Πολυκαναλικό μάρκετινγκ για eshop

Αύξηση Kερδών στο eshop σας με Πολυκαναλικό Μάρκετινγκ

Κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος. Μέρος 8ο

” Το παρόν άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων για συμβουλές για όσους σκέφτονται να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και μπορείτε να βρείτε το πρώτο του μέρος κάνοντας κλικ εδώ. ”

Οι έμποροι λιανικής πώλησης που πωλούν σε δύο ξεχωριστές αγορές σε απευθείας σύνδεση βλέπουν ένα άλμα 190% στα έσοδα έναντι εκείνων που πωλούν σε ένα, υποστηρίζει μια έρευνα από το Stitch Labs. Σε μια έρευνα σε πολλές χώρες σχετικά με τα πλεονεκτήματα των πολυκαναλικών αγορών για ορισμένες εταιρείες:

• Σχεδόν το 75% δήλωσε ότι η χρήση ενός πολυκαναλικού συστήματος αύξησε τις πωλήσεις
• Το 62% δήλωσε ότι πρόσφερε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
• Το 64% δήλωσε ότι ενίσχυσε την αφοσίωση των πελατών

Ακόμα και ένας όχι ιδιαίτερα ευφυής μπορεί να το αντιληφθεί. Η πώληση προϊόντων σε πολλαπλά κανάλια μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος / eshop  παράγει περισσότερες πωλήσεις. Αλλά πώς μπορείτε να εκτελέσετε αυτό, αποφεύγοντας έναν λογιστικό και τεχνικό εφιάλτη που “κόβει τα φτερά σας” και αναγκάζει τις πωλήσεις σε συντριβή;

1. Προτεραιότητα στα κανάλια ανάλογα με τους πελάτες σας

Skroutz , BestPrice Amazon,  eBay, είναι τα ίδια με την έννοια ότι είναι όλα τόποι πώλησης προϊόντων. Όμως, για έναν πωλητή, εκεί ακριβώς τελειώνουν οι ομοιότητες.Κάθε κανάλι έχει το δικό του μοναδικό κόστος, τις απαιτήσεις, την εφοδιαστική και την αγορά-στόχο.

Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη αυτοί οι παράγοντες πριν επενδύσετε σε ένα κανάλι που αποδίδει χλιαρά ή αποτυγχάνει να αποφέρει κέρδος. Ανοίγετε κατάστημα στο Skroutz και δέχεστε δεκάδες παραγγελίες για χειροποίητα αντικείμενα, όλα με παράδοση την επόμενη μέρα . Ωραίο σενάριο από οικονομικής απόψεως αλλά αδύνατο να υλοποιηθεί πρακτικά. Έτσι δεν είναι;

Επιλέξτε τα σωστά κανάλια ρωτώντας τον εαυτό σας:

• Το κανάλι ευθυγραμμίζεται με το εμπορικό σήμα ή το μήνυμά σας;
• Είστε σε θέση να φτάσετε στην αγορά-στόχο σας εκεί;
• Μπορείτε να ανταποκριθείτε στους χρόνους παράδοσης που αναμένει η αγορά του καναλιού;
• Τα περιθώρια και οι όροι πληρωμής είναι κερδοφόρα;
• Είστε άνετοι με το επίπεδο ελέγχου που παρέχει το κανάλι;

2. Βελτιστοποιήστε τη διαχείριση αποθεμάτων

634 δισεκατομμύρια δολάρια χάνουν οι εταιρείες κάθε χρόνο παγκοσμίως στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η αιτία; Ανεπαρκής διαθεσιμότητα προϊόντων.

Αλλά η αποθήκευση περισσότερων από αυτά δεν φαίνεται να το αντισταθμίζει, οι επιχειρήσεις χάνουν άλλα 472 δισεκατομμύρια εξαιτίας της υπερ-αποθήκευσης. Σύνολο 1,1 τρισεκατομμύρια σε χαμένα ετήσια έσοδα λόγω κακής διαχείρισης αποθεμάτων.

Το περιθώριό σας για σφάλματα που σχετίζονται με την αποθήκη πολλαπλασιάζεται με κάθε κανάλι στο οποίο πουλάτε. Αλλά με το σωστό σχεδιασμό και τα εργαλεία, μπορείτε να το ξεπεράσετε χωρίς να θυσιάζετε κέρδη. Πολυκαναλικά εργαλεία πώλησης όπως:

• ChannelAdvisor
• Ecomdash
• Stitch Labs
• Sellbrite

Σας επιτρέπουν να ενσωματώσετε το απόθεμα και παράλληλα να διαχειρίζεστε τον εφοδιασμό, τις αποστολές και την εκπλήρωση. Για περισσότερα σχετικά με το ζήτημα αυτό , ανατρέξτε στο άρθρο μας που αφορά τα αποθέματα και την ορθή διαχείριση τους κάνοντας κλικ εδώ.

3. Βελτιστοποίηση για κάθε κανάλι

Τέλεια! Έχετε αποτολμήσει σε ένα νέο κανάλι.Αλλά οι πωλήσεις δεν θα εκτοξευθούν αυτόματα. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα οι νέοι πελάτες της αγοράς θα ανταποκριθούν διαφορετικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δοκιμάζετε και να βελτιστοποιείτε, ώστε να επωφεληθείτε καλύτερα από ένα συγκεκριμένο τμήμα πελατών.

Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως:

• Έρευνες καταναλωτών
• Δοκιμές σε χρήστες
• Δοκιμές A/B

Όπως έχουμε πει πολλές φορές κατά την διαδικασία προώθησης της ιστοσελίδας σας ή της διαφήμισης της στο διαδίκτυο πρέπει να συλλέγετε όχι μόνο κλικς προς το ηλεκτρονικό σας κατάστημα / eshop αλλά κυρίως να παίρνετε κριτικές και γνώμες από τους πελάτες σας. Τοποθετήστε ένα message button στην διαφήμιση σας στο facebook, προβάλλετε τα τηλέφωνα σας και ένα email για γενικές απορίες στην διαφήμιση σας στο Google και κυρίως κατά την διάρκεια κατασκευής του eshop σας ζητήστε από τον web designer / web developer σας να τοποθετήσει όλα εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επικοινωνία με τους πελάτες σας. Chat, Φόρμες Επικοινωνίας, Φόρμες για κριτικές των πελατών σας ( reviews και αν τις φοβάστε απλά ρυθμίστε της έτσι ώστε κάθε σχόλιο να φτάνει μεν σε εσάς αλλά να απαιτείται η έγκριση του διαχειριστική της ιστοσελίδας, η δική σας, προκειμένου αυτή να είναι εμφανής σε όλους). Πάνω από όλα όμως. Ζητήστε την γνώμη του πελάτη με ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ . Αυτή η πληροφορία είναι αυτή που θα σας επιτρέψει να κάνετε τις όποιες διορθωτικές κινήσεις για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Όχι το ένστικτο σας.

Μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του αντιγράφου, το USP και τις εικόνες που προσελκύουν τους πελάτες σε κάθε αγορά και, στη συνέχεια, να προσαρμοστείτε σε αυτές ώστε να αυξήσετε τις πωλήσεις.

Αυτός ο τύπος βελτιστοποίησης και δοκιμών είναι αυτό που βοήθησε να προωθήσει το NastyGal από μια υπόγεια επιχείρηση στο eBay, σε φημισμένο παίκτη πολλών εκατομμυρίων στη βιομηχανία vintage ένδυσης. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, η Sophia Amoruso έκανε ενθουσιωδώς Α/Β δοκιμές και βελτιστοποιούσε συνεχώς τις μικρογραφίες, την αντιγραφή, το σχεδιασμό με βάση τα σχόλια και τα δεδομένα από το ακροατήριό της. Με δικά της λόγια:

“Αντί να υπαγορεύω αυτό που θεωρούσα ότι οι πελάτες μου πρέπει να αγοράσουν και να φορέσουν, επέλεξα να ακούσω. Αν αγόραζα κάτι και μετά το μισούσα, προχωρούσα παρακάτω. Αντί να αναγκάσω την ιδέα μου για το τι πρέπει να είναι το Nasty Gal στους πελάτες μου, τους άφησα να μου το πουν στην πορεία.”

Είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι ξέρετε τι θέλουν οι πελάτες σας, να το επιβάλλετε και να μειώσετε στην πραγματικότητα την ικανοποίησή τους. Είτε πρόκειται για μια επικεφαλίδα προϊόντος, για ένα νέο χρώμα είτε για μια νέα σειρά προϊόντων, χωρίς δεδομένα για την υποστήριξη των ενεργειών σας, σας εγγυόμαστε ότι θα χάσετε κέρδη. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι αυτές οι σημαντικές αποφάσεις – ειδικά όσες αφορούν τους πελάτες – υποστηρίζονται από στέρεα δεδομένα.

Για την dreamweaver.gr

Άννα Αγγελάκη –  Θανάσης Δαβαλάς

Rate this post
Close Popup