Αρνητική βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για της μηχανές αναζήτησης (Negative Seo): Πως μπορούν οι ανταγωνιστές σας να καταστρέψουν την θέση σας στην σειρά κατάταξης και πώς να τους αποτρέψετε
Το negative ( αρνητικό ) SEO είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στο χώρο της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων για της μηχανές αναζήτησης. Ακούτε πολλά για αυτό, αλλά συμβαίνει το ίδιο συχνά; Πόσο εύκολο είναι να καταστρέψετε την σειρά κατάταξης ενός ανταγωνιστή; Πρέπει να ανησυχείτε; Πως αναγνωρίζετε αν κάποιος προσπαθεί να σας πετάξει έξω από τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με αρνητικό SEO; Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς;
Σε αυτό το άρθρο, θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να ρίξω φως σε αυτό το θέμα και να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά πριν ξεκινήσουμε…
Τι είναι πραγματικά το negative SEO;
Το negative SEO είναι ένα σύνολο ενεργειών που στοχεύουν στην πτώση της ιστοσελίδας ενός ανταγωνιστή στην κατάταξη των αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Αυτές οι ενέργειες περιλαμβάνουν την σκόπιμη δημιουργία αφύσικων σπαμ συνδέσμων στο σαιτ, ξύσιμο (scraping) στο περιεχόμενο, ακόμα και ηλεκτρονική πειρατεία του σαιτ. Θα δούμε όλα τα διαφορετικά είδη αρνητικού SEO σε λίγο.
Λίγα για την ιστορία
Από την πρώτη ημέρα, η Google έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για την αναγνώριση αφύσικων συνδέσμων κατά την αξιολόγηση της άδειας μιας ιστοσελίδας. Αρχικά, οι σύνδεσμοι που το Google πίστευε ότι ήταν σπαμ απλά δεν λαμβάνονταν υπόψη – δεν εκτελούσε καμία αξιολόγηση (PageRank) στην σελίδα με την οποία συνδέονταν. Σε απάντηση αυτού, τα SEO έφτιαχναν και αγόραζαν χιλιάδες (ή μερικές φορές εκατομμύρια) συνδέσμους. Αυτοί που πέρναγαν τον έλεγχο ήταν εξαιρετικοί και αυτοί που δεν πέρναγαν… απλά δεν πέρναγαν, χωρίς να επηρεάζουν το σαιτ.
Τον Απρίλιο του 2012, η Google παρουσίασε την αναβάθμιση Penguin, κάτι που σήμαινε ότι για πρώτη φορά, θα τιμωρούσαν σκληρά τα σαιτ με συνδέσμους που είχαν στόχο την εκμετάλλευση. Αυτό φυσικά, βοήθησε την Google να παρέχει καλύτερα και πιο δίκαια αποτελέσματα αναζήτησης. Αλλά επίσης δημιούργησε το negative SEO μέσα από την δημιουργία σπαμ συνδέσμων, όπως βλέπετε από τις τάσεις της Google από κάτω.
Έχει τίποτα να πει η Google για αυτό το θέμα; Γνωρίζουν ότι επιθέσεις αρνητικού SEO συμβαίνουν, αν και όχι τόσο συχνά.
Ας δούμε τι είπε για το ζήτημα αυτό ο John Mueller Webmaster αναλυτής τάσεων στην Google
“Δουλεύουμε σκληρά για να αποτρέψουμε αυτά τα πράγματα από το να δημιουργήσουν προβλήματα. Δουλεύουμε σκληρά στους αλγόριθμούς μας για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα και να τα προλάβουμε πριν συμβούν. Στην πράξη, σπάνια βλέπω θέματα σχετικά με αυτό και όταν βλέπω ένα θέμα για το οποίο πιστεύω ότι ίσως δημιουργήθηκε από ανταγωνιστή, τότε συνήθως η ομάδα είναι πρόθυμη να δει τις λεπτομέρειες και να εξακριβώσει τι έγινε και φυσικά να βεβαιωθεί ότι δεν είναι ένα θέμα το οποίο ηθελημένα δημιουργεί προβλήματα σε μια ιστοσελίδα.”
Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει το negative SEO, και να εξετάσουμε τρόπους για να μείνετε ασφαλείς.
Negative SEO μακριά από την σελίδα
Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα, το negative SEO που λαμβάνει χώρα εκτός του ιστοτόπου σας και εντός του διαδικτύου στοχεύει στο σαιτ χωρίς να παρεμβάλλεται με κανέναν τρόπο εσωτερικά. Πιο συχνά, περιλαμβάνει την παραποίηση των συνδέσμων του σαιτ ή την εξωτερική αντιγραφή του περιεχομένου του.
1. Ομάδα συνδέσμων (Link farms)
Γενικά, ένας μεμονωμένος σύνδεσμος σπαμ (ακόμα και αν είναι σε όλο το σαιτ) δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάταξη ενός σαιτ. Για αυτόν τον λόγο, το αρνητικό SEO συνήθως περιλαμβάνει συνδέσμους από μια ομάδα σαιτ ή αλλιώς μια ομάδα συνδέσμων.
Μια ομάδα συνδέσμων (link farm) είναι ένας κόμβος αλληλένδετων ιστοσελίδων. Αρχικά αυτά τα σαιτ συνδέονταν το ένα με το άλλο για να αυξήσουν την δημοτικότητα του συνδέσμου για τις σελίδες του κάθε σαιτ.
Μπορούσατε να αγοράσετε συνδέσμους από αυτές τις ιστοσελίδες για να αυξήσετε κατάταξη του σαιτ σας (PageRank). Ένα παράδειγμα ομάδας συνδέσμων είναι ένα PBN (προσωπικό δίκτυο blog) — ένα δίκτυο από σαιτ που δημιουργούνται αποκλειστικά για την δημιουργία συνδέσμων και συνήθως ανήκουν σε ένα άτομο. Τα περισσότερα PBN φτιάχνονται από τομείς που έχουν λήξει, κάτι που σημαίνει ότι τα σαιτ έχουν συνήθως συσσωρεύσει μερικούς συνδέσμους και άδεια μέχρι να γίνουν μέρος ενός PBN.
Το 2012, ο αλγόριθμος Penguin της Google δυσκόλεψε πολύ τις ομάδες συνδέσμων από το να είναι αποτελεσματικές — Αν η Google εντοπίσει συνδέσμους που προέρχονται από ομάδα συνδέσμων, δίκαια καταλήγει ότι το σαιτ που το οποίο προωθεί ο σύνδεσμος είναι μέρος ενός σχεδίου συνδέσμων, κάτι το οποίο οδηγεί σε ποινή. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ομαδοποίηση συνδέσμων (αν και με πετυχημένη τακτική) μετατράπηκε από black-hat σε τεχνική αρνητικού SEO.
Αυτός που κάνει την επίθεση ίσως δείξει πολλές ακριβείς αντιστοιχίες συνδέσμων anchor text σε μια σελίδα κατάταξης και να καταστρέψει την αναλογία anchor text. Αυτές οι ακριβείς αντιστοιχίες μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον κλάδο σας, ή μπορεί να περιλαμβάνουν την στοχευόμενη λέξη κλειδί σας έτσι ώστε να κάνουν το προφίλ σας να φαίνεται σαν να το παραποιείτε.
Ένα παράδειγμα επίθεσης αρνητικού SEO μέσω συνδέσμων είναι το WP Bacon, σαιτ διαδικτυακής ραδιοφωνικής μετάδοσης για το WordPress. Το σαιτ δέχτηκε επίθεση με χιλιάδες συνδέσμους με το anchor text “ταινία πορνό”. Σαν αποτέλεσμα, το WP Bacon έπεσε 50+ θέσεις για τις περισσότερες λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσε και είχαν κατάταξη στην Google σε περίπου 10 ημέρες. Αυτή η ιστορία είχε χαρούμενο τέλος παρόλα αυτά. Ο διαχειριστής της σελίδας υπέβαλλε ένα αρχείο αποκήρυξης με τους συνδέσμους σπαμ που περιείχε η επίθεση. Καθώς η επίθεση σπαμ συνεχίστηκε, συνέχισαν να αποκηρύσσουν νέους τομείς τους οποίους λάμβαναν συνδέσμους. Τελικά, το WP Bacon ξαναπήρε τους περισσότερους από τους όρους αναζήτησης σύμφωνα με τους οποίους είχε κερδίσει μια θέση στην κατάταξη. (πηγή: jacobking.com)
Πώς να μείνετε ασφαλής: Η αποτροπή επίθεσης negative SEO δεν είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε, αλλά ο εντοπισμός ης προσπάθειας έγκαιρα ώστε να την αντιστρέψετε είναι κάτι εφικτό για εσάς. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να ελέγχετε τακτικά την ανάπτυξη του συνδεδεμένου προφίλ σας. Το SEO SpyGlass, για παράδειγμα, σας δίνει την πρόοδο σας γραφικά για τον αριθμό των συνδέσμων στο προφίλ σας αλλά και τον αριθμό των αναφερόμενων τομέων καθώς και πλήθος εργαλείων για να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα αυτά.
2.Ξυστήρια (Scrapers)
Μια άλλη τεχνική αρνητικού SEO είναι η πλαστογραφημένη αντιγραφή περιεχομένου. Αυτό περιλαμβάνει το «ξύσιμο» (scraping) του περιεχομένου του σαιτ σας και η αντιγραφή του σε άλλες ιστοσελίδες, μερικές φορές σαν μέρος ομάδων συνδέσμων (link farms) που συζητήθηκαν από πάνω.
Πιθανώς γνωρίζετε ήδη ότι η αναβάθμιση του Panda της Google σχεδιάστηκε, κατά ένα μέρος, για να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει την αντιγραφή περιεχομένου. Οπότε όταν το Google βρίσκει περιεχόμενο το οποίο είναι αντιγραμμένο σε πολλά σαιτ, θα διαλέξει μόνο μια έκδοση για να αξιολογήσει. Θα ευχόσασταν το Google να ήταν αρκετά έξυπνο για να αναγνωρίσει την αυθεντική πηγή του περιεχομένου, και πολλές φορές το κάνει… εκτός και αν το αντίγραφο που έχει υποστεί scrapping μπει σε ευρετήριο πριν το αυθεντικό.
Για αυτό το λόγο οι scrapers αντιγράφουν το νέο περιεχόμενο και το αναρτούν πάλι αμέσως. Αν το Google βρει την “κλεμμένη” έκδοση πρώτα, ίσως υποβαθμίσει το σαιτ σας, και αξιολογήσει το σαιτ του scraper.
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς: Υπάρχουν μερικά εξαιρετικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς από τους scrapers. Το Copyscape είναι ένα από αυτά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε την URL του περιεχομένου σας για να ανακαλύψετε αν υπάρχουν αντίγραφα του στο διαδίκτυο.
Υπάρχει άλλο ένα τέχνασμα το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεν χρειάζεται πολύ επιπλέον κόπο αν έχετε ήδη εντοπίσει πως μοιράζεται το περιεχόμενο σας και συνδέεται στο διαδίκτυο. Μία εφαρμογή παρακολούθησης ενός κοινωνικού μέσου και του διαδικτύου σαν την Awario σας επιτρέπει να χτυπήσετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Αν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο σαν το Awario, έχετε την τάση να δημιουργείτε προειδοποιήσεις για τα URL των αναρτήσεων σας και τους τίτλους.
Για να αναζητήσετε ξυσμένες (scraped) εκδόσεις του περιεχόμενου σας, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε ακόμα μια λέξη κλειδί — ένα απόσπασμα από την ανάρτηση σας. Ιδανικό θα ήταν να αποτελείται από μερικές προτάσεις. Περιβάλλετε το κομμάτι με διπλά εισαγωγικά για να βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε ακριβή αντιστοιχία. Με αυτήν την ρύθμιση, η εφαρμογή θα ψάξει για αναφορές του αυθεντικού σας άρθρου (όπως κοινοποιήσεις, συνδέσμους και άλλα) και scraped εκδόσεις του περιεχομένου που βρίσκεται σε άλλα σαιτ.
Αν βρείτε scraped αντίγραφα του περιεχομένου σας, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε πρώτα με τον διαχειριστή σελίδας ζητώντας του να αφαιρέσει το κομμάτι (αν και δεν είναι πολύ πιθανό να σας απαντήσει). Αν αυτό αποτύχει, ίσως θελήσετε να αναφέρετε τον scraper χρησιμοποιώντας την αναφορά παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων της Google (copyright infringement report).
3. Ψεύτικες κριτικές
Στα τοπικά SEO, οι κριτικές σημαίνουν πολλά. Μια μαζική εισροή αρνητικών SEO δεν είναι απλά κακό για την τοπική σας κατάταξη. Είναι κακό για την επιχείρηση. Αλλά οι κριτικές είναι σχετικά εύκολο να παραποιηθούν, και είναι το πρώτο πράγμα που θα δοκιμάσει να κάνει ένας ζηλιάρης ανταγωνιστής.
Πώς να μείνετε ασφαλής: Προφανώς, πρέπει να προσέχετε την λίστα του Google ( Google My Businesslisting) και να ελέγχετε τις καινούριες κριτικές που παίρνει η εταιρεία σας. Οι ψεύτικες κριτικές παραβιάζουν την πολιτική της Google, σύμφωνα με την οποία κάποιος απαγορεύεται “να κάνει ανάρτηση κριτικών εκ μέρους άλλων ή παραποιώντας την ταυτότητα του ή την σχέση του με το αντικείμενο που κρίνει”.
Όταν είστε σίγουροι ότι εντοπίσατε μια ψεύτικη κριτική, μπορείτε να την επισημάνετε για αφαίρεση ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα:
1. Πλοηγηθείτε στο Google Maps.
2. Αναζητήστε την επιχείρηση σας χρησιμοποιώντας το όνομα ή την διεύθυνση της.
3. Επιλέξτε την επιχείρηση σας από τα αποτελέσματα της αναζήτησης.
4.Στο πάνελ αριστερά, κυλήστε τον δρομέα στην επιλογή Review summary (περίληψη κριτικής).
5.Κάτω από την μέση αξιολόγηση, κάντε κλικ στον αριθμό κριτικών([αριθμός]reviews).
6. Κυλήστε τον δρομέα στην κριτική που θα θέλατε να επισημάνετε και κάντε κλικ στο εικονίδιο επισήμανσης (flag icon).
7. Συμπληρώστε την αίτηση αναφοράς.
4. Αργό φόρτωμα
Όταν δεν ξέρει άλλο τρόπο, ένας απελπισμένος ανταγωνιστής ίσως προσπαθήσει να κρασάρει το σαιτ σας (εδώ είναι ένα πραγματικό παράδειγμα). Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με το υπερβολικό φόρτωμα το σαιτ που προκαλεί μεγάλο φορτίο στον εξυπηρετητή. Αυτό ίσως κάνει το σαιτ να αργεί να φορτώσει ή ακόμα και να κρασάρει.
Αν η μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο σαιτ σας όταν είναι πολύ φορτωμένο, σίγουρα θα έχει επίπτωση στα οικονομικά σας, ιδιαίτερα αν συμβεί μερικές φορές συνεχόμενα… Το μαντέψατε — ίσως υποβαθμιστείτε.
Πώς να μείνετε ασφαλείς: Αν παρατηρήσετε ότι το σαιτ σας γίνεται αργό ή ακόμα χειρότερα κρασάρει, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε τον εξυπηρετητή σας ή τον διαχειριστή της σελίδας σας — αυτοί θα είναι σε θέση να σας πουν από πού προέρχεται αυτό φόρτωμα. Αν ξέρετε φυσικά μερικά πράγματα για τα αρχεία καταγραφής δραστηριότητας του εξυπηρετητή, εδώ είναι μερικές λεπτομερείς οδηγίες για την εύρεση κακών crawler στα αρχεία καταγραφής δραστηριότητας και το μπλοκάρισμα τους με τα robots.txt και .htaccess.
5. Απάτη στα κλικ
Τα κλικ είναι ένα αμφιλεγόμενο σήμα στα σημεία SEO. Δεν πιστεύουν όλοι ότι είναι σήμα αξιολόγησης. Αλλά υπάρχουν πραγματικά πειράματα τα οποία δείχνουν ότι μια ασυνήθιστα υψηλή αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναζήτησης μπορεί να βελτιώσει την κατάταξη ενός σαιτ, ενώ μια χαμηλή μπορεί να το υποβαθμίσει.
Ο Bartosz Goralewich το είδε να συμβαίνει σε μια αρνητική επίθεση SEO στο σαιτ ενός πελάτη. Φαινόταν σαν ένα πρόγραμμα αναλογίας κλικ προς αριθμό εμφανίσεων να ήταν σχεδιασμένο να ψάχνει για τις λέξεις κλειδιά και τους μαρκαρισμένους όρους ενός σαιτ και να κάνει κλικ και να εστιάζει σε διάφορα άλλα αποτελέσματα. Στην συνέχεια έκανε κλικ στην λίστα του πελάτη και γρήγορα επανερχόταν στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Τελικά, το σαιτ του πελάτη έπεφτε στην κατάταξη των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
Πώς να μείνετε ασφαλείς: Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τον ρυθμό των κλικ στις κύριες σας λέξεις κλειδιά στην κονσόλα αναζήτησης της Google ( Google Search Console), και στις επιλογές Search Traffic > Search Analytics. Εκεί θα βρείτε τα στατιστικά για τον ρυθμό των κλικ που λαμβάνουν συνολικά οι λέξεις κλειδιά του σαιτ σας, και τον ρυθμό των κλικ που λαμβάνουν οι μεμονωμένες λέξεις κλειδιά.
Negative SEO στην σελίδα
Οι επιθέσεις negative SEO στην σελίδα είναι ένα πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Αυτές περιλαμβάνουν το χακάρισμα του σαιτ σας και την αλλαγή των στοιχείων εκεί. Σαν dreamweaver.gr κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας και πολύ περισσότερο κατά την κατασκευή ενός eshop λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και χρησιμοποιούμε εργαλεία που θωρακίζουν στο μέγιστο δυνατό την ακεραιότητα των ιστοτόπων των πελατών μας. Εδώ είναι οι κύριες απειλές SEO που μπορεί να προκαλέσει μια επίθεση από χάκερ.
1. Αλλαγή του περιεχομένου
Πιστεύετε ότι θα το προσέχατε αν κάποιος άλλαζε το περιεχόμενο του σαιτ σας, αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η τακτική μπορεί να είναι διακριτική και δύσκολη να εντοπιστεί. Περιλαμβάνει την προσθήκη σπαμ περιεχομένου (και συνδέσμων) σε μια ιστοσελίδα. Το κόλπο είναι ότι αυτό το περιεχόμενο είναι καλά κρυμμένο (π.χ., κάτω από “display:none” in HTML),οπότε δεν θα μπορέσετε να το δείτε εκτός και αν δείτε τον κωδικό.
Πώς να μείνετε ασφαλείς: Οι τακτικοί έλεγχοι του σαιτ με ένα εργαλείο σαν το WebSite Auditor είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχετε συνεχώς το σαιτ ενάντια σε τέτοιες απειλές.
2. Υποβαθμίζοντας το σαιτ
Μια αλλαγή στο robots.txt είναι μια απλή αλλαγή που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την στρατηγική σας του SEO. Μια εντολή απόρριψης είναι το μόνο που χρειάζεται για να πει στο Google να αγνοήσει τελείως τις σημαντικές σας σελίδες ή ακόμα και ολόκληρη την ιστοσελίδα σας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτού στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ιστορίας. Ένας πελάτης απέλυσε έναν τεχνικό από τον οποίο δεν ήταν ευχαριστημένος, και σαν εκδίκηση ο τεχνικός ήταν η προσθήκη εντολής απόρριψης “Disallow: /” στο σαιτ του πελάτη.
Πώς να μείνετε ασφαλείς: Τακτικοί έλεγχοι κατάταξης θα σας βοηθήσουν να είστε οι πρώτοι που θα μάθετε ότι το σαιτ σας υποβαθμίστηκε. Με το Rank Tracker, μπορείτε να προγραμματίσετε αυτόματους έλεγχους οι οποίοι να συμβαίνουν κάθε ημέρα ή εβδομάδα. Αν το σαιτ σας ξαφνικά πέσει στην κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, θα δείτε μια ειδοποίηση (Dropped) στην στήλη της διαφοράς.
Αν αυτό συμβεί για έναν μεγάλο αριθμό λέξεων κλειδιά, αυτό συνεπάγεται ποινή ή υποβάθμιση. Αν υποπτεύεστε το δεύτερο, ελέγξτε τα στατιστικά (crawl stats) στην κονσόλα αναζήτησης λογαριασμού του Google (Google Search Console account) και ρίξτε μια ματιά στα robots.txt.
3. Τροποποίηση ανακατεύθυνσης
Ένα πιθανό σενάριο αρνητικού SEO είναι κάποιος να τροποποιήσει τις σελίδες σας για να τις ανακατευθύνει στις δικές του. Αυτό δεν είναι απειλή για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, αλλά αν το σαιτ σας χαίρει υψηλής δημοτικότητας, μπορεί κάποιος να το επωφεληθεί ύπουλα για να αυξήσει την κατάταξη της σελίδας του (PageRank), ή απλά να ανακατευθύνει τους επισκέπτες στο δικό του σαιτ όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει είσοδο στο δικό σας.
Για το σαιτ που δέχεται επίθεση, τέτοιες ανακατευθύνσεις δεν προκαλούν απλά μια προσωρινή αναστάτωση. Αν το Google ανακαλύψει την ανακατεύθυνση πριν από εσάς, μπορεί να δώσει ποινή στο σαιτ για “ανακατεύθυνση σε κακόβουλη ιστοσελίδα”.
Πώς να μείνετε ασφαλείς: Δείτε το σημείο1 από πάνω. Με το WebSite Auditor, θα είναι σχετικά εύκολο να δείτε αν έχουν προστεθεί νέες ανακατευθύνσεις στο σαιτ σας κοιτώντας την ενότητα ανακατεύθυνσης ( Redirectssection) στον έλεγχο του σαιτ σας. Βεβαιωθείτε ότι τρέχτε αυτούς τους ελέγχους συχνά έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε αν έχουν γίνει αλλαγές στο σαιτ σας και να είστε ι πρώτοι που θα το μάθετε, και όχι το Google.
4. Χακάρισμα του σαιτ σας… γενικά
Ακόμα και αν αυτός που κάνει την επίθεση δεν έχει στο μυαλό του το αρνητικό SEO, μια καθεαυτού επίθεση χάκερ μπορεί να βλάψει το SEO σας. Το Google θέλει να προστατέψει τους χρήστες του και θα δώσει μια χαμηλή εμφάνιση οποιοδήποτε σαιτ φιλοξενεί κακόβουλο λογισμικό (ή συνδέεται με σαιτ που έχουν). Για αυτό αν υποπτευθεί ότι ένα σαιτ έχει χακαριστεί, ίσως υποβαθμίσει το σαιτ σας, ή τουλάχιστον να προσθέσει την επισήμανση “το σαιτ ίσως έχει χακαριστεί” στην λίστα αναζήτησης.Θα κάνατε κλικ σε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό;
Πώς να μείνετε ασφαλείς: Το αφήσετε μακριά το αρνητικό SEO, και το να αποφύγετε το χακάρισμα πρέπει να είναι η προτεραιότητα σας για προφανείς λόγους. Το θέμα αξίζει μια ανάρτηση μόνο για αυτό, αλλά μπορείτε να βρείτε καλές συμβουλές για να ενισχύσετε την ασφάλεια του σαιτ σας στην hoster.gr που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες hosting για wordpress & hosting opencart
Παραπάνω, έχω καλύψει τις 9 πιο συχνές τακτικές αρνητικού SEO και πώς να προστατευτείτε από αυτές. Αλλά αυτή η λίστα πλήρης: οτιδήποτε έχει αρνητική επίδραση στην φήμη του σαιτ σας έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί εναντίον σας. Το πιο σημαντικό είναι να προσέχετε την οργανική σας κίνηση, την κατάταξη και τους συνδέσμους.
Για την dreamweaver.gr
Θανάσης Δαβαλάς