Τι είναι το RankBrain της Google που αλλάζει τον χάρτη του SEO;

RankBrain_blog-01Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον αλγόριθμο RankBrain της Google

Η Google χρησιμοποιεί ένα μηχανικής μάθησης σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται “RankBrain” για να βοηθήσει στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησής της. Αναρωτιέστε πώς δουλεύει και πως ταιριάζει με το γενικό σύστημα κατάταξης της Google; Εδώ βρίσκεται ότι γνωρίζουμε για το RankBrain.

Οι πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω προέρχονται από τρείς αυθεντικές πηγές και έχουν ενημερωθεί με τον καιρό, με σημειώσεις όπου έχουν γίνει οι ενημερώσεις. Αυτές είναι οι πηγές:
Πρώτον, είναι η είδηση του Bloomberg που αποκάλυψε το RankBrain. Δεύτερον, επιπλέον πληροφορίες, τις οποίες η Google έδωσε στην Search Engine Land. Τρίτον, η δική μας γνώση και εικασίες για όσα η Google δεν δίνει απαντήσεις. Όπου είναι απαραίτητο, θα αναφέρουμε όταν χρησιμοποιούνται αυτές οι πηγές, εκτός από γενικές πληροφορίες.

Τί είναι ο RankBrain;

Ο RankBrain είναι το όνομα της Google για ένα μηχανικής μάθησης σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων αναζήτησής της, όπως μας αναφέρθηκε από το Bloomberg και μας επιβεβαιώθηκε από την Google.

Τί είναι η μηχανική μάθηση;

Μηχανική μάθηση είναι όταν ένας υπολογιστής μαθαίνει μόνος του να κάνει κάτι, παρά να τον μαθαίνουν άνθρωποι ή να ακολουθεί λεπτομερές προγραμματισμό.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Η πραγματική τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence- AI) είναι όταν ένας υπολογιστής μπορεί να είναι όσο έξυπνος είναι ο άνθρωπος, τουλάχιστον με την έννοια της απόκτησης πληροφοριών μέσω μάθησης και μέσω επέκτασης αυτών που ήδη ξέρει και κάνοντας νέους συνδέσμους.
Η πραγματική AI, βέβαια, υπάρχει μόνο σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Στην πραγματικότητα, η AI χρησιμοποιείται για να αναφερόμαστε σε υπολογιστικά συστήματα, τα οποία σχεδιάζονται για να μαθαίνουν και να δημιουργούν συνδέσμους.

Πόσο διαφορετική είναι η AI από την μηχανική μάθηση;

Σύμφωνα με το RankBrain, μας φαίνεται ότι είναι σχεδόν ίδιες. Ίσως ακούσετε ότι και οι δυο χρησιμοποιούνται εναλλάξ, ή ίσως ακούσετε ότι η μηχανική μάθηση περιέγραφε τον τύπο προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούταν.
Οπότε ο RankBrain είναι ο νέος τρόπος που η Google κατατάσσει τα αποτελέσματα αναζήτησης;
Όχι. Το RankBrain είναι μέρος του γενικού “αλγορίθμου” αναζήτησης της Google, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται για να αναζητήσει δισεκατομμύρια σελίδες που γνωρίζει και να βρει αυτές που είναι πιο σχετικές με βάση τα συγκεκριμένα ερωτήματα.
Ποιό είναι το όνομα του αλγορίθμου αναζήτησης της Google;

Ονομάζεται Hummingbird, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν. Για χρόνια, ο γενικός αλγόριθμος δεν είχε κάποιο επίσημο όνομα. Αλλά στα μέσα του 2013, η Google αναβάθμισε τον αλγόριθμο και τον ονόμασε Hummingbird.
Άρα το RankBrain είναι μέρος του αλγορίθμου αναζήτησης Hummingbird της Google;

Αυτό έχουμε καταλάβει εμείς τουλάχιστον αλλά αποτελεί προσωπική μας άποψη και όχι εξακριβωμένο γεγονός. Το Hummingbird είναι ο γενικός αλγόριθμος αναζήτησης ο οποίος έχει πολλά τμήματα όπως ένα αμάξι αποτελείται από διάφορα μηχανικά τμήματα.  Με τον ίδιο τρόπο, το Hummingbird περιλαμβάνει διάφορα μέρη, με το RankBrain να είναι ένα από τα πιο καινούρια.

Συγκεκριμένα, ξέρουμε ότι το RankBrain είναι μέρος του γενικού αλγορίθμου Hummingbird, επειδή το άρθρο της Bloomberg ξεκαθαρίζει ότι το RankBrain δεν διαχειρίζεται όλες τις αναζητήσεις, όπως θα έκανε κανονικά ένας γενικός αλγόριθμος.

Το Hummingbird περιλαμβάνει επίσης και άλλα μέρη με ονόματα γνωστά σε όσους είναι στον χώρο του SEO, πως Panda,  Penguin και Payday τα οποία είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τα spam, Pigeon το οποίο είναι σχεδιασμένο να βελτιώνει τοπικά αποτελέσματα,Top Heavy  το οποίο είναι σχεδιασμένο να υποβιβάζει σελίδες με πολλές διαφημίσεις, Mobile Friendly  το οποίο είναι σχεδιασμένο να ανταμείβει σελίδες κατάλληλες για κινητό και Pirate το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Νόμιζα πως ο αλγόριθμος της Google ονομαζόταν “PageRank”

Το PageRank είναι μέρος του γενικού αλγορίθμου Hummingbird που χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο τρόπο να θεωρεί κάποιες σελίδες σπουδαιότερες βασιζόμενο στα links από άλλες σελίδες που οδηγούν σε αυτές.Το PageRank είναι ιδιαίτερο, διότι είναι το πρώτο όνομα που έδωσε ποτέ η Google σε ένα από τα μέρη του αλγόριθμου κατάταξης της το 1998, που ξεκίνησε η μηχανή αναζήτησης.

Τι συμβαίνει με τα “σήματα” που η Google χρησιμοποιεί για κατάταξη;

Τα σήματα είναι στοιχεία που χρησιμοποιεί η Google για να καθορίσει πώς θα κατατάξει τις ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, θα διαβάσει τις λέξεις σε μία ιστοσελίδα, οπότε οι λέξεις είναι ένα σήμα. Αν κάποιες λέξεις είναι έντονα μαυρισμένες, θα είναι και αυτό ένα άλλο σήμα. Οι υπολογισμοί που γίνονται από το PageRank δίνουν σε κάθε σελίδα μία βαθμολογία PageRank ,η οποία χρησιμοποιείται σαν σήμα. Αν μία σελίδα έχει σημειωθεί ότι είναι κατάλληλη για κινητά, αυτό είναι άλλο ένα σήμα που καταχωρείται.

Όλα αυτά τα σήματα επεξεργάζονται από διάφορα μέρη του αλγόριθμου Hummingbird για να διαπιστώσει ποιές σελίδες θα εμφανίζει η Google ως απάντηση σε διάφορες αναζητήσεις.

Πόσα σήματα υπάρχουν;

H Google με συνέπεια έχει δηλώσει πως έχει πάνω από 200 σημαντικά σήματα κατάταξης, τα οποία με τη σειρά τους εκτιμάται πως ίσως έχουν μέχρι και 10.000 παραλλαγές ή υπο-σήματα. Συνήθως απλά μιλάει για “εκατοντάδες” παράγοντες, όπως έκανε σε άρθρο του Bloomberg.

Και είναι το RankBrain το τρίτο πιο σημαντικό σήμα;

Ακριβώς. Από το πουθενά, αυτό το νέο σύστημα έχει γίνει αυτό που η Google αποκαλεί τον τρίτο πιο σημαντικό παράγοντα στην κατάταξη ιστοσελίδων. Από το άρθρο του Bloomberg:

Τι κάνει ακριβώς το RankBrain;
Από επικοινωνία με την Google, έμαθα ότι το RankBrain χρησιμοποιείται κυρίως για να ερμηνεύει τις αναζητήσεις που υποβάλλουν οι άνθρωποι ώστε να εντοπίζει σελίδες που ίσως δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες λέξεις με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση.

Δεν είχε η Google ήδη τρόπους να εντοπίζει σελίδες πέρα από το ακριβές ερώτημα αναζήτησης;

Ναι, η Google βρίσκει σελίδες πέρα από τους ακριβείς όρους που εισάγει κάποιος, εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα ,αρκετά χρόνια πριν, αν κάποιος έκανε αναζήτηση την λέξη ‘‘παπούτσι’’, η Google ίσως δεν θα εντόπιζε σελίδες που έχουν την λέξη ‘‘παπούτσια’’ διότι τεχνικά είναι δύο διαφορετικές λέξεις. Όμως η “αποκοπή καταλήξεων’’ (stemming) επέτρεψε στην Google να γίνει εξυπνότερη, να καταλάβει πως τα ‘‘παπούτσια’’ είναι μια παραλλαγή της λέξης ‘‘παπούτσι’’, όπως και το ‘‘τρέξιμο’’ είναι μια παραλλαγή της λέξης ‘‘τρέχω’’.

Η Google απέκτησε επίσης και κατανόηση όσο αφορά τις συνώνυμες λέξεις, ώστε αν κάποιος ψάχνει για ‘‘αθλητικά’’ να καταλαβαίνει ότι εννοούσε επίσης ‘‘παπούτσια τρεξίματος’’. Απέκτησε ακόμα και κατανόηση όσο αφορά τις έννοιες, ώστε να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν σελίδες σχετικά με την Apple, την εταιρία τεχνολογίας σε αντίθεση με την λέξη “apple”, που είναι το μήλο.

Πώς βοηθάει το RankBrain στη βελτίωση των ερωτημάτων;
Γενικά όλες οι μέθοδοι που ήδη χρησιμοποιεί η Google καταλήγουν σε κάποιον άνθρωπο που εργάζεται κάπου, είτε έχοντας δημιουργήσει λίστες παραγώγων ή λίστες συνώνυμων, είτε κάνοντας συνδέσεις βάσεων δεδομένων μεταξύ πραγμάτων. Φυσικά, εμπλέκεται και κάποιος αυτοματισμός. Κατά βάση όμως, στηρίζεται στην ανθρώπινη εργασία.

Το πρόβλημα είναι ότι η Google επεξεργάζεται τρία δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα. Το 2007, η Google δήλωσε ότι το 20% με 25% από αυτές τις αναζητήσεις δεν τις είχε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Το 2013, κατέβασε στο 15% αυτό το νούμερο, το οποίο αναφέρθηκε πάλι σε άρθρο του Bloomberg και το οποίο μας επιβεβαίωσε και η Google. Όμως 15% σε τρία δισεκατομμύρια παραμένει ένας τεράστιος αριθμός αναζητήσεων οι οποίες δεν έχουν γίνει ποτέ από ανθρώπινο ερευνητή -450 εκατομμύρια την ημέρα.

Ανάμεσα σε αυτές τις αναζητήσεις μπορεί να υπάρχουν σύνθετα ερωτήματα με πολλές λέξεις, τα οποία ονομάζονται long-tail. Το RankBrain είναι σχεδιασμένο ώστε να ερμηνεύει και να μεταφράζει αποτελεσματικά αυτά τα ερωτήματα, κατά κάποιο τρόπο στο παρασκήνιο, για να βρει τις καλύτερες σελίδες για τον ερευνητή.

Όπως μας είπε η Google, μπορεί να δει μοτίβα ανάμεσα σε φαινομενικά σύνθετες αναζητήσεις που δεν φαίνεται να σχετίζονται, για να καταλάβει με ποιό τρόπο τελικά είναι παρόμοιες μεταξύ τους. Αυτή η μάθηση, βοηθάει με τη σειρά της στην καλύτερη κατανόηση μελλοντικών σύνθετων αναζητήσεων και για το αν σχετίζονται ή όχι με συγκεκριμένα θέματα.

Το σημαντικότερο από αυτά που μας είπε η Google είναι ότι μπορεί μετά να συσχετίσει αυτές τις ομάδες αναζητήσεων με αποτελέσματα που θεωρεί ότι θα αρέσουν περισσότερο στους ερευνητές.Η Google δεν παρείχε παραδείγματα από ομάδες αναζητήσεων ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το πώς το RankBrain μαντεύει ποιές είναι οι καλύτερες σελίδες. Όμως το τελευταίο συμβαίνει διότι αν μπορεί να μεταφράσει μία ασαφή αναζήτηση σε κάτι πιο συγκεκριμένο, τότε μπορεί να παρέχει καλύτερες απαντήσεις.

Βοηθάει πραγματικά το RankBrain;

Στην dreamweaver.gr πιστεούμε  πως θα έχει μεγάλη επίδραση στο SEO και θα αλλάξει δραματικά το παιχνίδι στην προώθηση ιστοσελίδων, κάτι εξάλλου που λίγο – πολύ ισχυρίζεταικαι  η Google. Η εταιρεία είναι αρκετά συντηρητική σε αποκαλύψεις με το τί μπαίνει στον αλγόριθμο κατάταξης της. Κάνει μικρές δοκιμές διαρκώς. Πραγματοποιεί μεγάλες αλλαγές όμως, μόνο όταν νιώθει αυτοπεποίθηση σε μεγάλο βαθμό.Η ενσωμάτωση του RankBrain στο βαθμό που θεωρείται το τρίτο πιο σημαντικό σήμα, είναι μια μεγάλη αλλαγή. Δεν είναι κάτι που θεωρώ θα έκανε η Google αν δεν πίστευε ότι όντως βοηθάει.
Πότε ξεκίνησε το RankBrain;

Η Google μας είπε ότι υπήρξε μια σταδιακή παρουσίαση του RankBrain στις αρχές του 2015 και είναι πλήρως ενεργό και παγκόσμιο εδώ και μερικούς μήνες.
Ποιά ερωτήματα επηρεάζονται;

Τον Οκτώβριο του 2015, η Google είπε στο Bloomberg ότι ένα “πολύ μεγάλο κομμάτι” του 15% των ερωτημάτων που φυσιολογικά δεν είχε δει ποτέ πριν, επεξεργάστηκαν από το RankBrain. Εν συντομία, 15% ή λιγότερο.Τον Ιούνιο του 2016 ήρθαν στο φως τα νέα ότι το RankBrain χρησιμοποιείται για κάθε ερώτημα που χειριζόταν η Google.

Το RankBrain μαθαίνει συνεχώς;

Όλη η μάθηση που κάνει το RankBrain είναι offline από ότι μας είπε η Google. Του δίνονται πακέτα από ιστορικά αναζητήσεων και μαθαίνει να κάνει προβλέψεις από αυτά.Αυτές οι προβλέψεις δοκιμάζονται και αν αποδειχθούν καλές, τότε η τελευταία έκδοση του RankBrain γίνεται ενεργή. Στη συνέχεια ο κύκλος της μάθησης-offline-και-δοκιμής επαναλαμβάνεται.

Το RankBrain κάνει περισσότερα από το να βελτιώνει ερωτήματα;

Γενικά, το πώς βελτιώνεται ένα ερώτημα -διαμέσου παραγώγων, συνωνύμων ή πλέον του RankBrain- δεν έχει θεωρηθεί παράγοντας κατάταξης ή σήμα.
Τα σήματα είναι συνήθως παράγοντες που συνδέονται με περιεχόμενο, όπως τις λέξεις σε μία σελίδα, τα links που οδηγούν σε μία σελίδα είτε η σελίδα βρίσκεται σε ασφαλή server και ούτω καθεξής. Μπορούν επίσης να συνδέονται με έναν χρήστη, όπως για παράδειγμα με την τοποθεσία του ή το ιστορικό περιήγησής του.

Επομένως, όταν η Google αναφέρει το RankBrain σαν το τρίτο πιο σημαντικό σήμα, το εννοεί πραγματικά σαν σήμα κατάταξης; Ναι! Η Google μας επανεπιβεβαίωσε ότι το RankBrain συμβάλλει κατευθείαν με κάποιον τρόπο στα αν μία σελίδα κατατάσσεται.

Πώς ακριβώς; Υπάρχει κάποιος τύπος “ βαθμολογίας RankBrain ” που να αξιολογεί την ποιότητα;

Ίσως, όμως φαίνεται πολύ πιο πιθανό το RankBrain να βοηθά με κάποιο τρόπο την Google να ταξινομεί καλύτερα τις σελίδες ανάλογα με το περιεχόμενό τους.Το RankBrain ίσως είναι ικανότερο στο να συνοψίζει την βασική ιδέα μιας σελίδας από ότι τα ήδη υπάρχοντα συστήματα της Google. Σύντομα όμως θα ξέρουμε περισσότερα και εμείς θα είμαστ εδώ όπως πάντα για να σας ενημερώσουμε.

Για την dreamweaver.gr

Θανάσης Δαβαλάς

Rate this post
Close Popup