ΕCommerce Μάρκετινγκ

Ένα σημαντικό κεφάλαιο.ΕCommerce Μάρκετινγκ

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Μέρος 9ο

” Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων για συμβουλές για όσους σκέφτονται να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και μπορείτε να βρείτε το πρώτο του μέρος κάνοντας κλικ εδώ. ”

Ο κόσμος του μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο  μπορεί να φαίνεται σαν  ένας αγώνας Φόρμουλα 1 κατά καιρούς. Όλα φαίνονται να κινούνται με διαστημική ταχύτητα και αλλάζουν συνεχώς στο ecommerce marketing . Υπάρχει ένα συνεχές μπαράζ από νέες στρατηγικές και τακτικές, όπως το μάρκετινγκ περιεχομένου, το email μάρκετινγκ, το SEO, το link building και το viral μάρκετινγκ.

Κάθε ένα απαιτεί ένα πολύπλοκο σύνολο δεξιοτήτων για να ασκηθεί αποτελεσματικά. Καθίσταται εύκολο για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη καταστήματος / eshop να αισθάνεται σαν να βυθίζεται σε έναν ωκεανό πληροφοριών νοιώθοντας  στα πόδια του να υπάρχουν τσιμεντόλιθοι και ανακαλύπτοντας ότι η δημιουργία ενός eshop από μόνη της σαν ενέργεια δεν αρκούσε για την επιτυχία στον κόσμο του διαδικτύου.

Αλλά ανεξάρτητα από την αγορά στην οποία βρίσκεστε – και ανεξάρτητα από το πόσο γεύσεις των ανθρώπων αλλάζουν, ή πόσες νέες στρατηγικές και τακτικές κυκλοφορούν, ο στόχος είναι ο ίδιος…

Να κρατήσετε τους πελάτες να περνούν τις διαδικτυακές πόρτες του μαγαζιού σας. Επομένως, παρακάτω είναι τα βασικά στοιχεία του αποτελεσματικού eCommerce μάρκετινγκ που γεμίζουν τo κατάστημά σας σας.

Ξεκινήστε με Ακριβή Analytics

Δεν μπορείτε να διορθώσετε τα κενά στο μάρκετινγκ εάν δεν ξέρετε πού βρίσκονται οι “τρύπες”. Ο εντοπισμός των αδυναμιών ξεκινά με το Google Analytics. Αν έχετε δεδομένα πολλών μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να συνάγετε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενό ή/και το προϊόν σας. Εδώ παρουσιάζουμε μια εικόνα από τον δικό μας ιστοτόπο dreamweaver.gr. Φυσικά σαν εταιρεία κατά την διαδικασία δημιουργίας ενός site μια από τις πρώτες μας ενέργειες είναι η σύνδεση του ιστοτόπου / ηλεκτρονικού καταστήματος με ένα λογαριασμό Google Analytics. Το γιατί θα το διαβάσετε στις επόμενες γραμμές.

Το Google Analytics  είναι ένα ιδιαίτερα  προηγμένο λογισμικό μέτρησης, που παρέχεται δωρεάν.  Η σωστή αξιοποίησή του μπορεί να σας εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα του ιστοτόπου σας / eshop σας  και το ποια σημεία χρήζουν βελτίωσης. Αν τρέχετε κάποια διαφήμιση στο internet μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την απόδοση της   ενώ  μέσω της σωστής στόχευσης σε κάποιες φράσεις – κλειδιά στην google μέσω μιας διαδικασίας προώθησης της ιστοσελίδας σας μπορείτε να αυξήσετε κατακόρυφα την επισκεψιμότητά στο eshop σας και άρα τις πωλήσεις.

Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες πωλήσεων. Γιαυτό ίσως να παρατηρείται eshop των οποίων το αισθητικό και λειτουργικό κομμάτι τους δεν σας ενθουσιάζει αυτά να πραγματοποιούν ικανοποιητικές πωλήσεις. Μια πρώτη θέση στα αποτελέσματα των αναζητήσεων της Google ή και μια καλή διαφημιστική καμπάνια στο internet κάνει την διαφορά. Ακόμα και το πιο όμορφο ηλεκτρονικό κατάστημα (που μην ξεχνάτε ότι το αισθητικό κομμάτι  είναι κάτι υποκειμενικό) και το πιο εύχρηστο και λειτουργικό θα καταλήξει σε μια εμπορική αποτυχία αν κάποιος δεν το βρει εκεί που βρίσκετε και εσείς τους ιστοτόπους που επισκέπτεστε. Στην google και στα διάφορα social media.

Το Google Analytics παρέχει πρόσβαση σε ένα αναλυτικό όγκο δεδομένων και μετρήσεων διαμέσουν εκτεταμένων στατιστικών αναφορών οι οποίες έχουν μεγάλη  δυνατότητα παραμετροποίησης τους για να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί που επιθυμούμε. Παρατηρώντας τις διαφημιστικές σας καμπάνιες  που σημείωσαν τη μεγαλύτερη κίνηση σε συνδυασμό φυσικά πάντα με τις πωλήσεις που έγιναν μπορούμε να επανακαθορίζουμε το target group σας βελτιώνοντας όλα εκείνα τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Πιστέψτε μας. Πάντα θα υπάρχουν.

Αλλά αν αυτό ήταν το ηλεκτρονικό σας κατάστημά / eshop , πού θα εστιάζατε πρώτα την προσοχή σας;

Για την καλύτερη απόδοση επένδυσης (ROI – Return of Investment ), αντιμετωπίστε πρώτα τις μεγαλύτερες αδυναμίες. Σε αυτή την περίπτωση, το σωστό σημείο εκκίνησης είναι η αρχική σας σελίδα. .

Όταν προσπαθήσετε να εντοπίσετε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας εξετάστε τα ακόλουθα :

  • Ξεκινήστε με τους μεγαλύτερους, πιο κοστοβόρους αδύναμους κρίκους και τις σελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα. Χρησιμοποιήστε τις αναφορές του Google Analytics για να σας βοηθήσουν σε αυτό.
  • Εκτελέστε δοκιμές για τουλάχιστον ένα μήνα.
  • Ποτέ μην σταματήσετε την παρακολούθηση αποτελεσμάτων και τις δοκιμές. Πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση.Μην ξεχνάτε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Τα αναλυτικά στοιχεία αυτά που βασίζονται σε δεδομένα  και όχι στο ένστικο σας θα σας βοηθήσουν συμαντικά να κατανοήσετε τους επισκέπτες σας, να αυξήσετε τις μετατροπές και να βελτιώσετε εκθετικά όλες τις προσπάθειες μάρκετινγκ. Εκτός από την εξέταση συγκεκριμένων σελίδων, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε τα αναλυτικά για να κατανοήσετε τα εξής:

  1. Ποια κανάλια κυριαρχούν τις κυκλοφορίες και τις πωλήσεις

Αυτό βοηθά να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες για τα κανάλια με υψηλότερο ROI ( Return of Investment)

  1. Ποιοι ιστότοποι συνδέονται με εσάς και τον όγκο της κυκλοφορίας που φέρουν

Βελτιώνει την επίγνωση των πελατών σας και δίνει γνώση για τις υψηλότερες πηγές επισκεψιμότητας από άποψη ποσότητας/ποιότητας

  1. Ποια προϊόντα πωλούν καλύτερα

Μεγάλο βοήθημα στο διαχωρισμό διαφορετικών προϊόντων για διαφορετικούς πελάτες και εξατομίκευση για υψηλότερες μετατροπές και καλύτερη εμπειρία πελατών

  1. Σε ποια διοχέτευση/βήμα βρίσκονται τα περισσότερα “drop-off”

Ο καθορισμός ενός ή δύο πρωταρχικών αδύναμων κρίκων οδηγεί σε δυνητικά μεγάλα κέρδη. Κάθε τρύπα που βρίσκετε και διορθώνεται σημαίνει κέρδη. Τόσο απλά.

Γρήγορη συμβουλή: Εφαρμόστε μια λίστα ελέγχου υγείας των αναλυτικών. Τι είναι αυτή;

Είναι ουσιαστικά μια σειρά από ελέγχους που σας βοηθούν να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα.

  1. Συλλέγω όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειάζομαι για την εξαγωγή ορθών και χρήσιμων συμπερασμάτων;
  2. Είναι αξιόπιστα τα δεδομένα με την έννοια ότι μπορώ να τα “μεταφράσω” σε αξιόπιστες εκτιμήσεις;
  3. Υπάρχει κάποια ανωμαλία / πρόβλημα που μπορεί να με οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα;

Να θυμάστε ότι ένα πράγμα είναι τα δεδομένα και άλλο η σωστή ερμηνεία τους και φυσικά η ακόλουθη ανάληψη δράσης από την πλευρά σας. Για καθαρά και ακριβή δεδομένα δημιουργήστε – ή χρησιμοποιήστε μια λίστα ελέγχου υγείας του Google Analytics για να ελέγξετε και να βελτιστοποιήσετε τις ρυθμίσεις σας.

Για την dreamweaver.gr

Άννα Αγγελάκη – Θανάσης Δαβαλάς

 

Rate this post
Close Popup