Κατασκευή ιστοσελίδων Joomla

Κατασκευή ιστοσελίδων Joomla

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα για την κατασκευή ιστοσελίδας με joomla

 

Κατασκευή ιστοσελίδων Joomla | Κατασκευή eshop Joomla: Το Joomla είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή CMS που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και διαχείριση ιστότοπων και των αντίστοιχων περιεχομένων τους.

Παρόμοια με άλλα CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ) όπως το WordPress και το Drupal, το Joomla είναι ένα έργο που βασίζεται στην κοινότητα και επιτρέπει τη χρήση χωρίς άδεια και απεριόριστη χρήση, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται τα συλλογικά οφέλη από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα.

Αν και το WordPress παραμένει το πιο δημοφιλές CMS για την κατασκευή ιστοσελίδων  που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 60 εκατομμύρια ιστότοπους, το Joomla είναι το δεύτερο μεγαλύτερο CMS ανοιχτού κώδικα στον κόσμο.

Διακεκριμένοι οργανισμοί όπως το eBay και το IKEA, καθώς και μη κερδοσκοπικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Linux και το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφοριών των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Ευρώπη χρησιμοποιούν το Joomla για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των ιστότοπών τους παρότι είναι αλήθεια ότι η πορεία του είναι πτωτική με την πάροδο του χρόνου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατασκευής ιστοσελίδας με joomla

Απαιτεί ελάχιστη εξειδίκευση στην κωδικοποίηση

Ένα από τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα του Joomla και άλλων CMS είναι ότι χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη ιστότοπων χωρίς προηγμένες δεξιότητες και γνώσεις στις γλώσσες κωδικοποίησης και προγραμματισμού. Σε σύγκριση με το Drupal, το Joomla είναι πιο εύκολο στη χρήση αλλά πιο πολυσύνθετο από το wordpress

Για παράδειγμα, τα περισσότερα από τα δωρεάν και πληρωμένα πρότυπα έχουν γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν χρώματα, διατάξεις, γραμματοσειρές και δυνατότητες χωρίς να αγγίζουν μια γραμμή κώδικα.

Υπάρχει επίσης ένα ενσωματωμένο σύστημα παράκαμψης για τροποποίηση αυτών των προτύπων και διευκόλυνση της δημιουργίας προσαρμοσμένων λύσεων.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανάπτυξη ιστολογίων ή διαδικτυακών ιστότοπων δημοσίευσης και άλλων απλών και στατικών ιστότοπων.

Αναπτύχθηκε για απλούς ιστότοπους και ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) με υψηλή απόδοση

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Joomla είναι ότι είναι ένα CMS που έχει δημιουργηθεί για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων ιστότοπων και δεν είναι μόνο ένα CMS αλλά και ένα ελαφρύ πλαίσιο PHP που επιτρέπει στους προγραμματιστές ιστού να γράφουν εφαρμογές ιστού και γραμμής εντολών στο PHP.

Επιπλέον, αυτό το CMS είναι επίσης κατάλληλο για την ανάπτυξη πολλών χρηστών και διαδραστικών ιστότοπων, όπως ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου eshop  ή διαδικτυακές βιτρίνες, φόρουμ ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμα intranet, μεταξύ άλλων.

Να σημειώσουμε όμως ότι και στο σημείο της ανάπτυξης ενός eshop – ηλεκτρονικού καταστήματος δεν είναι τυχαίο ότι το wordpress σε συνδυασμό με το woocommerce είναι η πιο δημοφιλή , μεταξύ των δύο πλατφόρμων, για την κατασκευή eshop χωρίς όμως αμφότερα να ξεπερνούν “καθαρά” λύσεις e-commerce – καλάθια αγορών όπως το OpenCart, το CS-Cart κ.α. που έχουν δημιουργηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την δημιουργία ενός e-shop.

Το Joomla διαθέτει επίσης ένα προσαρμόσιμο σύστημα που επιτρέπει την εφαρμογή μικρών προσαρμογών με ελάχιστη εξάρτηση από επεκτάσεις.

Κατηγοριοποίηση βάσει επεκτάσεων βάσει λειτουργιών

Το WordPress εξακολουθεί να κυριαρχεί όσον αφορά τον αριθμό των προσθηκών και των θεμάτων στο δικό του οικοσύστημα. Ωστόσο, το Joomla εξακολουθεί να έχει αξιοπρεπές αριθμό επεκτάσεων που αριθμεί σχεδόν 8000.

Σε σύγκριση με το plugin και το οικοσύστημα θεμάτων του WordPress, το πλεονέκτημα του Joomla επικεντρώνεται στην κατηγοριοποίηση των επεκτάσεων ανάλογα με τις λειτουργίες.

Κάθε κατηγορία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει μια ειδική λειτουργία, οδηγώντας έτσι σε λιγότερα προβλήματα, επιβράδυνση και προβλήματα συμβατότητας που επηρεάζουν συνήθως την ανάπτυξη ιστότοπων μέσω WordPress.

Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Σε αντίθεση με το WordPress και παρόμοιο με το Drupal σε κάποιο βαθμό, το Joomla διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης που είναι έτοιμα για χρήση.

Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν τη δημιουργία και τροποποίηση μεταδεδομένων, τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση λέξεων-κλειδιών, την υποστήριξη για διευθύνσεις URL φιλικές προς SEO, τις γενιές χάρτη ιστότοπου, τις εξαιρέσεις ρομπότ και τη δημιουργία μενού.

Η εγκατάσταση επεκτάσεων μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητες SEO αυτού του CMS. Ορισμένες επεκτάσεις μπορούν να παρέχουν εγγενή αναλυτικά στοιχεία, λειτουργίες ανακατεύθυνσης διευθύνσεων URL, διαχείριση συνδέσμων και τυποποιήσεις προγράμματος περιήγησης.

Για το wordpress όμως έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές όπως το Yoast SEO  και άλλα που καθιστούν το wordpress αδιαφιλονίκητο βασιλιά στα cms στην κατηγορία της προώθησης ιστοσελίδων.

Πρόσθετα ευεργετικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του Joomla

Το Joomla υποστηρίζει την ανάπτυξη πολυγλωσσικών ιστότοπων με περισσότερες από 70 γλώσσες μέσω των επεκτάσεων γλώσσας.

Διαθέτει επίσης ενσωματωμένες λειτουργίες βελτίωσης της απόδοσης, όπως προσωρινή αποθήκευση και συμπίεση GZIP, βελτιστοποίηση εικόνας και περιορισμό αιτημάτων plugin και HTTP. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης από προγραμματιστές Joomla, κοινότητα ανοιχτού κώδικα και προγραμματιστές επεκτάσεων με τη μορφή τεχνικής υποστήριξης, τεκμηρίωσης, σεμιναρίων, FAQ και codex, μεταξύ άλλων.

Υψηλότερος βαθμός πολυπλοκότητας από το WordPressΣε σύγκριση με το WordPress, ένα αξιοσημείωτο μειονέκτημα του Joomla είναι ότι είναι πιο περίπλοκο. Το περιβάλλον εργασίας του χρήστη είναι πιο περίπλοκο και έχει περισσότερες λειτουργίες που το καθιστούν πιο περίπλοκο από το WordPress ή άλλες απλούστερες πλατφόρμες CMS.Η εμπειρία χρήστη δεν είναι τόσο απλή. Η αξιοποίηση της ευελιξίας και της επεκτασιμότητας του Joomla, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη σύνθετων και διαδραστικών ιστότοπων, απαιτεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης στην κωδικοποίηση και τη συνολική ανάπτυξη ιστού.

Ζητήματα στην περιήγηση και την επιλογή επεκτάσεων

Είναι πιο εύκολο να βρείτε πρόσθετα και θέματα στο WordPress. Η βιβλιοθήκη επεκτάσεων του Joomla στερείται πολυπλοκότητας, ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε τον αριθμό των κριτικών και των αξιολογήσεων, τις λειτουργίες ή τις περιγραφές λειτουργιών και, πιο σημαντικό, μια καλύτερη ποικιλία που οδηγεί σε περισσότερες επιλογές.

Επειδή αυτό το CMS έχει μικρότερο αριθμό προσθηκών και προτύπων σε σύγκριση με τον αριθμό των προσθηκών και των θεμάτων στο WordPress, οι προγραμματιστές ιστού ενδέχεται να καταφύγουν στη δημιουργία των δικών τους επεκτάσεων για ένα συγκεκριμένο σενάριο περίπτωσης χρήσης. Επομένως, όταν αντιμετωπίζεται το WordPress, ένα άλλο πρόβλημα με το Joomla είναι το λιγότερο ελκυστικό οικοσύστημα επεκτάσεων.

Ευαισθησία σε ζητήματα συμβατότητας λόγω ενημερώσεων

Θυμηθείτε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του Joomla έναντι του WordPress και ακόμη και του Drupal είναι ότι διαθέτει πολλές ενσωματωμένες λειτουργίες και λειτουργίες που μειώνουν την εξάρτηση από τις προσθήκες ή τις προσαρμογές κωδικοποίησης.

Ωστόσο, για όσους εξακολουθούν να εξαρτώνται από επεκτάσεις, το Joomla είναι επίσης ευαίσθητο σε ζητήματα συμβατότητας λόγω ενημερώσεων.

Αυτό το CMS ενημερώνεται πιο συχνά από το WordPress, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους των παρωχημένων επεκτάσεων να σταματήσουν να λειτουργούν λόγω ασυμβατότητας.

Η επιστροφή στην προηγούμενη έκδοση για να διατηρηθεί η εκτέλεση των ασύμβατων επεκτάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση για αρχάριους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι επεκτάσεις δεν ελέγχονται και δοκιμάζονται για διασφάλιση ποιότητας και συμβατότητας.

Ζητήματα σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας και ευπάθειας

Οι ιστότοποι που αναπτύσσονται και συντηρούνται χρησιμοποιώντας το Joomla είναι πιο επιρρεπείς σε hacking όπως έχει δείξει η εμπειρία. Αν θέλετε την προσωπική μας άποψη αυτός είναι ο κύριος λόγος που το Joomla εξοστρακίστηκε από την πρώτη θέση από το WordPress

Το γεγονός ότι αυτό το CMS χρησιμοποιεί επίσης επεκτάσεις το καθιστά ευάλωτο σε ορισμένους τύπους κακόβουλου λογισμικού που μεταμφιέζονται ως νόμιμα πρόσθετα.

Ενώ υπάρχουν ενημερώσεις και μέτρα για να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς οι ιστότοποι που βασίζονται στο Joomla, οι κίνδυνοι παραμένουν αναπόφευκτοι εάν οι χρήστες δεν τηρήσουν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνων.

Κάπου μεταξύ WordPress και Drupal

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Joomla κάθονται συλλογικά κάπου μεταξύ του WordPress και του Drupal. Είναι σχετικά καλύτερο από το Drupal για την ανάπτυξη διαδραστικών και σύνθετων ιστότοπων.

Ωστόσο, το Drupal παραμένει το καλύτερο CMS όσον αφορά την απόδοση και την πολυπλοκότητα και προηγείται σε θέματα ασφαλείας.

Σε σύγκριση με το Drupal όμως το Joomla είναι πιο εύκολο σε επίπεδο διαχείρισης συνολικά αλλά και τα δυο δεν συγκρίνονται  με το περιβάλλον του WordPress.

Με άλλα λόγια, η ζυγαριά το τοποθετεί κάπου μετά το WordPress και δίνοντας μάχη για την δεύτερη θέση με το  Drupal.

Rate this post
Close Popup