Ανάπτυξη ιστοσελίδων / Web Development
Βασικές έννοιες και όροι για την ανάπτυξη ιστοσελίδας
Web Development |Αναπτυξη ιστοσελιδων | Αναπτυξη ιστοσελιδας :Τι είναι το website development ? Το Website development αναφέρεται στην διαδικασία ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας. Αυτό μπορεί να ισχύει για την δημιουργία μιας απλής ιστοσελίδας μέχρι την ανάπτυξη μιας πολυσύνθετης διαδικτυακής εφαρμογής ή ενός online κοινωνικού δικτύου /social network.
Ενώ η ανάπτυξη ιστοσελίδων / web development ιστού αναφέρεται συνήθως σε σήμανση ιστού ( web markup ) και συγγραφή κώδικα, περιλαμβάνει όλες τις σχετικές εργασίες ανάπτυξης όπως client-side scripting, server-side scripting, διαμόρφωση ασφαλείας διακομιστή και δικτύου, ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου και ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (CMS).
Τώρα που έχουμε καθορίσει ένα βασικό ορισμό του τι είναι το web development / ανάπτυξη ιστοσελίδων, ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία ανάπτυξης ιστού για να σας εξοικειώσουμε καλύτερα με το θέμα.
1. Τι είναι ένα website / ιστοσελίδα ;
Οι ιστότοποι είναι αρχεία που αποθηκεύονται σε διακομιστές, οι οποίοι είναι υπολογιστές που φιλοξενούν ιστότοπους / web hosting (όρος “αποθήκευση αρχείων για”). Αυτοί οι διακομιστές είναι συνδεδεμένοι σε ένα τεράστιο δίκτυο που ονομάζεται Διαδίκτυο… ή στον Παγκόσμιο Ιστό, όπως αλλιώς αποκαλείται.
Τα προγράμματα περιήγησης είναι προγράμματα υπολογιστών που φορτώνουν τους ιστότοπους μέσω της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο, όπως το Google Chrome ή ο Internet Explorer. Ο υπολογιστής σας είναι επίσης γνωστός ως client / πελάτης.
2. Τι είναι η διεύθυνση Internet Protocol (IP) ;
Το Internet Protocol είναι ένα σύνολο προτύπων που διέπουν την αλληλεπίδραση στο Διαδίκτυο. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, πρέπει να γνωρίζετε τη διεύθυνση IP του. Αυτό το ανακαλύπτει αυτόματα μέσω ενός συστήματος ο περιηγητής / browser σας κάθε φορά που πληκτρολογείται το domain name ενός website που θέλετε να επισκεφθείτε κάνοντας resolve το domain name σε μια ip που του αντιστοιχεί.
Μια διεύθυνση IP είναι μια μοναδική σειρά αριθμών. Κάθε συσκευή έχει μια διεύθυνση IP για να ξεχωρίσει από τα δισεκατομμύρια ιστότοπους και συσκευές που συνδέονται μέσω του Διαδικτύου.
Η διεύθυνση IP για το dreamweaver.gr είναι 176.119210.113. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση IP οποιουδήποτε ιστότοπου χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών σε Windows ή το Network Utility> Traceroute σε MacBooks ή μεταβαίνοντας σε έναν ιστότοπο όπως ο ιστότοπος εδώ
Για να βρείτε τη διεύθυνση IP της συσκευής σας, μπορείτε επίσης να πληκτρολογήσετε “whats my ip ” στο πρόγραμμα περιήγησης αναζήτησης.
Ενώ μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP του, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου προτιμούν να χρησιμοποιούν domain names / ονόματα τομέων ή μέσω των μηχανών αναζήτησης. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να θυμάσαι ένα domain name παρά μια ακολουθία αριθμών. Σωστά; Διαβάστε ακολούθως πως γίνεται αυτό.
3. Τι είναι το HyperText Transfer Protocol ;
Το HyperText Transfer Protocol (HTTP) συνδέει εσάς και τον ιστότοπό σας με τον απομακρυσμένο διακομιστή / server που φιλοξενεί όλα τα δεδομένα ιστότοπου. Είναι ένα σύνολο κανόνων (ένα πρωτόκολλο) που καθορίζει τον τρόπο αποστολής των μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου. Σας επιτρέπει να μεταβείτε μεταξύ σελίδων ιστότοπου και ιστότοπων.
Όταν πληκτρολογείτε έναν ιστότοπο στο πρόγραμμα περιήγησής σας ή αναζητάτε κάτι μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, το HTTP παρέχει ένα πλαίσιο έτσι ώστε ο πελάτης (υπολογιστής) και ο διακομιστής να μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα όταν κάνουν αιτήματα και απαντήσεις μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου.
Είναι ουσιαστικά ο μεταφραστής ανάμεσα σε εσάς και το Διαδίκτυο – διαβάζει το αίτημα του ιστότοπού σας, διαβάζει τον κωδικό που στάλθηκε πίσω από το διακομιστή και τον μεταφράζει με τη μορφή ενός ιστότοπου.
4. Τι είναι ο κώδικας / coding ;
Η κωδικοποίηση αναφέρεται στη σύνταξη κώδικα για διακομιστές και εφαρμογές. Ονομάζεται «γλώσσα» επειδή αποτελείται από λεξιλόγιο και γραμματικούς κανόνες για την επικοινωνία με υπολογιστές. Περιλαμβάνουν επίσης ειδικές εντολές, συντομογραφίες και σημεία στίξης που μπορούν να διαβαστούν μόνο από συσκευές και προγράμματα. Κατά μία έννοια, οι προγραμματιστές είναι μεταφραστές ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές
Το κάθε λογισμικό είναι γραμμένο από τουλάχιστον μία γλώσσα κώδικα. Οι γλώσσες διαφέρουν ανάλογα με την πλατφόρμα, το λειτουργικό σύστημα και το στυλ. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γλωσσών κώδικα.Όλοι εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες (γραμμένες από δύο διαφορετικούς τύπους προγραμματιστών) – front-end και backend.
5. Τι είναι το front-end;
Το Front-end (ή client-side) είναι η πλευρά ενός ιστότοπου ή λογισμικού με το οποίο βλέπετε και αλληλεπιδράτε ως χρήστης του Διαδικτύου. Όταν οι πληροφορίες ιστότοπου μεταφέρονται από έναν διακομιστή σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, οι γλώσσες κωδικοποίησης front-end επιτρέπουν στον ιστότοπο να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να συνεχώς «επικοινωνεί» με το Διαδίκτυο.
Ο κώδικας διεπαφής επιτρέπει σε χρήστες, όπως εσείς και εμένα, να αλληλεπιδράσετε με έναν ιστότοπο και να αναπαράγετε βίντεο, να επεκτείνετε ή να ελαχιστοποιήσετε εικόνες, να επισημάνετε κείμενο και άλλα. Οι προγραμματιστές Ιστού που εργάζονται στην κωδικοποίηση front-end δουλεύουν στο client-side development.
Θα παρουσιάσουμε περισσότερα για την front-end development στην επόμενη ενότητα.
6. Τι είναι το backend ;
Backend (ή server-side) είναι η πλευρά με την οποία δεν έρχεστε σε επαφή οταν περιηγείστε στο διαδίκτυο. Είναι η ψηφιακή υποδομή και σε μη προγραμματιστές μοιάζει με μια σειρά από αριθμούς, γράμματα και σύμβολα.
Υπάρχουν περισσότερες γλώσσες backend από τις γλώσσες front-end. Αυτό οφείλεται στο ότι τα προγράμματα περιήγησης – στο front end – κατανοούν μόνο τη JavaScript, αλλά ένας διακομιστής – στο backend – μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να κατανοεί (σχεδόν) οποιαδήποτε γλώσσα. Θα καλύψουμε περισσότερα σχετικά με την ανάπτυξη backend ακολούθως.
7. Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) ;
Ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι μια εφαρμογή ιστού ή μια σειρά προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση περιεχομένου ιστού. (Σημείωση: Τα CMS δεν είναι τα ίδια με sitebuilders, όπως το Squarespace ή το Wix.)
Αν και δεν απαιτείται για την δημιουργία ενός ιστότοπου, η χρήση του CMS σίγουρα κάνει την ζωή ενός κατασκευαστή ιστοσελίδων πολύ ευκολότερη. Παρέχει τα δομικά στοιχεία (όπως πρόσθετα plugins – addons) και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τη δομή του ιστοτόπου σας προσθέτοντας το περιεχόμενο και τον κώδικα σας μέσω αυτού.
Μια δημοφιλής εφαρμογή για την κατασκευή ιστοτόπων είναι το wordpress και μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας εδώ κάποια από τα πολλά πλεονεκτήματα που σας παρέχει.
Τα CMS χρησιμοποιούνται και για το ηλεκτρονικό εμπόριο για την δημιουργία ενός eshop – ηλεκτρονικού καταστήματος, αλλά είναι χρήσιμα για όλους τους τύπους ιστότοπων.
Γι\’ αυτό θα βρείτε πολλά οικονομικά πακέτα κατασκευής e-shop που αποκαλούνται επίσης και έτοιμα πακέτα e shop που στηρίζονται στο στήσιμο μιας τέτοιας shopping cart εφαρμογής, όπως το OpenCart, WooCommerce κ.α.
Τώρα, γιατί είναι σημαντικό το web development ;
Η ανάπτυξη ιστοσελίδων είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Από σήμερα έως το 2026, η απασχόληση προγραμματιστών ιστού αναμένεται να αυξηθεί κατά 15%. Αυτό είναι πολύ πιο γρήγορο, από ό, τι οι περισσότερες καριέρες της τεχνολογίας
Είτε θέλετε να προσλάβετε έναν προγραμματιστή ιστού ή να γίνετε ένας, θα πρέπει να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους ανάπτυξης ιστού ζήτημα που εξετάζουμε παρακάτω.
Μπορεί να είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης που προσλαμβάνει έναν ανεξάρτητο προγραμματιστή για να χτίσει τον ιστότοπό σας, ένας σύμβουλος επιχείρησης που δημιουργεί ένα business plan για το eshop ενός πελάτη ορίζοντας συγκεκριμένους στόχους στην ομάδα ανάπτυξης του eshop σας ή ένας σπουδαστής και μελλοντικός επαγγελματίας στον χώρο της ανάπτυξης ιστοσελίδων.
Ανεξάρτητα από το ποιος είστε ή γιατί διαβάζετε αυτόν τον οδηγό, η κατανόηση των βασικών στοιχείων της ανάπτυξης ιστότοπων μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτόν τον διαδικτυακό κόσμο που βασίζεται σε συγκεκριμένες διαδικτυακές τεχνολογίες.
Το Διαδίκτυο δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ,σύντομα τουλάχιστον, από κάποια άλλη παρεμεφερή τεχνολογία. Στον σημερινό κόσμο έχει γίνει μια πύλη και κύρια μέθοδος έρευνας, σύνδεσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας .
Από το 2018, υπάρχουν 4,2 δισεκατομμύρια παγκόσμιοι χρήστες του Διαδικτύου. Αυτός είναι περισσότερος από τον μισό πληθυσμό του κόσμου και αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για πολλούς λόγους.
Ποιο είναι το κοινό πράγμα που έχουν όλοι αυτοί οι λόγοι; Απαιτούν έναν ιστότοπο και κάθε ιστότοπος απαιτεί έναν εξειδικευμένο web designer / web developer .
Η κατασκευή ιστοσελίδων είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη “βιομηχανία”. Από σήμερα έως το 2026, η απασχόληση κατασκευαστών ιστοσελίδων και ηλεκτρονικών καταστημάτων / eshops αναμένεται να αυξηθεί κατά 15%. Ένας πολύ ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης και ζήτησης από πολλές άλλες καριέρες στον χώρο των νέων τεχνολογιών.
Είτε λοιπόν θέλετε να προσλάβετε μια εταιρεία web design ή να γίνετε ένας, θα πρέπει να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους web development συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου μας αυτού.
Τύποι Web Development
- Ανάπτυξη front-end / Front-end development
- Ανάπτυξη backend / Backend development
- Full stack development / Πλήρης ανάπτυξη στοίβας
- Ανάπτυξη ιστοσελίδας / Website development
- Ανάπτυξη επιφάνειας εργασίας / Desktop development
- Ανάπτυξη για κινητά τηλέφωνα / Mobile development
- Ανάπτυξη παιχνιδιών / Game development
- Ενσωματωμένη ανάπτυξη / Embedded development
- Ανάπτυξη ασφάλειας / Security development
Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι web development αναφέρονται κυρίως στους διάφορους τομείς του επαγγέλματος στους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν οι προγραμματιστές ιστού – αναφέραμε ορισμένα από αυτά στις παραπάνω ενότητες.
Ορισμένες από αυτές τις διακρίσεις αλληλεπικαλύπτονται και συχνά, οι προγραμματιστές ιστού θα ασχοληθούν ενίοτε με πολλούς τύπους web development κατά την διάρκεια όχι μόνο της καριέρας τους αλλά ακόμα και εντός ενός project
1. Front-end
Οι προγραμματιστές front-end εργάζονται από την οπτική των επισκεπτών ( όπως βλέπουν οι πελάτες ή οι χρήστες ) σε ιστότοπους, προγράμματα και λογισμικό . Σχεδιάζουν και αναπτύσσουν τις οπτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης, της πλοήγησης, των γραφικών και άλλων αισθητικών. Αυτοί οι προγραμματιστές εργάζονται επίσης στη διεπαφή χρήστη και στην εμπειρία χρήστη για οποιοδήποτε έργο αναπτύσσουν.
2. Backend
Οι προγραμματιστές Backend εργάζονται από την πλευρά των διακομιστών / servers σε ιστότοπους, προγράμματα και λογισμικό. Αυτοί οι προγραμματιστές εργάζονται σε συστήματα όπως διακομιστές, λειτουργικά συστήματα, API και βάσεις δεδομένων και διαχειρίζονται τον κώδικα για την ασφάλεια, το περιεχόμενο και τη δομή του ιστότοπου.
3. Full Stack
Οι προγραμματιστές πλήρους στοίβας / Full stack developers εργάζονται τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω πλευρά ενός ιστότοπου. Μπορούν να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο, μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα λογισμικού από την αρχή έως το τέλος.
4. Website
Οι προγραμματιστές ιστότοπων είναι συνώνυμοι με προγραμματιστές front-end, backend ή full-stack. Ωστόσο, αυτοί οι επαγγελματίες ειδικεύονται στη δημιουργία ιστότοπων (σε αντίθεση με εφαρμογές για κινητά, επιτραπέζιο λογισμικό ή βιντεοπαιχνίδια).
5. Desktop
Οι προγραμματιστές desktop / επιτραπέζιων υπολογιστών ειδικεύονται στη δημιουργία λογισμικού που ζει στην επιφάνεια εργασίας σας, όπως Mac OS, Windows και άλλα.
6. Mobile
Οι προγραμματιστές κινητής τηλεφωνίας δημιουργούν εφαρμογές για κινητά που εγκαθίστανται σε μια κινητή συσκευή, όπως ένα smartphone ή tablet Αυτά λειτουργούν πολύ διαφορετικά από άλλους ιστότοπους και προγράμματα λογισμικού, απαιτώντας έτσι ένα ξεχωριστό σύνολο δεξιοτήτων ανάπτυξης.
7. Game
Οι προγραμματιστές παιχνιδιών ειδικεύονται στη σύνταξη κώδικα για βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια κονσόλας (Xbox, PlayStation κ.λπ.) και παιχνίδια για κινητά – κάτι που επιτρέπει σε αυτήν την ειδικότητα να επικαλύπτεται κάπως με την ανάπτυξη κινητών. Ωστόσο, οι προγραμματιστές παιχνιδιών έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες για τη δημιουργία διαδραστικών και συναρπαστικών εμπειριών παιχνιδιού.
8. Embedded
Οι Embedded developers συνεργάζονται με όλο το υλικό που δεν είναι υπολογιστές. Αυτό περιλαμβάνει ηλεκτρονικές διεπαφές, συσκευές καταναλωτή, συσκευές iOT (internet of things), συστήματα πραγματικού χρόνου και άλλα. Με μια πρόσφατη αύξηση του iOT και των συνδεδεμένων συσκευών, αυτή η ειδικότητα γίνεται πιο δημοφιλής και σε αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση της.
9. Security
Οι προγραμματιστές ασφαλείας / Security developers καθορίζουν μεθόδους και διαδικασίες για την ασφάλεια ενός προγράμματος λογισμικού ή ενός ιστότοπου. Αυτοί οι προγραμματιστές λειτουργούν συνήθως ως ηθικοί χάκερ και δημιουργούν συστήματα που ανακαλύπτουν και εξαλείφουν τους κινδύνους ασφαλείας.
Υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με την διαδικασία πιστοποίησης ενός ιστοτόπου όπως το SafeSite.Gr
Πλέον στον τομέα έχει εισέλθει και ο νέος κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων GDPR που απαιτεί την υιοθέτηση κάποιων πρακτικών και τεχνολογιών προκειμένου να συμμορφώνεται το website / eshop σας με τις επιταγές του. Αν δεν ξέρετε τι είναι το gdpr η σελίδα μας αυτή θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα ζητούμενα του gdpr όπως φυσικά και η σχετική κατηγορία άρθρων στο blog μας
Τώρα, ας δούμε τη διαδικασία ανάπτυξης ιστοσελίδων (η οποία περιλαμβάνει πολλούς από αυτούς τους τύπους development).
Η διαδικασία του Website Development
Η διαδικασία δημιουργίας ενός ιστότοπου δεν είναι τόσο εύκολη για να περιγραφεί με βήματα 1-2-3. Κάθε διαδρομή ανάπτυξης ιστοσελίδας διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ιστότοπου, τις γλώσσες κώδικα και τους πόρους που αυτή απαιτεί.
Η ακόλουθη ενότητα χρησιμεύει ως μια σύντομη επισκόπηση της διαδικασίας ανάπτυξης ιστού και μια σύντομη εισαγωγή στις πιο κοινές γλώσσες και επιλογές CMS.
Προετοιμάζοντας το Website και δημιουργώντας ένα Sitemap
Όλοι οι ιστότοποι ξεκινούν με ένα σχέδιο. Οι προγραμματιστές αποκαλούν αυτό το σχέδιο ως wireframe ή sitemap (να μην συγχέεται με το sitemap.XML, το οποίο είναι ένα αρχείο που βοηθά τους SERP να ανιχνεύουν και να βρίσκουν τον ιστότοπό σας).
Δεν χρειάζεται να είναι επίσημο έγγραφο. Είναι απλώς ένα όραμα / σχέδιο για τον ιστότοπό σας που θα δώσει τόσο σε εσάς όσο και στους προγραμματιστές σας και ένα μέρος για να ξεκινήσετε.
Μπορείτε να το σχεδιάσετε σε έναν πίνακα ή να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως Invision, Slickplan ή Mindnode.
Ακριβώς όπως ένα επιχειρηματικό σχέδιο δίνει στους δυνητικούς επενδυτές μια εικόνα των στόχων και των παραδοτέων σας, ένας χάρτης ιστότοπου δίνει στον προγραμματιστή μια ιδέα για το τι απεικονίζετε και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στο όραμά σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας χάρτη ιστότοπου μόνοι σας ή να συνεργαστείτε με τους προγραμματιστές σας.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να αναρωτηθείτε όταν σχεδιάζετε τον ιστότοπό σας.
- Τι μεμονωμένες σελίδες θέλετε; Τι περιεχόμενο θα υπάρχει σε αυτές τις σελίδες;
- Πώς μπορείτε να οργανώσετε αυτές τις σελίδες σε κατηγορίες; (Αυτές οι κατηγορίες ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν το μενού της αρχικής σελίδας σας – αν σας βοηθά να το σκεφτείτε έτσι.)
- Ποια είναι η ιεραρχία των σελίδων στον ιστότοπό σας;
- Πώς θα συνδέονται οι σελίδες του website σας μεταξύ τους (πρώτη σελίδα και εσωτερικές);
- Ποιες σελίδες και κατηγορίες είναι απαραίτητες για τον ιστότοπό σας και την εμπειρία χρήστη και ποιες θα μπορούσαν να καταργηθούν ή να συνδυαστούν;
Γράφοντας τον κώδικα της ιστοσελίδας σας
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία ανάπτυξης ιστού είναι η σύνταξη του κώδικα.
Οι προγραμματιστές θα χρησιμοποιούν διαφορετικές γλώσσες κωδικοποίησης για το front-end και το backend των ιστότοπων, καθώς και για διαφορετικές λειτουργίες του ιστότοπου (όπως σχεδιασμός, αλληλεπίδραση κ.λπ.). Αυτές οι διαφορετικές γλώσσες συνεργάζονται για την κατασκευή και τη λειτουργία του ιστότοπού σας.
Ας ξεκινήσουμε με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλώσσες. Σχεδόν κάθε ιστότοπος χρησιμοποιεί αυτά τα τρία μαζί, και πιθανώς και ο δικός σας.
HTML
Το HyperText Markup Language (HTML) χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990. Είναι το θεμέλιο όλων των ιστότοπων και αντιπροσωπεύει το ελάχιστο ό, τι χρειάζεται για τη δημιουργία ενός ιστότοπου.
Ναι, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο με μόνο HTML. Ωστόσο, δεν θα φαίνεται πολύ όμορφο και στερείται δυνατότητας αποθήκευσης και διαχείρισης των δεδομένων των ιστοσελίδων που θα δημιουργήσετε.
Γλώσσες όπως το CSS και το JavaScript βελτιώνουν και τροποποιούν τη βασική δομή του ιστότοπου που δημιουργείται από κώδικα HTML. Το HTML5 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση και υποστηρίζει τη λειτουργικότητα του προγράμματος περιήγησης μεταξύ πλατφορμών, καθιστώντας το δημοφιλές στην ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά.
CSS
Τα Cascading Style Sheets (CSS) αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Προσθέτει στοιχεία σχεδίασης όπως τυπογραφία, χρώματα και διατάξεις σε ιστότοπους. είναι ο κώδικας που αφορά την αισθητική μιας ιστοσελίδας
Το CSS επιτρέπει στους προγραμματιστές να μεταμορφώσουν τον ιστότοπό σας ώστε να ταιριάζει με την αισθητική που οραματίσατε για τον ιστότοπό σας και όπως το HTML5, το CSS είναι συμβατό με όλα τα προγράμματα περιήγησης.
JavaScript
Η JavaScript είναι μια εξίσου σημαντική γλώσσα προγραμματισμού. Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90, το JavaScript χρησιμοποιείται για την προσθήκη λειτουργικότητας σε ιστότοπους.
Οι προγραμματιστές το χρησιμοποιούν για να προσθέσουν κινούμενα σχέδια, να αυτοματοποιήσουν εργασίες σε συγκεκριμένες σελίδες και να προσθέσουν διαδραστικές λειτουργίες που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη.
Η JavaScript εξελίσσεται γρήγορα. Αφού αρχικά θεωρήθηκε γλώσσα μόνο για μαθησιακούς λόγους, η JavaScript είναι πλέον η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα κωδικοποίησης στον κόσμο. Με τη βοήθεια του Node.Js, είναι πλέον μια γλώσσα κωδικοποίησης backend.
Είναι η πρώτη γλώσσα που περιέχει δεδομένα και γίνεται κατανοητή από τα πρόγραμματα περιήγησης και ορισμένοι έχουν συζητήσει ακόμη και την εφαρμογή μηχανικής μάθησης / machine learning σε αυτό.
HTML, CSS, JavaScript είναι τα «μεγάλα τρία» της ανάπτυξης ιστού. Σχεδόν κάθε ιστότοπος τα χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό. Υπάρχουν πολλές άλλες, όπως γλώσσες από διακομιστές όπως Java, C ++, Python και SQL, αλλά η κατανόηση αυτών των τριών είναι θεμελιώδης για τις γνώσεις ανάπτυξης του ιστότοπού σας.
Δημιουργία του Backend για τον ιστοτόπο σας
Η σύνταξη κώδικα μπορεί να είναι ένα από τα πιο περίπλοκα μέρη της ανάπτυξης μιας ιστοσελίδας, αλλά δεν είναι το μόνο συστατικό. Πρέπει επίσης να χτίσετε τις δομές και το σχεδιασμό του backend και του front-end site σας.
Ας ξεκινήσουμε με το backend.
Το backend χειρίζεται τα δεδομένα που επιτρέπουν τη λειτουργικότητα στο front-end. Για παράδειγμα, το backend του Facebook αποθηκεύει τις φωτογραφίες μου, έτσι ώστε η διεπαφή να μπορεί στη συνέχεια να επιτρέπει σε άλλους να τις βλέπουν. Αποτελείται από δύο βασικά συστατικά:
1.Βάσεις δεδομένων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση, οργάνωση και επεξεργασία δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούν να ανακτηθούν από αιτήματα διακομιστή
2. Διακομιστές, που είναι το υλικό και το λογισμικό που απαρτίζουν τον υπολογιστή σας. Οι διακομιστές είναι υπεύθυνοι για την αποστολή, την επεξεργασία και τη λήψη αιτημάτων δεδομένων.
Είναι ο μεσάζων μεταξύ της βάσης δεδομένων και του προγράμματος-πελάτη / προγράμματος περιήγησης. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα περιήγησης θα πει στον διακομιστή “Χρειάζομαι αυτές τις πληροφορίες” και ο διακομιστής θα γνωρίζει πώς να πάρει αυτές τις πληροφορίες από τη βάση δεδομένων και να τις στείλει στον πελάτη.
Αυτά τα στοιχεία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τα θεμέλια για κάθε ιστότοπο.
Όσον αφορά τη δημιουργία του ιστότοπού σας, οι προγραμματιστές backend θα δημιουργήσουν τρία πράγματα.
1.Ο λογικός κώδικας / logic code σας, που είναι ουσιαστικά ένα σύνολο κανόνων για τον τρόπο με τον οποίο ο ιστότοπός σας θα ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα αιτήματα και πώς θα αλληλεπιδρούν αντικείμενα του ιστότοπού σας.
2.Η διαχείριση της βάσης δεδομένων σας, με τον οποίο ο ιστότοπος σας θα οργανώσει, θα διαχειριστεί και θα ανακτήσει τα δεδομένα του.
3. Η υποδομή σας, με τον οποίο θα φιλοξενείται ο ιστότοπός σας. Η φιλοξενία του δικού σας ιστότοπου σε δικό σας server και όχι σε shared hosting ( σε server που φιλοξενεί ταυτόχρονα πολλά web sites) θα σας δώσει μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό και απαιτεί από εσάς να διατηρήσετε την υγεία και την ασφάλεια του διακομιστή σας.
Με αυτά τα στοιχεία και τις αποφάσεις που ισχύουν, ο ιστότοπός σας θα είναι έτοιμος για ανάπτυξη front-end.
Σημείωση: Το backend είναι προαιρετικό για την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας επειδή δεν χρειάζεστε πάντα ένα backend εάν δεν αποθηκεύετε δεδομένα. “Δεδομένα” σε αυτό το πλαίσιο σημαίνει όλες τις πληροφορίες που έχουν εισαχθεί από τον χρήστη και τις οποίες πρέπει να αποθηκεύσετε και να διατηρήσετε.
Σκεφτείτε να συνδεθείτε σε έναν ιστότοπο. Εάν δεν έχουν backend, πώς θα μπορούσαν να θυμούνται τα στοιχεία σύνδεσής σας; Ή ποιες είναι οι ρυθμίσεις του προφίλ σας; Για να λάβετε αυτές τις πληροφορίες, χρειάζεστε ένα backend.
Το Facebook, για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζει ποια άτομα βρίσκονται στη λίστα φίλων σας, ποιες εκδηλώσεις έχετε εγγραφεί, ποιες δημοσιεύσεις έχετε δημιουργήσει και πολλά άλλα. Αυτά είναι όλα τα “δεδομένα” που ζουν σε μια βάση δεδομένων. Εάν δεν είχαν backend με βάση δεδομένων, κανένα από αυτά τα δεδομένα δεν θα ήταν προσβάσιμο σε αυτούς.
Από την άλλη πλευρά, ένας ιστότοπος που είναι καθαρά ενημερωτικός και δεν απαιτεί από τους χρήστες να εισάγουν δεδομένα δεν θα χρειαζόταν ένα backend.
Ένα eshop / ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο σημαντικό είναι το back-end. Πολλές φορές ένας ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ενός eshop κατά την διάρκεια της έρευνας αγοράς για την κατασκευή ενός e-shop κοιτά άλλα eshop, το front – end τους πολύ λογικά, για να δει ποια από αυτά θα ακολουθήσει / μιμηθεί σε κάποιο βαθμό.
Πιο σημαντικό όμως είναι το back-end ενός eshop / ηλεκτρονικού καταστήματος δεδομένου ότι η λειτουργικότητα του, η διασύνδεση του eshop με άλλες εφαρμογές όπως erp κ.α. , η ευκολία διαχείρισης του admin panel και οι εργατοώρες που απαιτούνται σε καθημερινή βάση για την διεκπεραίωση των παραγγελιών περνά μέσα από το back-end.
Έτσι, εάν δεν έχετε δεδομένα, δεν έχετε απαραίτητα ανάγκη για ανάπτυξη backend. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μάθετε τα βασικά. Στατικοί ιστότοποι, χωρίς δεδομένα από την πλευρά του χρήστη σπανίζουν πλέον.
Δημιουργία της διεπαφής του ιστοτόπου σας / Front-End
Εάν έχετε πειραματιστεί ποτέ στο σχεδιασμό ιστοσελίδων π.χ. με έναν ιστότοπο στο WordPress, το Squarespace ή τους Ιστότοπους Google, έχετε κάνει μια πρώτη επαφή με την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας. Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των κατασκευαστών μιας ιστοσελίδας γνωρίζει την χρήση τέτοιων εργαλείων αγνοώντας τον κώδικα που παράγουν . Οπότε σε κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί δεν μπορούν να δώσουν λύσεις
Το υλικό της διεπαφής είναι σημαντικό – είναι αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες, οι πελάτες και οι χρήστες σας και πώς θα χρησιμοποιούν τον ιστότοπό σας.
Η ανάπτυξη front-end περιλαμβάνει συνδυασμό JavaScript, HTML και CSS. Ελέγχει επίσης στοιχεία όπως τυπογραφία και γραμματοσειρές (fonts) , πλοήγηση, τοποθέτηση και συμβατότητα και απόκριση του προγράμματος περιήγησης. Αυτό το μέρος θα αντικατοπτρίζει περισσότερο το αρχικό όραμα του ιστότοπού σας και αυτό που συμπεριλάβατε στο wireframe σας.
Καθώς οι τεχνολογίες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν, η κωδικοποίηση client-side / από την πλευρά του πελάτη τείνει να είναι ξεπερασμένη… πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η ανάπτυξη σε backend. Εδώ είναι χρήσιμοι οι πόροι / coding resources σαν αυτούς που έχουμε συμπεριλάβει παρακάτω.
Εργασία με CMS
Γιατί κάποιος θα επέλεγε ένα CMS πέρα από τον κώδικα “με το χέρι” ή “από το μηδέν;” Λοιπόν, ένα CMS είναι πιο εύκολο στη χρήση (πρέπει να γράψετε λιγότερο κώδικα) και συχνά διαθέτει εργαλεία γύρω από τη φιλοξενία του ιστότοπου. Από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ευέλικτο και, ως εκ τούτου, σας δίνει λιγότερο έλεγχο στο front-end σας.
Οι επιλογές CMS περιλαμβάνουν συχνά πρόσθετα που αφαιρούν την ανάγκη σύνταξης backend. Για παράδειγμα, υπάρχουν προσθήκες WordPress για το ηλεκτρονικό εμπόριο, έτσι ώστε, αντί να δημιουργείτε ένα περίπλοκο σύστημα υποστήριξης για τη χρέωση πιστωτικών καρτών πελατών, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε μια υπάρχουσα προσθήκη και να αποφύγετε την ανάγκη αντιμετώπισης βάσεων δεδομένων και κώδικα από διακομιστή.
Στα δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου περιλαμβάνονται τα HubSpot, Joomla, Magento και κυρίως το WordPress – τα οποία έχουν σχεδόν 60% μερίδιο αγοράς. (Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για λογισμικό ανοιχτού κώδικα WordPress, όχι για το πρόγραμμα δημιουργίας ιστότοπων WordPress.)
Ένα πολύ δημοφιλή cms είναι το wordpress και μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο Ανάπτυξη Ιστοσελίδων με WordPress για την έκδοση 5. από τις εκδόσεις Φυλάτος με συγγραφείς την ομάδα της DreamWeaver.Gr καθώς και αυτό για την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Εμπορίου OpenCart
Απόκτηση ονόματος τομέα/ Domain Name
Σε αυτό το σημείο, ο ιστότοπός σας θα έχει διεύθυνση IP. Χρειάζεται επίσης ένα όνομα τομέα/ domain name που οι επισκέπτες σας μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βρουν τον ιστότοπό σας.
Ίσως έχετε ακούσει ιστότοπους όπως το GoDaddy και το Papaki. Αυτές οι υπηρεσίες σας βοηθούν να αγοράσετε ένα όνομα τομέα / domain name.
Οι δημιουργοί ιστότοπων και οι υπηρεσίες φιλοξενίας, όπως το WordPress και το Squarespace, σας επιτρέπουν επίσης να αγοράσετε ένα όνομα τομέα / domain name.
Πόροι για Website Development
Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανάπτυξη και τoν κώδικα; Εκτός της σύνδεσης και δικτύωσης με άλλους προγραμματιστές, υπάρχουν πολλοί πόροι στους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε για να βελτιώσετε την κατανόησή σας ή την ανάπτυξη ιστού.
Web Development Courses and Classes
Είτε θέλετε να εξερευνήσετε backend, front-end ή full-stack coding, ακολουθούν μερικά διαδικτυακά μαθήματα και μαθήματα που προτείνουν οι developers της HubSpot.
TutorialsPoint
Όλο το περιεχόμενο και οι πόροι στο TutorialsPoint είναι δωρεάν. Μεταξύ των μαθημάτων, των ηλεκτρονικών βιβλίων και των βίντεο, το TutorialsPoint παρέχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους μάθησης.
egghead
Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, “το egghead είναι μια ομάδα επαγγελματιών , ανάπτυξης ιστοσελίδων και συνεργατών ανοιχτού κώδικα που σας παρέχουν συνοπτικά, πυκνά πληροφοριακά μαθήματα βίντεο σχετικά με τα καλύτερα εργαλεία της βιομηχανίας.”
Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, να ακούσουν podcast ή να παρακολουθήσουν μαθήματα για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων ανάπτυξης ιστοσελίδων.
freeCodeCamp
Το freeCodeCamp είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν κώδικα δωρεάν. Με χιλιάδες άρθρα, βίντεο και διαδραστικά μαθήματα, καθώς και παγκόσμιες ομάδες μελέτης, το freeCodeCamp βοηθά χιλιάδες προγραμματιστές και μηχανικούς να μάθουν για εργασίες προγραμματισμού και ανάπτυξης γης.
Treehouse
Το Team Treehouse είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης βάσει συνδρομών. Οι χρήστες πληρώνουν ένα μηνιαίο τέλος και αποκτούν πρόσβαση σε εκατοντάδες μαθήματα σε πάνω από 20 διαφορετικά θέματα. Από το JavaScript στο Python έως το PHP, το Treehouse μπορεί να σας διδάξει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη ιστοσελίδων
Web Development Communities
Οι προγραμματιστές ιστού είναι κύριοι “παίκτες” του Διαδικτύου, επομένως είναι λογικό ότι θα παρέμεναν εκεί.
Σύμφωνα με το Code Condo , Οι προγραμματιστές προσχωρούν στις κοινότητες για
- Ενημερωμένες πληροφορίες και επίλυση προβλημάτων
- Διορατικές απαντήσεις, νέες προοπτικές
- Συμβουλές και κόλπα για προγραμματιστές όλων των επιπέδων
- Σύνδεσμοι προς πόρους, ομιλίες και ερευνητικά έγγραφα
- Συνάντηση με νέους φίλους, φίλους κώδικα και πιθανούς συνεργάτες
Ακολουθούν μερικές διαδικτυακές κοινότητες που προτείνουν οι προγραμματιστές της HubSpot.
Stack Overflow
Το Stack Overflow κυκλοφόρησε πριν από δέκα χρόνια και έκτοτε έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς κοινότητες προγραμματισμού στον κόσμο. Σύμφωνα με τον συνιδρυτή Jeff Atwood, «το [Stack Overflow] είναι από προγραμματιστές, για προγραμματιστές, με την τελική πρόθεση να συλλέξει συλλογικά το άθροισμα των καλών γνώσεων προγραμματισμού στον κόσμο».
Το Stack Overflow είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε ερωτήσεις γιατί τις περισσότερες φορές, άλλοι προγραμματιστές έχουν ρωτήσει και απαντήσει στις ίδιες. Τα φόρουμ στο Stack Overflow σας κρατούν συνδεδεμένους με άλλους προγραμματιστές, ενώ σας ενημερώνουν επίσης για πολλά ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την ανάπτυξη ιστοσελίδων.
Mozilla Development Network
Το Mozilla Development Network (MDN) είναι γνωστό ότι είναι πιο διεξοδικό και ακριβές από άλλους διαδικτυακούς πόρους. Δεν είναι τόσο μια κοινότητα όσο ένας ολοκληρωμένος πόρος και βιβλιοθήκη εγγράφων για κωδικοποίηση γλωσσών.
Το MDN είναι χρήσιμο όταν μαθαίνετε πώς λειτουργούν ορισμένες λειτουργίες και ενημερώνεστε σχετικά με τις ειδήσεις κωδικοποίησης και ανάπτυξης.
Το Reddit είναι μια κοινότητα που βασίζεται στο φόρουμ όπου οι προγραμματιστές όλων των επιπέδων συγκεντρώνονται για να υποβάλουν και να απαντούν σε ερωτήσεις. Είναι απίστευτα διαδραστικό και περιλαμβάνει άτομα από όλο τον κόσμο. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε “subreddits” με βάση θέμα, όπως σχεδιασμό ιστοσελίδων, JavaScript ή freelancing.
Ασχοληθείτε με Web Development. Αξίζει τον κόπο σας.
Το Διαδίκτυο είναι εδώ για να μείνει. Αυξάνεται κάθε μέρα και οι προγραμματιστές ιστού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των καινοτομιών και βελτιώσεων.Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε την κωδικοποίηση και τον προγραμματισμό για να βελτιώσετε όχι μόνο τη ζωή σας, αλλά και τη ζωή των πελατών σας.