Πώς μας επηρεάζουν οι φίλοι μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (και τι σημαίνει αυτό για τους επαγγελματίες του Marketing)
Όσοι ασχολούνται με το marketing, και είναι καλοί στην δουλειά τους, προσπαθούν συνεχώς να μαθαίνουν καινούργια πράγματα από τις συνήθειες των πελατώντους . Ένα σημαντικό τμήμα στο κομμάτι του influence marketing είναι οι φίλοι (friends) και πως αυτοί επιδρούν στις διαφημιστικές μας προσπάθειες στα social media.
Γιατί διαβάζουν τις ενημερώσεις που διαβάζουν;
Γιατί ψάχνουν τα προϊόντα που ψάχνουν;
Υπάρχουν κρυφά κίνητρα πίσω από πολλές πράξεις που κάνουμε στο διαδίκτυο, κυρίως όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επιρροή των φίλων και της οικογένειας έχει μεγάλη επίδραση σε αυτά που κάνουμε κλικ, σε αυτά που βλέπουμε, που μοιραζόμαστε και μας αρέσουν.
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο οι φίλοι μας μας επηρεάζουν. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και ανταποδίδουμε, τον χρόνο που περνάμε στο διαδίκτυο και τις αγοραστικές αποφάσεις που παίρνουμε. Οι πληροφορίες αυτές είναι εντυπωσιακές και μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες στους επαγγελματίες του marketing.
Μπορείτε να προσαρμόσετε κάποια από αυτά τα στοιχεία στο δικό σας marketing μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε τα αποτελέσματα αυτών ερευνών και πώς μπορείτε να ενσωματώσετε αυτά τα αποτελέσματα στην στρατηγική σας.
ΟΙ ΑΓΡΑΦΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις φιλίες που έχουμε στον πραγματικό κόσμο και σας αυτές που έχουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Οι ερευνήτριες Erin Bryant και Jennifer Marmo του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα δοκίμασαν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση μέσω μίας μελέτης που διεξήγαγαν στο θέμα της φιλίας στο Facebook. Το 2012, συγκέντρωσαν έξι διαφορετικές ομάδες εστίασης που αποτελούνταν από πανεπιστημιακούς φοιτητές και νεαρούς ενήλικες και οι οποίες ομάδες έπρεπε να συζητήσουν πάνω στο θέμα των διαφορετικών κανόνων φιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σκέφτηκαν 36 κανόνες. Οι κανόνες αυτοί έπειτα αξιολογήθηκαν από 600 επιπλέον χρήστες του Facebook (ηλικίας από 18 μέχρι 52) οι οποίοι συμφώνησαν με 13 από τους 36 αυτούς κανόνες.
- Πρέπει να περιμένω απάντηση από αυτό το άτομα εάν μοιραστώ κάτι στο προφίλ του.
- ΔΕΝ πρέπει να λέω τίποτα ασεβές για αυτό το άτομο στο Facebook.
- Πρέπει να σκέφτομαι πώς μία ανάρτηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις αυτού του ατόμου.
- Εάν αναρτήσω κάτι και αυτό το άτομο το διαγράψει, δεν πρέπει να το αναρτήσω ξανά.
- Πρέπει να επικοινωνώ με αυτό το άτομο και εκτός του Facebook.
- Πρέπει να παρουσιάζω τον εαυτό μου θετικά αλλά με ειλικρίνεια σε αυτό το άτομο.
- ΔΕΝ πρέπει να αφήνω την χρήση του Facebook με αυτό το άτομο να παρεμποδίζει την δουλειά μου.
- ΔΕΝ πρέπει να αναρτώ πληροφορίες στο Facebook τις οποίες αυτό το άτομο θα μπορούσε αργότερα να χρησιμοποιήσει εναντίον μου.
- Πρέπει να χρησιμοποιώ την κοινή λογική μου όταν αλληλεπιδρώ με αυτό το άτομο στο Facebook.
- Πρέπει να σκέφτομαι πώς μία ανάρτηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα αυτού του ατόμου.
- Πρέπει να λέω χρόνια πολλά σε αυτό το άτομο με κάποιο τρόπο εκτός Facebook.
- Πρέπει να προστατεύω την κοινωνική εικόνα αυτού του ατόμου όταν κάνω αναρτήσεις στο προφίλ του.
- ΔΕΝ πρέπει να αμφισβητώ υπερβολικά τα κίνητρα αυτού του ατόμου όσον αφορά το Facebook.
(Ένας δέκατος τέταρτος κανόνας που για λίγο δεν συμπεριλήφθηκε: Πρέπει να συνειδητοποιώ ότι οι πληροφορίες που αναρτά αυτό το άτομο για εμένα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον αληθινό κόσμο.)
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της διαδικασίας αξιολόγησης είναι ότι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν να αναφέρουν εάν κατά την γνώμη τους αυτοί οι κανόνες έχουν εφαρμογή στις στενές φιλίες, τις λιγότερο στενές φιλίες ή τις απλές γνωριμίες. Αυτό οδήγησε στην εξαγωγή μη αναμενόμενων συμπερασμάτων σχετικά με την διαφορά ανάμεσα στις στενές φιλίες και τις γνωριμίες.
Οι κανόνες του Facebook που αναφέρονταν στην διατήρηση μίας σχέσης, όπως το να λέει κάποιος “χρόνια πολλά”, αξιολογήθηκαν ως σημαντικοί για τις απλές γνωριμίες, αλλά καθόλου σημαντικοί για τις στενές φιλίες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή το Facebook αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι στα πλαίσια μίας φιλίας μεταξύ πολύ καλών φίλων, αλλά μπορεί να αποτελεί όλο το μέρος μίας σχέσης μεταξύ απλών γνωστών, ανέφερε η Bryant.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ MARKETING
Ένα από τα βασική συμπεράσματα αυτής της μελέτης ήταν η σημασία της αμοιβαιότητας. Ο κανόνας Νο. 1 αναφέρει ότι οι άνθρωποι περιμένουν να υπάρξει απάντηση στις αναρτήσεις τους, και όσον αφορά το marketing μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να απαντάτε σε ένα σχόλιο ή να ασχολείστε ενεργά με κάποια ενημέρωση.
Επιπλέον, η γνώση του πώς οι κανόνες αυτοί διαφέρουν για τις στενές φιλίες, τις λιγότερο στενές φιλίες και τις απλές γνωριμίες μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες του marketing. Δείτε πώς η μελέτη όρισε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες:
Στενός φίλος ορίστηκε από τους φοιτητές κάποιος τον οποίο θεωρούν καλύτερο τους φίλο
Λιγότερο στενός φίλος ορίστηκε αυτός με τον οποίο θα έβγαιναν έξω και εκτός διαδικτύου αλλά δεν τον θεωρούν στενό φίλο
Γνωστός ήταν αυτός με τον οποίον είχαν γνωριστεί αλλά δεν αλληλεπιδρούσαν τακτικά μαζί του
Για όσους ασχολούνται με το marketing, ένας fan μίας σελίδας εμπίπτει στην κατηγορία των γνωστών. Και η μελέτη βρήκε ότι οι κανόνες που αφορούσαν το πώς μπορεί να διατηρηθεί μία σχέση ήταν ζωτικής σημασίας για αυτή την κατηγορία – πράγματα όπως το να δείχνει κάποιος ενδιαφέρον για σημαντικές στγμές της ζωής του άλλου προσώπου, το να απαντάει σε ενημερώσεις-σχόλια και να αναρτά ενημερώσεις που να δείχνουν σεβασμό και να είναι θετικές.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥΣ—ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ
Έξι στους δέκα ιδιοκτήτες κινητών τηλεφώνων μεταξύ των ηλικιών 18 και 34 λένε ότι έχουν κοιμηθεί δίπλα στο κινητό τους ώστε να μην χάσουν κλήσεις, μηνύματα ή άλλες ενημερώσεις κατά την διάρκεια της νύχτας.
Ισχύει και για εσάς αυτό; Ακόμα και αν δεν ισχύει αποτελεί αναντίλεκτη πραγματικότητα για πολλούς χρήστες του διαδικτύου και των social media.
Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από μία έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Pew το 2012 πάνω στην εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα, και τα αποτελέσματα μιλούν για την εξάρτηση μας στο να διατηρούμε τις φιλίες μας καθώς και την συνεή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όταν κάποιος φίλος μας έχει κάτι να πει, εμείς θέλουμε να το ακούσουμε— και από ότι φαίνεται αυτό ισχύει οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας.
Άλλο ένα συμπέρασμα που βγήκε από αυτή την έρευνα είναι ότι είναι πιο πιθανό να ακούσουμε από τους άλλους ότι δεν ελέγχουμε το κινητό μας αρκετά συχνά παρά να ακούσουμε ότι το βλέπουμε υπερβολικά συχνά.
- 39% από τους ιδιοκτήτες κινητών λένε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν τους έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δεν απαντάνε έγκαιρα στις κλήσεις ή τα μηνύματά τους.
- 33% λένε ότι οι άνθρωποι που ξέρουν έχουν παραπονεθεί ότι δεν ελέγχουν το κινητό τους τηλέφωνο αρκετά συχνά.
- 12% από τους ιδιοκτήτες κινητών λένε ότι οι άνθρωποι που ξέρουν τους λένε ότι περνάνε υπερβολικά πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας το κινητό τους.
Δεν αισθανόμαστε μόνο την ανάγκη να είμαι συνδεδεμένοι πάντα με τους άλλους, μπορεί επίσης να βιώσουμε και κοινωνική πίεση σε περίπτωση που δεν το κάνουμε.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ MARKETING
Έχουμε συζητήσει αρκετά σχετικά με το ποιες είναι οι ιδανικές ώρες για να στέλνετε τις ενημερώσεις σας. Κάτι όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από αυτές οι ώρες είναι εκτός ωρών αιχμής. Η έρευνα αυτή από το Κέντρο Ερευνών Pew μπορεί να μας εξηγήσει το γιατί.
Τουλάχιστον, το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε από αυτούς τους αριθμούς που δείχνουν ότι είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι είναι το γεγονός ότι όποτε και εάν κάνουμε αναρτήσεις στο Facebook, το Twitter, το LinkedIn, και το Google+, θα υπάρχουν άνθρωποι online. Για αυτό είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις ενημερώσεις όλες τις ώρες μίας ημέρας για να καταλάβουμε πότε είναι ο ιδανικός συγχρονισμός.
Για παράδειγμα, όταν κοιτάξαμε τις ώρες που κάναμε αναρτήσεις στο Twitter μέσω του Buffer, βρήκαμε ότι τα views αυξήθηκαν όχι μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ.
ΠΩΣ Η ΦΙΛΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η Pacific Standard μας εξηγεί με υπέροχο τρόπο ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο που βρήκαν ερευνητές στην Οξφόρδη, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Limerick. Ας δούμε το φαινόμενο:
Ας πούμε ότι προσπαθείτε να αποφασίσετε εάν πρέπει να κατεβάσετε το FarmVille 2 ή το Candy Crush Saga. Είναι πιο πιθανό να αγοράσετε ένα παιχνίδι για το οποίο έχετε διαβάσει καλές κριτικές και έχετε κάνει την δική σας έρευνα ή να αγοράσετε το παιχνίδι που ξέρετε ότι πολλοί φίλοι σας έχουν ήδη αγοράσει; Ακόμα και εάν πιστεύετε ότι θα μένατε αντικειμενικοί και ότι δεν θα υποκύπτατε στην πίεση από τους συνομήλικούς σας, το πιο πιθανό είναι να διαλέγατε το παιχνίδι που έχουν αγοράσει οι περισσότεροι φίλοι σας.
Η μελέτη ερεύνησε την αγορά εφαρμογών του Facebook, χρησιμοποιώντας δεδομένα του Facebook από το 2007. Εκείνη την περίοδο, παρουσιάστηκαν στους χρήστες δύο ειδών πληροφορίες πάνω στις οποίες θα στηρίζονταν για να κάνουν την αγορά τους:
“Αθροιστικές πληροφορίες,” δηλαδή μία λίστα με τις εφαρμογές που είχε κατεβάσει ο περισσότερος κόσμος
“Πληροφορίες πρόσφατης δραστηριότητας,” δηλαδή τις εφαρμογές που είχαν εγκαταστήσει οι φίλοι τους πρόσφατα.
Ουσιαστικά, οι χρήστες έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα εμπιστεύονταν την δική τους έρευνα και τις καλές κριτικές ή τα παιχνίδια που είχαν επιλέξει οι φίλοι τους.
Η μελέτη συμπέρανε ότι οι φίλοι υπερισχύουν της έρευνας.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η επίδραση της φιλίας μπορεί να οδηγήσει σε μία εκθετική αύξηση της δημοτικότητα, με περίπου τον ίδιο τρόπο που μία δημοφιλής εφαρμογή στο App Store θα κερδίσει περισσότερη δημοτικότητα επειδή είναι ήδη δημοφιλής.
Τα μέλη μίας κοινότητας αντιγράφουν τυχαία τις επιλογές που έχουν κάνει άλλα μέλη της κοινότητας στο παρελθόν, οπότε τα προϊόντα των οποίων η δημοτικότητα έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό πιο γρήγορα είναι πιο πιθανό να επιλεχθούν, είτε είναι γενικά τα πιο δημοφιλή είτε όχι.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ MARKETING
Ακόμα και εάν δεν ασχολείστε επαγγελματικά με την δημιουργία προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου για τους χρήστες του Facebook, μπορείτε σίγουρα να επωφεληθείτε από αυτή την συμβουλή.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την κοινωνική απόδειξη. Εάν ευελπιστείτε να πείσετε κάποιον επισκέπτη να προβεί σε δράση, μπορεί να σας βοηθήσει εάν του δείξετε την υποστήριξη που λαμβάνετε από χιλιάδες “like“. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μαρτυρίες από ανθρώπους που μπορεί να γνωρίζουν.
Το Facebook πάει αυτό το στοιχείο σε άλλο επίπεδο με τον τρόπο που προωθεί το κουμπί Like στην δική του ιστοσελίδα και σε widget σε άλλες ιστοσελίδες. Όταν το Facebook δείχνει σε ποιους άλλους αρέσει μία συγκεκριμένη σελίδα, δείχνει ταυτόχρονα avatar των φίλων σας στους οποίους αρέσει η σελίδα αυτή, θεωρητικά ενισχύοντας αυτή την σελίδα στα μάτια σας και αυξάνοντας την πιθανότητα να σας αρέσει και εσάς.
Σκεφθείτε απλά πόσο σας επηρεάζει όταν βλέπετε μια σελίδα στο facebook και βλέπετε φίλους σας να έχουν κάνει like σε αυτήν. Είναι ένα κάλεσμα που ανταποκρίνεται σε βαθύτερες ψυχολογικές ανάγκες και η ψυχολογία του καταναλωτή στο διαδίκτυο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ > ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ
Πολλά έχουν ειπωθεί για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις φιλίες, τόσο καλά όσο και κακά. Εδώ θα βρείτε μία ενδιαφέρουσα έρευνα που προωθεί τα καλά.
Χτίζουμε πιο στενές φιλίες με το να αλληλεπιδρούμε άμεσα ο ένας με τον άλλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν στέλνουμε μηνύματα ο ένας στο άλλο, όταν παρακολουθούμε την δραστηριότητά τους, όταν κάνουμε like ο ένας στις αναρτήσεις του άλλου, προσθέτουμε αξία στην φιλία μας και νιώθουμε πιο κοντά, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Bree Mcewan του Πανεπιστημίου Western Illinois. Έκανε έρευνα σε μία ομάδα νεαρών ενηλίκων για να ανακαλύψει πώς ένιωθανσχετικά με μία συγκεκριμένη πράξη στο Facebook—π.χ., να αναρτήσουν κάτι στον τοίχο του φίλου τους ή να σχολιάσουν σε ένα προφίλ.
Οι πράξεις χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες:
Σε αυτές που έδειχναν ενδιαφέρον—”μηνύματα που έδειχναν ενδιαφέρον και αλληλεπίδραση με κάποιον φίλο”
Και σε αυτές όπου τα άτομα μοιράζονταν—”πράγματα που σχετίζονταν με διαδικασίες δημοσιοποίησης των στοιχείων κάποιου ώστε να διατηρηθεί η σχέση”
Η McEwan κατέλειξε ότι το να νοιάζεσαι για κάποιον βοηθάει στο χτίσιμο σχέσεων. Η διαδικασία του μοιράσματος αντίθετα μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους.
Τα άτομα που μοιράζονται συχνά χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στις σχέσεις τους στο Facebook μπορεί να διατρέχουν τον κίνδυνο να ενοχλήσουν αυτούς τους φίλους τους.
Τα άτομα που δείχνουν ότι νοιάζονται και ανταποκρίνονται στους φίλους τους μπορεί να ανακαλύψουν ότι μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελεί έναν βολικό τρόπο να κρατήσουν τους φίλους τους ευχαριστημένους και κοντά τους.
Το share η αναπαραγωγή του post που μπορεί να εμπεριέχει το url από την σελίδα σας αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα πλέον στην διαδικασία προώθησης της ιστοσελίδας σας στο Google και σε άλλες μηχανής αναζήτησης. Το οργανικό seo και τα social media μέσα στον χρόνο αυτό που διανύουμε είναι άρρηκτα δεμένα πλέον.
Τι σημαίνει αυτό για τους επαγγελματίες του marketing
Το χτίσιμο μίας καλής σχέσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης.
Πρέπει 1) να δημοσιεύετε χρήσιμο ή ευχάριστο περιεχόμενο και 2) πρέπει να απαντάτε και να αλληλεπιδράτε με το κοινό σας.
Εάν βλέπετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σαν μία ευκαιρία να χτίσετε σχέσεις, τότε το να μοιράζεστε πράγματα μονομερώς δεν θα καταστήσει την επιχείρησή σας ή το brand σας προσφιλή στο κοινό σας. Εάν νοιάζεστε για το κοινό σας τότε θα επιτύχετε τους στόου σας. Όπως συμπέρανε η McEwan στην μελέτη της, υπάρχει ένα “ευχάριστο” στοιχείο στα μέσα κοινωνική δικτύωσης που δείχνει ότι οι άνθρωποι νοιάζονται και ανταποκρίνονται.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι φίλοι έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — από τους άγραφους κανόνες μέχρι και τις αγοραστικές μας αποφάσεις και πολλά περισσότερα. Μελέτες σαν και αυτές μπορεί να είναι πολύ διαφωτιστικές όσον αφορά το πώς χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως άτομα και το πώς οι ειδικοί της διαφήμισης στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα social media μπορούν να δείχνουν ότι νοιάζονται και να μοιράζονται το περιεχόμενό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι από το blog της bufferapp.com
Για την DreamWeaver.Gr
Θανάσης Δαβαλάς
Υπεύθυνος παραγωγής & περιεχομένου στο DreamWeaverMediaGroup.Gr