AMP Accelerated Mobile Pages (επιταχυμένες σελίδες για κινητά)

AMP Accelerated Mobile Pages (επιταχυμένες σελίδες για κινητά)

H google προωθεί μια καινούρια ιδέα που ονομάζεται Accelerated Mobile Pages (επιταχυμένες σελίδες για κινητά), συντομευμένα AMP. Το παρόν άρθρο εξηγεί τι είναι το ΑΜΡ και σε τι αποσκοπεί, ποιος θα έπρεπε να το εφαρμόσει και γιατί, πως να ετοιμάσεις την ιστοσελίδα σου στο WordPress για ΑΜΡ και πως να βεβαιώσεις πως η yoast SEO (η βελτιστοποίηση μηχανής αναζήτησης της yoast) ενσωματώνεται sε αυτό.

Τι είναι το ΑΜΡ;

Το πλάνο ΑΜΡ αποσκοπεί στο να κάνει τις σελίδες να φορτώνουν στιγμιαία στο κινητό. Το δίκτυο είναι αργό για πολύ κόσμο, στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του κόσμου που χρησιμοποιεί το ιντερνετ το κάνει μέσω κινητού τηλεφώνου, συχνά σε 2G και κάποιες φορές σε σύνδεση 3G.

Για να ωθήσει τις σελίδες να φορτωθούν στιγμιαία, το ΑΜΡ περιορίζει τι μπορείς να κάνεις σε σελίδες HTML (HyperText Markup Language, ελλ. Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου). Ο φανταχτερός σχεδιασμός αφαιρείται χάριν της ταχύτητας. Το ΑΜΡ είναι περισσότερο μια λειτουργία από σχέδιο.

Οι ΑΜΡ σελίδες μοιάζουν με περιορισμένη εκδοχή συνηθισμένων ιστοσελίδων, αλλά περιλαμβάνουν όλα τα σημαντικά περιεχόμενα. Δε θα λειτουργήσουν όλες οι διαφημίσεις στο ΑΜΡ, ούτε όλες οι αναλύσεις θα δουλέψουν με το ΑΜΡ. Όλα τα «έξτρα» από τις σελίδες σας αφαιρούνται στο ΑΜΡ, περιλαμβάνοντας τις συνδέσεις για «διαβάστε περισσότερα» που πιθανόν να έχετε φτιάξει κλπ.

Έχω προσωπική άποψη επί του ΑΜΡ που δεν είναι κολακευτική. Πέραν όμως της άποψής μου, με την Google να το προωθεί τόσο έντονα, νέες σελίδες και blogs βασικά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το ενσωματώσουν. Η Google δίνει προτεραιότητα στις ΑΜΡ σελίδες στα αποτελέσματα αναζήτησης από κινητά και εάν δεν έχεις ΑΜΡ στη σελίδα σου, δε λαμβάνεις καθόλου από αυτή την κίνηση.

Οπότε, ενώ είμαι διστακτικός, επίσης σας λέω: εάν διαχειρίζεστε ειδησεογραφική σελίδα ή Blog, πρέπει να βεβαιωθείτε πως η σελίδα σας υποστηρίζει ΑΜΡ. Είναι τόσο απλό.

Ποιά πρόσθετα να χρησιμοποιήσω;

Υπάρχει ένα καλό πρόσθετο από την Automattic (good plugin by Automattic) που ενεργοποιεί το ΑΜΡ για τη σελίδα σας:

Όταν ενεργοποιήσετε αυτό το πρόσθετο, όλες οι URL (διευθύνσεις) αυτών που αναρτάτε στη σελίδα θα έχουν μία ΑΜΡ εκδοχή. Οπότε μπορείτε σε οποιαδήποτε ανάρτηση να προσθέσετε /amp/ στο τέλος της url και θα δείτε την ΑΜΡ εκδοχή. Χρησιμοποιεί το λογότυπο της σελίδας, που μπορείς να το ρυθμίσεις από το WordPress Theme Customizer (προσαρμογή θέματος), αλλά πέραν αυτού δε προσθέτει άλλη διαμόρφωση. Αν στοχεύετε στο ελάχιστο, εγκαταστήστε και ενεργοποιήστε αυτό το πρόσθετο και τελειώσατε. Το πρόσθετο δεν έχει οποιεσδήποτε ρυθμίσεις.

Εδώ στη Yoast, το θεωρούμε πολύ απογυμνωμένο για το «γούστο» μας. Θέλαμε να αλλάξουμε τη διαμόρφωση των ΑΜΡ σελίδων και να βεβαιώσουμε πως υπάρχει ανίχνευση ανάλυσης από τη Google και για αυτές τις σελίδες. Ευτυχώς, υπάρχει ένα δεύτερο πρόσθετο το οποίο εγκαθίσταται πάνω από το ΑΜΡ πρόσθετο, που τα χειρίζεται όλα αυτά, και λέγεται PageFrog.

Αυτό το πρόσθετο σου επιτρέπει να αλλάξεις τη διαμόρφωση των ΑΜΡ σελίδων, για παράδειγμα η επιλογή του χρώματος της μπάρας στην κορυφή, η αλλαγή του λογότυπου και μερικά ακόμη απλά τρικ σαν αυτά. Το πρόσθετο επίσης χειρίζεται τα Facebook Instant Articles (στιγμιαία άρθρα του facebook), ένα θέμα για το οποίο θα γράψουμε περισσότερα σύντομα.

To πρόσθετο προσθέτει μια προεπισκόπηση στον Post editor (επιμελητής ανάρτησης) το οποίο βρίσκουμε ελαφρώς παρεμβατικό και κυρίως περιττό. Δε σκοπεύω να κάνω προεπισκόπηση σε κάθε ανάρτηση ούτως ή άλλως, οπότε αποφασίσαμε να το απενεργοποιήσουμε. Χρειάστηκε να φτιάξουμε κωδικό γι’αυτό, αλλά ελπίζω σύντομα να προσθέσουν επιλογή απενεργοποίησης της προεπισκόπησης.

Πως λειτουργεί αυτό με το Yoast SEO;

Το πρόσθετο AMP της Automattic χρησιμοποιεί ένα προεπιλεγμένο σύνολο μεταδεδόμενων, τα οποία μερικές φορές, αν χρησιμοποιείς Yoast SEO, δεν είναι τα πιο άριστα. Γι’αυτό δημιουργήσαμε ένα μικρό πρόσθετο που «κολλάει» όμορφα τα Yoast SEO και ΑΜΡ. Ονομάζεται Glue for Yoast SEO and AMP:

Γιατί δεν υπάρχει στο Yoast SEO;

Ειναι κάτι που η ομάδα του Yoast Seo ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σε 5-6 μήνες από τώρα, θα αποτελεί μέρος του Yoast SEO. Επειδή περιμένουν πως οι δικές τους βέλτιστες εφαρμογές όπως και οι κανόνες της Google για το ΑΜΡ θα αλλάξουν τους επόμενους 3-4 μήνες και θα προσαρμοστούμε το δυνατόν περισσότερο.

Οπότε τι πρέπει να κάνω τώρα;

Τα βήματα που λογικά πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

  1. Είσαι εκδότης που δημοσιεύει κείμενα / ειδήσεις συχνά; Ναι: πήγαινε στο βήμα 2, Όχι: Πήγαινε στο βήμα 7.

  2. Είσαι στο WordPress; Ναι: πήγαινε στο βήμα 3, Όχι: Αντικατάστησε τα πρόσθετα της WordPress των ακόλουθων βημάτων με πρόσθετα για τη δική σου πλατφόρμα. Εάν δεν υπάρχουν, (ξανα-)σκέψου γιατί δεν είσαι στη WordPress.

  3. Εγκατάστησε και ενεργοποίησε το AMP plugin (ΑΜΡ πρόσθετο) και δες πως είναι οι ΑΜΡ σελίδες σου.

  4. Εγκατάστησε και ενεργοποίησε το Pagefrog και άλλαξε τη διαμόρφωση ώστε να ταιριάζει στην μάρκα – είδος σου.

  5. Πήγαινε στο μενού Mobile Formats που προσθέτει το Pagefrog και κλικάρισε στο Analytics για να ενσωματωθεί η σελίδα στις αναλύσεις της Google (Google analytics)

  6. Χρησιμοποιείς Yoast SEO; Εάν όχι, γιατί; Εάν ναι, εγκατάστησε και ενεργοποίησε το πρόσθετο glue ( glue plugin). Δεν έχει ρυθμίσεις για την ώρα.

  7. Τελείωσες.

Για την DreamWeaver.Gr
Θανάσης Δαβαλάς

Rate this post
Close Popup