδας σας και τους πόρους που καταναλώνετε.

Απόδοση: Λόγω της διανομής των πόρων, η απόδοση είναι συνήθως σταθερότερη σε σύγκριση με έναν αφιερωμένο διακομιστή.

 • Παράδειγμα: Οι ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε cloud hosting μπορούν να χειριστούν μεγάλες απαιτήσεις  κίνησης χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα λόγω της δυνατότητας διανομής του φορτίου σε πολλούς διακομιστές.

Μειονεκτήματα έναντι του Dedicated Server:

Κόστος: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φιλοξενία στο σύννεφο μπορεί να είναι πιο δαπανηρή, ιδιαίτερα για ιστοσελίδες με σταθερές απαιτήσεις πόρων.

 • Παράδειγμα: Ένας ιστότοπος που χρειάζεται συνεχώς μεγάλους πόρους χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις στην κίνηση μπορεί να βρει ότι η σταθερή τιμή ενός αφιερωμένου διακομιστή είναι πιο οικονομική σε σύγκριση με το cloud hosting που χρεώνεται βάσει χρήσης.

Πολυπλοκότητα: Η διαχείριση και ο προγραμματισμός στο σύννεφο μπορεί να απαιτεί ειδικές γνώσεις.

 • Παράδειγμα: Η εγκατάσταση και η ρύθμιση των εφαρμογών στο σύννεφο μπορεί να απαιτεί γνώσεις σε περισσότερες πλατφόρμες και εργαλεία σε σχέση με τη διαχείριση ενός παραδοσιακού διακομιστή.

Ασφάλεια: Καθώς τα δεδομένα διατίθενται σε πολλούς διακομιστές, μπορεί να υπάρχουν εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων.

Παράδειγμα: Οι εταιρείες που αποθηκεύουν ευαίσθητα δεδομένα μπορεί να ανησυχούν για το πού και πώς αποθηκεύονται τα δεδομένα τους στο σύννεφο, καθώς η πληροφορία μπορεί να διατίθεται σε πολλά κέντρα δεδομένων σε διαφορετικές τοποθεσίες. Όσο αφορά μάλιστα την νομοθεσία του GDPR η φιλοξενία σε web servers εκτός ΕΕ είτε απαγορεύεται  είτε πρέπει να συνοδεύεται με κάποιες προυποθέσεις συμμόρφωσης του data center με τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων ( gdpr)

Managed WordPress Hosting

 

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) στον κόσμο, και ως αποτέλεσμα, πολλοί πάροχοι φιλοξενίας προσφέρουν ειδικευμένες υπηρεσίες φιλοξενίας που είναι βελτιστοποιημένες για ιστοσελίδες WordPress.

Ορισμός: Η διαχειριζόμενη φιλοξενία WordPress είναι μια υπηρεσία φιλοξενίας που είναι ειδικά σχεδιασμένη και βελτιστοποιημένη για ιστοσελίδες WordPress. Παρέχει αυξημένη απόδοση, ασφάλεια και ενημερώσεις, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την ανάγκη για τεχνική διαχείριση από τον χρήστη.

 

Χαρακτηριστικά:

 

Βελτιστοποιημένος διακομιστής: Οι διακομιστές είναι συνήθως ρυθμισμένοι ειδικά για το WordPress, προσφέροντας γρηγορότερους χρόνους φόρτωσης.

Αυτόματες ενημερώσεις: Οι ενημερώσεις του WordPress, των θεμάτων και των πρόσθετων γίνονται αυτόματα.

Αυξημένη ασφάλεια: Περιλαμβάνει συχνά προεγκατεστημένα πρόσθετα ασφαλείας, καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας και ειδικές προστασίες για το WordPress.

Ειδική υποστήριξη: Πολλοί πάροχοι προσφέρουν ειδικευμένη υποστήριξη για το WordPress.

Για ποιον είναι κατάλληλη: Είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν την τεχνική γνώση για τη διαχείριση και την ασφάλεια της ιστοσελίδας τους στο WordPress, αλλά θέλουν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας.

Σε σύγκριση με τη φιλοξενία σε αφιερωμένο διακομιστή, το managed wordpress hosting προσφέρει ευκολία στη διαχείριση, αλλά ενδέχεται να μην προσφέρει τον ίδιο βαθμό προσαρμογής.

Επίσης, μπορεί να κοστίζει περισσότερο ανάλογα με τις απαιτήσεις της ιστοσελίδας. Ωστόσο, για πολλούς χρήστες, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και η ειρήνη του νου που αναντίλεκτα προσφέρει αξίζουν το επιπλέον κόστος.

Managed WordPress Hosting και η επίδραση του σε θέματα ταχύτητας και ασφάλειας

 

Το Managed WordPress Hosting βελτιώνει την ταχύτητα και την απόδοση της ιστοσελίδας μέσω αρκετών βασικών στρατηγικών:

 

Βελτιστοποιημένοι Πόροι Διακομιστή: Οι πάροχοι του Managed WordPress Hosting βελτιστοποιούν τους διακομιστές τους ειδικά για το WordPress. Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζουν τα πάντα, από το λειτουργικό σύστημα έως την αρχιτεκτονική του διακομιστή, για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη απόδοση με το WordPress. Αυτοί οι διακομιστές δεν έχουν ένα τυπικό «στήσιμο» – σχεδιασμό · έχουν σχεδιαστεί με χιλιάδες κανόνες ειδικά για να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία φιλοξενίας του WordPress.

 

Δίκτυο Παράδοσης Περιεχομένου (CDN):

Πολλοί πάροχοι του Managed WordPress Hosting προσφέρουν ένα CDN, το οποίο είναι ένα δίκτυο διακομιστών που παραδίδει περιεχόμενο. Ο σκοπός του CDN είναι να αποθηκεύει σε cache και να παραδίδει πιο γρήγορα το στατικό περιεχόμενο, βάσει της γεωγραφικής θέσης του χρήστη.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες λαμβάνουν περιεχόμενο από έναν διακομιστή που είναι γεωγραφικά πιο κοντά σε αυτούς από τον αρχικό διακομιστή, με αποτέλεσμα να έχουν ταχύτερους χρόνους φόρτωσης για την ιστοσελίδα σας.

 

Caching:

Όπως ίσως χρησιμοποιείτε την προσωρινή αποθήκευση με τον οικοδεσπότη σας στο WordPress ή ένα πρόσθετο, τα CDN επίσης χρησιμοποιούν προσωρινή αποθήκευση. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να παραδώσουν τα αρχεία τόσο γρήγορα.

Μόλις ένα CDN λάβει ένα αντίγραφο των πολυμέσων σας, συνήθως πρέπει να ζητηθεί μία ή δύο φορές από έναν επισκέπτη πριν αποθηκευτεί στο CDN.

 

Πόροι φιλοξενίας (cpu,ram κ.α) :

Το υλικό που εκτελεί την υπηρεσία φιλοξενίας πρέπει να είναι κορυφαίο. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει αρκετή RAM, αρκετές και ισχυρές κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs), στερεές μονάδες δίσκου (SSD) ή προηγμένες τεχνολογίες όπως το LiteSpeed, όλα τα οποία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια φανταστικά γρήγορη εμπειρία φιλοξενίας.

 

Ιδιοκτησία Τεχνολογίας:

Ορισμένοι πάροχοι, όπως η WP Engine, έχουν ιδιοκτησία τεχνολογίας που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ταχύτητα της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, η τεχνολογία προσωρινής αποθήκευσης EverCache® της WP Engine είναι κατασκευασμένη με κανόνες ειδικά για το WordPress, που σχεδιάστηκαν για να κινούν εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέψεις την ημέρα, βοηθώντας τον ιστότοπό σας να τρέχει πιο γρήγορα με λιγότερη καταπόνηση στους πόρους5.

 

Βελτιστοποιημένη Φιλοξενία WordPress:

Αυτό είναι όταν ο οικοδεσπότης παρέχει υψηλής απόδοσης πίσω μέρος του κώδικα και ειδικά διαμορφωμένους διακομιστές για τον ιστότοπό σας. Οι ιστοσελίδες του WordPress απαιτούν ορισμένους πόρους και εργαλεία, και η βελτιστοποιημένη φιλοξενία ικανοποιεί αυτές τις εξειδικευμένες ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας μπορεί να είναι ο καλύτερός του – δηλ. γρήγορος, αξιόπιστος, ασφαλής, και κλιμακούμενος6.

 

Με την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών, το Managed WordPress Hosting μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα και την απόδοση της ιστοσελίδας σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι πραγματικές βελτιώσεις ταχύτητας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον συγκεκριμένο πάροχο φιλοξενίας και τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν.

1.3. Η Σημασία του Web Hosting για μια Ιστοσελίδα

 

Ταχύτητα και Επίδοση

 

Η ταχύτητα και η επίδοση είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Ένας γρήγορος ιστότοπος προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία χρήστη, η οποία μεταφράζεται σε υψηλότερους ρυθμούς μετατροπής, χαμηλότερα ποσοστά απόρριψης και καλύτερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Ο σωστός πάροχος web hosting μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία και την υποδομή για να εξασφαλίσει ότι ο ιστότοπός σας θα φορτώνει γρήγορα, ανεξάρτητα από το πόσοι επισκέπτες τον επισκέπτονται.

 

Σχετικά με το Google Core Web Vitals:

Πρόκειται για μια σειρά από μετρήσεις που εισήγαγε η Google και που αφορούν την ταχύτητα, την ανταπόκριση και την οπτική σταθερότητα μιας ιστοσελίδας. Τα Core Web Vitals περιλαμβάνουν το Largest Contentful Paint (LCP) που μετρά το πόσο γρήγορα φορτώνει η κύρια περιεχόμενη περιοχή της ιστοσελίδας, το First Input Delay (FID) που μετρά τον χρόνο απόκρισης της ιστοσελίδας στην πρώτη διαδραστική ενέργεια του χρήστη, και το Cumulative Layout Shift (CLS) που μετρά την οπτική σταθερότητα της ιστοσελίδας κατά τη φόρτωση.

Ένας γρήγορος και σταθερός ιστότοπος με υψηλή επίδοση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των βαθμολογιών Core Web Vitals, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στην κατάταξη της ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο πάροχος web hosting παίζει κρίσιμο ρόλο στην ταχύτητα και την επίδοση ενός ιστότοπου. Επομένως, η επιλογή του σωστού παρόχου φιλοξενίας μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός γρήγορου και αποτελεσματικού ιστότοπου και ενός ιστότοπου που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη φόρτωση και την απόκριση.

Έρευνες για την σημασία του web hosting

Τα δεδομένα έρευνας δείχνουν ότι η ταχύτητα με την οποία φορτώνει μια ιστοσελίδα επηρεάζεται άμεσα από τον πάροχο φιλοξενίας. Η αναβάθμιση της φιλοξενίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας, ιδιαίτερα για ιστοσελίδες που απαιτούν πολλούς πόρους και συνεπώς πολλά ερωτήματα στη βάση δεδομένων.

Για παράδειγμα, η αναβάθμιση από ένα βασικό πλάνο shared hosting σε ένα πλάνο VPS μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης της σελίδας κατά 62%

Πηγή: https://simtechdev.com/blog/how-does-web-hosting-affect-page-load-speed/

 

Επίσης, η φιλοξενία ιστοσελίδας επηρεάζει και την εμπειρία του χρήστη σε μια ιστοσελίδα. Μια γρήγορα φορτώνουσα ιστοσελίδα προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήστη, που μπορεί να αυξήσει τη διατήρηση των επισκεπτών και τους ρυθμούς μετατροπής.

Η έρευνα της Google για τις σελίδες κατάληξης κινητών τηλεφώνων αποκάλυψε μια αύξηση κατά 90% στην πιθανότητα των χρηστών να αφήσουν μια σελίδα εάν ο χρόνος φόρτωσης αυξηθεί από ένα σε πέντε δευτερόλεπτα. Επομένως, η επιλογή του web hosting μπορεί να επηρεάσει σημαντικά εάν οι επισκέπτες έχουν μια καλή εμπειρία σε μια ιστοσελίδα και αν παραμένουν εκεί.

Διαβάστε περισσότερα στο ακόλουθο link https://blog.hubspot.com/marketing/page-load-time-conversion-rates

Η σημασία της ασφάλειας

Η ασφάλεια είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζεται από το web hosting. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες φιλοξενίας παρέχουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων ασφαλείας, σάρωσης ιών, απαραίτητων ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος και φιλτραρίσματος spam, τα οποία βοηθούν στην αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών, τη διατήρηση της εικόνας της μάρκας και την αύξηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς τη μάρκα.

Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι επίσης ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζεται από το web hosting. Μια κλιμακούμενη λύση φιλοξενίας μπορεί να ανταποκριθεί στις κορυφές της κίνησης σε πραγματικό χρόνο, αναθέτοντας τους απαραίτητους πόρους για τη διαχείριση του αυξημένου φορτίου. Αυτό διασφαλίζει ότι η ιστοσελίδα δεν βιώνει downtime ή μια υποβαθμισμένη εμπειρία χρήστη κατά τις περιόδους αιχμής της κίνησης.

Τέλος, το web hosting επηρεάζει επίσης τις προσπάθειες SEO – προώθησης  μιας ιστοσελίδας. Μια ιστοσελίδα που φορτώνει γρήγορα προτιμάται από τις μηχανές αναζήτησης, που μπορεί να βελτιώσουν την κατάταξη της ιστοσελίδας στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs) αλλά και από τους επισκέπτες της. Επομένως, η επιλογή του web hosting μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ορατότητα και την οργανική κίνηση μιας ιστοσελίδας.

 

Συμπερασματικά, το web hosting είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση και την επιτυχία μιας ιστοσελίδας. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε έναν αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας πάροχο φιλοξενίας που μπορεί να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες της ιστοσελίδας σας.

Αξιοπιστία και Χρόνος Διακομιστή

 

Η αξιοπιστία και ο χρόνος απόκρισης ενός διακομιστή είναι από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που ένας ιδιοκτήτης ιστοσελίδας πρέπει να λάβει υπόψη του κατά την επιλογή της υπηρεσίας φιλοξενίας.

 

Αξιοπιστία:

Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίζεται ότι η ιστοσελίδα σας είναι πάντα διαθέσιμη στους χρήστες. Ένας διακομιστής που παρουσιάζει συχνές διακοπές υπηρεσίας μπορεί να απωθήσει τους χρήστες, να προκαλέσει απώλεια πωλήσεων και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πελατών στην ιστοσελίδα σας.

 

Χρόνος Διακομιστή:

Ο χρόνος απόκρισης του διακομιστή αναφέρεται στο χρόνο που απαιτείται για να φορτώσει μια ιστοσελίδα. Όταν ο χρόνος αυτός είναι χαμηλός, οι χρήστες έχουν μια γρηγορότερη και πιο ομαλή εμπειρία περιήγησης.

Ειδικά για τα ελληνικά web sites, η χρήση ενός web server που βρίσκεται στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Η γεωγραφική προσέγγιση στη φιλοξενία δεδομένων μπορεί να μειώσει σημαντικά τους χρόνους φόρτωσης των ιστοσελίδων, καθώς τα δεδομένα δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις μέσω διαφόρων δικτύων για να φτάσουν στον τελικό χρήστη.

Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές ιστοσελίδες που εξυπηρετούνται από διακομιστές στην Ελλάδα μπορούν να παρέχουν γρηγορότερες ταχύτητες φόρτωσης στους επισκέπτες τους, πράγμα που αυξάνει την ικανοποίηση του χρήστη και την πιθανότητα επιστροφής του στην ιστοσελίδα[.

Επιπλέον, η χρήση ενός ελληνικού διακομιστή μπορεί να βελτιώσει το SEO της ιστοσελίδας, καθώς οι μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, λαμβάνουν υπόψη τη γεωγραφική θέση του διακομιστή κατά τον καθορισμό των αποτελεσμάτων αναζήτησης για τους χρήστες σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Συνολικά, η αξιοπιστία και ο χρόνος διακομιστή είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας, ειδικά για τις ελληνικές ιστοσελίδες που εξυπηρετούνται από διακομιστές εντός της χώρας.

 

Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων

 

H ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων είναι βασικά ζητήματα για κάθε ιστοσελίδα και η σημασία τους γίνεται ακόμη πιο εμφανής στο πλαίσιο των σύγχρονων νομοθετικών απαιτήσεων, όπως το GDPR (General Data Protection Regulation).

Το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πιστοποίηση DPO ( Data Protection Officer) το οποίο εστιάζει στην συμμόρφωση ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ( gdpr )  και είναι το μοναδικό στο είδος του.

 

Ασφάλεια Δεδομένων:

Είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι ασφαλή και προστατευμένα από πιθανές διαρροές, κακόβουλες επιθέσεις ή απώλειες.

 

Συμμόρφωση με το GDPR:

Το GDPR είναι ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ. Οι ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε datacenters εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το πλεονέκτημα της συμμόρφωσης με το GDPR, καθώς τα datacenters αυτά συχνά πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις του κανονισμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ελληνικά sites, καθώς η χρήση ενός φιλοξενητή που βρίσκεται εντός της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του GDPR.

 

Φιλοξενία στην Ελλάδα:

Η φιλοξενία των ελληνικών ιστοσελίδων σε ελληνικούς servers μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη στην ασφάλεια και προστασία των δεδομένων. Καταρχάς, οι τοπικοί φιλοξενητές είναι πιθανότατα πιο εξοικειωμένοι με τις ελληνικές νομοθετικές απαιτήσεις και τις συγκεκριμένες ανάγκες των ελληνικών ιστοσελίδων.

 

Συνολικά, η ασφάλεια και η προστασία των δεδομένων είναι απαραίτητες για την εμπιστοσύνη των χρηστών και την επιτυχία της ιστοσελίδας. Η σωστή επιλογή φιλοξενίας και η συμμόρφωση με το GDPR είναι βασικά στοιχεία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

 

1.4. Παράγοντες Επιλογής Υπηρεσίας Web Hosting

 

Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση της υπηρεσίας;

 

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή μιας υπηρεσίας web hosting είναι η ευκολία διαχείρισης της υπηρεσίας. Η διαχείριση του hosting περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, από την εγκατάσταση λογισμικού και την ενημέρωση πληροφοριών έως την παρακολούθηση των αποδόσεων και την ασφάλεια του ιστότοπου.

 

Πίνακας Ελέγχου:

Ένα εύχρηστο πίνακα ελέγχου ή διαχειριστικό περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να είναι διαισθητικός, να έχει καθαρή διεπαφή και να παρέχει πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες λειτουργίες.

 

Αυτόματες Ενημερώσεις:

Οι αυτοματοποιημένες ενημερώσεις μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο ιστότοπος παραμένει ενημερωμένος, ασφαλής και λειτουργικός χωρίς συνεχή παρέμβαση από τον χρήστη.

 

Υποστήριξη:

Η πρόσβαση σε ένα εξειδικευμένο και ανταποκριτικό τεχνικό τμήμα υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση προβλημάτων και για τη λήψη βοήθειας σχετικά με τη διαχείριση του hosting.

 

Πρόσθετα Εργαλεία:

Ορισμένοι φιλοξενητές παρέχουν εργαλεία που διευκολύνουν τη διαχείριση, όπως εργαλεία ασφαλείας, πρόσθετα για την ανάλυση της επίδοσης του ιστότοπου ή ενσωματωμένες υπηρεσίες πληρωμής.

 

Συμμόρφωση με GDPR:

Για τους ιστότοπους που λειτουργούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) είναι απαραίτητη. Τα ελληνικά ιστοσελίδα που φιλοξενούνται σε ευρωπαϊκά datacenters, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, επωφελούνται από το ότι τα datacenters αυτά συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του GDPR, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία, οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων πρέπει να αναζητούν φιλοξενητές που παρέχουν ευκολία διαχείρισης, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν υψηλά πρότυπα ασφαλείας, αξιοπιστίας και ταχύτητας.

Τι είδους υποστήριξη προσφέρεται;

 

Η  υποστήριξη είναι ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες κατά την επιλογή ενός παρόχου φιλοξενίας. Η ποιότητα, η διαθεσιμότητα και η ανταπόκριση της υποστήριξης μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας ομαλής και απροβλημάτιστης λειτουργίας της ιστοσελίδας και μιας εμπειρίας γεμάτης προβλήματα.

 

Διαθεσιμότητα:

Οι καλύτερες εταιρείες φιλοξενίας προσφέρουν υποστήριξη 24/7, εξασφαλίζοντας ότι οι πελάτες μπορούν να λάβουν βοήθεια όποτε τη χρειάζονται.

 

Τρόποι Επικοινωνίας:

Είναι σημαντικό οι εταιρείες να προσφέρουν πολλαπλούς τρόπους επικοινωνίας, όπως live chat, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, email ή ticketing systems.

 

Βάση Γνώσεων:

Πολλοί πάροχοι διαθέτουν μια εκτενή βάση γνώσεων ή FAQ που περιλαμβάνει οδηγούς, βίντεο και άλλους πόρους για να βοηθήσουν τους πελάτες να επιλύσουν συνηθισμένα προβλήματα.

 

Εκπαίδευση Προσωπικού:

Το προσωπικό της υποστήριξης πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο και να γνωρίζει τα τεχνικά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πελάτης.

 

Κριτικές Πελατών:

Οι ανασκοπήσεις και οι κριτικές από πραγματικούς πελάτες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της υποστήριξης που προσφέρει μια εταιρεία φιλοξενίας.

 

Ειδική Αναφορά στο GDPR:

Για τις εταιρείες που φιλοξενούν ελληνικά sites, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του GDPR. Η επιλογή ενός φιλοξενητή που βρίσκεται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα παραμένουν εντός των συνόρων της ΕΕ και ότι τα datacenters συμμορφώνονται με τον GDPR, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επισκέπτες του site.

 

Επιλέγοντας μια εταιρεία φιλοξενίας, η υποστήριξη που προσφέρει πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη και να προσφέρει λύσεις σε προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν.

 

Κόστος και Συμβατότητα με τεχνολογίες.

 

Η επιλογή ενός παρόχου φιλοξενίας ιστοσελίδων δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο κόστος, αλλά και στην συμβατότητα των προσφερόμενων τεχνολογιών.

 

Κόστος:

Ενώ το κόστος είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας, είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβεις τι περιλαμβάνεται στο πακέτο φιλοξενίας. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ελκυστικές τιμές, αλλά με περιορισμένες υπηρεσίες ή χαρακτηριστικά.

 

Συμβατότητα με τεχνολογίες:

Πέρα από τα βασικά, όπως PHP και MySQL, είναι σημαντικό ο πάροχος φιλοξενίας να υποστηρίζει και πιο εξειδικευμένες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείς την πλατφόρμα δεδομένων MongoDB για τις ανάγκες της εφαρμογής σου ή την γλώσσα προγραμματισμού Node.js για την ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών, ο πάροχος πρέπει να είναι συμβατός με αυτές τις τεχνολογίες.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών διακομιστών web είναι οι Apache και Nginx. Ο Apache είναι ένας από τους παλαιότερους και πιο δημοφιλείς διακομιστές, γνωστός για την αξιοπιστία και την ευελιξία του.

Προσφέρει μια πλούσια συλλογή από modules, η οποία επιτρέπει την επέκταση των λειτουργιών του. Από την άλλη πλευρά, ο Nginx είναι γνωστός για την υψηλή του απόδοση και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό συνδέσεων ταυτόχρονα.

Συχνά χρησιμοποιείται ως load balancer ή ως reverse proxy μπροστά από άλλους διακομιστές web. Ενώ και οι δύο διακομιστές είναι εξαιρετικές επιλογές, η επιλογή μεταξύ τους θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες της ιστοσελίδας και τις προτιμήσεις του διαχειριστή (webmaster) της ιστοσελίδας / ηλεκτρονικού καταστήματος

Επεκτασιμότητα:

Καθώς η ιστοσελίδα σου μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσεις το πακέτο φιλοξενίας σου. Κοίτα ποιες είναι οι επιλογές αναβάθμισης και πόσο εύκολο είναι να μεταβείς σε ένα πιο ισχυρό πακέτο.

 

Κρυφά Κόστη:

Βεβαιώσου ότι καταλαβαίνεις τις τιμές που παρουσιάζονται. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν χαμηλές τιμές για τους πρώτους μήνες, αλλά ύστερα οι τιμές αυξάνονται σημαντικά.

Συμβατότητα με εφαρμογές:

Αν χρησιμοποιείς ορισμένες εφαρμογές, όπως το WordPress, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο πάροχος φιλοξενίας είναι συμβατός με αυτές τις εφαρμογές.

Συνολικά, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσεις τον συνδυασμό κόστους και συμβατότητας τεχνολογιών όταν επιλέγεις έναν πάροχο φιλοξενίας για την ιστοσελίδα σου, καθώς αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απόδοση, τη λειτουργικότητα και τη συνολική εμπειρία των χρηστών στον ιστότοπό σου.

Μπορείτε να δείτε ακολούθως βίντεο από την παρουσίαση της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας

 

4.7/5 - (4 votes)
Close Popup