Μαθήματα wordpress

Μαθήματα wordpress

Στα προηγούμενα άρθρα μας είχαμε μιλήσει για την νέα έκδοση 5 του WordPress και τον  νέο επεξεργαστή κειμένου GutenBerg  . Ακολούθως κάναμε  κάνει μια πρώτη εισαγωγή στα blocks που είναι ο νέος τρόπος επεξεργασίας περιεχομένου στο wordpress  και στην συνέχεια παρουσίασαμε το  μενού του επεξεργαστή κειμένου gutenberg του wordpress .

Σήμερα θα παρουσιάσουμε το περιβάλλον διαχείρισης ενός ιστοτόπου wordpress. Εδώ θα σας μεταφέρουμε μια προσωπική μας εκτίμηση την οποία όμως πολλοί συνάδελφοι κατασκευαστές ιστοσελίδων ασπάζονται. Ένας από τους βασικούς λόγους που το wordpress επικράτησε του Joomla και έγινε η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων αποτελεί το εύχρηστο και με πολλές δυνατότητες του περιβάλλον εργασίας. Ας συνεχίσουμε όμως με την παρουσίαση του.

Για να πραγματοποιήσετε είσοδο στο διαχειριστικό μέρος του ιστοτόπου, γνωστό ως Dashboard, θα χρειαστεί αρχικά να επισκευθείτε την σελίδα εισόδου. Για να βρεθείτε στη σελίδα εισόδου, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή (browser) σας το όνομα τομέα (domain) της ιστοσελίδας σας, και προσθέστε τη συμβολοσειρά «/wp-admin)». Πατήστε Enter.


Εικόνα 1 1 Σύνδεση σε ιστότοπο WordPress

Με την ολοκλήρωση της φόρτωσης, θα πρέπει να βλέπετε την φόρμα σύνδεσης. Για να πραγματοποιήσετε είσοδο εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσατε κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του WordPress.

Με την ολοκλήρωση της σύνδεσης, θα ανακατευθυνθείτε στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Στα αριστερά βρίσκεται το μενού ενώ στα δεξιά θα παρατηρήσετε διάφορα πλαίσια με πληροφορίες.

Τα πλαίσια με τις πληροφορίες είναι ένα είδος προεπισκόπησης του ιστοτόπου σας. Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την πρόσφατη δραστηριότητα της σελίδας και νέα σχετικά με το WordPress.

Στα αριστερά της οθόνης, θα βρείτε τις επιλογές του μενού διαχειριστή, κάποιες από τις οποίες είναι Πίνακας Ελέγχου, Άρθρα, Πολυμέσα, Σελίδες κ.λπ.

Αρχικά, για λόγους συντομίας, θα αναφερθούμε μόνο στις κεντρκές ενότητες, με τις οποίες θα αλληλεπιδράτε περισσότερο, ενώ θα εμβαθύνουμε σε επόμενες ενότητες.

Με μία γρήγορη περιήγηση στον Πίνακα Ελέγχου, θα παρατηρήσετε πως το μεγαλύτερο μέρος είναι αυτοεπεξηγηματικό, οπότε θα είναι εύκολο να κατανοήσετε.

Κύριοι τομείς του πίνακα ελέγχου

Στην ενότητα Άρθρα θα βρείτε την επιλογή για δημιουργία ενός νέου άρθρου, συνήθως για ένα ιστολόγιο (blog). Τα άρθρα φέρουν χρονική σήμανση (timestamp) και έχουν τη δυνατότητα της κατηγοριοποίησης. Περισσότερα στοιχεία για τα άρθρα θα έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε σε μεταγενέστερο κεφάλαιο.
Προσωρινά σκεφθείτε την επιλογή Άρθρα ως το σημείο, στο οποίο δημιουργείτε και επεξεργάζεστε τα άρθρα του ιστολογίου (blog).

Το blog είναι το σημείο αφετηρία όχι μόνο για την προώθηση της ιστοσελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης αλλά και το σημείο με το οποίο διατηρείται ζωντανή την επικοινωνία σας με τους επισκέπτες – πελάτες σας. Δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα τμήματα της ιστοσελίδας σας παραμένουν στατικά υπό την έννοια ότι η πληροφορία – κείμενο που αυτά φέρουν μένει χωρίς αλλαγές ποιο είναι το τμήμα εκείνο της ιστοσελίδας σας που θα ενημερώνεται τόσο προς τέρψη των επισκεπτών σας αλλά και των μηχανών αναζήτησης που δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε αυτό τον τομέα.

Στην επιλογή Σελίδες δημιουργείτε νέες σελίδες στην ιστοσελίδα σας, όπως για παράδειγμα μια σελίδα «Επικοινωνία» ή «Σχετικά με εμάς». Σκεφτείτε τις σελίδες ως ένα στατικό ή «αειθαλές» περιεχόμενο που δεν ορίζεται χρονικά και δεν κατηγοριοποιείται, ούτε υπάρχει ανάγκη να κατηγοριοποιηθεί, σε αντίθεση με τα Άρθρα. Στην επιλογή Σελίδες, δημιουργείτε επίσης τις σελίδες εγγραφής, προσγείωσης (landing page) και «Ευχαριστούμε».

Στην επιλογή Πολυμέσα θα βρείτε όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα αρχεία PDF που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα. Από εκεί θα μπορείτε να ανεβάζετε νέα αρχεία και να τα επεξεργάζεστε. Θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό σε μεταγενέστερα κεφάλαια.

Στην ενότητα Εμφάνιση, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το θέμα της ιστοσελίδας, να την τροποποιήσουμε μέσω της επιλογής Προσαρμογή του WordPress, να κατασκευάσουμε μενού πλοήγησης, να προσθέσουμε Μικροεφαρμογές κ.α. Σε επόμενη ενότητα αυτού του βιβλίου θα αναλύσουμε περεταίρω τις Μικροεφαρμογές.

Επισκεφθείτε την ενότητα Πρόσθετα για να αναζητήσετε και να εγκαταστήσετε νέα πρόσθετα (plugins) για τον ιστότοπό σας. Σκεφτείτε τα πρόσθετα σαν εφαρμογές.

Τα Πρόσθετα στο WordPress είναι παρόμοια με τις εφαρμογές σε ένα iPhone ή Android. Έχουμε ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στην κατανόηση και τη χρήση των πρόσθετων, οπότε προς το παρόν δεν θα εμβαθύνουμε σε αυτό.

Η δυνατότητα μετατροπής του wordpress σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου / eshop γίνεται μέσα από ένα πρόσθετο (βλέπε woocommerce) παρέχοντας την δυνατότητα όχι μόνο κατασκευής ενός eshop αλλά και τον συνδυασμό του ηλεκτρονικού σας καταστήματος με μια ολοκληρωμένη ιστοσελίδα παρουσίασης της εταιρείας σας. Θα έχουμε ειδική αναφορά για τις δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της πλατφόρμας wordpress σε άλλο κεφάλαιο μας.

Δύο σημαντικά τμήματα που θα χρειαστεί να κατανοήσετε ως νέοι χρήστες του WordPress είναι οι ενότητες Εργαλεία και Ρυθμίσεις.

Αυτά τα δύο μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση όταν πρωτοξεκινάτε, οπότε επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τη διαφορά.

H ενότητα Εργαλεία είναι το μέρος όπου μπορείτε να εισάγετε περιεχόμενο από μία άλλη ιστοσελίδα WordPress ή να εξάγετε
το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας. Όταν αλλάζετε domains ή μετακινείτε την ιστοσελίδα σας σε διαφορετικό πάροχο, η δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής είναι πολύ πρακτική. Σε γενικές γραμμές, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συχνά την ενότητα Εργαλεία.

Η ενότητα Ρυθμίσεις, από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του dashboard, και δεν είναι
πάντα εύκολα διαχειρίσιμη για όλους.

Στην υπο-ενότητα Γενικά, στις Ρυθμίσεις, ορίζετε ή τροποιείτε τον τίτλο της ιστοσελίδας και τον υπότιτλο (tagline). Τα παραπάνω χρησιμοποιεί η Google σαν προεπιλογή για το πώς θα εμφανίζει την σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, καθώς και ο φυλλομετρητής (browser) . Τέλος, εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε το email του διαχιεριστή της σελίδας, τη ζώνη ώρας, τη γλώσσα, και πολλά άλλα.

Συνεχίζοντας στην υπο-ενότητα Σύνταξη, θα βρείτε τις ρυθμίσεις που αφορούν τον συγγραφέα των δημοσιεύσεων, ενώ στην υπο-ενότητα Ανάγνωση θα βρείτε ρυθμίσεις που αφορούν τον αναγνώστη – επισκέπτη της ιστοσελίδας.

Στην υπο-ενότητα Συζήτηση μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σχετικά με τα σχόλια, τις ειδοποιήσεις από backlink, το
gravatar, και πολλά άλλα.

Στα Πολυμέσα (κάτω από την καρτέλα Ρυθμίσεις) μπορείτε να ρυθμίσετε τα μεγέθη της μικρογραφίας. Στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι, σας προτείνουμε απλώς να τα αφήσετε στις αρχικές τους ρυθμίσεις.

Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε και να ρυθμίσετε σωστά είναι το περιεχόμενο της υπό-ενότητας Μόνιμοι Σύνδεσμοι.

Η υπο-ενότητα αυτή καθορίζει το πώς εμφανίζονται οι διευθύνσεις URL (ή μόνιμοι σύνδεσμοι) στη μπάρα διευθύνσεων του φυλλομετρητή (browser) των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας.

Παραμένοντας λοιπόν στις ρυθμίσεις μόνιμων συνδέσμων, κάτω από τον τίτλο Κοινές Ρυθμίσεις θα παρατηρήσετε διαφορετικές επιλογές για την εμφάνιση των permalinks. Είναι κοινή πρακτική στους σύγχρονους ιστοτόπους να επιλέγεται το «Όνομα Άρθρου». Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι μηχανές αναζήτησης έχουν την τάση να δίνουν προτεραιότητα σε αυτή τη δομή.


Εικόνα 1 2 Ρυθμίσεις μονίμων συνδέσμων

Εδώ ολοκληρώνεται η αρχική μας αναφορά στον Πίνακα Ελέγχου του WordPress. Σε επόμενα κεφάλαια, θα εμβαθύνουμε σε όλες τις επιλογές, δίνοντας έμφαση στην κατανόησή τους, προκειμένου να μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε με αυτοπεποίθηση.

Σημείωση: Πολλά από τα πρόσθετα που θα εγκαταστήσετε, θα δημιουργήσουν επιπλέον υπο-ενότητες στις Ρυθμίσεις. Εάν λοιπόν στο μέλλον αναζητάτε κάποια ρύθμιση για να τροποποιήσετε ένα πρόσθετο, το πιο πιθανό είναι να τη βρείτε σε υπο-ενότητα στις Ρυθμίσεις. Σε επόμενα κεφάλαια θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα πρόσθετα.

Rate this post
Close Popup