Προβολή eshop μέσω μάρκετινγκ περιεχομένου

Προβολή eshop μέσω μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing).

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Μέρος 11ο

” Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων για συμβουλές για όσους σκέφτονται να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και μπορείτε να βρείτε το πρώτο του μέρος κάνοντας κλικ εδώ. ”

Οι καταναλωτές δεν αντιδρούν πια στην παραδοσιακή διαφήμιση.Θα παρακάμψουν τις διαφημίσεις του YouTube, θα αγνοήσουν τα banners στο διαδίκτυο και θα πετάξουν τα άσχετα email.

Ώρα για μάρκετινγκ περιεχομένου

Οι έρευνες δείχνουν ότι:

• Το μάρκετινγκ περιεχομένου κοστίζει κατά 62% λιγότερο από το παραδοσιακό μάρκετινγκ και παράγει περίπου 3 φορές περισσότερους ενδιαφερόμενους.
• Οι συντελεστές μετατροπής είναι περίπου 6 φορές υψηλότεροι για όσους χρησιμοποιούν το μάρκετινγκ περιεχομένου σε σύγκριση με τους υπόλοιπους (2,9% έναντι 0,5%). Οι πωλήσεις δεν είναι εξάλλου ο λόγος που δημιουργήσατε το eshop σας;
• Το 2014, το 57% των εμπόρων που ανέφεραν ότι το προσαρμοσμένο περιεχόμενο ήταν η κορυφαία τους προτεραιότητα στο μάρκετινγκ.

Το μάρκετινγκ περιεχομένου σας επιτρέπει να συνδυάσετε δύο βασικά κομμάτια του σύγχρονου παζλ μάρκετινγκ:

• Παροχή αξίας μέσω της εκπαίδευσης
• Πώληση του προϊόντος/υπηρεσίας σας

Όμως, η τυφλή εκροή του περιεχομένου (η προεπιλεγμένη “στρατηγική” που ακολουθείται από τις περισσότερες εταιρείες) δεν θα έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις σας. Η εκπαίδευση των πελατών, η οικοδόμηση αξιοπιστίας και η απόδειξη του εαυτού σας ως ειδικού στην αγορά σας είναι αυτό που μετατρέπει τους περίεργους επισκέπτες σε ικανοποιημένους πελάτες.

Εύκολα στην παρακολούθηση βίντεο, αναλυτικοί οδηγοί και λεπτομερή διαγράμματα δημιουργούν μια αίσθηση εμπειρογνωμοσύνης. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης που είναι ακόμα πιο ζωτικής σημασίας κατά την πώληση των προϊόντων υψηλής τιμής online. Αλλά το μάρκετινγκ περιεχομένου δεν είναι τόσο απλό όσο “ένωσε μερικές προτάσεις και πάτα το κουμπί δημοσίευση”, κοινοποίηση μιας συλλογής από συνεντεύξεις podcast στο Twitter σας ή ακόμα και καταγράφοντας μια “περιοδεία” στην αποθήκη σας στο YouTube (για 50η φορά).
Αυτός είναι σίγουρος τρόπος για να πυροβολήσετε το μάρκετινγκ περιεχομένου σας στο πόδι.

Ο Benji Hyam – από την Grow and Convert, εξηγεί πως αύξησε την κίνηση ενός πελάτη κατά 67% από 1 νέα δημοσίευση, σε μόλις δύο εβδομάδες. Η εμπειρία του από αυτή την επιτυχία;

Η συστηματοποίηση της διαδικασίας έρευνας, δημιουργίας και προώθησης περιεχομένου είναι καθοριστική. Σύμφωνα με τον Benji, οι επιχειρήσεις δεν το έχουν με το μάρκετινγκ περιεχομένου επειδή αποτυγχάνουν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της εφαρμογής συστημικής σκέψης σε:

Έρευνα χρηστών: Με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε έναν ιδανικό τύπο πελάτη

Στρατηγική Περιεχομένου: Παραγωγή ενός κομματιού που βρίσκει αυτά τα ευαίσθητα σημεία αυτού του τύπου πελάτη σε μορφή που θα έβρισκαν πραγματικά ενδιαφέρουσα, διασκεδαστική ή χρήσιμη

Προώθηση περιεχομένου: Προωθώντας το στρατηγικά σε μέρη όπου ο ιδανικός τύπος πελάτη ήδη υπάρχει.” Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας εξάλλου και στην προώθηση ιστοσελίδων .  Δημιουργούμε backlinks . Δεν έχουν όμως όλα το ίδιο ειδικό βάρος όσο αφορά την “μέτρηση” τους από την Google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης. Ένα backlink από το 1ο σε επισκεψιμότητα ελληνικό ιστοτόπο της zougla.gr και 10 από διάφορα blogs χαμηλής επισκεψιμότητας δεν φέρουν το ίδιο βάρος στην Google. Είναι απόλυτα λογικό αν το σκεφτείτε. Μήπως και τα 10 blogs έχουν το 1/10 της επισκεψιμότητας του zougla.gr ;  Όπως λοιπόν όταν προωθείτε μια ιστοσελίδα ψάχνετε τα κατάλληλα μέρη για να περάσετε εκεί το backlink σας το αυτό κάνετε και με το marketing περιεχομένου. Κοιτάμε την δημοφιλία μιας ιστοσελίδας και προσπαθούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτήν.

Ένα αεροστεγές σχέδιο και διαδικασία θα κρατήσουν την κίνηση, τους ενδιαφερόμενους και τις πωλήσεις να έρχονται. Τι είναι αυτό το σχέδιο:

1. Στόχοι περιεχομένου

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μάρκετινγκ περιεχομένου; Backlinks, κοινωνικά μερίδια, ακόλουθοι, συνδρομητές; Ο προσδιορισμός βασικών μετρητών για τη μέτρηση της απόδοσης του μάρκετινγκ περιεχομένου είναι απόλυτα αναγκαίος.

2. Λίστα influencer

Θα χρειαστείτε κάποια βοήθεια με τη βαριά δουλειά. Κάποιον με εξουσία που μοιράζεται το ακροατήριό σας. Οι “influencers” θα είναι το κλειδί σε αυτό, γι\’ αυτό θα χρειαστείτε μια λίστα με αυτούς. Είτε είστε καθιερωμένοι παίκτες είτε τα επερχόμενα αστέρια του αύριο, η ικανότητα να στέκεστε στους ώμους αυτών των ψηφιακών γίγαντων αλλάζει το παιχνίδι. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το influence marketing κάνοντας κλικ εδώ

3. Persona αγοραστή

Ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σας; Πού συχνάζουν στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους; Οι αγοραστές βοηθούν να καταλάβουν ποιος είναι ο τυπικός/ιδανικός πελάτης σας και πώς θα τους εξυπηρετήσετε, σχηματίζοντας και επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε.

4. Ταξίδι του αγοραστή

Τυπικά, το ταξίδι του αγοραστή καλύπτει τρεις φάσεις: Ένα πρόβλημα/πόνο, ένα ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του προβλήματος και μια αναβλύζουσα ανάγκη που σπρώχνει προς την κατεύθυνση της ανάληψης δράσης. Σε ποιο σημείο ο πελάτης σας θα συναντήσει το περιεχόμενό σας; Και ποιο σκοπό θα εξυπηρετήσει;

Για παράδειγμα, κατά την περιήγηση σε κοινωνικά μέσα, ένας πελάτης μπορεί να κάνει κλικ σε ένα χρήσιμο κομμάτι περιεχομένου μέσω πληρωμένων διαφημίσεων. Το περιεχόμενο όχι μόνο διδάσκει στον πελάτη τον τρόπο επίλυσης ενός πόνου/προβλήματος αλλά του ζητάει να εγγραφεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα βαθύτερο περιεχόμενο, το οποίο είναι επιρρεπείς να απολαμβάνουν – μετατρέποντας τελικά ένα κλικ ενδιαφέροντος, σε μια αλληλεπίδραση.

5. Ημερολόγιο περιεχομένου/ροής εργασιών

Αν δεν έχετε ημερολόγιο περιεχομένου/ροής εργασιών, αυτό σημαίνει ότι δε διαθέτετε σχέδιο μάρκετινγκ περιεχομένου. Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι τόσο καλό όσο το σύστημα στο οποίο βασίζεται. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα για να κρατήσετε τον εαυτό σας συγκεντρωμένο και να κρατήσετε το ακροατήριό σας αφοσιωμένο

6. Σχέδιο διανομής περιεχομένου (Outreach)

Μπορεί να δημιουργείτε εξαιρετικά καλό περιεχόμενο, αλλά είναι άχρηστο αν δεν προσγειωθεί στα σωστά χέρια και μάτια. Η δημοσίευση στον δικό σας ιστότοπο είναι εύκολη. Φυσικά κατά την δημιουργία της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να έχετε κάνει ειδική πρόβλεψη για το blog σας.  Αλλά θα πρέπει επίσης να έχετε μια στοχευμένη λίστα εξωτερικών τοποθεσιών/κοινού για να προσεγγίσετε. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κοινοπραξίας, της στρατηγικής κοινής χρήσης, της επίδρασης των influencers και ακόμη και των πληρωμένων διαφημίσεων. Η διαφήμιση στο internet είτε είναι διαφήμιση στην google, είτε διαφήμιση στο facebook είτε σε άλλα social media είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσετε το περιέχομενο σας. Δεν είναι μόνος ένας τρόπος για να διαφημίσετε τα προιόντα και τις υπηρεσίες σας με την συνήθη αλλά και βαρετή μορφή του στυλ. “Αγοράστε το εξαιρετικό προιόν Α στην εξαιρετική τιμή Β ”  .  Τέτοιες διαφημίσεις δεν απαντούν στο ΓΙΑΤΙ του κάθε καταναλωτή.

Για την dreamweaver.gr

Άννα Αγγελάκη – Θανάσης Δαβαλάς

Rate this post
Close Popup