SEO and COVID ( SEO και πανδημία )

SEO and COVID

Η σημασία και ο ρόλος του SEO στην μετά covid εποχή

H εργασία αυτή εκπονήθηκε από τον κο Ριστάνη Κωνσταντίνο στα πλαίσια του προγράμματος Ειδικός Προώθησης Ιστοσελίδων. SEO Expert που διοργάνωσε το ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν. Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων και την υποστήριξη της dreamweaver.gr

SEO και COVID: Καθώς λοιπόν η εποχή του COVID-19 είναι γεγονός, η καθημερινή μας ζωή συνεχίζει να επηρεάζεται από τη πανδημία. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα COVID εποχή. Ένα “όπλο” λοιπόν που έχουν στη διάθεσή τους, και ειδικότερα οι μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις, είναι το SEO (search engine optimization).

Σύμφωνα με τον Sales Director της Astrolabs, Βασίλη Ζαμπέτογλου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ναυτεμπορικής (2021), το ηλεκτρονικό εμπόριο ακολουθεί έντονα δυναμική πορεία το 2020 με ρυθμό 47,2 % στα 10,7 δισ. ευρώ, από 5,8 δισ. ευρώ στο 2019 (+7% έναντι του 2018) και 2,66 δισ. ευρώ το 2013. Αμέσως λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στη δημιουργία ιστοσελίδων.

Η επιχείρηση εκτός του κόστους δημιουργίας της ιστοσελίδας θα πρέπει να υπολογίσει ένα επιπλέον κόστος, αυτό της διαφήμισης (google ads, social media, κτλ.).

Δυστυχώς εδώ δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς και να αναλύσουμε περισσότερο τα κόστη, καθώς δεν υπάρχουν σταθεροί τιμοκατάλογοι, όμως το μόνο που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι το κόστος της διαφήμισης (έξοδο της επιχείρησης) θα πρέπει να της αποφέρει έσοδα μεγαλύτερα από όσα έχει δαπανήσει για να διαφημιστεί.

Ακόμα θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν τόσο άμεσα, ειδικά όταν είναι πληττόμενες λόγω COVID, σε τέτοιες επενδύσεις.

Εδώ λοιπόν έρχεται το SEO. Ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επιχειρηματία, το οποίο είναι δωρεάν.

Θα αναλύσουμε όμως και θα δούμε περισσότερα παρακάτω.

SEO και COVID

Ας δούμε λοιπόν γιατί το SEO έχει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εδώ θα πρέπει αρχικά να αναφέρουμε ότι ναι μεν η κίνηση στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί πολύ λόγω πανδημίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί και η κίνηση αποκλειστικά στις αναζητήσεις, καθώς εκτός από τις αναζητήσεις υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στο διαδίκτυο όπως ηλεκτρονικές συναλλαγές, διαδικτυακές συναντήσεις, video streaming, κ.α.

Όμως το SEO παραμένει ακόμα σημαντικό. Μπορεί λοιπόν ο covid-19 και θέματα που αφορούν την υγεία να είναι ένα αρκετά δημοφιλή, όμως το κλειδί είναι ένα περιεχόμενο το οποίο είναι πάντα ενδιαφέρον και επίκαιρο.

Είναι λοιπόν μία καλή περίοδος για τη δημιουργία τέτοιου περιεχομένου, καθώς παραμένει στις αναζητήσεις με τη πάροδο του χρόνου. Το SEO δεν έχει να κάνει απλώς με την αύξηση της επεκτασιμότητας του ισοτόπου, αλλά να δίνει στους χρήστες ή στους πελάτες μιας επιχείρησης αυτό που ακριβώς ψάχνουν.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος πελάτης βρεθεί στη σελίδα μιας επιχείρησης απέναντι σε αντίθετες τάσεις σημαίνει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτό που έχει να του προσφέρει. Υπό την έννοια αυτή το SEO μπορεί να βοηθήσει μία επιχείρηση να βρει \’\’ποιοτικούς πελάτες\’\’.

Τα οφέλη του SEO είναι μακροπρόθεσμα και ο σκοπός του είναι να κερδίζει την εμπιστοσύνη των μηχανών αναζήτησης. Ο μόνος τρόπος για επιτευχθεί αυτό είναι με υπομονή και με τη πάροδο του χρόνου.

Εξαιτίας της πανδημίας περισσότερος κόσμος, ακόμα και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, αναγκάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερο τις μηχανές αναζήτησης για να ενημερώνεται. Αυτό λοιπόν καθιστά το marketing μέσω των μηχανών αναζήτησης σημαντικό για επιχειρήσεις.
(McCormik, 2021)

Γιατί το SEO είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Οι αναζητήσεις σε τοπικό επίπεδο είναι σπουδαίας σημασίας, καθώς ζούμε σε εποχές \’\’lockdown\’\’ και η δυσκολία στις μετακινήσεις είναι πολύ μεγάλη έως και ακατόρθωτη.

Οι αναζητήσεις λοιπόν θα βοηθήσουν την επιχείρηση να εμφανίζεται σε αποτελέσματα όπως “ανοιχτό τώρα” ή “κοντά μου”. Ακόμα και αν η επιχείρηση δεν είναι ανοιχτή μπορεί να παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες ή χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της επιχείρησης ή της υπηρεσίας που παρέχει ή οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο στον υποψήφιο πελάτη.

Το SEO δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ενημερωτικές αναρτήσεις ή τα διάφορα άρθρα που δημοσιεύει μια επιχείρηση ως μέρος της στρατηγικής SEO, χτίζουν μία σχέση εμπιστοσύνης και δείχνουν μία καλή εικόνα προς τον πελάτη.

Όταν λοιπόν οι καταναλωτές θα μπορούν να μετακινηθούν ξανά και αρχίζουν να αναζητούν επιχειρήσεις κοντά τους, θα προτιμήσουν μία επιχειρήσει την οποία έχουν ήδη γνωρίσει μέσω αναζητήσεων και όχι μία επιχείρηση που δεν έχουν δει ποτέ ξανά.

Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα του HubSpot (McCormik, 2021), επιχειρήσεις που δημοσιεύουν 16 ή περισσότερες αναρτήσεις ανά μήνα δημιουργούν 4,5 φορές πελάτες από εκείνες που δημιούργησαν 4 δημοσιεύσεις ή λιγότερες.

SEO and COVID

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το SEO είναι δωρεάν. Όμως η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται χρόνο και υπομονή, τόσο για τη δημιουργία περιεχομένου, όσο και για τη διατήρηση της κορυφής.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή είναι τελείως κλειστές, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο, ο οποίος μπορεί να τους αποφέρει περισσότερο χρήμα από ότι θα δαπανούσε για διαφημίσεις επί πληρωμή.
(McCormik, 2021).

Η επίδραση του COVID-19 στο SEO και συμβουλές για την προετοιμασία των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Narrative SEO, Franco Valentino, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα impactplus (John Becker, 2020), οι μηχανές αναζήτησης δείχνουν μία διαφορετική πλευρά από ότι έχουμε δει.

Θα επισημάνουμε ένα παράδειγμα που αφορά το Google my Businesses, το οποίο έκλεισε τις κριτικές.

Καταργήθηκε προσωρινά η δυνατότητα στους χρήστες να αφήνουν σχόλια, επειδή όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν και οι άνθρωποι θα είναι αναστατωμένοι και συναισθηματικοί και ενδεχομένως να αφήνουν ένα τόνο αρνητικών κριτικών.

Ακόμα και το ίδιο το Google έχει αλλάξει τη κύρια σελίδα αναζήτησης για τον COVID-19 με τρόπο τέτοιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατηγοριοποιούν μόνοι τους τις πληροφορίες που αναζητούν. Αυτή είναι μία δραστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Google συγκεντρώνει πληροφορίες.

Παρακάτω υπάρχουν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα.

• Βρίσκουμε σημαντικά δομικά στοιχεία και τα διορθώνουμε
• Διατηρούμε τη ταχύτητα του ισοτόπου γρήγορη βελτιστοποιώντας το server. Είναι το τελευταίο κομμάτι που κάποιος ελέγχει, όμως έχει μεγάλα οφέλη βραχυπρόθεσμα.
• Το περιεχόμενο να απαντά στις ερωτήσεις.

Βραχυπρόθεσμα:

Εάν η επιχείρηση έχει αλλάξει ή επηρεαστεί από τη πανδημία, με το πρώτο που μπορεί να ξεκινήσει είναι το Google Search Console, διότι αυτή είναι η πρώτη γραμμή του SEO.

Εκεί μπορούμε να δούμε εάν το ποσοστό εμφάνισης αυξάνεται ή μειώνεται σε μία δεδομένη χρονική περίοδο. Μπορούμε να δούμε ποιες λέξεις κλειδιά έχουν αλλάξει και μπορούμε να ελέγξουμε για σφάλματα ανίχνευσης των μηχανών αναζήτησης και να διορθώσουμε τυχών προβλήματα.

Μακροπρόθεσμα:

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν αλλάξει, έχουν γίνει πιο έξυπνες και προσπαθούν να κατανοήσουν το νόημα του περιεχομένου. Συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν το schema.org, το οποίο έχει σαν αποστολή να δημιουργεί, να διατηρεί και να προωθεί σχήματα για δομημένα δεδομένα στο διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες, σε email και αλλού (wikipedia).

Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το schema και να ξεκινήσουμε να καλύψουμε τα κενά γύρω από τον ιστότοπο σύμφωνα με το schema.

Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος για τους επόμενους 6 μήνες έως και 1 χρόνο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και βελτιώνει το αποτέλεσμα σε όλες τις μηχανές αναζήτησης. (John Becker, 2020)

Τι προβλέπεται να φέρει η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Σύμφωνα με τον Άγγελο Γαλανάκη, επικεφαλής πωλήσεων της Google στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο στο πλαίσιο του ψηφιακού εργαστηρίου με τίτλο «Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Ηλεκτρονικό Εμπόριο: από τη θεωρία στην πράξη» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις 18 Νοεμβρίου, προβλέπεται ότι έως το 2025 ο όγκος των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2020 κατά 70%.

Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, το πόσο ενδιαφέρονται οι καταναλωτές να κάνουν αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα φαίνεται από το γεγονός ότι κατά το πρώτο lockdown αυξήθηκαν κατά 30% οι αναζητήσεις της Google σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο, φαινόμενο που παρατηρείται και στο δεύτερο lockdown (Μανιφάβα, 2020).

Βλέπουμε λοιπόν την μεγάλη αυτή αύξηση που προβλέπεται να φέρει η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ως αποτέλεσμα στο digital marketing.

Το SEO αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του digital marketing, που όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει αρκετά οφέλη για μία επιχείρηση. Όμως χρειάζεται χρόνο, υπομονή και σκληρή δουλειά.

Συμπέρασμα

Το SEO ήταν ανέκαθεν σημαντικό για την προώθηση μίας ιστοσελίδας και εξελίσσεται με τη πάροδο του χρόνου, όμως η συμβολή της νέας Covid-19 εποχής έδωσε μία επιπλέον ώθηση στην εξέλιξη του, καθώς όπως είδαμε και παραπάνω υπάρχει μεγάλη αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και συνεπώς την αύξηση του ψηφιακού μάρκετινγκ.

Θεωρώ πως η δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θέλει να παρέχει ποιοτικό περιεχόμενο και να αφήνει θετική εμπειρία στους χρήστες πρέπει να είναι SEO optimized.

Ένα άλλο αντίκτυπο αυτής εποχής είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους ελεύθερους επαγγελματίες στο χώρο του digital marketing καθώς η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά.

Είδαμε πως το SEO συμβάλει θετικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πως βοηθάει να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και πως μπορούν να είναι έτοιμες όταν έρθει η επιστροφή στη κανονικότητα, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες αναγκάστηκαν να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και όχι μόνο εξελίσσεται ραγδαία, το ίδιο πρέπει και εκείνες εάν θέλουν να συμβαδίσουν με τη νέα εποχή.

Τέλος, η απάντηση στην ερώτηση εάν υπάρχει κακή περίοδος για SEO, είναι πως όχι. Το SEO, θα είναι πάντα σημαντικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις εποχές και τις απαιτήσεις των χρηστών.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
• Ναυτεμπορική (2021). Naftemporiki. Διαθέσιμο στο: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1685830/auksisi-427-sto-ilektroniko-emporio-to-2020 [Πρόσβαση 3 Απριλίου 2021]

• McCormick, K. (2021). \’Why SEO Is More Important Than Ever—Yes, Even During COVID-19\’, Wordstream, 3 Μαρτίου 2021. Διαθέσιμο στο: https://www.wordstream.com/blog/ws/2020/05/08/seo-during-covid-19 [Πρόσβαση 3 Απριλίου 2021]

• Wikipedia (2021). Wikipedia, the free encyclopedia. Διαθέσιμο στο: https://en.wikipedia.org/wiki/Schema.org [Πρόσβαση 10 Απριλίου 2021]

• Becker, J. (2020). \’SEO and coronavirus: How COVID-19 is changing the search game as we know it [Interview]\’, Impactplus, 26 Μαΐου 2020. Διαθέσιμο στο: https://www.impactplus.com/blog/how-covid-19-changed-seo [Πρόσβαση 10 Απριλίου 2021]

• Μανιφάβα, Δ. (2020). \’Νέους πελάτες και αύξηση τζίρου έφερε η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο\’, Η καθημερινή, 22 Νοεμβρίου 2020. Διαθέσιμο στο: https://www.kathimerini.gr/economy/561167563/neoys-pelates-kai-ayxisi-tziroy-efere-i-pandimia-sto-ilektroniko-emporio/ [Πρόσβαση 17 Απριλίου 2021]

 

 

 

 

Rate this post
Close Popup