Οι 5 μεγαλύτερες τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων για το 2017 μέχρι τώρα
Αυτές οι κύριες τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος συζήτησης αυτήν την στιγμή.
Οδεύουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, αλλά ο κόσμος στο web design κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, επομένως θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να δώσουμε βάση στις τάσεις που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα.
Σε αυτήν την δημοσίευση, θα ασχοληθούμε με 5 από τις κορυφαίες τάσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων αυτήν την στιγμή, και στο που μπορείτε να αναφερθείτε για περισσότερες πληροφορίες για το κάθε θέμα.
Αν υπάρχει κάτι που τις ενώνει όλες, είναι η ιδέα ότι το 2017, όπως το έθεσε ο Chris Coyier “Δεν κατασκευάζουμε σελίδες, κατασκευάζουμε συστήματα.”
Με άλλα λόγια, καθώς οι οδηγοί μορφοποίησης, τα σχεδιαστικά συστήματα και οι βιβλιοθήκες με πρότυπα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην οπτική διάταξη της κάθε σελίδας, παρατηρούμε μια συνταρακτική αλλαγή στο τι περιλαμβάνει η κατασκευή ιστοσελίδων. Όλες αυτές οι τάσεις μπορούν να θεωρηθούν, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια, σαν μέρος αυτής της συνολικής μετάβασης.
01. Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Καθώς τα chatbots γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα, η ‘αδύναμη τεχνητή νοημοσύνη’ μεταβάλλεται σε ‘γενική τεχνική νοημοσύνη’.
Σε όλη την διάρκεια του 2017, τα βασικά μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζονται με ιστορίες για τις απίθανες δυνατότητες επιστημονικής φαντασίας της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αλλά δεν αφορά μόνο το μέλλον.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη εισβάλει στην βασική κατασκευή ιστοσελίδας, μέσα από τεχνολογίες όπως οι καθημερινές διεπαφές (chatbots). Όντως, σύμφωνα με την Elaine Lee,σχεδιάστρια προϊόντων του eBay, μπορεί ήδη να χρησιμοποιείτε Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινή σας δουλειά χωρίς καν να το γνωρίζεται…
Όπως εξηγεί σε αυτήν την δημοσίευση, αυτό που αποκαλείται ‘αδύναμη τεχνητή νοημοσύνη’ ήδη χρησιμοποιείται αρκετά, τροφοδοτώντας φωνητικούς βοηθούς όπως το Google Home και η Siri της Apple. Επίσης τρέχει τεχνολογίες σύστασης για χάρη του Amazon, του Spotify και του Netflix, για να μην αναφερθούμε στις έξυπνες συσκευές σπιτιού, τα αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους και τα chatbots.
Επίσης προβλέπει ότι τα userflows ‘αν ισχύει αυτό τότε κάνε εκείνο’, τα οποία δημιουργούν οι σχεδιαστές ιστοσελίδων για τέτοιους σκοπούς, θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του επόμενου αναπτυσσόμενου σταδίου τεχνητής νοημοσύνης: ‘την γενική τεχνητή νοημοσύνη’.
Η πρόσφατη συνέντευξη μας με τον Giles Colborne αναλύει αυτήν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην παραδοσιακή διεπαφή χρήστη και την πραγματική τεχνητή νοημοσύνη, ή με απλά λόγια: Πως μαθαίνουν τα chatbots.
02. Η μεταβολή από εικόνες σε κείμενο
Η ομιλία του Stuart Langridge ‘Η εμπειρία χρήστη με κείμενο’ τονίζει πως η κατασκευή ιστοσελίδων περιλαμβάνει όλο και λιγότερες εικόνες και περισσότερες λέξεις.
Η εμπειρία χρήστη παραδοσιακά εστίαζε στον οπτικό σχεδιασμό του εκάστοτε περιβάλλοντος. Αλλά η άνοδος του καθημερινού περιβάλλοντος χρήστη σημαίνει ότι το νέο κύμα εφαρμογών εστιάζουν όλο και περισσότερο στο κείμενο.
Από την Alexa του Amazon μέχρι το Facebook Messenger, και από το Telegram μέχρι το Mastodon, οι κατασκευαστές ιστοσελίδων πρέπει τώρα να εστιάσουν περισσότερο στις λέξεις, και αυτή είναι μια τάση η οποία πρόκειται να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι, όπως εξηγεί ο Stuart Langridge στην ομιλία του Η εμπειρία χρήστη με κείμενο: “Δεν χρειαζόμαστε καλλιτέχνες, χρειαζόμαστε ποιητές. Χρειαζόμαστε συγγραφείς. Χρειαζόμαστε τεχνίτες του λόγου.”
Για να κατανοήσετε περισσότερο την χρήση των λέξεων στο περιβάλλον χρήστη, ρίξτε μια ματιά στην λίστα ελέγχου του Guy Ligertwood Εμπειρία Χρήστη: Γραφή και Πώς να το Κάνετε, και στο Κάνοντας τα Chatbots να Μιλούν – Γραφή Καθημερινών Διαλόγων στο Περιβάλλον Χρήστη Βήμα προς Βήμα από την Anna Kulawik, όπως και στο πώς να γράψετε για ένα Bot από τον Paul Boutin.
03. Η άνοδος του CSS ( Αλληλουχία Φύλλων Στυλ) στην JavaScript
Το Airbnb είναι ανάμεσα σε αυτούς που έφεραν το CSS στην JavaScript στην μόδα.Τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη ποικιλία εμπειριών που πρέπει να δημιουργήσουν οι κατασκευαστές ιστοσελίδων, οδήγησε σε μια αλλαγή της προσοχής προς την Javascript και σε μια περίπλοκη διάταξη νέων πλαισίων JavaScript.
Εντωμεταξύ, η ιδέα της προσθήκης της Javascript στα έγγραφα σας – καθοδηγούμενα κυρίως από την κοινότητα του React –έχει κερδίσει έδαφος, από την παρουσίαση για το Facebook του Christopher Cheadeau, η οποία περιγράφει τα προβλήματα που λύνει, μέχρι την λίστα με τις καλύτερες εφαρμογές του Airbnb για να το κάνετε σωστά.
Αλλά η ιδέα του CSS στην Javascript παραμένει αμφιλεγόμενη, με τον Gajus Kuizinas να αναρωτιέται για την χρήση του (αν και δεν αναφέρει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ), και παράγει μια ενεργή συζήτηση στην περιοχή για τα σχόλια.
Αν ακόμα δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, αυτό το πρόσφατο άρθρο από τον Mark Dalgleish καταφέρνει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους δύσπιστους, και υπάρχει επίσης μια σχετική ομιλία του στο YouTube.
04. Το ξέσπασμα των Πρότυπων Εργαλείων
Το Sketch43 άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά και άλλα πρότυπα εργαλεία γίνονται όλο και περισσότερο διαθέσιμα.
Από την άνοδο του Sketch τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υποστήριξη των κατασκευαστών ιστοσελίδων με νέα εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούν να κατασκευάσουν πρωτότυπες ιστοσελίδες, εφαρμογές και άλλα περιβάλλοντα.
Το 2017, φαίνεται σαν μην έχει περάσει μέρα χωρίς μια νέα εφαρμογή, εργαλείο ή άλλες λειτουργίες από το InVision, το Adobe XD, το Figma, το Axure, το Marvel, το Vectr και άλλα. Και αυτό περιλαμβάνει και το Sketch, του οποίου το ανοιχτό αρχείο ενημέρωσης, το Sketch 43, έχει αλλάξει πραγματικά τους κανόνες. (Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό σε αυτόν τον οδηγό).
Γενικά, η ποικιλία των πρότυπων εργαλείων αποτελεί καλά νέα για τους κατασκευαστές ιστοσελίδων, αλλά μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο πολύπλοκη. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο να αποφασίσετε τι είναι το καλύτερο για εσάς, τότε κοιτάξτε αυτόν τον γρήγορο και εύκολο οδηγό του Chris Thelwell για το πώς να επιλέξετε το σωστό πρότυπο εργαλείο.
05. Το Android κερδίζει
Το Android κατάφερε επιτέλους να ξεπεράσει τα Windows σαν το πιο αγαπημένο λειτουργικό σύστημα του κόσμου.
Για πάρα πολύ καιρό, τα Windows ήταν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για τους ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όχι πια όμως. Φέτος τον Απρίλιο, το Android ξεπέρασε την Microsoft για πρώτη φορά, όσον αφορά την συνολική χρήση του διαδικτύου από υπολογιστές γραφείου, λάπτοπ, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα.
Το Android, το οποίο κατείχε μόλις το 2.4% από το μερίδιο της χρήσης του διαδικτύου πριν από πέντε χρόνια, έφτασε στο απίστευτο ύψος του 37.93% όσον αφορά το μερίδιο της αγοράς, κάτι το οποίο το έφερε οριακά μπροστά από τα Windows (37.91%) για πρώτη φορά.
Αυτό δεν πρέπει να ξαφνιάζει την κοινότητα της κατασκευής ιστοσελίδων, η οποία έχει αναγνωρίσει την σημασία σχεδιασμού πρώτα για κινητά, πολλά χρόνια πριν. Αυτό είναι όμως ένα καμπανάκι για οποιονδήποτε έχει την δυνατότητα να κάνει τις κατασκευές ιστοσελίδων του πιο φιλικές προς τα κινητά από ότι είναι μέχρι τώρα.
Αυτό είναι ένα τεχνικό θέμα φυσικά, και αν θελήσετε ένα επαναληπτικό μάθημα, σας προτείνουμε να κοιτάξετε αυτούς τους οδηγούς για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων με καλή ανταπόκριση και την κατασκευή προοδευτικών διαδικτυακών εφαρμογών.
Μην ξεχνάτε όμως ότι βασικά πρέπει να σκεφτείτε πως χρησιμοποιούν οι άνθρωποι την ιστοσελίδα σας σε ένα smartphone και τι είδος πληροφορίες ψάχνουν.
Η περίληψη της Pamela Pavliscak για τις 10 Συμπεριφορές στα Κινητά και πώς να Σχεδιάσετε για αυτές είναι μια πολύ καλή αρχή.
Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια γενική ιδέα για τις τάσεις που κυριαρχούν στην κατασκευή ιστοσελίδων το 2017 και αναμένουμε με αγωνία και ενδιαφέρον να δούμε τι νέα στοιχεία θα μας φέρει το 2018.