Σεμινάρια wordpress

Σεμινάρια wordpress

Πως να απενεργοποιήσετε τον Gutenberg και να διατηρήσετε τον κλασικό συντάκτη στο WordPress

Στα τελευταία μας posts ασχολούμαστε με το wordpress 5.0 συνθέτοντας τμηματικά την ύλη της 2η έκδοση του βιβλίου μας για το wordpress από τις εκδόσεις Φυλάτος ευχόμενοι να γίνει και αυτό best seller όπως η 1η έκδοση του βιβλίου μας στο Public και αλλού.

Έχουμε ήδη αναλύσει τον νέο editor που ακούει στο όνομα Gutenberg που αποτελεί την βασική διαφορά της έκδοσης 5 του wordpress και την λειτουργία του. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για εσάς που θέλετε να προχωρήσετε με την νέα έκδοση του wordpress αλλά θέλετε να απενεργοποιήσετε τον Gutenberg και να κρατήσετε τον κλασικό συντάκτη WordPress στον ιστότοπό σας.

Ο Gutenberg είναι ένας επερχόμενος συντάκτη WordPress που θα αντικαταστήσει τον κλασικό συντάκτη WordPress. Αν και φαίνεται σύγχρονος, πολλοί χρήστες τον βρίσκουν δύσκολο στη χρήση και θα προτιμούσαν να διατηρήσουν τον κλασικό συντάκτη. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πως μπορείτε να απενεργοποιήσετε εύκολα τον Gutenberg και να κρατήσετε τον κλασικό συντάκτη στο WordPress.

Τι είναι ο Gutenberg;

Ο Gutenberg είναι ένας επερχόμενος συντάκτης του WordPress με στόχο να εκσυγχρονίσει την εμπειρία κατασκευής ιστοσελίδων στο WordPress.

Επιχειρεί να λειτουργήσει σαν plugin κατασκευής σελίδας και σας επιτρέπει να μεταφέρετε και να αποθέτετε αντικείμενα σε μια δημοσίευση ή μια σελίδα. Ο στόχος είναι να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και να επιτρέψει στους χρήστες του WordPress να δημιουργήσουν μοναδικές διατάξεις για το περιεχόμενό τους με πλούσιο περιεχόμενο πολυμέσων.

Από το WordPress 4.9.8, η ομάδα του WordPress έχει προσθέσει μια πρόσκληση για δοκιμή του Gutenberg στο περιβάλλον του WordPress. Σκοπός της πρόσκλησης είναι η λήψη πληροφοριών από εκατομμύρια χρήστες του WordPress και να γίνει ο Gutenberg έτοιμος για την πρώτη του κυκλοφορία.

Το Gutenberg έχει γινει ο προεπιλεγμένος συντάκτης στο WordPress με την κυκλοφορία του WordPress 5.0, το οποίο ήδη κυκλοφορεί από το τέλος του 2018.

Γιατί να απενεργοποιήσετε τον συντάκτη Gutenberg στο WordPress;

Πολλοί χρήστες θεωρούν ότι ο Gutenberg στην τρέχουσα κατάστασή του δεν είναι έτοιμος για ζωντανές ιστοσελίδες σε περιβάλλον “παραγωγής” . Αυτό είναι εμφανές από το 2.3 στα 5 που είναι ο μέσος όρος βαθμολογίας για το Gutenberg plugin. Κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου, υπάρχουν 676 αξιολογήσεις ενός αστεριού έναντι 288 αξιολογήσεων πέντε αστεριών.

Παρά τις αρνητικές κριτικές, η κεντρική ομάδα του WordPress κινείται προς τα εμπρός κάνοντας τον Gutenberg τον προεπιλεγμένο επεξεργαστή στο WordPress 5.0.

Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε πολλούς χρήστες. Θέλουν να έχουν την επιλογή να απενεργοποιήσουν τον Gutenberg και να κρατήσουν τον κλασικό συντάκτη. Ευτυχώς, υπάρχει ένα plugin από την ομάδα του WordPress που σας επιτρέπει να κάνετε ακριβώς αυτό.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πως να απενεργοποιήσετε εύκολα τον Gutenberg και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον κλασικό συντάκτη του WordPress.

Μέθοδος 1. Απενεργοποιήστε τον Gutenberg με το plugin Classic Editor

Για αυτή τη μέθοδο, θα χρησιμοποιήσουμε το plugin Classic Editor, το οποίο αναπτύσσεται και συντηρείται από τους βασικούς συνεργάτες του WordPress.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το plugin Classic Editor. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε σε προηγούμενα post μας για το πως να εγκαταστήσετε ένα plugin WordPress.

Το plugin λειτουργεί άμεσα και θα απενεργοποιήσει τον συντάκτη Gutenberg κατά την ενεργοποίηση.

Αυτό το πρόσθετο σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να διατηρήσετε ταυτόχρονα τον Gutenberg και τον κλασικό συντάκτη. Μπορείτε να το επιλέξετε στις ρυθμίσεις του plugin.

Απλά πηγαίνετε στη σελίδα Ρυθμίσεις » Γράφοντας στην περιοχή διαχείρισης του WordPress. Θα δείτε την επιλογή να το κάνετε στις “Ρυθμίσεις κλασσικού συντάκτη”.

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης αλλαγών για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

Τώρα θα μπορείτε να δείτε ένα νέο σύνδεσμο στο μενού Δημοσιεύσεις για να δημιουργήσετε νέες δημοσιεύσεις χρησιμοποιώντας τον κλασικό συντάκτη.

Θα μπορείτε επίσης να επεξεργάζεστε παλαιότερα άρθρα χρησιμοποιώντας τον κλασικό συντάκτη. Απλά πηγαίνετε στο Δημοσιεύσεις » Όλες οι Δημοσιεύσεις και θα δείτε ένα σύνδεσμο \’Επεξεργασία (Κλασσικό)\’ κάτω από τις δημοσιεύσεις

Μέθοδος 2. Χρησιμοποιήστε τον Κλασικό Συντάκτη με το Disable Gutenberg Plugin

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε τον Gutenberg για συγκεκριμένους ρόλους χρηστών και   τύπους δημοσιεύσεων, τότε αυτή η μέθοδος θα σας βοηθήσει να το κάνετε.

Πρώτον, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και να ενεργοποιήσετε το Disable Gutenberg plugin. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στον οδηγό μας βήμα προς βήμα πως να εγκαταστήσετε ένα plugin WordPress.

Μετά την ενεργοποίηση, πρέπει να επισκεφθείτε τη σελίδα Ρυθμίσεις » Disable Gutenberg για να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις πρόσθετων.

Από προεπιλογή, το plugin θα απενεργοποιήσει το Gutenberg παντού για όλους τους χρήστες στον ιστότοπό σας. Ωστόσο, εάν θέλετε να το περιορίσετε σε ορισμένους ρόλους χρηστών και τύπους δημοσιεύσεων, τότε πρέπει να καταργήσετε την επιλογή \’Πλήρης Απενεργοποίηση\’.

Αν καταργήσετε την επιλογή, θα εμφανιστούν περισσότερες επιλογές για να απενεργοποιηθεί επιλεκτικά ο Gutenberg για ορισμένους ρόλους χρηστών, τύπους δημοσιεύσεων, πρότυπα θεμάτων ή μεμονωμένες αναρτήσεις.

Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη αν χρησιμοποιείτε ένα πρόσθετο WordPress που δεν είναι συμβατό με τον Gutenberg, αλλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον Gutenberg για άλλες περιοχές στον ιστότοπό σας.

Το WordPress είναι ο πιο δημοφιλής κατασκευαστής ιστοσελίδων παγκοσμίως που τροφοδοτεί περισσότερο από το 31% όλων των ιστότοπων στο Διαδίκτυο.

Έχει χιλιάδες plugins και θέματα και τροφοδοτεί όλων των ειδών ιστοσελίδες ενώ χρησιμοποιείται για κοινότητες μελών όπως και για την κατασκευή eshop ( ηλεκτρονικών καταστημάτων) μέσω του δημοφιλούς προσθέτου woocommerce και όχι μόνο κερδίζοντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πολλά από αυτά τα εργαλεία τρίτων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον κλασικό συντάκτη WordPress. Η κεντρική ομάδα προσπαθεί να δώσει στους κατασκευαστές αρκετό χρόνο για να κάνουν τα plugins και τα θέματά τους συμβατά με τον Gutenberg. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι πολλά αυτά δεν θα είναι πλήρως συμβατά με τον συντάκτη Gutenberg.

H Yoast μια εταιρεία με μεγάλη φήμη στον χώρο plugins για λειτουργίες seo (προώθησης ιστοσελίδων) από πολύ νώρίς προχώρησε σε επανασχεδιασμό των εργαλείων της προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν αρμονικά με τον gutenberg editor  όπως έκαναν και πολλές άλλες μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες.

Όμως η χρήση του παραδείγματος της Yoast δεν είναι τυχαία. Ένα ζήτημα όπως η προώθηση ιστοσελίδων που φαντάζει άσχετο με την επιλογή του editor που θα χρησιμοποιήσετε όπως και μια σειρά άλλων λειτουργιών και plugins επηρεάζονται άμεσα από αυτόν και πρέπει να κάνετε μια εις βάθος μελέτη των αναγκών σας προτού αποφασίσετε να τον χρησιμοποιήσετε ή μη.

Σε αυτή την περίπτωση, αυτές οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες για εσάς. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης αλλαγών για να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις σας.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να απενεργοποιήσετε τον Gutenberg και να διατηρήσετε τον κλασικό συντάκτη στο WordPress.

Rate this post
Close Popup