Κατασκευή eshop με wordpress

Κατασκευή eshop με wordpress / Κατασκευή eshop woocommerce



Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία 5 έτη και είναι σε συνεχόμενη άνοδο, καθώς πλέον αποτελεί το 45,4% των ιστοσελίδων παγκοσμίως. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη για τα ελληνικά δεδομένα γιατί η κρίση οδήγησε σε μια εκτίναξη των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops) αφού το ευρύ καταναλωτικό κοινό τα αγκάλιασε θεωρώντας ότι κρύβουν ευκαιρίες σε επίπεδο τιμών.
Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι πελάτες χρησιμοποιούν το internet για να πραγματοποιήσουν αγορές. Από το 2012, ένας αυξανόμενο αριθμός ατόμων πραγματοποιεί διαδικτυακά αγορές και σήμερα, πραγματοποιούνται παγκοσμίως πωλήσεις αξίας 1,92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οπότε, είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο ο τύπος της επιχείρησης που θα πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον; Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου

Υπάρχουν αρκετές δημοφιλείς πλατφόρμες που κυριεύουν τον κόσμο, αναφορικά με το πόσο συχνά τις συναντάμε παγκοσμίως.

Ο πέραν ανταγωνισμού ηγέτης είναι το WooCommerce (πρόσθετο του wordpress το οποίο το μετατρέπει σε ηλεκτρονικό κατάστημα /eshop), το οποίο καταλαμβάνει το 32% της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου, ακολουθεί το Magento (18%), το Opencart (11%) και το Shopify (8%).

Το WooCommerce χρησιμοποιείται σε 176.223 ιστοσελίδες, ενώ το Magento και το Opencart χρησιμοποιούνται σε 102.514 και 60.133 αντίστοιχα.

 

 Γιατί το WooCommerce είναι ο ηγέτης;

 Πιθανότατα θα αναρωτιέστε τί είναι τόσο ιδιαίτερο με το WooCommerce και γιατί είναι το πρώτο στον κόσμο. Η απάντηση είναι απλή, το WooCommerce είναι η επέκταση (extension) ηλεκτρονικού εμπορίου του WordPress, του πιο δημοφιλούς συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (CMS), πάνω στο οποίο στηρίζονται το 25% των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Οπότε, είναι εμφανής ο λόγος που το WooCommerce ηγείται της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπάρχουν αρκετοί χρήστες WordPress που διατηρούν διαδικτυακά καταστήματα, οπότε για εκείνους, το WooCommerce είναι η πιο ταιριαστή λύση.

Δεν είναι μόνο αυτό βέβαια. Το WooCommerce παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες, δυνατά χαρακτηριστικά, είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να το διαχειριστεί και βέβαια, είναι … δωρεάν! Οπότε, αν κάποιος γνωρίζει το WordPress θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ήδη «νικητής».

Το WooCommerce είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή λόγω των εξαιρετικών και εύχρηστων υπηρεσιών, όμως συνοδεύεται από μερικά μειονεκτήματα. Τίποτα δεν είναι τέλειο. Ας μιλήσουμε λίγο για τα καλά, αλλά και για τα λιγότερο καλά χαρακτηριστικά του WooCommerce.

 

Θετικά:

 

  • Επιτρέπει την εισαγωγή απεριόριστων προϊόντων και προϊοντικών ιδιοτήτων.
  • Δουλεύει σε όλες τις συσκευές.
  • Άπαξ και εγκατασταθεί, ανήκει στον χρήστη του. Συνοδεύεται από μια μεγάλη γκάμα επιλογών για παραμετροποίηση, που είναι εύκολες στη χρήση. Μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στα πάντα.
  • Είναι εξαιρετικά εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση του. Το περιβάλλον διαχείρισης επιτρέπει την παραμετροποίηση χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού (χρήση κώδικα).
  • Συνοδεύεται από λειτουργίες αξιολόγησης και βαθμολόγησης, που σημαίνει πως επιτρέπει να δώσετε στους πελάτες σας την ελευθερία να αξιολογούν και να βαθμολογούν τα προϊόντα σας.
  • Είναι εξαιρετικά εύκολο για εκείνους που έχουν ήδη τις ιστοσελίδες τους σε WordPress.

 

Αρνητικά:

 

  • Για όσους δεν χρησιμοποιούν το WordPress, μπορεί να φανεί δύσκολο να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με Woocommerce, καθώς θα πρέπει να επιλέξουν ένα πακέτο φιλοξενίας για WordPress, να επιλέξουν ένα θέμα που υποστηρίζει το Woocommerce και τέλος να εγκαταστήσουν το Woocommerce σαν plugin (πρόσθετο).
  • Ακόμα και αν σαν πρόσθετο είναι δωρεάν, υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος και η κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος / eshop να καταστεί ακριβή τελικά.

  

Τι συμβαίνει με τον ανταγωνισμό;

 Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Woocommerce δεν είναι τόσο αποδοτικό, καθώς χρειάζεται να συνοδεύεται από ένα άλλο πακέτο λειτουργιών, όπως για παράδειγμα πακέτο φιλοξενίας και το WordPress. Το Woocommerce από μόνο του δεν αποτελεί μια πλατφόρμα, είναι μια επέκταση του WordPress. Αν και το Woocommerce είναι απλά ένα πρόσθετο, το Opencart, το Shopify και το Magento είναι πλατφόρμες μόνο για ηλεκτρονικό κατάστημα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το wordpress  είναι αμάξι το woocommerce το μετατρέπει σε αμάξι με κίνηση σε 4 τροχούς κατάλληλο για τις “αγροτικές” λεωφόρους του ηλεκτρονικού εμπορίου ενώ μια πλατφόρμα σαν το OpenCart  είναι ένα “αγροτικό τζιπ” που μπορεί να εκτελέσει κάθε αγροτική εργασία άνετα.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να απορρίψουμε το wordpress για κατασκευή eshop ? Φυσικά και όχι και εξαρτάται από τους στόχους μας. Αν π.χ. μας ενδιαφέρει περισσότερο η καλαισθησία και να διαθέτουμε παράλληλα μια ιστοσελίδα παρουσίασης το wordpress (προιοντοκεντρικό και πελατοκεντρικό ταυτόχρονα) είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Αν έχουμε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων (πάνω από 1000+) και θέλουμε ένα καθαρό προιοντοκεντρικό  eshop τότε πρέπει να επιλέξουμε το OpenCart

Από τις παραπάνω πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, η μόνη που ενσωματώνει πακέτο φιλοξενίας είναι το Shopify. Αυτό βέβαια το συνοδεύουν διάφοροι περιορισμοί και δεν δίνει στον χρήστη πλήρη έλεγχο στην ιστοσελίδα του. Παραδείγματος χάρη, επιτρέπει μόνο 3 παραμέτρους για τα προϊόντα: το μέγεθος, το χρώμα και το υλικό.

Επίσης, δεν επιτρέπει την παραμετροποίηση στον βαθμό που ο χρήστης επιθυμεί, παρά πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά που του προσφέρει η πλατφόρμα. Το μηνιαίο κόστος του Shopify είναι εξαιρετικά αυξημένο σε σχέση με τα πακέτα φιλοξενίας για τις άλλες πλατφόρμες. Είναι μια λύση που πρέπει να εξετάσετε καλά προτού την επιλέξετε

Οι άλλες δύο (2) πλατφόρμες δεν συνοδεύονται από ενσωματωμένη φιλοξενία και το πιο σημαντικό δεν έχουν κάποια υποστήριξη από τις κατασκευάστριες εταιρείες των πλατφόρμων. Θα πρέπει να βρείτε εξειδικευμένο προσωπικό σε αυτές  για να σας υποστηρίξει . Ωστόσο, παρέχουν έναν καλύτερο έλεγχο σε ολόκληρη την ιστοσελίδα / eshop. Ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει και να φέρει στα μέτρα του την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με την εμφάνιση της σελίδας, την χρήση της και τις λειτουργίες της.

Τέλος, το Magento προσφέρει ένα πλάνο για μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο επιτρέπει πιο πολύπλοκες λειτουργίες για μεγάλα, διεθνή ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως για παράδειγμα το Amazon αλλά στα μειονεκτήματα του είναι η δυσχρηστία του περιβάλλοντος διαχείρισης  και στην συγγραφή κώδικα για την εξατομίκευση κάποιων λειτουργιών και της εμφάνισης του σε σχέση πάντα με το OpenCart .

Γιατί η κατασκευή eshop με woocommerce εξασφαλίζει πολλά οφέλη;

 Το WordPress είναι η καλύτερη διαθέσιμη πλατφόρμα σχεδίασης ιστοσελίδων και είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, το Joomla κι το Drupal. Είναι ο ηγέτης της αγοράς, καταλαμβάνοντας το 67% της πίτας, όσον αφορά τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν CMS. Το Joomla ακολουθεί δεύτερο, με 11% και έπειτα το Drupal, με 7%.

Ακόμα και αν αρχικά το WordPress ήταν μια πλατφόρμα αποκλειστικά για blogs, με τον χρόνο έγινε αρκετά πολύπλοκο και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και διαχείριση όλων των ειδών των ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Προσφέρει έτσι την δυνατότητα για δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και την χρήση της ίδιας σελίδας και για άλλο σκοπό (πχ εταιρική παρουσίαση).

Το Magento, το Shopify και το Opencart έχουν φτιαχτεί μόνο για ηλεκτρονικό εμπόριο, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα της χρήσης τους για ιστοσελίδα πληθώρας σκοπών.

Σε επίπεδο προώθησης μιας ιστοσελίδας τόσο το wordpress όσο και το opencart προσφέρουν πολλές δυνατότητες με μια σειρά εργαλείων μέσω των οποίων μπορείτε να επιφέρετε άριστα αποτελέσματα στο κυνήγι της πρώτης σελίδας στο Google

Από την άλλη, το WordPress επιτρέπει να έχετε πλήρη έλεγχο στην ιστοσελίδα σας. Εκτός του ότι μπορείτε να συνδυάσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με μια ιστοσελίδα για διαφορετικό σκοπό, όπως για παράδειγμα blog, σελίδα εταιρικής παρουσίασης κτλ, το WordPress παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα (κυριολεκτικά χιλιάδες) plugins / πρόσθετα, εργαλεία, θέματα και ενσωματώσεις με χιλιάδες άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Ακόμη, ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας, μπορείτε να βρείτε από δωρεάν μέχρι εξαιρετικά ποιοτικές και ακριβές υπηρεσίες παντού. Παρέχει λοιπόν ποικιλία επιλογών που μπορούν να ταιριάξουν στον καθένα και σε κάθε βαλάντιο, αλλά και γούστο.

Έρχεται σε πλήρη αντίθεση λοιπόν με το Magento, για παράδειγμα, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες, έχει δύσκολη και πολύπλοκη επιφάνεια εργασίας. To WordPress είναι εύκολο και φιλικό, ώστε να μπορεί ο καθένας να το διαχειριστεί. Συνοδεύεται μάλιστα από μια επιφάνεια εργασίας εξαιρετικά ξεκάθαρη.

Ακόμα και σαν εργαλείο εύκολο στην χρήση για τον καθένα, είναι ταυτόχρονα μια εξαιρετική πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει ακόμα και στους προγραμματιστές και σχεδιαστές να αναπτύξουν το ταλέντο τους. Επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε στο έπακρο τις ικανότητές σας στον προγραμματισμό, ώστε να δημιουργήσετε τις δικές σας λειτουργίες, τα δικά σας σχέδια και οτιδήποτε θελήσετε.

Ωστόσο, για μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων σε διεθνές επίπεδο, η επιλογή σας  για κατασκευή eshop θα πρέπει να είναι το OpenCart, καθώς έχει σχεδιαστεί ειδικά για την διαχείριση μεγάλου όγκου περιεχομένου και υποστηρίζει πολλές πολύπλοκες διεργασίες. Εάν σχεδιάζετε κάτι μεγαλεπήβολο, χρησιμοποιήστε το OpenCart , όμως είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα χρειαστείτε τη συνδρομή ενός επαγγελματία όποια πλατφόρμα και αν χρησιμοποιήσετε τελικά.

H χρήση του WordPress για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα είναι σίγουρα μια καλή επιλογή για εσάς. Ναι, θα χρειαστεί να χρεωθείτε κάποιο ποσό για να έχετε τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία, αλλά θα είστε σίγουροι ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο στην ιστοσελίδα σας. Πρέπει να φροντίσετε όμως τόσο να έχετε την κατάλληλη υποδομή για φιλοξενία wordpress – woocommerce όσο και ιδιαίτερη μέριμνα για την ασφάλεια στο wordpress

Συνοψίζοντας

Αν και οι άμεσοι ανταγωνιστές του Woocommerce μπορεί να είναι σε κάποια σημεία ο καθένας καλύτεροι, υστερούν σε άλλα σημεία. Το WordPress τα έχει όλα: Πλατφόρμα (CMS) ανοιχτού κώδικα, απόλυτος έλεγχος στην ιστοσελίδα / eshop  πληθώρα από δωρεάν και επί πληρωμή υπηρεσίες, φιλική επιφάνεια εργασίας για αρχάριους, δυνατότητα ανάπτυξης με τη χρήση κώδικα για τους προχωρημένους, την επιλογή για δημιουργία ιστοσελίδων πολλαπλών χρήσεων (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού καταστήματος), τιμές για όλα τα βαλάντια και άλλα πολλά που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Για την DreamWeaver.Gr
Γασπαράκης Βίκτορας

Θανάσης Δαβαλάς

Rate this post
Close Popup