Συμβουλές κατασκευής ιστοσελίδας
Αυτό το άρθρο απαριθμεί τις 5 καλύτερες συμβουλές κατασκευής ιστοσελίδων και παραδείγματα σχεδιασμού ιστοσελίδων για το 2018 που μπορούν να βοηθήσουν τους αρχάριους και μικρομεφαίες επιχειρήσεις να σχεδιάσουν μια επιτυχημένη και λειτουργική ιστοσελίδα.
Ένας επιτυχημένος ιστότοπος απαιτεί όχι μόνο ενδιαφέρον σχεδιασμό αλλά και εξαιρετικό περιεχόμενο. Θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια καλή εμπειρία χρήστη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες να κατανοούν το γενικό θέμα του ιστότοπου με μια ματιά.
5 πρακτικές συμβουλές κατασκευής ιστοσελίδων για μικρές επιχειρήσεις και αρχάριους.
1. Να έχετε πάντοτε υπόψη σας τον οπτικό σχεδιασμό
“Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις”. Οι εικόνες μπορούν να μεταδώσουν την πραγματική αξία του περιεχομένου, να προσελκύσουν την προσοχή του χρήστη και να εξηγήσουν περίπλοκες έννοιες.
Είμαστε πολύ οπτικά πλάσματα. Σκεφτείτε το: τι είδατε για πρώτη φορά σε αυτό το ιστολόγιο; λέξεις ή εικόνες; Οι εικόνες τραβάνε εύκολα την προσοχή μας και διατηρούμε τις πληροφορίες τους περισσότερο.
Συμβουλές:
- Οι εικόνες πρέπει να δείχνουν το στόχο του προϊόντος
- Εμφάνιση της κύριας εικόνας στην αρχική σελίδα
- Χρησιμοποιήστε εικόνες υψηλής ποιότητας
- Επισημάνετε την εικόνα του προϊόντος
- Βελτιώστε το σχεδιασμό της οπτικής διεπαφής προϊόντων
- Ενσωματώστε τις εικόνες στον σχεδιασμό σας
Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε μόνο όμορφες αλλά άσχετες εικόνες για web design. Οι χρήστες απλώς θα τις αγνοήσουν. Αντ’ αυτού, επιλέξτε εικόνες που δείχνουν τη χρήση του προϊόντος και τραβάνε την προσοχή του χρήστη με εξαιρετικό οπτικό σχεδιασμό.
2. Φιλικός προς τα κινητά – αποκριτικός σχεδιασμός
Στις 26 Μαρτίου 2018, η Google ανακοίνωσε επίσημα την φιλική προς τα κινητά Ενημέρωση. Αυτή η ενημέρωση τιμωρεί τους ιστότοπους που δεν είναι φιλικοί προς κινητά.
Ζούμε πλέον σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να μην διαθέτει κινητές συσκευές. Όταν ο χρήστης περιηγείται στον ιστότοπό σας σε κινητό τηλέφωνο, αναμένει να βλέπει το περιεχόμενο ακριβώς όπως θα δούλευε σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή . Να διευκρινήσουμε ότι αναφερόμαστε σε επίπεδο φιλικότητας προς τον χρήστη και όχι σε σχεδιαστικό επίπεδο γιατί προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός η desktop και η mobile version μιας ιστοσελίδας έχουν μεγάλες διαφορές ως προς την εμφάνιση. Αυτό απαιτεί καλύτερο σχεδιασμό εμπειρίας χρήστη για τον χρήστη. Έτσι, ο αποκριτικός σχεδιασμός είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε ιστοσελίδα.
3. Πλούσιος σχεδιασμός αλληλεπίδρασης
Ο εξαιρετικός διαδραστικός σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας μπορεί να αποφέρει απόλαυση στους χρήστες και να βελτιώσει την εμπειρία τους. Σαν κύριο στόχο μας σε κάθε project κατασκευής ιστοσελίδας στην dreamweaver.,gr έχουμε ορίσει πρωτίστως να δημιουργήσουμε γρήγορες πρωτότυπες αλληλεπιδραστικές ιστοσελίδες και δευτερευόντως να κάνουμε το σχέδιο της ιστοσελίδας πιο ελκυστικό για τους χρήστες. Άπαξ και επιτευχθούν οι στόχοι της απλότητας , χρωματικής και γεωμετρικής αρμονίας , του σωστού περιεχομένου ο στόχος ενός καλαίσθητου web site δεν απέχει εξάλλου παραπάνω από μια ανάσα.
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε αντίθεση στο σχεδιασμό
- Να είστε συνεπείς
- Χρησιμοποιήστε κατάλληλα δυναμικά αποτελέσματα
- Αποφύγετε το σχεδιασμό αναδυόμενων παραθύρων
- Δημιουργήστε εξαιρετικό σχεδιασμό μορφής
- Κάντε πρωτότυπα πιο γρήγορα, πιο έξυπνα και πιο εύκολα με το Mockplus
4. Καθαρός σχεδιασμός πλοήγησης
Το πιο σημαντικό στοιχείο ενός ιστότοπου είναι το μενού πλοήγησης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τους επισκέπτες να περιηγηθούν στο site σας και να ανακαλύψουν και να μάθουν για τα προϊόντα σας. Επομένως, πρέπει να είναι απλό και διαισθητικό. Βεβαιωθείτε ότι η εύκολη πλοήγηση αποτελεί προτεραιότητα όταν δημιουργείτε τον σχεδιασμό σας.
Συμβουλές:
- Χρησιμοποιήστε ένα στιβαρό και αναγνώσιμο αντίγραφο
- Χρησιμοποιήστε ένα απλό αντίγραφο, αλλά εμπλουτίστε το με προσωπικότητα, ώστε να είναι απλό και εύκολο στην κατανόηση των χρηστών.
- Ωστόσο, μην ξεχάσετε να εστιάσετε στο προϊόν – τί είναι και πώς λειτουργεί.
- Περιορίστε τα στοιχεία στο μενού σε λιγότερα από 7
- Τα υπερβολικά πολλά στοιχεία μενού μπερδεύουν τους επισκέπτες – πρέπει να περάσουν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας όλες τις επιλογές που έχουν μπροστά τους. Μπορεί να καταλήξουν να χάσουν τις σημαντικές σελίδες.
Κανόνας: Ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται με 3 κλικ, ξεκινώντας από την αρχική σελίδα.
Ένας από τους βασικότερους κανόνες σχεδιασμού ευχρηστίας είναι να λαμβάνει κανείς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μετά από 3 κλικ από την αρχική σελίδα.
Κάνοντας κλικ στο λογότυπο του εμπορικού σήματος θα πρέπει πάντα να κατευθύνετε τους χρήστες πίσω στην αρχική σελίδα
Το λογότυπο της μάρκας σας δεν είναι εκεί μόνο για λόγους εμφάνισης. Οι χρήστες αναμένουν επίσης να επιστρέψουν στην αρχική σελίδα κάνοντας κλικ σε αυτό.
Αποφύγετε τα αναπτυσσόμενα μενού
Γιατί πρέπει να αποφύγετε τα αναπτυσσόμενα μενού:
Είναι δύσκολο για τις μηχανές αναζήτησης να ανιχνεύουν τα αναπτυσσόμενα μενού. Οι χρήστες μετακινούν τα μάτια τους πιο γρήγορα από ό,τι μετακινούν το ποντίκι. Όταν ο χρήστης μετακινήσει το ποντίκι στη γραμμή μενού για να κάνει κλικ και ξαφνικά εμφανιστούν πάρα πολλές επιλογές, θα μπερδευτεί και πιθανότατα θα φύγει.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι την ιστοσελίδα που δημιουργείτε δεν την κάνετε για να ικανοποιήσει τις αισθητικές σας ανάγκες. Πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών αλλά και αυτές των μηχανών αναζήτησης (βλ Google) . Μια ιστοσελίδα που δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η ομάδα που θα αναλάβει την προώθηση της ιστοσελίδας σας θα απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο (άρα και χρήματα) για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και πολλές φορές κάποια λάθη κατά την σχεδίαση μιας ιστοσελίδας αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες προώθησης των ιστοσελίδων σας.
5. Επισημάνετε το κύριο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας
Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές λέξεις-κλειδιά για να φτάσουν στον ιστότοπό σας, γι’ αυτό πρέπει να επισημάνετε το κύριο προϊόν και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Βεβαιωθείτε ότι ο χρήστης αναγνωρίζει τα σημείαπώλησης της ιστοσελίδας σας με μια ματιά. Σας έκανε εντύπωση ο πληθυντικός; Δεν ήταν λάθος. Επιτρέψτε μου πρώτα να παραθέσω κάποιες συμβουλές και ακολούθως να σας εξηγήσω το τι εννοώ με το σημεία πώλησης.
Συμβουλές:
- Έντονο κείμενο των πληροφοριών για το προϊόν
- Δείξτε την εικόνα του προϊόντος για να προσελκύσετε χρήστες
- Επισημάνετε το κύριο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας
Αυτές οι συμβουλές έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος κατά την διάρκεια κατασκευής ενός eshop . O λόγος απλός. Σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που απαριθμεί συνήθως από εκατοντάδες μέχρι και πολλές χιλιάδες προιόντων με ξεχωριστές υποσελίδες για το καθένα . Σε κάθε μια από αυτές κρύβεται μια ευκαιρία για μια πρώτη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και άλλων μηχανών αναζήτησης σε μια φράση κλειδί που συνήθως στοχεύουμε συμπεριλαμβάνοντας την στον τίτλο του προιόντος, στην περιγραφή του και σε άλλα σημεία.
Για αυτό όταν στην dreamweaver.gr κάνουμε λόγο για ολιστική προσέγγιση στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας ή στην κατασκευή ενός eshop είναι γιατί η δημιουργία ενός eshop ή μιας ιστοσελίδας είναι ανούσια αν δεν έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές πάνω στις οποίες θα κινηθεί τόσο η διαδικασία προώθησης μιας ιστοσελίδας όσο και οι διαφημιστικές ενέργειες στο διαδίκτυο (βλέπε διαφήμιση σε google, διαφήμιση σε facebook, διαφήμιση στο instagram, διαφήμιση στο youtube αλλά και αλλού)
6. Χρήση του “λευκού χώρου”
Ο “λευκός χώρος” δημιουργεί μια πιο ισορροπημένη διάταξη, που δείχνει σαφέστερα τις στοιχειώδεις επιδράσεις και προσελκύει την προσοχή των χρηστών. Όταν η διάταξη ενός ιστότοπου είναι κακή, οι χρήστες θα δυσκολευτούν να καταλάβουν τι προσπαθεί να μεταφέρει ο ιστότοπος.
Μια καλή πρακτική είναι να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό διάστημα μεταξύ των λέξεων και των τμημάτων. Αυτό διευκολύνει την ανάγνωση. Επιπλέον, περιορίστε τον αριθμό των στοιχείων του σχεδιασμού. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία σχεδιασμού, η προσοχή του χρήστη θα είναι διασκορπισμένη. Βελτιώστε την εμπειρία των χρηστών χρησιμοποιώντας τον λευκό χώρο για να καθοδηγήσετε τον χρήστη, ώστε να μπορεί να βρει γρήγορα τις πληροφορίες που αναζητά.
Τα τετράδια που γράψαμε τα πρώτα μας γράμματα είχαν λευκό χώρο με γραμμές που οριοθετούσαν συγκεκριμένα διαστήματα και χώρους. Πίστεψτε με δεν ήταν μια τυχαία στυλιστική επιλογή.
Για την dreamweaver.gr
Θανάσης Δαβαλάς