E-Shop Hosting

E-Shop Hosting

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Μέρος 15ο

“Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων με συμβουλές για όσους σκέφτονται να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και μπορείτε να βρείτε το πρώτο του μέρος κάνοντας κλικ εδώ. ”

Κατά την επιδίωξη τους για περισσότερες επισκέψεις άρα και  μετατροπές αυτών σε πωλήσεις, οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών καταστημάτων / eshop θα εμμείνουν σε ζητήματα όπως ελκυστικές εικόνες   των προϊόντων, θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό της ιστοσελίδας, προσπαθώντας να επιτύχουν την σχηματική και χρωματική αρμονία (μην ξεχνάμε ότι η λέξη άσχημο στην γλώσσα μας προέρχεται από την λέξη σχήμα και το στερητικό – α να προηγείται) και θα “ιδρώσουν” για τις  όσο το δυνατόν αναλυτικότερες και ελκυστικότερες περιγραφές προϊόντων και τους τίτλους αυτών. Όλες αυτές οι ενέργειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των μετατροπών. Αλλά υπάρχουν δύο πολύ απλά στοιχεία που παραμελούνται…

Ταχύτητα φόρτωσης και υποδομή.

Μπορεί να φαίνονται τετριμμένα αλλά είναι ικανές να έχουν μεγάλο  αντίκτυπο στις μετατροπές σας. Οι σελίδες που φορτώνουν ταχύτερα έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση, ισχυρότερες μετατροπές, πιο φιλική εμπειρία χρήστη και καλύτερες βαθμολογίες μηχανών αναζήτησης.

Η έρευνα σχετικά με την ταχύτητα φόρτωσης και τις μετατροπές ήταν συγκλονιστική. Δείχνει ότι:

Οι ιστότοποι με χρόνους φόρτωσης 3 δευτερολέπτων έχουν 22% λιγότερες προβολές σελίδων, 22% χαμηλότερες μετατροπές και 50% υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης σε σχέση με τους ιστότοπους με 1 δευτερόλεπτο χρόνο φόρτωσης.

Και οι ιστότοποι με χρόνο φόρτωσης 5 δευτερολέπτων είναι χειρότεροι. Παίρνουν 35% λιγότερες προβολές σελίδων, ποσοστό εγκατάλειψης κατά 105% υψηλότερο και κατά 35% λιγότερες μετατροπές.

Έτσι, “εάν το ηλεκτρονικό σας κατάστημα /eshop σας παράγει 1000 ευρώ ημερησίως, θα μπορούσατε να χάσετε έως 25 χιλιάδες ευρώ  σε πωλήσεις κάθε χρόνο για μια καθυστέρηση μόλις 1 δευτερολέπτου.” . Τώρα που αντιληφθήκαμε την σημασία του e-shop hosting πάμε να εξετάσουμε μαζί του τι μπορούμε να κάνουμε για να επιτύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα.

Δημιουργήστε εκρηκτικές ταχύτητες φόρτωσης και σφιχτή υποδομή:

1. Μείωση αιτημάτων HTTP

Γνωρίζετε πώς το Wi-Fi σας σέρνεται σαν σαλιγκάρι όταν υπάρχουν πολλοί χρήστες στο ίδιο δίκτυο; Λοιπόν, αυτό περίπου συμβαίνει όταν ο ιστότοπός / eshop σας πρέπει να διαχειριστεί πληθώρα αιτημάτων HTTP. Όσο περισσότερα αιτήματα κάνει ο ιστότοπός σας, τόσο αργότερα φορτώνει.
Για να αυξήσετε γρήγορα την ταχύτητα φόρτωσης, απλώς πετάξτε τα περιττά scripts, plugins και widgets που δεν είναι βασικά για τη λειτουργία του καταστήματός σας. Αυτό το βήμα μόνο μπορεί να έχει συγκλονιστική επίδραση στην ταχύτητα φόρτωσης.

Τα πρόσθετα ΔΕΝ είναι καλούδια. Ακόμα και αν έχουν σχεδιαστεί και είναι ελεγμένα ως προς την συμβατότητα τους με την έκδοση του script που χρησιμοποιείται ( opencart , wordpress  κ.α.) αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί ως προς την συμβατότητα μεταξύ τους.

Γιαυτό όταν επιλέγετε κάποιον να κατασκευάσει το eshop σας επιλέγετε συνεργάτη . Μια περισταστιακή σχέση που θα αρχίσει και θα τελειώσει με την δημιουργία του eshop τον οδηγεί στο να μην σας προστατέψει από μελλοντικές παγίδες και προβλήματα παρά να σας ικανοποιήσει με ένα παραδοτέο στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Μια τέτοια κοντόφθαλμη θεώρηση των πραγμάτων , τόσο από την πλευρά σας όσο  και από την δική του, είναι κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα κληθείτε να πληρώσετε στο μέλλον.

2. Μειώστε το φορτίο bandwidth με αρχεία Gzip

Όσο μεγαλύτερα είναι τα αρχεία σας, τόσο περισσότερη ώρα θα φορτώνονται. Εδώ εισέρχεται η συμπίεση Gzip.Σας επιτρέπει να υπολογίζετε αποτελεσματικά το εύρος ζώνης σας και να επιταχύνετε τον ιστότοπό σας συμπιέζοντας αρχεία. Έτσι, αντί να στέλνουμε 100KB δεδομένων, το αρχείο μπορεί να συμπιεστεί στα 10KB, να περάσει από το διακομιστή στο πρόγραμμα περιήγησης και στη συνέχεια να ξανανοίξει. Μιλήστε με μια εξειδικεύμενη εταιρεία φιλοξενίας όπως την Hoster.Gr 

3. Αναβαθμίστε σε ταχύτερο eshop hosting

Αν θέλετε τη βέλτιστη ταχύτητα φόρτωσης για το κατάστημα eCommerce σας, ίσως χρειαστεί να μεταβείτε σε hosting που είναι είτε:

• VPS (κοινόχρηστη) hosting
• SSD cloud hosting

Είδατε ότι δεν αναφέρουμε καν την λέξη shared hosting eshop ; Είναι αυτό που φιλοξενείται το site σας σε ένα server μαζί με εκατοντάδες άλλα στις περισσότερες των περιπτώσεων και του οποίου το κόστος κινείται περίπου στα  70-80+ ευρώ ετησίως. Σε ένα server που φιλοξενεί πολλά sites μαζί με το δικό σας τα προβλήματα του γίνονται πρόβλημα σας.

Ένα απλό και σύνηθες παράδειγμα. Κάποιο site / eshop γίνεται compromised με τον εισβολέα να έχει ως μόνο στόχο του να το χρησιμοποιήσει ως όχημα spam . Καταφέρνει λοιπόν και τοποθετεί ένα κώδικα σε κάποιο από τα site του server που φιλοξενείστε και εσείς και αρχίζει τις μαζικές του αποστολές σε δεκάδες χιλιάδες παραλήπτες χρησιμοποιώντας τον κοινό για όλα τα sites mail server .

Ο ιδιοκτήτης του eshop /site θα αγνοεί γιατί το site / eshop του απλά θα λειτουργεί φαινομενικά κανονικά, τα emails όλων δεν θα φεύγουν ποτέ από ένα mail server που θα προσπαθεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα αποστολών και λήψεων , η ip του server που χρησιμοποιείται συνήθως  ως κοινή από όλα τα sites θα χακαριστούν ως spam και τα δικά σας email αν φύγουν θα φέρουν την ένδειξη spam. Ακόμα και μετά την διόρθωση του προβλήματος από τους τεχνικούς του server. Που θα ψάχνουν ψύλλο μέσα στα άχυρα (εκατοντάδες sites /eshops) που υπάρχουν σε ένα server.

Νομίζουμε ότι αυτό το παράδειγμα , που είναι μόνο ένα από τα δεκάδες που μπορούμε να σας παραθέσουμε αρκεί για να πειστείτε ότι το VPS HOSTING  , SSD CLOUD HOSTING , DEDICATED SERVER HOSTING είναι οι λύσεις που χρειάζεστε για να κάνετε σοβαρή δουλειά στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η διαφορά;

Ένα VPS είναι μια φιλική για την τσέπη επιλογή, διαθέτει ένα συγκεκριμένο ποσό των υπολογιστικών πόρων σε κάθε πελάτη. Εάν η δραστηριότητα των διακομιστών αυξηθεί, το σύστημα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να χειριστεί την πρόσθετη εισροή και μπορεί να επιβραδύνει ή (σε ακραίες περιπτώσεις) να συντριβεί.

Ένας dedicated server hosting είναι ένα σύστημα με αυτονομία σε επίπεδο hardware και όχι μόνο software όπως είναι το VPS και με περισσότερους πόρους ακόμα στην διάθεση σας. Είναι φυσικά πιο δαπανηρή λύση από ένα vps hosting

Αν θέλετε αξιοπιστία και ισχυρή λειτουργικότητα, τότε το SSD cloud hosting είναι μέση λύση  αλλά αξιόπιστη επιλογή. Με το SSD cloud hosting, οι ιστότοποι φιλοξενούνται σε ένα δίκτυο ενωμένων πόρων. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας διακομιστής φτάσει στο βέλτιστο επίπεδο του, τότε ένας δεύτερος διακομιστής είναι έτοιμος να καλύψει. Εάν αποτύχει ένας διακομιστής, ο ιστότοπος εξακολουθεί να εκτελείται καθώς άλλοι διακομιστές θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν την εισερχόμενη κίνηση.

Ρωτήστε τον κατασκευαστή της ιστοσελίδας σας για το τι ενδείκνυται. Πολλές φορές διαφορετικά script έχουν τελείως διαφορετικές απαιτήσεις σε πόρους. Άλλους πόρους π.χ. ζητά το ελαφρύ OpenCart και άλλους eshop scripts όπως το cs-cart, το magento , το woocommerce και πολλά άλλα.

4. Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN) για το eshop hosting σας

Οι πιθανότητες είναι ότι θα προσελκύσετε κίνηση στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα από όλο τον κόσμο. Για να βελτιωθεί η ταχύτητα και η εμπειρία για τους διεθνείς επισκέπτες, ένα δίκτυο παροχής περιεχομένου (CDN) είναι απαραίτητο.

Ένα CDN τοποθετεί διακομιστές μεταξύ του περιηγητή και της ιστοσελίδας σας. Αποθηκεύοντας τοπικά στοιχεία του eshop σας όπως οι εικόνες και άλλο ο ιστότοπός σας παρουσιάζεται πολύ πιο γρήγορα.

Έτσι, αν ο κύριος ιστότοπός σας φιλοξενείται στην Γερμανία  και κάποιος από την Γαλλία  τον επισκεφθεί  θα παρουσιαστεί το αντίγραφο που – σε μια έννοια του δικτύου, όχι γεωγραφική – είναι πιο κοντά σε αυτόν.

Μπορείτε δε αν φιλοξενείται το site σας εκτός Ελλάδος να έχετε cdn hosting στην Ελλάδα κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση της ταχύτητας τους εμφάνισης σε επισκέπτες από την χώρα μας.

Φυσικά σε κάθε απόπειρα προώθησης της ιστοσελίδας και του ηλεκτρονικού καταστήματος σας τόσο η ταχύτητα στην απόκριση της σελίδας σας αλλά και το που αυτή φιλοξενείται γεωγραφικά έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις seo ενέργειες σας.

Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της Google ότι αρχομένου του Ιουλίου του 2018 η ταχύτητα φόρτωσης στις εκδόσεις για κινητά του ιστοτόπου σας θα φέρει ιδιαίτερο βάρος στην αξολόγηση και άρα και στην σειρά κατάταξης της στα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας του Google.

Νομίζουμε ότι  η σημασία των υποδομών για το eshop σας έχει αρχίσει να γίνεται ορατή αντιλαμβάνεστε όσο διαβάζετε κάθε κεφάλαιο μας γιατί επιμένουμε στην ολιστική προσέγγιση μας στο αντικείμενο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για την dreamweaver.gr

Άννα Αγγελάκη – Θανάσης Δαβαλάς

 

Rate this post
Close Popup