Τι είναι η τεχνολογία  Blockchain; Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους

Τι είναι η τεχνολογία  Blockchain; Ένας πλήρης οδηγός για αρχάριους

Είναι η τεχνολογία blockchain το νέο διαδίκτυο;

Το blockchain αποτελεί αναμφίβολα μια μεγαλοφυή εφεύρεση – το πνευματικό παιδί ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων γνωστοί με το ψευδώνυμο,  Satoshi Nakamoto. Αλλά από τότε, έχει εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο, και η κύρια ερώτηση που απασχολεί όλους είναι: Τι είναι το Blockchain;

Επιτρέποντας σε ψηφιακές πληροφορίες να διανέμονται αλλά να μην αντιγράφονται, η τεχνολογία  blockchain δημιούργησε τον κορμό ενός νέο είδους διαδικτύου. Αν και αρχικά προορίστηκε για τα  ψηφιακά νομίσματα, Bitcoin,  τώρα η νέα αυτή τεχνολογική κοινότητα  έχει περισσότερες χρήσεις στην τεχνολογία.

Το Bitcoin αποκαλείται “ψηφιακός χρυσός,” και υπάρχει  λόγος για αυτό. Μέχρι σήμερα, η συνολική αξία του νομίσματος είναι κοντά στα $9 δισεκατομμύρια δολάρια. Και τα blockchains μπορούν να έχουν και άλλα είδη ψηφιακής αξίας. Όπως με το internet (ή με το αυτοκίνητο σας), δεν χρειάζεται να γνωρίζετε πως λειτουργεί το blockchain για να το χρησιμοποιήσετε. Παρόλα αυτά, αν έχετε μια βασική γνώση αυτής της νέας τεχνολογίας, θα καταλάβετε γιατί θεωρείται επαναστατική. Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτό τον οδηγό για το Blockchain.

Τι είναι η τεχνολογία Blockchain;

“Το blockchain είναι ένα αδιάφθορο ψηφιακό λογιστικό βιβλίο για οικονομικές συναλλαγές, που μπορεί να προγραμματιστεί να καταγράφει όχι μόνο οικονομικές συναλλαγές αλλά ουσιαστικά οτιδήποτε έχει αξία.”
Don & Alex Tapscott, συγγραφέας του βιβλίου Η Επανάσταση του Blockchain (2016)

 

Μια διανεμημένη βάση δεδομένων

Σκεφτείτε ένα λογιστικό φύλλο που αντιγράφεται χιλιάδες φορές σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Στην συνέχεια φανταστείτε ότι αυτό το δίκτυο έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει τακτικά αυτό το λογιστικό φύλλο. Τώρα έχετε μια βασική κατανόηση του blockchain.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο blockchain υπάρχουν σαν μια κοινή – και συνεχώς αποδεχτή — βάση δεδομένων. Αυτός είναι ένας τρόπος χρήσης του δικτύου που έχει προφανή πλεονεκτήματα. Η βάση δεδομένων του blockchain δεν αποθηκεύεται σε μια μεμονωμένη τοποθεσία, κάτι που σημαίνει ότι οι καταγραφές που διατηρεί είναι πραγματικά δημόσιες και εύκολα επαληθεύσιμες. Δεν υπάρχει κεντρική έκδοση αυτών των πληροφοριών έτσι ώστε να μπορούν να αλλοιωθούν από  hacker. Αφού φιλοξενούνται από εκατομμύρια υπολογιστές ταυτόχρονα, τα δεδομένα του είναι προσβάσιμα σε όλους στο  internet.

Για να εμβαθύνουμε στην αντιστοιχία του λογιστικού βιβλίου της Google, θα ήθελα να διαβάσετε αυτό το κείμενο από έναν ειδικό  του blockchain.

Το Blockchain σαν GoogleDocs

“Ο παραδοσιακός τρόπος κοινοποίησης εγγράφων σε μια συνεργασία είναι να αποστείλετε ένα αρχείου του Microsoft Word σε έναν παραλήπτη, και να του ζητήσετε να το διορθώσει. Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι ότι χρειάζεται να περιμένετε να λάβετε το αντίγραφο πριν  δείτε ή κάνετε αλλαγές επειδή δεν έχετε την δυνατότητα για επεξεργασία μέχρι να τελειώσει το άλλο άτομο. Έτσι δουλεύουν οι βάσεις δεδομένων σήμερα. Δεν μπορούν δύο ιδιοκτήτες να ασχολούνται με το ίδιο έγγραφο ταυτόχρονα. Έτσι επεξεργάζονται οι τράπεζες τα υπόλοιπα και τις μεταφορές χρημάτων. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κλειδώνουν την πρόσβαση  (ή μειώνουν το υπόλοιπο) ενώ κάνουν μια μεταφορά, στην συνέχεια ενημερώνουν την άλλη πλευρά και μετά ανοίγουν ξανά την πρόσβαση (ή ενημερώνουν ξανά).Με το Google Docs (ή Google Sheets), και οι δύο πλευρές έχουν πρόσβαση στο ίδιο έγγραφο ταυτόχρονα, και η έκδοση αυτού του εγγράφου είναι πάντα ορατή και στους δύο. Είναι σαν ένα κοινό λογιστικό βιβλίο, αλλά είναι ένα κοινό έγγραφο. Το διανεμημένο μέρος μπαίνει στο παιχνίδι όταν η κοινοποίηση περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Φανταστείτε τον αριθμό των νομικών εγγράφων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αυτό τον τρόπο. Αντί να τα περνάμε από τον έναν στον άλλο, χάνοντας το ποια έκδοση είναι η κάθε μια, και να μην μπορούμε να συγχρονιστούμε με την άλλη έκδοση, γιατί να μην μπορούν  *όλα* τα επιχειρησιακά έγγραφα να είναι κοινά αντί να μεταφέρονται από τον έναν στον άλλο; Θα ήταν ιδανικό για τόσα είδη νομικών συμβολαίων. Δεν χρειάζεσαι ένα blockchain για να κοινοποιήσεις έγγραφα, αλλά η αναλογία των κοινοποιημένων εγγράφων είναι ισχυρή.”

William Mougayar, Επιχειρηματικός Σύμβουλοςr, 4xεπιχειρηματίας, ειδικός στο μάρκετινγκ, σχεδιαστής στρατηγικής και ειδικός του blockchain 

Ανθεκτικότητα και αντοχή του Blockchain

Η τεχνολογία του Blockchain είναι σαν το internet σε αυτήν να έχει έμφυτη ανθεκτικότητα. Αποθηκεύοντας πανομοιότυπους κύβους πληροφοριών στο διαδίκτυο, το blockchain δεν μπορεί:

 1. Να ελεγχθεί από μια μεμονωμένη οντότητα.
 2. Να έχει αποτυχία.

Το Bitcoin εφευρέθηκε το 2008. Από τότε, το blockchain του Bitcoin  λειτουργεί χωρίς καμία σημαντική διακοπή. (Μέχρι σήμερα, οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με το Bitcoin έχουν να κάνουν με hacking ή κακή διαχείριση.  Με άλλα λόγια, αυτά τα προβλήματα προέρχονται από κακόβουλο σκοπό και ανθρώπινα λάθη, και όχι σφάλματα σε υποκείμενες ιδέες.)

Το internet έχει αποδειχτεί ανθεκτικό για 30 χρόνια σχεδόν. Αυτό αποτελεί ένα ιστορικό το οποίο προοιωνίζεται καλό για την τεχνολογία του blockchain καθώς αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται.

“Όσο επαναστατικό και αν ακούγεται, το Blockchain είναι πραγματικά ένας μηχανισμός που αποφέρει στον καθένα τον μέγιστο βαθμό λογοδοσίας. Όχι πια χαμένες συναλλαγές, ανθρώπινα ή μηχανικά λάθη, ή ακόμα και συναλλαγές που έγιναν χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών. Και πάνω από όλα, η πιο σημαντική περιοχή στην οποία βοηθάει το Blockchain είναι στην διασφάλιση εγκυρότητας μιας συναλλαγής καταγράφοντας την όχι μόνο σε ένα βασικό μητρώο αλλά σε ένα συνδεδεμένο και διανεμημένο  σύστημα μητρώων, τα οποία συνδέονται μέσω ενός ασφαλούς μηχανισμού ελέγχου εγκυρότητας.” 

– Ian Khan, TEDx Speaker | Συγγραφέας | Τεχνολογικός Μελλοντολόγος

 

Διαφανές και Αδιάφθορο

Το δίκτυο blockchain ζει σε ένα καθεστώς, το οποίο αυτόματα τσεκάρεται μόνο του κάθε δέκα λεπτά.  Σαν ένα είδος συστήματος αυτοελέγχου μιας ψηφιακής αξίας, το δίκτυο επικυρώνει κάθε συναλλαγή που γίνεται σε διάστημα δέκα λεπτών. Κάθε ομάδα συναλλαγών αναφέρεται σαν ένα “block”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δύο σημαντικές ιδιότητες:

 1. Διαφάνεια: Τα δεδομένα ενσωματώνονται στο δίκτυο σαν σύνολο, και από ορισμό είναι κοινό.
 2. Δεν μπορεί να αλλοιωθεί:  Η αλλαγή οποιασδήποτε πληροφορίας στο blockchain θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί τεράστια ποσότητα υπολογιστικής δύναμης για να παρακαμφτεί ολόκληρο ρο δίκτυο.

 

Θεωρητικά, αυτό είναι δυνατόν. Πρακτικά είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί. Το να πάρει κάποιος τον έλεγχο του συστήματος για να αποκτήσει Bitcoins, για παράδειγμα, θα είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της αξίας τους.

“Το Blockchain λύνει το πρόβλημα της παραποίησης. Όταν μιλάω για αυτό στην δύση, οι άνθρωποι λένε ότι εμπιστεύονται το Google, το Facebook, ή τις τράπεζες τους. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος δεν εμπιστεύεται τόσο πολύ οργανισμούς και εταιρείες — Εννοώ την Αφρική, την Ινδία, την Ανατολική Ευρώπη ή την Ρωσία. Δεν αφορά μέρη στα οποία οι άνθρωποι είναι πλούσιοι. Οι δυνατότητες του Blockchain είναι υψηλότερες σε χώρες που δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο.”
VitalikButerin, εφερεύτης του Ethereum

Ένα δίκτυο κόμβων

Ένα δίκτυο αποκαλούμενων “κόμβων” αποτελούν το blockchain.

Ο Κόμβος

(ένας υπολογιστής που συνδέεται με το δίκτυο blockchain χρησιμοποιώντας έναν πελάτη που εκτελεί την εργασία επικύρωσης και προώθησης των συναλλαγών) λαμβάνει ένα αντίγραφο του blockchain, το οποίο κατεβαίνει αυτόματα όταν γίνεται σύνδεση με το δίκτυο του blockchain.

Μαζί, δημιουργούν ένα ισχυρό δίκτυο δευτέρου επιπέδου, μια  εντελώς νέα οπτική για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το internet.

Ο κάθε κόμβος είναι ένας “διαχειριστής” του blockchain, και γίνεται μέλος στο δίκτυο οικειοθελώς (με αυτό τον τρόπο, το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο). Παρόλα αυτά, ο κάθε ένας έχει ένα κίνητρο για συμμετοχή στο δίκτυο: την πιθανότητα να κερδίσει Bitcoins.

Οι κόμβοι λέγεται ότι είναι “μεταλλευτικά” Bitcoin, αλλά ο όρος είναι κάπως εσφαλμένος. Στην πραγματικότητα, ο κάθε ένας συναγωνίζεται να κερδίσει Bitcoins λύνοντας υπολογιστικούς γρίφους. Το Bitcoin  ήταν ο λόγος ύπαρξης του blockchain έτσι όπως θεωρείτο στην αρχή. Τώρα αναγνωρίζεται σαν μια από πολλές δυνατές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας.

Υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 700  κρυπτονομίσματα σαν το Bitcoin (ανταλλάξιμες μάρκες αξίας). Όπως επίσης, υπάρχει διαθέσιμη ή είναι υπό ανάπτυξη και μια ποικιλία άλλων πιθανών τροποποιήσεων της αρχικής ιδέας του blockchain.

“Το Bitcoin έχει τον ίδιο χαρακτήρα που είχε το μηχάνημα του fax. Ένα μηχάνημα για fax είναι σαν σφήνα για τις πόρτες. Ο κόσμος στον οποίο όλοι έχουν ένα μηχάνημα για fax είναι κάτι υπερβολικά πολύτιμο.”
Larry Summers, Πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α.

Η ιδέα της αποκέντρωσης

Από σχεδιασμό, το blockchain αποτελεί μια αποκεντρωμένη τεχνολογία.

Οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτό είναι μια λειτουργία του δικτύου σαν σύνολο. Από αυτό προέρχονται μερικές σημαντικές επιπτώσεις. Δημιουργώντας έναν νέο τρόπο για την επικύρωση των συναλλαγών, κάποιες  πλευρές  του παραδοσιακού εμπορίου δεν είναι πια αναγκαίες. Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο γίνονται σχεδόν ταυτόχρονες στο blockchain, για παράδειγμα — ή θα μπορούσε να κάνει διάφορα είδη διατήρησης αρχείων, όπως στο κτηματολόγιο, απόλυτα δημόσια. Σαν αποτέλεσμα η αποκέντρωση είναι ήδη πραγματικότητα.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών χρησιμοποιεί την τεχνολογία του blockchain για να διαχειριστεί από κοινού την βάση δεδομένων που καταγράφει τις συναλλαγές του Bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin είναι διαχειριζόμενο  από το δίκτυο του, και όχι από μια κεντρική εξουσία. Η αποκέντρωση σημαίνει ότι το δίκτυο λειτουργεί σε μια βάση χρήστη προς χρήστη (ή peer-to-peer). Οι μορφές μαζικής συνεργασίας που γίνονται εφικτές. τώρα μόλις αρχίζουν να εξετάζονται.

“Πιστεύω ότι τα αποκεντρωμένα δίκτυα θα είναι το επόμενο μεγάλο κύμα στην τεχνολογία.”
Melanie Swan, συγγραφέας του Blockchain:Ένα Σχέδιο για μια Νέα Οικονομία (2015)

Ποιος θα χρησιμοποιήσει το blockchain;

Σαν υποδομή δικτύου, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε για το  blockchain για να το χρησιμοποιήσετε στην ζωή σας.

Αυτή τη στιγμή, τα οικονομικά προσφέρουν τις υποθέσεις με την ισχυρότερη χρήση για αυτή την τεχνολογία. Διεθνή εμβάσματα, για παράδειγμα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμάει ότι πάνω από $430 δισεκατομμύρια δολάρια στάλθηκαν με μεταφορές χρημάτων το 2015. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές του blockchain.

Το blockchain πιθανώς κόβει τον μεσάζοντα για αυτά τα είδη συναλλαγών. Οι προσωπικοί υπολογιστές έγιναν προσβάσιμοι στο κοινό με την εφεύρεση της Γραφικής Διεπαφής του Χρήστη (Graphical User Interface GUI), η οποία πήρε την μορφή ενός “desktop”. Παρόμοια, η πιο συνηθισμένη GUI που αναπτύχθηκε για το blockchain είναι οι αποκαλούμενες εφαρμογές “πορτοφολιού”, τις οποίες χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αγοράσουν πράγματα με το Bitcoin, και να τα αποθηκεύσουν με άλλες κρυπτο -νομίσματα.

Οι διαδικτυακές συναλλαγές συνδέονται στενά με τις διαδικασίες επαλήθευσης της ταυτότητας. Είναι εύκολο να φανταστείς ότι οι εφαρμογές πορτοφολιού θα αλλάξουν στα επερχόμενα χρόνια έτσι ώστε να περιλαμβάνουν και άλλα είδη διαχείρισης ταυτότητας.

“Η διαδικτυακή ταυτότητα και η φήμη θα αποκεντρωθούν. Θα είναι στην κατοχή μας δεδομένα που μας ανήκουν.”
William Mougayar,συγγραφέας του Το επιχειρηματικό Blockchain: Υπόσχεση, Πρακτική, και Εφαρμογή της Νέας Τεχνολογίας Ίντερνετ  (2016)

Το Blockchain & μεγαλύτερη ασφάλεια

Αποθηκεύοντας δεδομένα σε όλο του το δίκτυο, το blockchain εξαλείφει τους κινδύνους που εγκυμονεί το να διατηρούνται αυτά τα δεδομένα κεντρικά.

Το δίκτυο του δεν έχει κεντρικά σημεία τα οποία είναι ευπαθή και τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι hackers. Το σημερινό internet έχει προβλήματα ασφάλειας τα οποία είναι γνωστά σε όλους. Όλοι βασιζόμαστε στο σύστημα με το “όνομα χρήστη/κωδικό” για να προστατέψουμε την ταυτότητα και τα περιουσιακά μας στοιχεία στο διαδίκτυο. Οι μέθοδοι ασφαλείας του Blockchain χρησιμοποιούν τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Η βάση αυτού είναι τα επονομαζόμενα δημόσια και ιδιωτικά “κλειδιά”. Ένα “δημόσιο κλειδί” (μια μεγάλη ακολουθία αριθμών που έχουν παραχθεί τυχαία) είναι η διεύθυνση του χρήστη στο blockchain. Τα Bitcoins που στέλνονται σε όλο το δίκτυο καταγράφονται ότι ανήκουν σε αυτή την διεύθυνση. Το “ιδιωτικό κλειδί” είναι σαν ένας κωδικός που δίνει στον ιδιοκτήτη του πρόσβαση στο Bitcoin του ή σε άλλα ψηφιακά περιουσιακά του στοιχεία. Αποθηκεύστε τα δεδομένα σας στο blockchain και θα είναι αδιάφθορα. Αυτό είναι αλήθεια, αν και η προστασία των ψηφιακών περιουσιακών σας στοιχείων απαιτεί επίσης φύλαξη του ιδιωτικού σας κλειδιού εκτυπώνοντας το, δημιουργώντας αυτό που αναφέρεται σαν χάρτινο πορτοφόλι (paper wallet).

Ένα δίκτυο δεύτερου επιπέδου

Με την τεχνολογία του blockchain, το δίκτυο αποκτάει μια νέα στρώση λειτουργικότητας.

Ήδη, οι χρήστες μπορούν να κάνουν συναλλαγές ο ένας με τον άλλο — οι συναλλαγές του Bitcoin το 2016 ήταν κατά μέσο όρο πάνω από $200,000 δολάρια την ημέρα. Με την επιπλέον ασφάλεια που έφερε το blockchain, νέες διαδικτυακές επιχειρήσεις είναι καθοδόν για να απομακρύνουν τα παραδοσιακά οικονομικά ιδρύματα.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain έχει μεγάλες δυνατότητες ιδιαίτερα για να βελτιστοποιήσει την εκκαθάριση και τους διακανονισμούς, και θα μπορούσε να σώσει παγκοσμίως μέχρι και $6 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο.

“Το 2017 θα είναι μι καθοριστική χρονιά για την τεχνολογία του  blockchain. Πολλές νέες επιχειρήσεις στον χώρο είτε θα ξεκινήσουν να έχουν έσοδα – παράγοντας προϊόντα που απαιτεί η αγορά –είτε θα εξαφανιστούν επειδή δεν θα έχουν ρευστό. Με άλλα λόγια, το 2017 θα πρέπει να είναι η χρονιά όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη εφαρμογή προϊόντων που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία του blockchain, και λιγότερα λόγια για την τεχνολογία του blockchain που αποτελεί την μαγική νεραϊδόσκονη που μπορεί να ψεκαστεί πάνω σε όλα. Φυσικά, από την πλευρά του πελάτη, αυτό δεν θα είναι εμφανές καθώς η τεχνολογία του blockchain θα είναι κυρίως αόρατη –ακόμα και αν τα χαρακτηριστικά της και η λειτουργία της βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων και των επιχειρήσεων τους. Προσωπικά είμαι εξοικειωμένος με έναν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων ευρείας κλίμακας χρήσης της τεχνολογίας του blockchain που θα κυκλοφορήσουν σύντομα/ το 2017. Αυτό το στάδιο εφαρμογής, το οποίο θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 2017, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την μεγαλύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας του blockchain, καθώς επιτρέπει στους δύσπιστους να δουν την λειτουργικότητα του, και όχι μόνο να ακούν τις για αυτά που υπόσχεται να πραγματοποιήσει.”

–  George Howard, Πτυχιούχος Καθηγητής στο  Brown University, Berklee College of Music και ιδρυτής της στρατηγικής George Howard (George Howard Strategic).

Το Blockchain, ένα νέο διαδίκτυο 3.0;

Το blockchain δίνει σους χρήστες του internet την δυνατότητα να δημιουργήσουν αξία και πιστοποιεί την αυθεντικότητα των ψηφιακών πληροφοριών. Τι αποτέλεσμα θα έχουν οι νέες εφαρμογές στις επιχειρήσεις;

 • Έξυπνα συμβόλαια

Τα διανεμημένα λογιστικά βιβλία επιτρέπουν την κωδικοποίηση απλών συμβολαίων τα οποία θα εκτελούνται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Ethereum είναι ένα σχέδιο ανοιχτού blockchain, το οποίο δημιουργήθηκε για να πραγματοποιηθεί αυτή η δυνατότητα. Παρόλα αυτά, στο αρχικό του στάδιο, το Ethereum έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει την χρησιμότητα των blockchains σε μια πραγματικά κλίμακα που αλλάζει τον κόσμο.

Στο τρέχων επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να προγραμματιστούν να εκτελούν απλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, ένα παράγωγο θα μπορούσε να πληρωθεί, όταν ένα οικονομικό μέσο φτάσει σε ένα σημείο αναφοράς, με την χρήση της τεχνολογίας του blockchain και του Bitcoin επιτρέποντας την αυτοματοποίηση της πληρωμής.

 • Καταμερισμένη οικονομία

Με εταιρείες όπως οι Uber και AirBnB να ανθίζουν, η καταμερισμένη οικονομία έχει ήδη αποδειχτεί επιτυχημένη. Αυτή τη στιγμή, παρόλα αυτά, οι χρήστες που θέλουν να υποδεχτούν μια υπηρεσία καταμερισμού πρέπει να βασιστούν σε έναν μεσάζοντα όπως η Uber. Επιτρέποντας πληρωμές peer-to-peer, το blockchain ανοίγει την πόρτα σε άμεσες συναλλαγές ανάμεσα στις πλευρές — αποτελέσματα μιας πραγματικά αποκεντρωμένης και καταμερισμένης οικονομίας.

Ένα από τα πρώτα παραδείγματα, το  OpenBazaar χρησιμοποιεί το blockchain για να δημιουργήσει ένα peer-to-peer eBay. Κατεβάστε την εφαρμογή στην συσκευή σας, και μπορείτε να κάνετε συναλλαγές με τους εμπόρους του OpenBazzar χωρίς να πληρώνετε έξοδα συναλλαγών. Η δεοντολογία του “χωρίς κανόνες” αυτού του πρωτόκολλου σημαίνει ότι η προσωπική φήμη θα είναι ακόμα πιο σημαντική στις επιχειρηματικές επικοινωνίες από ότι είναι τώρα στο eBay.

 • Συλλογική Χρηματοδότηση

Οι πρωτοβουλίες συλλογικής χρηματοδότηση όπως το Kickstarter και το Gofundme κάνουν την προηγμένη δουλειά για την αναδυόμενη οικονομία του peer-to-peer. Η δημοτικότητα αυτών των σαιτ δείχνει ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν άμεσο λόγο στην ανάπτυξη της παραγωγής. Τα Blockchains πάνε αυτό το ενδιαφέρον στο επόμενο επίπεδο, δημιουργώντας πιθανώς συλλογικές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Το 2016, ένα τέτοιο επιχείρημα, το DAO (Αποκεντρωμένη Αυτόνομη Οργάνωση) με βάση το  Ethereum, συγκέντρωσε το απίστευτο ποσό των $200 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο μόνο μήνες. Οι συμμετέχοντες αγόρασαν  “DAO tokens” και είχαν δικαίωμα να ψηφήσουν για έξυπνα συμβόλαια επιχειρηματικού κεφαλαίου (η ισχύς ψήφου ήταν ανάλογη με τον αριθμό των DAO που κατείχαν). Ένα χακάρισμα των ταμείων απέδειξε ότι το σχέδιο ξεκίνησε χωρίς την κατάλληλη επιμέλεια, και είχε καταστροφικές συνέπειες. Ανεξάρτητα από αυτό, το πείραμα του DAO δείχνει ότι το blockchain έχει την δυνατότητα να οδηγήσει σε ένα “παράδειγμα οικονομικής συνεργασίας.”

 • Διακυβέρνηση

Κάνοντας τα αποτελέσματα απόλυτα διαφανή και προσβάσιμα από όλους, η τεχνολογία διανεμόμενης βάσης δεδομένων θα μπορούσε να φέρει διαφάνεια στις εκλογές ή σε οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία. Τα έξυπνα συμβόλαια με βάση το Ethereum  βοηθούν στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας.

Η εφαρμογή Boardroom, επιτρέπει την οργανωτική απόφαση – επιτρέποντας τη να συμβεί στο blockchain. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η εταιρική διακυβέρνηση γίνεται απόλυτα διαφανής και επαληθεύσιμη κατά την διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, κυριότητας ή πληροφοριών.

 • Οικονομικός έλεγχος αλυσίδας προσφοράς

Οι καταναλωτές, όλο και περισσότερο, θέλουν να γνωρίζουν αν οι δεοντολογικοί ισχυρισμοί των εταιριών για τα προϊόντα τους είναι αληθινοί. Τα διανεμημένα λογιστικά βιβλία αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για την πιστοποίηση ότι οι ισχυρισμοί για τα πράγματα που αγοράζουμε είναι πραγματικοί. Η διαφάνεια έρχεται σαν αποτέλεσμα του blockchain- με βάση την σφραγίδα ημερομηνίας και τοποθεσίας — σε διαμάντια για παράδειγμα — αυτό αντιστοιχεί σε ένα αριθμό προϊόντος.

Η Αγγλική προέλευση προσφέρει οικονομικό έλεγχο της αλυσίδας προσφοράς για ένα εύρος καταναλωτικών προϊόντων. Κάνοντας χρήση του Ethereum blockchain, ένα οδηγός προέλευσης διασφαλίζει ότι τα ψάρια που πωλούνται aσε εστιατόρια Sushi στην Ιαπωνία, έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο από τους προμηθευτές στην Ινδονησία.

 • Αποθήκευση αρχείων

Η αποκεντρωμένη αποθήκευση αρχείων στο internet έχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα. Η διανομή δεδομένων σε όλο το δίκτυο προστατεύει τα αρχεία από το να χακαριστούν ή να χαθούν.

Το διαπλανητικό σύστημα αρχείων (Inter Planetary File System- IPFS) κάνει εύκολη την σύλληψη της ιδέας του πως λειτουργεί ένα διανεμημένο δίκτυο. Παρόμοιο με τον τρόπο που  ένα bittorrent κινεί τα δεδομένα στο internet, το IPFS απαλλάσσει από την ανάγκη μια κεντρικής σχέσης  πελάτη- εξυπηρετητή (π.χ., το τρέχων διαδίκτυο). Ένα internet που είναι φτιαγμένο από εντελώς αποκεντρωμένα σαιτ έχει την δυνατότητα να επιταχύνει την μεταφορά αρχείων και τους χρόνους του streaming. Μια τέτοια βελτίωση δεν είναι μόνο βολική. Είναι μια αναγκαία αναβάθμιση ενός δικτύου που είναι υπερφορτωμένο από συστήματα παράδοσης περιεχομένου.

 • Αγορές προβλέψεων

Ο πληθοπορισμός προβλέψεων για την πιθανότητα ενός γεγονότος έχει αποδειχτεί ότι έχει μεγάλο βαθμό ακρίβειας. Οι μέσες γνώμες ακυρώνουν τις μη ερευνημένες αντιλήψεις που διαστρεβλώνουν την κρίση. Οι αγορές  προβλέψεων που πληρώνουν σύμφωνα με το αποτέλεσμα του γεγονότος είναι ήδη σε λειτουργία. Τα Blockchains είναι μια τεχνολογία “γνώσης του πλήθους” που θα βρει, χωρίς αμφιβολία, και άλλες εφαρμογές στα επερχόμενα χρόνια.

Ακόμα και τώρα, στο Beta, η εφαρμογή προβλέψεων αγοράς Augur κάνει τις προσφορές μετοχών για το αποτέλεσμα σε γεγονότα του πραγματικού κόσμου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να βγάλουν χρήματα αγοράζοντας την σωστή πρόβλεψη. Όσο περισσότερες μετοχές του σωστού αποτελέσματος αγοράζονται, τόσο μεγαλύτερη πληρωμή θα δίνουν. Με μια μικρή δέσμευση χρημάτων (λιγότερο από ένα δολάριο), οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια ερώτηση, να δημιουργήσει μια αγορά με βάση το προβλεπόμενο αποτέλεσμα και να συλλέξει όλα τα ποσά των συναλλαγών που θα παράγει η αγορά.

 • Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ψηφιακές πληροφορίες μπορούν να αναπαράγονται επ’ αόριστον — και να διανέμονται ευρέως χάρη στο internet. Αυτό έχει δώσει στους χρήστες του διαδικτύου ένα χρυσορυχείο ελεύθερου περιεχομένου. Παρόλα αυτά, οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι τόσο τυχεροί, αφού χάνουν τον έλεγχο της πνευματικής τους ιδιοκτησίας και σαν αποτέλεσμα υποφέρουν οικονομικά. Τα έξυπνα συμβόλαια μπορούν να προστατέψουν τα πνευματικά δικαιώματα και να αυτοματοποιήσουν την πώληση δημιουργικών εργασιών στο διαδίκτυο, εξαλείφοντας τον κίνδυνο αντιγραφής των αρχείων και της αναδιανομής τους.

Το Mycelia χρησιμοποιεί το blockchain για να δημιουργήσει ένα peer-to-peer σύστημα διανομής μουσικής. Το Mycelia Ιδρύθηκε από τον Βρετανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Imogen Heap, και επιτρέπει στους μουσικούς να πουλάνε τα τραγούδια απευθείας στο κοινό τους, όπως και δείγματα αδειών στους παραγωγούς και  δικαιώματα εκμετάλλευσης στους τραγουδοποιούς και στους μουσικούς — με όλες αυτές τις λειτουργίες να είναι αυτοματοποιημένες από έξυπνα συμβόλαια. Η δυνατότητα των blockchains να εκδώσουν πληρωμές σε πολύ μικρά ποσά κρυπτονομίσματος  (μικροπληρωμές) δείχνει ότι αυτή η χρήση του blockchain έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

 • Το Internet των Πραγμάτων (IoT)

Τι είναι το  IoT; Η διαδικτυακά ελεγχόμενη διαχείριση συγκεκριμένων ειδών ηλεκτρονικών συσκευών  — για παράδειγμα, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας σε μια αποθηκευτική εγκατάσταση. Τα έξυπνα συμβόλαια κάνουν δυνατή την αυτοματοποίηση της διαχείρισης απομακρυσμένων συστημάτων. Ο συνδυασμός του λογισμικού, των αισθητήρων και του δικτύου διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα αντικείμενα και τους μηχανισμούς. Το αποτέλεσμα αυξάνει την απόδοση του συστήματος και βελτιώνει την παρακολούθηση του κόστους.

Οι μεγαλύτερες παίχτες στον τομέα της κατασκευής, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών συναγωνίζονται για την κυριαρχία στο IoT. Σκεφτείτε την Samsung, την IBM και την AT&T. Σαν μια φυσική προέκταση της υπάρχουσας υποδομής που ελέγχεται από αρμοδιότητες, οι εφαρμογές του IoT θα τρέχουν ένα φάσμα από προγνωστική συντήρηση μηχανικών μερών μέχρι αναλυτικά δεδομένα και αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης μεγάλης κλίμακας.

 • Γειτονικά μικροπλέγματα

Η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει την αγορά και την πώληση ανανεώσιμης ενέργειας που παράγεται από γειτονικά μικροπλέγματα. Όταν οι ηλιακοί συλλέκτες παράγουν πλεονάζουσα ενέργεια, τα έξυπνα συμβόλαια με βάση το Ethereum την αναδιανέμουν αυτόματα. Παρόμοια παραδείγματα αυτοματοποίησης έξυπνων συμβολαίων θα έχουν και πολλές άλλες εφαρμογές καθώς το IoT γίνεται πραγματικότητα.

Εβρισκόμενη στο Brooklyn, η Consensys είναι μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες παγκοσμίως που αναπτύσσει ένα εύρος εφαρμογών για το Ethereum. Ένα πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχουν είναι το Transactive Grid, δουλεύοντας με τον διανεμημένο εξοπλισμό ενέργειας, LO3. Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ που είναι σε ισχύ χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια του Ethereum για να αυτοματοποιήσει την παρακολούθηση και την αναδιανομή ενέργειας μικροπλεγμάτων. Αυτό το αποκαλούμενο “έξυπνο πλέγμα” είναι ένα πρώιμο παράδειγμα της λειτουργικότητας του  IoT.

 • Διαχείριση Ταυτότητας

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάγκη για καλύτερη διαχείριση ταυτότητας στο διαδίκτυο. Η ικανότητα επαλήθευσης της ταυτότητας σας είναι ο άξονας των οικονομικών συναλλαγών που γίνονται στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά, οι τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ελλιπείς. Τα διανεμημένα λογιστικά βιβλία προσφέρουν βελτιωμένες μεθόδους για να αποδείξετε ποιος είστε, μαζί με την δυνατότητα να ψηφιοποιήσετε προσωπικά έγγραφα. Το να έχετε μια ασφαλή ταυτότητα θα είναι πολύ σημαντικό και για τις διαδικτυακές επικοινωνίες — για παράδειγμα, στην καταμερισμένη οικονομία. Εν τέλει, μια καλή φήμη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για την διεξαγωγή διαδικτυακών συναλλαγών.

Η ανάπτυξη ψηφιακής ταυτότητας αποδεικνύεται ότι είναι ναι ιδιαίτερα πολυσύνθετη  διαδικασία. Εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες, μια παγκόσμια λύση για την διαδικτυακή ταυτότητα απαιτεί συνεργασία ανάμεσα στους ιδιωτικούς φορείς και την κυβέρνηση. Προσθέστε σε αυτό την ανάγκη για αντιμετώπιση των νομικών συστημάτων σε διαφορετικές χώρες και το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στο internet βασίζεται τώρα στο πιστοποιητικό SSL (την μικρή πράσινη κλειδαριά) για την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο. Το Netki είναι μια νέα επιχείρηση που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πρότυπο SSL για το blockchain. Έχοντας πρόσφατα ανακοινώσει $3.5 εκατομμύρια δολάρια σαν seed round, το Netki περιμένει μια κυκλοφορία προϊόντος στις αρχές του 2017.

 • AML και KYC

Οι πρακτικές ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος (AML) και γνωριμίας με τον πελάτη (KYC) έχουν μεγάλες δυνατότητες στο να μπορούν να προσαρμοστούν στο blockchain. Αυτή τη στιγμή, τα οικονομικά ιδρύματα πρέπει να εκτελέσουν μια  εξονυχιστική διαδικασία δουλειάς, η οποία αποτελείται από πολλά βήματα, για κάθε νέο πελάτη. Το κόστος της KYC θα μπορούσαν να μειωθούν μέσα από ένα θεσμό διασταύρωσης της επαλήθευσης του πελάτη, και ταυτόχρονα αύξησης της αποτελεσματικότητας της παρακολούθησης και της ανάλυσης.

Η νέα επιχείρηση Polycoin έχει την λύση για τις AML/KYC που περιλαμβάνει την ανάλυση συναλλαγών. Οι  συναλλαγές που αναγνωρίζονται σαν ύποπτες προωθούνται στους αξιωματικούς συμμόρφωσης. Μια άλλη επιχείρηση, το Tradle αναπτύσσει μια εφαρμογή που λέγεται Trust in Motion (TiM). Με τον χαρακτηρισμό σαν  “Instagram γιαr KYC”, η TiM επιτρέπει στους πελάτες να πάρουν μια φωτογραφία των σημαντικών εγγράφων (διαβατήριο, λογαριασμό κοινής ωφέλειας, και άλλα). Αφού επαληθευτούν από την τράπεζα, αυτά τα στοιχεία αποκρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται στο blockchain.

 • Διαχείριση δεδομένων

Σήμερα, σε αντάλλαγμα των προσωπικών του στοιχείων οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, δωρεάν. Στο μέλλον, οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται και να πουλάνε τα δεδομένα που παράγει η διαδικτυακής τους δραστηριότητα. Επειδή μπορεί να διανεμηθεί εύκολα σε πολύ μικρά ποσά, το Bitcoin — ή κάτι παρόμοιο — θα είναι μάλλον το νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για αυτό το είδος συναλλαγών.

Το πρότζεκτ  Enigma της MIT κατανοεί ότι το απόρρητο του χρήστη είναι βασική προϋπόθεση για την δημιουργία μιας αγοράς προσωπικών δεδομένων. Το Enigma χρησιμοποιεί τεχνικές κρυπτογράφησης που επιτρέπει σε μεμονωμένα σύνολα δεδομένων να χωρίζονται σε κόμβους, και ταυτόχρονα να τρέχουν εκτελούν μεγάλο όγκο υπολογισμών για όλη την ομάδα δεδομένων. Η διάσπαση των δεδομένων κάνει επίσης το Enigma ικανό να διερευνηθεί (σε αντίθεση με τις λύσεις του blockchain όπου τα δεδομένα αντιγράφονται σε κάθε κόμβο). Μια έκδοση Beta πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

 • Καταχώρηση τίτλου και γης

Όπως τα λογιστικά βιβλία που είναι προσβάσιμα σε όλους, τα blockchains μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματικά όλα τα είδη διατήρησης αρχείων. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας αποτελούν μια τέτοια περίπτωση. Αυτοί αποτελούν συνήθως στόχο απάτης, αλλά απαιτούν και πολλά χρήματα και εργασία για την διαχείριση τους.

Ένας αριθμός χωρών έχει ξεκινήσει να αναλαμβάνει πρότζεκτ καταχώρησης της γης με βάση το blockchain. Η Ονδούρα ήταν η πρώτη κυβέρνηση που ανακοίνωσε μια τέτοια πρωτοβουλία το 2015, αν και η κατάσταση αυτού του πρότζεκτ τώρα είναι ασαφής. Φέτος, η Δημοκρατία της Γεωργίας έκλεισε μια συμφωνία με το Bitfury Group για να αναπτύξει ένα σύστημα blockchain για τους τίτλους ιδιοκτησίας. Φημολογείται ότι ο Hernando de Soto, ο διάσημος οικονομολόγος και συνήγορος για δικαιώματα ιδιοκτησίας, θα δώσει τους συμβουλές τους στο πρότζεκτ. Πρόσφατα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι πειραματιζόταν με την εφαρμογή του blockchain στους τίτλους ιδιοκτησίας.

 • Συναλλαγές μετοχών

Η δυνατότητα για περισσότερη απόδοση στις συμφωνίες μετοχών το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμη την χρήση των blockchains στις συναλλαγές μετοχών. Όταν εκτελούνται peer-to-peer, οι εμπορικές επικυρώσεις γίνονται σχεδόν στιγμιαίες (δεν απαιτούνται πια τρεις μέρες για την εκκαθάριση). Πιθανώς, αυτό συνεπάγεται να απαλείφονται οι μεσάζοντες — όπως η το σπίτι για το οποίο γίνεται η εκκαθάριση, οι ελεγκτές και οι επιστάτες— .

Πολλές ανταλλακτήρια μετοχών και εμπορευμάτων έχουν σαν πρότυπο τις εφαρμογές του blockchain για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, συμπεριλαμβανομένων των ASX (Ανταλλαγή Ασφαλειών από την Αυστραλία), Deutsche Börse (Ανταλλαγή μετοχών στην Φρανφούρτη) και JPX (Όμιλος ανταλλαγών από την Ιαπωνία). Το πιο σημαντικό, επειδή ήταν πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, είναι το Nasdaq’s Linq, μια πλατφόρμα για ιδιωτικές συναλλαγές εμπορίου (συνήθως ανάμεσα σε e-IPO και επενδυτές). Με μια συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας blockchain Chain, η  Linq ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης ανταλλαγής μιας μετοχής το  2015. Πιο πρόσφατα, ο Nasdaq ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός δοκιμαστικού πρότζεκτ blockchain για πληρεξούσια ψηφοφορία στην αγορά μετοχών της Εσθονίας.

“Αν το 2016 και το 2017 οι τεχνολογίες του blockchain πέρασαν από το στάδιο της θεωρητικής τεκμηρίωσης σε αυτό της πρακτικής εφαρμογής το 2018 θα είναι σημείο καμπής για την εξάπλωση της χρήσης αυτών των τεχνολογιών. Σαν dreamweaver.gr προχωρήσαμε στην μετάφραση αυτού του βασικού οδηγού με πληροφορίες για τις τεχνολογίες blockchain ευελπιστώντας να συμβάλλουμε και εμείς στην διάδοση και υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών στον ελλαδικό χώρο  προχωρήσαμε στην μετάφραση του εξαιρετικού οδηγού για τις τεχνολογίες blockchain από το blockgeeks.com
Πολλοί ίσως να αναρωτιούνται πως μια εταιρεία που το αντικείμενο της αφορά την κατασκευή ιστοσελίδων, κατασκευή eshop και την προώθηση ιστοσελίδων ασχολείται με τις τεχνολογίες αυτές.To blockchain δεν αφορά μόνο bitcoins πλέον.Το blockchain έρχεται να μετασχηματίσει εκ βάθρων το πως προσεγγίζουμε την δημιουργία μιας ιστοσελίδας αλλά και την προώθηση της τόσο στις μηχανές αναζήτησης όσο και στα social media. Ένα website σήμερα όσο πλήρες και αν είναι σε επίπεδο κατασκευής και πληροφορίας που αυτό φέρει είναι ελλιπές όπως μας έχουν αποδείξει τα social media αν δεν περιέχει τεχνολογίες που να υπηρετούν τα τρία Ccollaboration, Community,  Conversations  .Το Google “float” όπου μπορείς να αναζητήσεις κάτι και στο ίδιο όρο αναζήτησης και την ίδια χρονική στιγμή να λάβεις διαφορετικά αποτελέσματα είναι ένα κατατοπιστικό παράδειγμα  hyper-personalisation blockchains που θα επηρεάσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο αναντίλεκτα.. Ένα νέο web είναι προ των θυρών”

Για την dreamweaver.gr , Θανάσης Δαβαλάς

 

Rate this post
Close Popup