27 συμβουλές κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας
Ένας αλάνθαστος οδηγός κατασκευής ιστοσελίδων και κατασκευής eshop
Όταν σχεδιάζετε μια ιστοσελίδα υπάρχουν μερικά συνηθισμένα λάθη που εμφανίζονται συχνά. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσουμε για τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στον ,όσο αυτό είναι εφικτό , καλύτερο σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας.
Θα καλύψουμε το τι πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν όλοι οι νέοι web designer που εργάζονται σε ένα γραφείο κατασκευής ιστοσελίδων ή απλά ερασιτέχνες κατασκευαστές ιστοσελίδων , πριν ξεκινήσουν ένα νέο έργο και το που πρέπει να δώσουν προσοχή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για να αποφύγουν αυτά τα λάθη.
Αυτά τα βήματα καλύπτουν όχι μόνο τις πτυχές του σχεδιασμού αλλά και γενικές συμβουλές της ροής εργασίας για να γίνει η δουλειά ομαλά και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Σε αυτή το post θα διερευνήσουμε πώς να ξεκινήσετε και ποια είναι τα βασικά βήματα στη ροή εργασίας του σχεδιασμού ενώ ακολούθως θα βρείτε γενικές συμβουλές για την προσέγγιση του σχεδιασμού διάταξης ιστοσελίδων και συμβουλές για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός έργου.
Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές και σύντομα θα είστε στο σωστό δρόμο σας για τη δημιουργία επαγγελματικών διατάξεων ιστοσελίδων.
01. Ορίστε τι σημαίνει επιτυχία
Πριν από την έναρξη της εργασίας, πρέπει να ξέρετε για τι σχεδιάζετε. Εκτός από την περιγραφή του ιστότοπου, πρέπει να ξέρετε ποιες είναι οι προσδοκίες για αυτόν. Πάρτε έναν ιστότοπο ειδήσεων για παράδειγμα. Ποιος είναι ο στόχος; Είναι να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις διαφημίσεων ή είναι η καλύτερη εμπειρία ανάγνωσης; Πώς θα μετρηθούν αυτοί οι στόχοι;
Οι καλοί ανασχεδιασμοί δεν είναι απαραιτήτως οι πιο εντυπωσιακοί, αλλά αυτοί που βελτιώνουν την απόδοση με την πάροδο του χρόνου. Η συζήτηση με τους πελάτες σας πριν ξεκινήσετε το σχέδιό σας είναι το κλειδί για να τα ορίσετε όλα αυτά. Πρέπει να μάθετε ποιες είναι οι ανησυχίες και οι στόχοι τους . Βάλτε το project στο μυαλό αλλά και στην καρδιά σας πριν αρχίσετε να δουλεύετε σε αυτό.
02. Καταλάβετε από πού ξεκινάτε
Τις περισσότερες φορές, η συμμετοχή ενός σχεδιαστή σε ένα έργο δεν είναι κάτι που συμβαίνει μεμονωμένα. Οι πελάτες δεν θα επικοινωνούν πάντα μαζί σας για να ξεκινήσουν κάτι από το μηδέν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να καταλάβετε το σύστημα που εφαρμόζεται επί του παρόντος και εάν το σχέδιό σας έχει σκοπό να το αμφισβητήσει, να βρει ευκαιρίες για να το εξελίξει ή να το ακολουθήσει όπως είναι.
Οι επιλογές είναι απεριόριστες. Η κατανόηση του τι γίνεται από την οπτική του σχεδιασμού είναι το κλειδί αν θέλετε να κινηθείτε γρήγορα και να αναγνωρίσετε πού είναι οι ευκαιρίες καινοτομίας, σε αντίθεση με το να χρειαστεί να αμφισβητήσετε όσα έχουν καθιερωθεί και να φανείται ως κάποιος που δεν μπορεί να κατανοήσει τις απαιτήσεις.
03. Μοιραστείτε τα σχέδια με τους πελάτες σας νωρίς
Όταν προτείνετε μια αλληλεπιδραστική ιδέα ή έναν σχεδιασμό «εμφάνισης και αίσθησης», πρέπει να διασφαλίσετε ότι εσείς και ο πελάτης θα είστε στην ίδια σελίδα το συντομότερο δυνατό. Αποφύγετε να αφιερώνετε πολύ χρόνο σε μια ιδέα πριν τη μοιραστείτε με τον πελάτη.
Μόλις εγκριθεί η αρχική ιδέα, μπορείτε να χαλαρώσετε λίγο και να ξεκινήσετε την παραγωγή. Αλλά μετά την παρουσίαση της πρώτης ιδέας, εάν ο πελάτης δεν την ερωτευτεί αμέσως, θα πρέπει να συγκεντρώσετε αρκετά σχόλια για να φέρετε στο τραπέζι μια δεύτερη πιο κατάλληλη ιδέα. Μην ξεχνάτε ποτέ. Την ιστοσελίδα την κατασκευάζετε για λογαριασμό του πελάτη σας και πρέπει να ικανοποιεί τα δικά του αισθητικά και λειτουργικά standards. Εσείς συμβουλεύετε , καθοδηγείται αλλά αυτός παίρνει τις τελικές αποφάσεις.
04. Αντιμετωπίστε πρώτα τη διάταξη
Αυτό μοιάζει πολύ προφανές, αλλά πολύ συχνά οι σχεδιαστές πέφτουν με τα μούτρα στην δουλειά πριν δώσουν οποιαδήποτε σκέψη στο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν. Ο σχεδιασμός αφορά την επίλυση προβλημάτων και τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με κλίσεις ή σκιές, αλλά με μια καλή διάταξη και μια σαφή ιεραρχία.
Σκεφτείτε το περιεχόμενο, τη διάταξη και τη λειτουργικότητα πριν αρχίσετε να ρίχνετε σκιές. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι σκέψεις είναι σύμφωνες με τους στόχους του πελάτη σας και αισθανθείτε ελεύθεροι να τις μοιραστείτε.
05. Ξεκινήστε να σχεδιάζετε ένα πλαίσιο ανώτατου επιπέδου
Ένα βασικό μοντέλο wireframe θα σας βοηθήσει να δομήσετε τη διάταξη .Όταν στην dreamweaver.gr μας ζητηθεί να δημιουργήσουμε ένα πλήρως πρωτότυπο εικαστικό και όχι κάποιο βασισμένο σε κάποιο πρότυπο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο ανώτατου επιπέδου που να λύνει όλα τα προβλήματα σχεδιασμού. Το πλαίσιο είναι το UI που περιβάλλει το περιεχόμενο και βοηθά τον χρήστη να εκτελεί ενέργειες και να περιηγείται σε αυτό. Περιλαμβάνει την πλοήγηση και τα στοιχεία όπως οι πλευρικές και κάτω ράβδοι.
Εάν προσεγγίσετε το σχέδιό σας από αυτή την οπτική γωνία, θα έχετε μια σαφή κατανόηση του τι χρειάζεται η διάταξη σας κατά το σχεδιασμό των τμημάτων πέρα από την αρχική σελίδα.
06. Προσθέστε ένα πλέγμα
Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.(αν γνωρίζεται τι είναι το πλέγμα) . Πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε οτιδήποτε χρειάζεστε ένα σωστό πλέγμα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να ξεκινήσετε χωρίς πλέγμα – και αν δεν το κάνετε, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σχέδιο δεν θα φαίνεται τόσο καλό. Ένα πλέγμα θα σας βοηθήσει να δομήσετε τη διάταξη των διαφόρων τμημάτων. θα σας καθοδηγήσει στις συγκεκριμένες απαιτήσεις μεγέθους οθόνης και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πρότυπα ανταποκρινόμενα, ώστε να είστε συνεπείς όσον αφορά την απόσταση, καθώς και πολλά άλλα θέματα σχεδιασμού.
07. Επιλέξτε την τυπογραφία σας
Ένας κανόνας είναι να μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από δύο διαφορετικές γραμματοσειρές σε μια διάταξη ιστοσελίδας
Η διερεύνηση διαφορετικών γραμματοσειρών και χρωμάτων είναι μέρος της φάσης ανακάλυψης ενός έργου. Γενικά, θα συνιστούσα να μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από δύο διαφορετικές γραμματοσειρές σε μια ιστοσελίδα, αν και εξαρτάται πραγματικά από τη φύση της.
Επιλέξτε μια γραμματοσειρά που είναι εύκολη στην ανάγνωση για μεγάλα κομμάτια κειμένου, και μπορείτε να είστε πιο παιχνιδιάρικοι με τους τίτλους και τις προσκλήσεις για δράση. Μην φοβάστε να χρησιμοποιείτε μεγάλες γραμματοσειρές και να είστε δημιουργικοί και συνεπείς όταν χρησιμοποιείτε την τυπογραφία.
Εργαλεία όπως αυτό https://wordmark.it/ θα σας βοηθήσουν στην επιλογή της σωστής γραμματοσειράς
08. Επιλέξτε το χρώμα σας
Εργαλεία όπως αυτό https://www.webpagefx.com/web-design/color-picker/έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε μια παλέτα
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής ενός συνόλου γραμματοσειρών, θα πρέπει να αρχίσετε να διερευνείτε ποια χρώματα θα χρησιμοποιήσετε στη διεπαφή, στο φόντο και στο κείμενο. Σας προτείνω ένα περιορισμένο σύνολο χρωμάτων και τόνων για το γενικό περιβάλλον χρήστη.
Είναι σημαντικό αυτά να εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλη τη διάταξη του ιστοτόπου, ανάλογα με τη λειτουργικότητα κάθε στοιχείου. Σκεφτείτε τη διάταξη τοποθεσιών όπως το Facebook, το Twitter, το Quora και το Vimeo.
Εκτός από το περιβάλλον εργασίας χρήστη, δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί χρώματος για εικόνες ή γραφικές λεπτομέρειες, εφόσον δεν παρεμβαίνουν στη λειτουργικότητα των εξαρτημάτων.
09. Απλοποιήστε τη διάταξη
Οι απλές διατάξεις είναι πιο εύκολες στην πλοήγηση. Γενικά ο κανόνας που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί με την σύντμηση KISS ( Keep It Simple Stupid ) είναι ένας κανόνας στον οποίο πιστεύουμε βαθιά.
Όσο πιο εύκολη είναι η δομή του ιστότοπου, τόσο πιο εύκολη είναι η πλοήγηση των χρηστών. Κάθε τμήμα πρέπει να λέει μια ιστορία. χρειάζεται ένα λόγο ύπαρξης και ένα τελικό αποτέλεσμα για τον χρήστη. Η διάταξη θα πρέπει να βοηθήσει το περιεχόμενο να υπογραμμίσει ποια είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτής της ιστορίας.
Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλές προσκλήσεις για δράση σε μια σελίδα – όλα πρέπει να οδηγήσουν σε αυτό το τελικό «Τι μπορώ να κάνω εδώ;»
Σκεφτείτε την πιο απλή διάταξη που μπορείτε να φανταστείτε για έναν απλό σκοπό και αρχίστε να προσθέτετε τα απαραίτητα στοιχεία. Στο τέλος θα εκπλαγείτε πόσο δύσκολο είναι να το κρατήσετε απλό.
Ειδικά όταν ο σχεδιασμός σας αφορά την κατασκευή ενός eshop τότε η συμβουλή αυτή μετατρέπεται σε ευαγγέλιο το οποίο πρέπει να ακολουθήσετε πιστά.
10. Επεξεργαστείτε κάθε στοιχείο
Αντιμετωπίστε κάθε στοιχείο σαν να μπορεί να παρουσιαστεί σε διαγωνισμό σχεδίου. Αν δώσετε προσοχή σε κάθε στοιχείο, το σύνολο θα είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των τμημάτων του.
Κάθε συστατικό πρέπει να σχεδιαστεί σαν να μπορεί να παραμείνει μόνος του ως το καλύτερο στοιχείο. Μερικές φορές οι κατασκευαστές ιστοσελίδων αφήνουν ορισμένα τμήματα ενός ιστότοπου τελευταία στη λίστα των υποχρεώσεών τους και τελικά δεν τους δείχνουν μεγάλο σεβασμό.
11. Ξεναγήστε τους πελάτες στις λύσεις σας
Αποφύγετε να κάνετε μεγάλες αποκαλύψεις της δουλειάς σας. Ένας από τους στόχους της επικοινωνίας συχνά με τον πελάτη είναι να αποφύγετε τις εκπλήξεις όταν αποκαλύπτετε το έργο σας. Όσες φορές έχω παρουσιάσει την πρόοδό μου, έχω βρει πιο χρήσιμο το να τους δείξω ένα ταξίδι από το από πού ξεκίνησα, τις σκέψεις που είχα κατά την διάρκεια ή τις προκλήσεις και το πού τελικά προσγειώθηκα, το τέλος του ταξιδιού χωρίς κανένα πλαίσιο.
Κάνοντας αυτό θα διαπιστώσετε ότι είτε συμφωνούν με τα συμπεράσματά σας, είτε σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα επισημάνουν ένα ελάττωμα ή μια πρόσθετη παραλλαγή που ίσως δεν έχετε εξετάσει. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχετε μια συνομιλία και ο πελάτης θα νιώθει περισσότερο επενδυμένος καθώς είναι μέρος της διαδικασίας.
12. Σκεφτείτε εν κινήσει
Η κίνηση είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό διαδραστικών εμπειριών. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να κριθεί μόνο του ή ως στατικό comp, κάθε συστατικό ορίζεται από τη σχέση του με το σύστημα και αυτή η σχέση χρειάζεται κίνηση γισ να μεταφερθεί σωστά. Η κίνηση μπορεί να απεικονίσει δυναμικές επιπτώσεις στο περιεχόμενο ή τις αλληλεπιδραστικές καταστάσεις μέσα στη διάταξη σας. Για αυτό το δεύτερο σκοπό σας προτείνω να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στα πρωτότυπα των σχεδίων σας.
13. Πρωτότυπο, πρωτότυπο, πρωτότυπο
Η δημιουργία πρωτοτύπων είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε τις αλληλεπιδράσεις.Το πρωτότυπο είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε τις αλληλεπιδράσεις και την τεχνολογία. Υπάρχουν πολλά εργαλεία δημιουργίας πρωτοτύπων που σας διευκολύνουν σήμερα και δεν χρειάζεται να είστε μάστερ του κώδικα για να δημιουργήσετε αποτελεσματικά πρωτότυπα. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος που μπορείτε να ενθουσιάσετε τον πελάτη σας να του εξηγήσετε έννοιες και ιδέες που διαφορετικά θα χρειαστούν πολλά λόγια.
14. Επανεξετάστε τα καθιερωμένα
Είναι τα κουμπιά αναζήτησης παρωχημένα;
Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα κουμπί αναζήτησης πλέον;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι όχι. Ως σχεδιαστές διαμορφώνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες περιηγούνται στο Διαδίκτυο, εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε πόσα βήματα θα πάρει μια απλή ενέργεια και πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο ιστότοπός μας.
Ορισμένες συμβάσεις υπάρχουν επειδή λειτουργούν, αλλά μερικές είναι εκεί επειδή κανένας δεν πέρασε αρκετό χρόνο αξιολογώντας τις. Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τα καθιερωμένα διαδραστικά μοντέλα όλων των εξαρτημάτων για να δούμε πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε.
15. Προκαλέστε τον εαυτό σας
Ενθαρρύνω κάθε σχεδιαστή ιστοσελίδων εκεί έξω να αμφισβητήσει τον εαυτό του σε κάθε έργο. Η καινοτομία δεν είναι πάντα μια απαίτηση για το έργο, οπότε εναπόκειται σε εμάς να βρούμε κάτι φρέσκο. Παραδείγματα διαφορετικών προκλήσεων θα μπορούσαν να είναι η χρήση ενός νέου συστήματος δικτύου, η δημιουργία μιας νέας συνιστώσας ή ακόμα και μικρών προκλήσεων, όπως η αποφυγή συνδυασμών ή η χρήση συγκεκριμένου χρώματος.
16. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες
Αυτή η δήλωση έχει χρησιμοποιηθεί υπερβολικά τελευταία, αλλά δεν είναι πάντα ορατή στο τελικό προϊόν. Ανάλογα με την έννοια του έργου, αυτή η «προσοχή στη λεπτομέρεια» μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα.
Θα μπορούσε να είναι μια μικρή αλληλεπίδραση, μια απροσδόκητη κινούμενη εικόνα ή μια αισθητική αφή, όπως μια μικρή κλίση σε ένα κουμπί ή ένα μικρό τράνταγμα γύρω από ένα κουτί στο παρασκήνιο. Αλλά σε γενικές γραμμές αυτή η αφή είναι ουσιαστική – και θα έρθει φυσικά αν απολαύσετε πραγματικά αυτό που κάνετε.
17. Σχεδιάστε για το καλύτερο. προετοιμαστείτε για το χειρότερο
Να σκέφτεσαι τα πάντα μέσα στην προοπτική του χειρότερου έλεγε ο Λουθήρος. Το καλό αποτέλεσμα μεριμνά για το εαυτό του. Εμείς πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μην έχουμε ένα ά – σχημο αποτέλεσμα ( α στερητικό και σχήμα.. Αυτό που στερείται σχήματος) . Δεν είναι τυχαία η λέξη που επιλέχθηκε στην γλώσσα μας.
Μην υποθέσετε ότι οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στον ιστότοπο μόνο σε βέλτιστες συνθήκες
Λάβετε υπόψη σας πώς η διάταξη σας θα λειτουργήσει σε διαφορετικές συσκευές και μεγέθη οθόνης. Ως σχεδιαστές, η δουλειά μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα με διαφορετικούς περιορισμούς. Με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων, οι περιορισμοί κυμαίνονται από εννοιολογικά και τεχνικά προβλήματα έως θέματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο.
Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ιστότοπο ο οποίος να μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο στο ιδανικό σενάριο αλλά και στο χειρότερο σενάριο. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί μια πραγματικά μικρή οθόνη και να μπει στην σελίδα όταν δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου περιεχόμενο σε αυτή, με αποτέλεσμα να φαίνεται χαλασμένη.
Ωστόσο, για να παρουσιάσετε την δουλειά σας, συνιστώ ανεπιφύλακτα να δημιουργήσετε το βέλτιστο σενάριο για αυτή (το οποίο θα πρέπει επίσης να είναι το πιο συνηθισμένο σενάριο για τους περισσότερους χρήστες). Θέλετε να εμφανίσετε την ιδανική ποσότητα κειμένου και να εμφανίσετε τον ιστότοπο στο ιδανικό μέγεθος του προγράμματος περιήγησης.
Μην κάνετε το λάθος να υποθέσετε ότι ελέγχεται την ποσότητα του κειμένου. Οι μελλοντικές ανάγκες του πελάτη σας μπορεί να μην είναι γνωστές ούτε καν στον ίδιο τον πελάτη σας ενώ οι ανάγκες προώθησης μιας ιστοσελίδας μπορούν να ανατρέψουν όλα τα δεδομένα που έχετε στο μυαλό σας.
Ένα απλό παράδειγμα. Δημιουργείται ένα blog όπου για τις ανάγκες προώθησης των ιστοσελίδων (αρχικής και εσωτερικών) δημιουργούνται μεγάλα σε έκταση post με backlinks που παραπέμπουν σε αυτές με συνοδεία εικόνων , βίντεων , social media links για share , like κ.α. Όλα αυτά μπορούν κάλλιστα να δημιουργήσουν ένα παζλ που θα ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό που είχατε κάνει.
Οπότε αν θυμάστε την συμβουλή να μιλήσετε με τον coder του project , μην ξεχάσετε να επικοινωνήσετε και με αυτόν που θα αναλάβει την προώθηση της ιστοσελίδας στο διαδίκτυο ή και τον διαφημιστή της ιστοσελίδας στο google , facebook και αλλού.
18. Μην δεθείτε υπερβολικά με τις ιδέες σας
Το ΕΓΩ είναι το μόνο φίδι που δεν γητεύεται . Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του πότε πρέπει να υποστηρίξετε τις ιδέες σας και του να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε η ομάδα ή ο πελάτης σας δεν τις βλέπει ως «την σωστή». Ως σχεδιαστές πρέπει να πιστεύετε ακράδαντα σε αυτό που κάνετε, αλλά πρέπει επίσης να είστε ανοιχτοί να αποσύρετε γρήγορα τις ιδέες σας και να έρθετε με κάτι άλλο. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις.
19. Δουλέψτε στο σχέδιο μέχρι να το μισήσετε
Εάν είστε παθιασμένοι με το σχεδιασμό, είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι κάτι που κάνετε ήδη. Κάθε φορά που τελειώνω ένα comp για το οποίο αισθάνομαι υπερήφανος, τείνω να κάνω αυτό το comp ένα μέρος της ζωής μου. Παίρνω στιγμιότυπα οθόνης, ελέγχω τις διαφορετικές συσκευές, δημιουργώ ταπετσαρίες, μέχρι και το εκτυπώνω και το κρεμάω στον τοίχο.
Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, φτάνω σε ένα σημείο όπου τελικά καταλήγω να μισώ το σχέδιο μου. Αρχίζω να βλέπω όλα όσα συμβαίνουν και τελικά να τα αλλάζω. Η απόρριψη της προηγούμενης εργασίας σας είναι ένα σημάδι ωριμότητας, και σημαίνει ότι τελικά μαθαίνετε από τα δικά σας λάθη.
20. Να είστε ο καλύτερος φίλος του προγραμματιστή σας
Οι προγραμματιστές είναι δημιουργικοί άνθρωποι και αγαπούν τη δουλειά τους όσο κι εσείς. Αλλά δεν περιλαμβάνονται πάντοτε σε ένα έργο από την αρχή και συχνά συμμετέχουν μόνο όταν αποφασιστεί η ιδέα και ο δημιουργικός ρόλος τους έχει παραμεληθεί. Ο άνθρωπος που θα γράψει τον κώδικα προσδίδοντας λειτουργικότητα στο design δεν πρέπει να σας είναι αδιάφορος.
Μερικές από τις καλύτερες ιδέες προέρχονται από την ομάδα ανάπτυξης, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε συνεργαστεί μαζί τους από την αρχή του έργου. Η ανταλλαγή ιδεών και ενθουσιασμού μαζί τους θα οδηγήσει σε καλύτερες ιδέες και καλύτερη εκτέλεση στο τέλος.
21. Επικοινωνήστε πολύ
Επικοινωνήστε αμέσως μόλις κάτι γίνει ασαφές. Λατρεύουμε την δουλειά μας. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η κατασκευή ιστοσελίδων είναι η σημαντικότερη δουλειά που υπάρχει αν δεν υπήρχε το επάγγελμα του ξυλουργού. Γιατί αυτός φτιάχνει τραπέζια και καρέκλες πάνω στα οποία κάθονται οι άνθρωποι και συζητούν και βρίσκουν λύσεις
Ποτέ δεν μετάνιωσα για την πολλή επικοινωνία με τους πελάτες μου. Μην διστάσετε να τους πείτε αμέσως μόλις κάτι δεν είναι σαφές ή αισθάνεστε μπλοκαρισμένοι. Θυμηθείτε ότι είναι προς το συμφέρον τους να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το χρόνο σας μαζί τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Έχω την τάση να επικοινωνώ αρκετά συχνά με τους πελάτες μου στην αρχή κάθε έργου, μέχρι να αισθανθώ άνετα με τη ροή εργασίας και να κατανοηθούν οι προσδοκίες και από τις δύο πλευρές.
22. Παρουσιάστε τα πράγματα όσο το δυνατόν σαφέστερα
Είναι εξίσου σημαντικό να παράγετε σπουδαία δουλειά, όσο είναι και να την παρουσιάσετε. Ο καλύτερος σχεδιασμός σας μπορεί να αγνοηθεί ή να πεταχτεί αν δεν τον παρουσιάσετε σωστά. Όταν πρόκειται για παρουσιάσεις, θέλετε να εξηγήσετε τη δουλειά σας σαν να την λέγατε σε ένα τετράχρονο. Πάντα να έχετε κατά νου ότι αυτό που είναι απολύτως σαφές για εσάς μπορεί να μην είναι τόσο σαφές για κάποιον που βλέπει το σχέδιό σας για πρώτη φορά.
και κλείνοντας το post μας 5 ακόμη tips που θα κινούνται στον άξονα της συνεχούς επαλήθευσης / αξιολόγησης της διαδικασίας κατασκευής μιας ιστοσελίδας.
23. Τελειοποιήστε την εργασία σας
Για να αποφύγετε τα θολά pixel, προσπαθήστε να ρυθμίσετε τη σωστή αντίθεση μεταξύ των γραμμών και των χρωμάτων του φόντου ή του ίδιου του φόντου. Εκτός από οποιεσδήποτε αισθητικές εκτιμήσεις, υπάρχουν μερικά κοινά πράγματα που πρέπει να αποφευχθούν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καθαρό και σωστό κομμάτι εργασίας.
Ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί όταν προσπαθείτε να τελειοποιήσετε τη δουλειά σας περιλαμβάνουν τις λωρίδες κλίσεων, τις θολές άκρες, τις επιλογές απόδοσης γραμματοσειράς (μερικές γραμματοσειρές, ανάλογα με το μέγεθός τους, εμφανίζονται καλύτερα σε μια συγκεκριμένη λειτουργία αναπαραγωγής) και τις γραμμές που συγχωνεύονται άσχημα με το φόντο.
Αυτά είναι μόνο μερικά βασικά παραδείγματα ζητημάτων για αναζήτηση, αλλά στην πραγματικότητα ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Πάντα εξετάστε το σχέδιό σας ως σύνολο για να δείτε αν όλα λειτουργούν καλά και στη συνέχεια αναλύστε κάθε συστατικό μεμονωμένα πιο προσεκτικά.
24. Τακτοποιήστε τα αρχεία σχεδιασμού σας
Αυτό (μαζί με τη χρήση ενός πλέγματος) είναι μία από τις πιο σημαντικές συμβουλές, ανεξάρτητα από το εργαλείο σχεδιασμού που χρησιμοποιείτε. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του έργου και τον αριθμό των σχεδιαστών που εργάζονται σε αυτό, θα πρέπει να κρατήσετε τα αρχεία σας καθαρά. Αυτό θα διευκολύνει την εξαγωγή διαφορετικών τμημάτων, την επιτάχυνση της διαδικασίας σχεδιασμού και την συνεργασία με άλλους σχεδιαστές.
25. Ακολουθήστε τον σχεδιασμό σας κατά την παραγωγή τοτυ
Μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την εξέλιξη του σχεδιασμού σας με την ομάδα ανάπτυξης.
Εάν εργάζεστε μέσα σε ένα γραφείο κατασκευής ιστοσελίδων , ίσως γνωρίζετε πόσο εύκολο είναι να παλεύετε με το σχεδιασμό ενός νέου έργου όταν το προηγούμενο αναπτύσσεται. Σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, η δουλειά σας σε ένα έργο δεν τελειώνει όταν παραδίδεται το PSD και το style sheet.
Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για το αν τα σχέδια και οι ιδέες αλληλεπίδρασής σας θα εκτελεθούν καλά, ελέγξτε τους παλιούς φίλους σας τους προγραμματιστές από καιρό σε καιρό και βοηθήστε τους όσο χρειάζονται για να εξασφαλίσετε ότι κάθε μικρό pixel θα είναι τέλειο.
26. Δείξτε την εργασία σας σε εξέλιξη
Ως μέλος μιας κοινότητας σχεδιαστών, σε όλους μας αρέσει να βλέπουμε όχι μόνο τα τελικά αποτελέσματα αλλά και τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μερικές φορές το καλύτερο μέρος ενός έργου μένει εκτός για διάφορους λόγους και χάνεται στο φάκελο του Αρχείου. Μοιραστείτε την εξέλιξη του έργου σας για να δώσετε κάποια εικόνα για το πώς φτάσατε στην τελική διάταξη της ιστοσελίδας σας.
27. Προωθήστε το όσο περισσότερο γίνεται
Υπάρχουν πολλά μέρη για να μοιραστείτε το έργο σας και να λάβετε feedback. Τώρα που ολοκληρώσατε το έργο σας, ήρθε η ώρα να το πείτε προς τα έξω και να το προωθήσετε online. Η προβολή της εργασίας σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε νέους πελάτες και να εστιάσετε την προσοχή στη δουλειά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάστηκα με πελάτες για να προετοιμάσω τα στοιχεία που απαιτούνται για την προώθηση του έργου που έχουμε κάνει μαζί ως μέρος του έργου.
Στο τέλος της ημέρας, έχετε δημιουργήσει μια κερδοφόρα κατάσταση τόσο για εσάς όσο και για τον πελάτη σας. Το να το πείτε προς τα έξω θα εστιάσει επίσης την προσοχή και στην επιχείρησή τους. Είναι μια διαφήμιση στο διαδίκτυο που μάλιστα δεν κοστίζει τίποτα!!!
Φωνάξτε το λοιπόν!
Για την dreamweaver.gr
Θανάσης Δαβαλάς