Επεξεργασία εικόνων

Επεξεργασία εικόνων | Επεξεργασία εικόνας

Πρώτο μάθημα επεξεργασίας εικόνων

 

Επεξεργασία εικόνων: Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να επεξεργαστείτε μια εικόνα στον υπολογιστή σας, αλλά να μην ξέρετε πώς να ξεκινήσετε; Ίσως σας ζητήθηκε να επεξεργαστείτε μια εικόνα για ένα εταιρικό ενημερωτικό δελτίο ή ένα άρθρο σε ένα ιστολόγιο ή ίσως απλώς θέλατε να διορθώσετε μερικές φωτογραφίες από τις διακοπές σας πριν τις μοιραστείτε με τους φίλους σας. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε εικόνα μπορεί να βελτιωθεί με λίγη επεξεργασία.

Αν και η επεξεργασία εικόνας μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκη, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σχεδιαστής ή φωτογράφος για να μάθετε πώς λειτουργεί. Θέλετε αποδείξεις;

Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω εικόνες. Καταφέραμε να κάνουμε αυτή τη φωτογραφία να δείχνει πολύ καλύτερη με μερικές απλές προσαρμογές και χρειάστηκαν λιγότερο από πέντε λεπτά για ολόκληρη τη διαδικασία.

Επεξεργασία εικόνων
Επεξεργασια εικονων

Είτε πρέπει να δουλέψετε με εικόνες στο σπίτι είτε στο γραφείο, αυτό το σεμινάριο θα καλύψει τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε. Θα πρέπει να είστε σε θέση να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές σχεδόν σε οποιοδήποτε λογισμικό επεξεργασίας εικόνας.

Μόλις μάθετε τα βασικά, μπορείτε να ανατρέξετε σε κάποια από τα άλλα μαθήματά μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας.

Κατανόηση των βασικών στοιχείων στην επεξεργασία εικόνας

Βλέπουμε καθημερινά ψηφιακά αρχεία εικόνων σε διάφορους τομείς. Κάθε φορά που βλέπετε μια εικόνα σε έναν υπολογιστή ή ένα smartphone, βλέπετε ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, την αποθηκεύετε ως αρχείο εικόνας.

Ακόμα και οι εικόνες που βλέπετε εκτός σύνδεσης, όπως αυτές στις εφημερίδες και τα περιοδικά, πιθανότατα ξεκίνησαν ως ψηφιακά αρχεία εικόνας πριν εκτυπωθούν.

Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα τα αρχεία εικόνων; Εδώ είναι μερικά από τα βασικά.

Pixels

Κάθε ψηφιακή φωτογραφία αποτελείται από εικονοστοιχεία (pixel), συχνά συντομογραφημένα ως px. Μπορείτε να φανταστείτε ένα pixel ως ένα μικροσκοπικό τετράγωνο που χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο χρώμα. Όταν βλέπετε ένα αρχείο εικόνας σε έναν υπολογιστή, στην πραγματικότητα βλέπετε χιλιάδες και χιλιάδες pixel. Αλλά επειδή κάθε εικονοστοιχείο είναι τόσο μικρό, συνήθως δεν θα παρατηρήσετε το καθένα από αυτά, εκτός αν κάνετε ζουμ.

Επεξεργασία εικόνων - pixels
Επεξεργασία εικόνων – pixels

Διαστάσεις

Όταν αναφέρεστε στο ύψος και το πλάτος μιας εικόνας, μιλάτε για τις διαστάσεις της. Για παράδειγμα, αν μια εικόνα έχει πλάτος 500 pixel και ύψος 200 pixel, θα μπορούσατε να πείτε ότι οι διαστάσεις της είναι 500px επί 200px (το πλάτος συνήθως αναφέρεται πρώτο). Ας δούμε μερικά άλλα παραδείγματα.

Η παρακάτω εικόνα είναι 450px επί 300px. Επειδή αυτή η εικόνα είναι φαρδύτερη από το ύψος της, χρησιμοποιεί οριζόντιο προσανατολισμό.

Επεξεργασία εικόνων Οριζόντιος Προσανατολισμός
Επεξεργασία εικόνων Οριζόντιος Προσανατολισμός

Η παρακάτω εικόνα είναι 300px επί 450px. Επειδή αυτή η εικόνα είναι ψηλότερη από το πλάτος της, χρησιμοποιεί κατακόρυφο προσανατολισμό.

Επεξεργασία εικόνων - κατακόρυφος προσανατολισμός
Επεξεργασία εικόνων – κατακόρυφος προσανατολισμός

Ανάλυση

Μπορείτε να θεωρήσετε την ανάλυση μιας εικόνας ως την ποσότητα λεπτομέρειας που περιέχεται στην εικόνα. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποιότητα της εικόνας. Η ανάλυση είναι ιδιαίτερα σημαντική αν σκέφτεστε να εκτυπώσετε ή να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορείτε γενικά να μικρύνετε μια εικόνα χωρίς να παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα. Ωστόσο, το να κάνετε μια εικόνα μεγαλύτερη από το αρχικό της μέγεθος θα οδηγήσει συνήθως σε αισθητή απώλεια ποιότητας.

Στο παρακάτω παράδειγμα, η μικρότερη έκδοση εξακολουθεί να είναι ευκρινής και καθαρή.

Επεξεργασία εικόνων - ευκρινής
Επεξεργασία εικόνων – ευκρινής

Αν προσπαθήσετε να μεγεθύνετε μια εικόνα χαμηλής ανάλυσης, απλώς δεν θα έχει αρκετή λεπτομέρεια για να φαίνεται καλή στο νέο μέγεθος. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, η εικόνα με το νέο μέγεθος είναι θολή και δεν έχει πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ορισμένα τμήματα της εικόνας φαίνονται μπλοκαρισμένα ή πιξελιασμένα (pixelated).

Επεξεργασία εικόνων -pixelated

Μορφές αρχείων εικόνας

Υπάρχουν διάφορες μορφές αρχείων που χρησιμοποιούνται με εικόνες. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις βασικές αρχές των μορφών αρχείων εικόνας, καθώς και τις πιο συνηθισμένες που θα συναντήσετε όταν εργάζεστε με εικόνες.

Μέγεθος αρχείου και συμπίεση εικόνας

Τα ψηφιακά αρχεία εικόνων μπορεί να είναι πολύ μεγάλα και να καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον σκληρό δίσκο. Εξαιτίας αυτού, πολλές μορφές αρχείων χρησιμοποιούν συμπίεση για να μειώσουν το μέγεθος του αρχείου. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι συμπίεσης αρχείων:

  • Συμπίεση με απώλειες (Lossy): Αυτός ο τύπος συμπίεσης αφαιρεί κάποιες πληροφορίες από την εικόνα και μειώνει τη συνολική ποιότητα για να μειώσει το μέγεθος του αρχείου.
  • Συμπίεση χωρίς απώλειες (Lossless): Αυτός ο τύπος συμπίεσης δεν αφαιρεί καμία πληροφορία αλλά συνήθως δεν μπορεί να μειώσει το μέγεθος του αρχείου τόσο πολύ όσο η συμπίεση με απώλειες.

Οι εικόνες που χρησιμοποιούν συμπίεση με απώλειες μπορούν να αποθηκευτούν σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας. Όσο χαμηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο μικρότερο είναι το μέγεθος του αρχείου. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση της ποιότητας αφαιρεί επίσης περισσότερες πληροφορίες από την εικόνα. Στο παρακάτω παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την ίδια εικόνα αποθηκευμένη σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας.

Επεξεργασία εικόνων - μέγεθος αρχείου

Συνιστώμενες μορφές αρχείων

Αυτές είναι οι πιο κοινές μορφές αρχείων. Συνιστούμε τη χρήση τους τις περισσότερες φορές:

  • JPEG/ JPG: Αυτός ο τύπος αρχείου, που προφέρεται jaypeg, χρησιμοποιείται συνήθως για φωτογραφίες και οι περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές αποθηκεύουν τις φωτογραφίες σε αυτή τη μορφή από προεπιλογή. Το JPEG/JPG χρησιμοποιεί συμπίεση με απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ποιότητας χωρίς πολύ μεγάλο μέγεθος αρχείου.
  • PNG: Αυτός ο τύπος αρχείου, που προφέρεται ping ή png, χρησιμοποιείται συνήθως για γραφικά και εικονογραφήσεις, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φωτογραφίες. Το PNG χρησιμοποιεί συμπίεση χωρίς απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι φωτογραφίες που αποθηκεύονται με αυτόν τον τύπο είναι συνήθως υψηλότερης ποιότητας από τις εικόνες JPEG, αλλά το μέγεθος του αρχείου θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Άλλες κοινές μορφές αρχείων

Υπάρχουν διάφορες άλλες μορφές αρχείων εικόνας που μπορεί να συναντήσετε. Μια κοινή μορφή εικόνας είναι η GIF. Προφέρεται gif ή jif, ο τύπος αρχείου GIF σχεδιάστηκε αρχικά για γραφικά, αλλά τώρα χρησιμοποιείται συχνότερα για απλές κινούμενες εικόνες στο διαδίκτυο. Η παρακάτω εικόνα είναι ένα κινούμενο αρχείο GIF.

Επεξεργασία εικόνων - Εικόνες με κίνηση
Επεξεργασία εικόνων – Εικόνες με κίνηση

Υπάρχουν επίσης ορισμένες μορφές αρχείων που δεν χρησιμοποιούν συμπίεση, όπως το RAW και το BMP. Ορισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν μορφή RAW για την αποθήκευση εικόνων πολύ υψηλής ποιότητας. Επειδή αυτές οι μορφές δεν συμπιέζονται, τα αρχεία τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αρχεία JPEG και PNG.

Διατήρηση των πρωτοτύπων σας

Κάθε φορά που επεξεργάζεστε ένα αρχείο εικόνας, υπάρχει πιθανότητα να χαθούν κάποιες από τις αρχικές πληροφορίες της εικόνας. Επίσης, αν επεξεργάζεστε το ίδιο αρχείο ξανά και ξανά, η επεξεργασμένη εικόνα μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πολύ χειρότερη από την αρχική. Αυτό ονομάζεται υποβάθμιση εικόνας και είναι ιδιαίτερα προβληματικό για αρχεία που χρησιμοποιούν συμπίεση με απώλειες, όπως οι εικόνες JPEG.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα. Αν σκοπεύετε να κάνετε ακόμη και βασικές αλλαγές σε μια εικόνα, όπως περικοπή ή αλλαγή μεγέθους, θα πρέπει να κρατήσετε και μια αρχική, μη επεξεργασμένη έκδοση του αρχείου. Σας συνιστούμε να συνηθίζετε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που εργάζεστε με αρχεία εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε πάντα να επιστρέφετε στην αρχική έκδοση.

Μάθημα 2: Λογισμικό Επεξεργασίας Εικόνας

Εισαγωγή

Ενώ υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επεξεργασία εικόνων στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας, το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες σας. Ορισμένες εφαρμογές σας επιτρέπουν να κάνετε μόνο μερικές βασικές αλλαγές, ενώ άλλες σας δίνουν πρόσβαση σε προηγμένα και ισχυρά εργαλεία. Θα καλύψουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή λογισμικά επεξεργασίας εικόνων που είναι διαθέσιμα σήμερα, συμπεριλαμβανομένων τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή επιλογών.

Βασικό λογισμικό επεξεργασίας εικόνας

Αν θέλετε απλώς να κάνετε απλές προσαρμογές σε μια εικόνα, όπως περικοπή, αλλαγή μεγέθους ή περιστροφή, υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές στη διάθεσή σας. Αυτό περιλαμβάνει το ενσωματωμένο λογισμικό της συσκευής σας, καθώς και ορισμένα λογισμικά τρίτων κατασκευαστών.

Ενσωματωμένο λογισμικό

Οι περισσότεροι υπολογιστές και κινητές συσκευές διαθέτουν κάποιο βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Ανατρέξτε στην παρακάτω λίστα για να μάθετε περισσότερα για τα εργαλεία της συσκευής σας:

  • Windows: Σχεδόν κάθε υπολογιστής με Windows περιλαμβάνει το Microsoft Paint. Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το Paint είναι μια απλή εφαρμογή σχεδίασης, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για βασικές προσαρμογές εικόνων. Μια άλλη επιλογή είναι το Microsoft Photos, μια δωρεάν εφαρμογή που περιλαμβάνει πιο προηγμένα εργαλεία επεξεργασίας και σας επιτρέπει να οργανώνετε εύκολα τις φωτογραφίες.Επεξεργασία εικόνας με Paint
  • macOS: Όλοι οι Mac περιλαμβάνουν το Preview. Αν και αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιείται κυρίως για την προβολή εικόνων και αρχείων PDF, περιλαμβάνει επίσης αρκετά βασικά εργαλεία επεξεργασίας. Οι νέοι Mac διαθέτουν επίσης προεγκατεστημένο το Apple Photos, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να οργανώσετε και να επεξεργαστείτε φωτογραφίες. Επεξεργασία εικόνας με Apple Photos
  • iOS: Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται σε iPhone ή iPad θα εμφανίζονται στην εφαρμογή Photos. Από εδώ, μπορείτε να κάνετε μερικές βασικές προσαρμογές σε οποιαδήποτε εικόνα.Επεξεργασία εικόνας με iOS
  • Android: Φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στις περισσότερες τρέχουσες συσκευές Android μπορούν να ρυθμιστούν στην εφαρμογή Google Photos ή στην εφαρμογή Gallery.Επεξεργασία εικόνας με Google Photos

Λογισμικό τρίτων

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων τρίτων κατασκευαστών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας. Ορισμένες είναι δωρεάν, ενώ άλλες επί πληρωμή. Ένα παράδειγμα είναι το Pixlr, το οποίο είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας που εκτελείται στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας.

Για γρήγορες επεξεργασίες, το Pixlr διαθέτει μια βασική έκδοση που ονομάζεται Pixlr X, η οποία είναι επίσης διαθέσιμη ως εφαρμογή για κινητά. Θα χρησιμοποιήσουμε το Pixlr X καθ\’ όλη τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου για να παρουσιάσουμε διάφορες εργασίες επεξεργασίας.

Αν έχετε smartphone ή tablet, υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επεξεργασία εικόνων, όπως το Instagram, το VSCO και το Photoshop Express.

Οι περισσότερες εφαρμογές για κινητά δεν περιλαμβάνουν τόσες πολλές δυνατότητες όσες θα βρίσκατε σε μια εφαρμογή για υπολογιστές, αλλά διευκολύνουν την πραγματοποίηση βασικών επεξεργασιών από το κινητό.

Επεξεργασία εικόνων με το Microsoft Office

Παρόλο που μπορεί να μην το ξέρετε, ορισμένα προγράμματα της σουίτας του Microsoft Office, όπως το Word, το PowerPoint και το Publisher, περιλαμβάνουν εργαλεία επεξεργασίας εικόνων. Αυτά τα εργαλεία θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν θέλετε να κάνετε απλές προσαρμογές σε μια εικόνα σε ένα έγγραφο ή μια παρουσίαση.

Επεξεργασία εικόνας με Microsoft Office

Προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας

Εάν χρειάζεστε πρόσθετα εργαλεία επεξεργασίας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε μια προηγμένη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για μερικές από τις πιο δημοφιλείς παρακάτω, αλλά να θυμάστε ότι αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές.

Επεξεργασία εικόνας με Adobe Photoshop

Ακόμα και αν δεν έχετε κάνει ποτέ επεξεργασία εικόνων, ίσως έχετε ακούσει για το Adobe Photoshop. Διαθέσιμο τόσο για συσκευές Windows όσο και για Mac, το Photoshop είναι μια εξαιρετικά ισχυρή εφαρμογή που χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες φωτογράφους και σχεδιαστές.

Είναι επίσης πολύ ακριβό, οπότε αν δεν χρειάζεται να επεξεργάζεστε φωτογραφίες επαγγελματικά, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε να αποκτήσετε μία από τις πιο προσιτές (ή δωρεάν) επιλογές παρακάτω.

Επεξεργασία εικόνας με Photoshop

Επεξεργασία εικόνας με Photoshop Elements

Μπορείτε να σκεφτείτε το Photoshop Elements ως Photoshop Light. Σας δίνει πρόσβαση σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά της πλήρους έκδοσης του Photoshop, αλλά συνήθως κοστίζει λιγότερο από 100 δολάρια. Ενώ ορισμένοι προχωρημένοι χρήστες του Photoshop μπορεί να απογοητευτούν από τους περιορισμούς του, το Photoshop Elements είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους και μέσους χρήστες.

Επεξεργασία εικόνας με Photoshop Elements

Επεξεργασία εικόνας με Pixelmator

Παρόλο που είναι διαθέσιμο μόνο για Mac, το Pixelmator Pro περιλαμβάνει πολλές από τις προηγμένες λειτουργίες του Photoshop και κοστίζει συνήθως λιγότερο από 50 ευρώ.

Επεξεργασία εικόνας με GIMP

Σχεδιασμένο ως εναλλακτική λύση ανοιχτού κώδικα στο Photoshop, το GIMP είναι δωρεάν για χρήση τόσο στα Windows όσο και στα Mac. Αν και πρόκειται για μια ισχυρή εφαρμογή, μπορεί να βρείτε το περιβάλλον εργασίας συγκεχυμένο και δύσκολο στη χρήση, αν δεν είστε κάπως εξοικειωμένοι με άλλα λογισμικά επεξεργασίας εικόνας.

Επεξεργασία εικόνας με Pixlr

Όπως και το PixlrX, το πλήρες PixlrEditor είναι μια δωρεάν εφαρμογή που εκτελείται στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας. Περιλαμβάνει αρκετές προηγμένες λειτουργίες και από πολλές απόψεις μοιάζει με το Photoshop.

Επεξεργασία εικόνας με Pixlr

Λογισμικό διαχείρισης φωτογραφιών

Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή διαχείρισης φωτογραφιών, όπως το Adobe Photoshop Lightroom CC, το Microsoft Photos και το Apple Photos. Με εργαλεία οργάνωσης, όπως ετικέτες και φακέλους, αυτές οι εφαρμογές διευκολύνουν την προβολή και τη διαχείριση πολλών φωτογραφιών.

Κατά τρόπο βολικό, περιλαμβάνουν επίσης πολλά εργαλεία επεξεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μόνο εφαρμογή για όλες τις ανάγκες επεξεργασίας εικόνων.

Μάθημα 3: Πραγματοποίηση βασικών προσαρμογών

Εισαγωγή

Η επεξεργασία εικόνας αφορά την προσαρμογή των εικόνων σας για να τις κάνετε να φαίνονται καλύτερα. Θα καλύψουμε μερικές από τις πιο βασικές προσαρμογές εικόνων, καθώς και μερικά κοινά προβλήματα που πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε αυτές τις αλλαγές. Οι προσαρμογές που θα καλύψουμε σε αυτό το μάθημα περιλαμβάνουν:

  • Περικοπή: Εάν θέλετε να αφαιρέσετε τμήματα μιας εικόνας, μπορείτε να την περικόψετε. Μπορείτε να φανταστείτε την περικοπή σαν να χρησιμοποιείτε ένα ψαλίδι για να κόψετε τα μέρη που δεν θέλετε πλέον.
  • Αλλαγή μεγέθους: Αν θέλετε να κάνετε μια εικόνα μικρότερη ή μεγαλύτερη, μπορείτε να την αλλάξετε σε μέγεθος. Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι το να κάνετε μια εικόνα μεγαλύτερη από το αρχικό της μέγεθος γενικά δεν κάνει την εικόνα να φαίνεται καλή.
  • Περιστροφή: Αν θέλετε να αλλάξετε τον προσανατολισμό μιας εικόνας, μπορείτε να την περιστρέψετε προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά.

Σχετικά με αυτό το μάθημα

Σε αυτό το μάθημα, θα σας δείξουμε πώς να κάνετε αυτές τις προσαρμογές με το Pixlr X, ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αν χρησιμοποιείτε κινητή συσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν Pixlr για κινητά.

Αν έχετε διαφορετικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, μπορείτε και πάλι να ακολουθήσετε. Αυτές οι λειτουργίες θα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο για τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.

Συμβουλές επεξεργασίας εικόνας

Ακολουθούν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς αρχίζετε να εργάζεστε με εικόνες.

  • Κρατήστε τα πρωτότυπά σας: Αν σκοπεύετε να κάνετε έστω και βασικές αλλαγές σε μια εικόνα, θα πρέπει να διατηρήσετε επίσης μια αρχική, μη επεξεργασμένη έκδοση του αρχείου. Συνιστούμε να συνηθίσετε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που εργάζεστε με αρχεία εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε πάντα να επιστρέφετε στην αρχική έκδοση.
  • Ελέγξτε το επίπεδο ζουμ: Όταν επεξεργάζεστε μια εικόνα σε υπολογιστή, συνήθως την βλέπετε σε λιγότερο από το 100% του πλήρους μεγέθους της. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τραβούν μεγάλες εικόνες υψηλής ανάλυσης. Αυτές οι εικόνες είναι τόσο μεγάλες, στην πραγματικότητα, που οι περισσότερες οθόνες υπολογιστών δεν μπορούν να απεικονίσουν όλα τα εικονοστοιχεία της εικόνας ταυτόχρονα. Αυτό είναι στην πραγματικότητα καλό γιατί σημαίνει ότι θα έχετε επιπλέον λεπτομέρειες για να δουλέψετε καθώς επεξεργάζεστε την εικόνα.
  • Υψηλότερη ανάλυση = περισσότερη λεπτομέρεια: Κάθε φορά που περικόπτετε ή αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας, αφαιρείτε επίσης εικονοστοιχεία από την εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερα εικονοστοιχεία για να εργαστείτε, γεγονός που θα σας δώσει λιγότερη ευελιξία. Αν θέλετε να εκτυπώσετε μια φωτογραφία, η ύπαρξη επιπλέον pixel θα βοηθήσει να φαίνεται η φωτογραφία όσο το δυνατόν πιο ευκρινής, επειδή οι εκτυπώσεις φωτογραφιών έχουν υψηλότερη ανάλυση από τις περισσότερες οθόνες υπολογιστών. Αν δημιουργείτε ένα φόντο για την επιφάνεια εργασίας, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το τελικό μέγεθος είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο η ανάλυση της οθόνης σας.
  • Πείραμα: Δεν υπάρχει τέλεια φόρμουλα για την επεξεργασία εικόνων. Εφόσον διατηρείτε ένα αντίγραφο του αρχικού αρχείου, μπορείτε να δοκιμάζετε ελεύθερα διάφορες προσαρμογές για να βρείτε αυτό που λειτουργεί για τη συγκεκριμένη εικόνα. Αν αλλάξετε γνώμη αργότερα, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στην αρχική έκδοση και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Περικοπή Εικόνων

Συχνά θα υπάρξουν φορές που μια εικόνα περιλαμβάνει πολύ επιπλέον χώρο ή περιεχόμενο που θέλετε να αφαιρέσετε. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα περικόπτοντας την εικόνα. Στο παρακάτω παράδειγμα, περικόψαμε την εικόνα για να δείξουμε λιγότερο το φόντο και να δώσουμε έμφαση στην πεταλούδα.

Επεξεργασία εικόνας περικοπή

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την περικοπή για να αλλάξετε εντελώς τη σύνθεση ή το θέμα μιας εικόνας. Στο παρακάτω παράδειγμα, εστιάσαμε σε ένα μόνο μέρος της εικόνας – τα φανάρια στα αριστερά – και κόψαμε όλα τα υπόλοιπα. Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι με την περικοπή με αυτόν τον τρόπο, αλλάξαμε τον προσανατολισμό της εικόνας από οριζόντιο σε κατακόρυφο.

Επεξεργασία εικόνας cropped

Για να περικόψετε μια εικόνα:

Θυμηθείτε ότι θα χρησιμοποιούμε το Pixlr X σε όλο αυτό το μάθημα, οπότε η διαδικασία αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.

  1. Μεταβείτε στο PixlrX στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Browse για να ανοίξετε την εικόνα από τον υπολογιστή σας.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Crop (Περικοπή)Επεξεργασία εικόνας Περικοπή 2
  3. Κάντε κλικ και σύρετε τις λαβές περικοπής μέχρι να παραμείνει ορατό μόνο το τμήμα της εικόνας που θέλετε να διατηρήσετε. Μπορείτε να επιλέξετε μία από τις προκαθορισμένες αναλογίες διαστάσεων – για παράδειγμα, 4:3 ή 3:2 – κάνοντας κλικ στο κουμπί Επιλογή διαστάσεων στο κάτω μέρος του μενού.
  4. Κλείστε το μενού Crop (Περικοπή) για να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας και η εικόνα σας θα περικοπεί.
  5. Αν σας αρέσουν τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Σε ορισμένες εφαρμογές, όπως το Microsoft Paint, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε το τμήμα της εικόνας που θέλετε να διατηρήσετε πριν κάνετε κλικ στο κουμπί Περικοπή.

Στο παραπάνω παράδειγμα, εντοπίστε το επίπεδο ζουμ στο κάτω μέρος της οθόνης. Θα δείτε ότι στο βήμα 2 βλέπαμε την εικόνα στο 44% του πραγματικού της μεγέθους και στο βήμα 4 κάναμε ζουμ στο 85%. Αυτό συμβαίνει επειδή η εικόνα μας έχει υψηλή ανάλυση, η οποία μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε (έως και 100%) χωρίς να χάνουμε λεπτομέρειες. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης θα σας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην περικοπή και την αλλαγή μεγέθους της εικόνας χωρίς να μειωθεί η ποιότητά της.

Να θυμάστε ότι η περικοπή αφαιρεί pixels από μια εικόνα, οπότε θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι η περικομμένη έκδοση είναι αρκετά μεγάλη για τις ανάγκες σας. Αν θέλετε να εκτυπώσετε την εικόνα ή να την προβάλλετε σε μεγάλο μέγεθος, θα χρειαστείτε γενικά μεγαλύτερη ανάλυση.

Επεξεργασία εικόνας : Αλλαγή μεγέθους εικόνων

Επειδή οι ψηφιακές εικόνες μπορούν να προβάλλονται σε διαφορετικά μεγέθη, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε το μέγεθος των εικόνων σας τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, η αλλαγή μεγέθους είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το μέγεθος αρχείου μιας εικόνας, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο αν θέλετε να στείλετε μια εικόνα ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να την ανεβάσετε. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αλλαγής μεγέθους παρακάτω.

Επεξεργασία εικόνας αλλαγή μεγέθους

Να θυμάστε ότι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε τις εικόνες μεγαλύτερες από το αρχικό τους μέγεθος. Όταν το κάνετε αυτό, η εικόνα απλά δεν θα έχει αρκετή λεπτομέρεια για να φαίνεται καλή στο μεγαλύτερο μέγεθος. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω παράδειγμα, η εικόνα που έχει αλλάξει μέγεθος είναι θολή και δεν έχει πολλές λεπτομέρειες.

Επεξεργασία εικόνας αλλαγή μεγέθους θολή

Για να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας:

  1. Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Arrange.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Resize Image (Αλλαγή μεγέθους εικόνας).
  3. Εισάγετε τις επιθυμητές διαστάσεις για τη νέα εικόνα. Όταν εισάγετε το νέο πλάτος της εικόνας, το ύψος θα προσαρμοστεί αυτόματα για να διατηρηθεί η αρχική αναλογία διαστάσεων της εικόνας (θα συζητήσουμε αυτό το σημείο πιο αναλυτικά παρακάτω).
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Εφαρμογή. Το μέγεθος της εικόνας θα αλλάξει.
  5. Αν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Save (Αποθήκευση) για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Ορισμένα προγράμματα, όπως το Microsoft PowerPoint, απαιτούν να κάνετε κλικ και να σύρετε τις λαβές μεγέθους έως ότου η εικόνα αποκτήσει το επιθυμητό μέγεθος.

Επεξεργασία εικόνας : Διατήρηση της αναλογίας διαστάσεων κατά την αλλαγή μεγέθους

Όταν αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η νέα έκδοση χρησιμοποιεί τις ίδιες αναλογίες ή αναλογία διαστάσεων με την αρχική. Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την εικόνα.

Αν θέλετε να αλλάξετε το μέγεθός της διατηρώντας την ίδια αναλογία διαστάσεων, θα πρέπει να αλλάξετε τόσο το ύψος όσο και το πλάτος κατά ίσες αναλογίες. Τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας μπορούν να το κάνουν αυτό αυτόματα όταν αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας.

Ωστόσο, αν απλά προσπαθείτε να μαντέψετε ποιες αναλογίες θα χρησιμοποιήσετε ή αν χρησιμοποιείτε λαβές μεγέθους, είναι εύκολο μια εικόνα να παραμορφωθεί. Μια παραμορφωμένη εικόνα μπορεί να φαίνεται πολύ πλατιά ή πολύ στενή, όπως στα παρακάτω παραδείγματα.

Αν και μπορεί να μην είναι πάντα τόσο προφανές, τα παραδείγματα αυτά δείχνουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να διατηρείται η αρχική αναλογία διαστάσεων όταν αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας. Υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να βεβαιωθείτε ότι μια εικόνα με αλλαγμένο μέγεθος θα χρησιμοποιεί την ίδια αναλογία διαστάσεων με την αρχική:

  • Οι περισσότερες εφαρμογές θα σας δώσουν την επιλογή να διατηρήσετε την αναλογία διαστάσεων κατά την αλλαγή μεγέθους. Στο Pixlr X, αυτή η επιλογή ονομάζεται Constrain Proportions (Περιορισμός αναλογιών), αλλά σε άλλες εφαρμογές μπορεί να ονομάζεται Keep Proportions (Διατήρηση αναλογιών) ή (Maintain Aspect Ratio) Διατήρηση αναλογίας διαστάσεων. Σε ορισμένα προγράμματα, όπως το Photoshop, αντιπροσωπεύεται από ένα εικονίδιο κλειδαριάς. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η επιλογή είναι ενεργοποιημένη πριν αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσαρμόσετε μόνο το ύψος ή το πλάτος- οι άλλες διαστάσεις θα προσαρμοστούν αυτόματα.
  • Εάν χρησιμοποιείτε λαβές μεγέθους για να αλλάξετε το μέγεθος μιας εικόνας, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μια γωνιακή λαβή μεγέθους και όχι μια πλευρική λαβή. Ορισμένες εφαρμογές απαιτούν επίσης να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιό σας, όπως το Shift ή το Alt, για να κλειδώσετε την αναλογία διαστάσεων όταν χρησιμοποιείτε λαβές μεγέθους.
  • Εάν πρέπει να προσαρμόσετε μια εικόνα σε μια νέα αναλογία διαστάσεων – για παράδειγμα, εάν πρέπει να εκτυπώσετε μια τετράγωνη εικόνα σε έκδοση 4×6 – είναι καλύτερο να περικόψετε την εικόνα στη νέα αναλογία διαστάσεων. Η απλή αλλαγή μεγέθους της εικόνας ώστε να ταιριάζει με τη νέα αναλογία διαστάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση της εικόνας.

Επεξεργασία εικόνας : Περιστροφή εικόνων

Μερικές φορές μια εικόνα μπορεί να περιστραφεί με λάθος τρόπο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η φωτογραφική μηχανή ήταν γυρισμένη στο πλάι κατά τη λήψη της αρχικής εικόνας. Είναι εύκολο να το διορθώσετε αυτό περιστρέφοντας την εικόνα, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Επεξεργασία εικόνας : Για να περιστρέψετε μια εικόνα:

  1. Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Crop (Περικοπή).
  2. Επιλέξτε την επιθυμητή κατεύθυνση περιστροφής. Στο παράδειγμά μας, θα περιστρέψουμε την εικόνα προς τα δεξιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Straighten(ίσιωμα), αν χρειάζεστε λεπτότερο έλεγχο της περιστροφής.
  3. Αν είστε ικανοποιημένοι με την περιστροφή της εικόνας, κάντε κλικ στο κουμπί Save (Αποθήκευση) για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Σε ορισμένα προγράμματα, το εργαλείο Rotate (Περιστροφή) θα είναι επιλογή στο μενού. Στο Photoshop, για παράδειγμα, μπορείτε να το βρείτε κάνοντας κλικ στο μενού Image (Εικόνα) και στη συνέχεια επιλέγοντας Image Rotation (Περιστροφή εικόνας).

Επεξεργασία εικόνας : Άλλες προσαρμογές εικόνας

Μέχρι στιγμής, έχουμε καλύψει μερικές από τις πιο βασικές προσαρμογές εικόνας, όπως περικοπή, αλλαγή μεγέθους και περιστροφή. Στο επόμενο μάθημα, θα καλύψουμε άλλες κοινές προσαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε τις εικόνες σας, όπως φωτεινότητα και αντίθεση, κορεσμός και όξυνση.

Μάθημα 4: Επιδιόρθωση κοινών προβλημάτων κατά την επεξεργασία μιας εικόνας

Εισαγωγή

Οι εικόνες που προέρχονται κατευθείαν από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δεν είναι πάντα τέλειες. Καθώς αρχίζετε να αποκτάτε περισσότερη εμπειρία με την επεξεργασία εικόνων, ίσως παρατηρήσετε κάποια επαναλαμβανόμενα προβλήματα με εικόνες που θα θέλατε να διορθώσετε. Για παράδειγμα, ορισμένες εικόνες μπορεί να είναι πολύ φωτεινές, ενώ άλλες μπορεί να είναι πολύ σκοτεινές ή θολές. Υπάρχουν πολλές διορθώσεις που μπορούν να κάνουν τις εικόνες σας να φαίνονται δραματικά καλύτερες. Ορισμένες από τις διορθώσεις που θα καλύψουμε σε αυτό το μάθημα περιλαμβάνουν:

  • Φωτεινότητα και αντίθεση: Εάν μια εικόνα είναι πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή, μπορείτε να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα και την αντίθεση.
  • Χρώμα: Εάν τα χρώματα σε μια εικόνα είναι υποτονικά ή θαμπά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία εργαλείων διόρθωσης χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κορεσμού.
  • Ευκρίνεια: Εάν μια εικόνα είναι λιγότερο καθαρή από ό,τι θα θέλατε, μπορείτε να την οξύνετε.

Θέλετε να δείτε τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι διορθώσεις; Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω παράδειγμα. Χρειάστηκαν μόνο μερικές γρήγορες διορθώσεις για να γίνει η εικόνα πιο φωτεινή, καθαρή και χρωματιστή.

Σχετικά με αυτό το μάθημα

Όπως και στο προηγούμενο μάθημα, θα σας δείξουμε πώς να κάνετε αυτές τις προσαρμογές με το PixlrX, ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από σχεδόν οποιονδήποτε υπολογιστή με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αν χρησιμοποιείτε κινητή συσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν Pixlr για κινητά.

Αν έχετε διαφορετικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, μπορείτε και πάλι να μας ακολουθήσετε. Αυτές οι λειτουργίες θα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο για τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.

Ωστόσο, σημειώστε ότι ορισμένα βασικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, όπως το Microsoft Paint, δεν περιλαμβάνουν όλα τα εργαλεία που θα συζητήσουμε σε αυτό το μάθημα.

Συμβουλές επεξεργασίας εικόνας

Ακολουθούν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς αρχίζετε να εργάζεστε με εικόνες. Αν είστε νέοι στην επεξεργασία εικόνων, σας συνιστούμε επίσης να διαβάσετε το πρώτο μάθημα αυτού του σεμιναρίου.

  • Κρατήστε τα πρωτότυπά σας: Αν σκοπεύετε να κάνετε έστω και βασικές αλλαγές σε μια εικόνα, θα πρέπει να διατηρήσετε επίσης μια αρχική, μη επεξεργασμένη έκδοση του αρχείου. Συνιστούμε να συνηθίσετε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που εργάζεστε με αρχεία εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε πάντα να επιστρέφετε στην αρχική έκδοση.
  • Συνδυάστε διαφορετικές προσαρμογές: Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι εικόνες χρειάζονται συχνά περισσότερες από μία διορθώσεις. Για παράδειγμα, ορισμένες εικόνες μπορεί να βελτιωθούν με προσαρμογές φωτεινότητας και χρώματος, ενώ άλλες μπορούν να ωφεληθούν από την περικοπή και την όξυνση. Το θέμα είναι να βρείτε τι λειτουργεί για να αναδείξετε το καλύτερο σε κάθε εικόνα.
  • Πειραματιστείτε: Δεν υπάρχει τέλεια φόρμουλα για την επεξεργασία εικόνων. Εφόσον κρατάτε ένα αντίγραφο του αρχικού αρχείου, μπορείτε να δοκιμάζετε διάφορες προσαρμογές για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην εικόνα σας. Αν αλλάξετε γνώμη αργότερα, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στην αρχική έκδοση και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Επεξεργασία εικόνας : Φωτεινότητα και αντίθεση

Μερικές φορές μια εικόνα μπορεί να φαίνεται πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο φωτισμός στο σημείο λήψης της φωτογραφίας και οι ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής. Μπορείτε να το αντισταθμίσετε ρυθμίζοντας τη φωτεινότητα και την αντίθεση της εικόνας.

Επεξεργασία εικόνας : Φωτεινότητα

Όταν ρυθμίζετε τη φωτεινότητα, αλλάζετε το συνολικό επίπεδο φωτός και σκότους στην εικόνα. Αν μια εικόνα είναι πολύ σκοτεινή, μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε τη φωτεινότητα, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Ωστόσο, η αύξηση της φωτεινότητας για μια πολύ σκοτεινή εικόνα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ θόρυβο ή κοκκώδη εικόνα. Αυτό συμβαίνει επειδή φωτίζετε και τυχόν θόρυβο που μπορεί να έχει η εικόνα. Στο παρακάτω παράδειγμα, ίσως παρατηρήσετε ότι το πράσινο φόντο στην εικόνα στα δεξιά φαίνεται τραχύ και κοκκώδες. Θα καλύψουμε τη μείωση του θορύβου της εικόνας αργότερα σε αυτό το μάθημα.

Επεξεργασία εικόνας : Αντίθεση

Όταν αυξάνετε την αντίθεση, κάνετε τη διαφορά μεταξύ των φωτεινών και των σκοτεινών περιοχών της εικόνας πιο αισθητή. Με άλλα λόγια, κάνετε τα σκοτεινά μέρη πιο σκοτεινά και τα φωτεινά μέρη πιο φωτεινά. Στο παρακάτω παράδειγμα, παρατηρήστε πώς ο ουρανός στην κορυφή της εικόνας γίνεται πιο φωτεινός, αλλά τα δέντρα και οι βράχοι γίνονται πιο σκούροι.

Ωστόσο, η υπερβολική αύξηση της αντίθεσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λεπτομέρειας της εικόνας. Συνήθως αυξάνει επίσης τον κορεσμό της εικόνας, κάτι που θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Επεξεργασία εικόνας : Για να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα και την αντίθεση:

Θυμηθείτε ότι θα χρησιμοποιούμε το Pixlr X σε όλο αυτό το μάθημα, οπότε η διαδικασία αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.

  1. Μεταβείτε στο Pixlr X στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Open Image(Άνοιγμα εικόνας) για να επιλέξετε την εικόνα από τον υπολογιστή σας.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Adjust (Προσαρμογή).
  3. Κάντε κλικ και σύρετε τα ρυθμιστικά για να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα και την αντίθεση. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς για να βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην εικόνα. Μια προεπισκόπηση θα εμφανίζεται καθώς προσαρμόζετε κάθε ρύθμιση. Σε αυτό το παράδειγμα, στην πραγματικότητα μειώνουμε την αντίθεση για να αποτρέψουμε τα πιο φωτεινά σημεία της εικόνας από το να φαίνονται πολύ φωτεινά.
  4. Αν σας αρέσουν τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Save (Αποθήκευση) για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Πολλές προηγμένες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, συμπεριλαμβανομένου του Photoshop, διαθέτουν επίσης άλλα εργαλεία για την προσαρμογή ρυθμίσεων όπως τα επίπεδα και οι καμπύλες. Αυτά τα εργαλεία είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζονται παραπάνω, αλλά θα σας δώσουν ένα ακόμη πιο λεπτό επίπεδο ελέγχου της φωτεινότητας και της αντίθεσης.

Επεξεργασία εικόνας : Χρωματικές διορθώσεις

Μπορεί να υπάρξουν φορές που θέλετε να προσαρμόσετε τα χρώματα σε μια εικόνα. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να τονίσετε ορισμένα χρώματα στην εικόνα ή ακόμη και να αλλάξετε τα χρώματα για καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Επεξεργασία εικόνας : Κορεσμός

Μερικές φορές τα χρώματα σε μια εικόνα μπορεί να φαίνονται θαμπά ή υποτονικά. Μπορείτε να το αντισταθμίσετε αυτό αυξάνοντας τον κορεσμό, ο οποίος μπορεί να κάνει τα χρώματα να φαίνονται πιο πλούσια ή πιο ζωντανά. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού στις παρακάτω εικόνες.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να μειώσετε τον κορεσμό για να κάνετε τα χρώματα λιγότερο ζωντανά. Εάν αφαιρέσετε εντελώς τον κορεσμό, θα παραχθεί μια ασπρόμαυρη ή σε κλίμακα του γκρι εικόνα. Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα αυτού στις παρακάτω εικόνες.

Δοκιμάστε αυτό!

Σύρετε το ρυθμιστικό στο παρακάτω διαδραστικό για να ρυθμίσετε τον κορεσμό της εικόνας. Προσοχή, όμως! Ο υπερβολικός κορεσμός θα προκαλέσει απώλεια λεπτομερειών στην εικόνα.

Για να ρυθμίσετε τον κορεσμό:

  1. Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Adjust(Προσαρμογή).
  2. Κάντε κλικ και σύρετε το ρυθμιστικό Saturation(Κορεσμός) για να αυξήσετε ή να μειώσετε τον κορεσμό. Καθώς προσαρμόζετε τη ρύθμιση, θα εμφανίζεται μια προεπισκόπηση.
  3. Αν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, κάντε κλικ στο κουμπί Save για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.Προσέξτε να μην αυξήσετε πολύ τον κορεσμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφύσικη εμφάνιση των χρωμάτων, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Επεξεργασία εικόνας : Άλλες διορθώσεις χρώματος

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι προσαρμογής των χρωμάτων σε μια εικόνα. Τα εργαλεία διόρθωσης χρωμάτων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιείτε, αλλά μπορείτε να μάθετε περισσότερα για ορισμένα κοινά εργαλεία παρακάτω.

  • Vibrance (Ζωτικότητα): Αυτό το εργαλείο σάς επιτρέπει να ενισχύσετε τον κορεσμό των τμημάτων της εικόνας που είναι λιγότερο χρωματιστά, χωρίς να υπερκορεστούν τα τμήματα που είναι ήδη χρωματιστά. Αυτό συμβάλλει στο να μην φαίνονται τα χρώματα αφύσικα.
  • Temperature (Θερμοκρασία): Αυτό το εργαλείο ρυθμίζει πόσο ζεστά ή ψυχρά εμφανίζονται τα χρώματα στην εικόνα. Σε γενικές γραμμές, μια θερμότερη θερμοκρασία θα φαίνεται πιο κόκκινη ή πορτοκαλί, ενώ μια ψυχρότερη θερμοκρασία θα φαίνεται πιο μπλε.
  • Φίλτρα: Πολλές εφαρμογές, όπως το Instagram, διαθέτουν προκαθορισμένους συνδυασμούς χρωματικών προσαρμογών που μπορείτε να εφαρμόσετε γρήγορα για να δημιουργήσετε ενδιαφέροντα εφέ. Για παράδειγμα, μπορούν να κάνουν τις φωτογραφίες σας να μοιάζουν σαν να έχουν τραβηχτεί με μια vintage φωτογραφική μηχανή.

Επεξεργασία εικόνας : Όξυνση

Μερικές φορές μια εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο καθαρή όσο θα θέλατε. Η όξυνση μπορεί να σας βοηθήσει να τις κάνετε να φαίνονται ευκρινείς και καθαρές, ενισχύοντας τις άκρες των αντικειμένων της εικόνας. Ωστόσο, η προσθήκη υπερβολικής ευκρίνειας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει μια εικόνα να φαίνεται χειρότερη ή να οδηγήσει σε απώλεια λεπτομέρειας της εικόνας. Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω παράδειγμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η σωστή ποσότητα ευκρίνειας κάνει τη φωτογραφία να φαίνεται πολύ καθαρή. Στην κεντρική εικόνα, για παράδειγμα, είναι εύκολο να διακρίνετε τις άκρες των φτερών του πουλιού. Αλλά η προσθήκη υπερβολικής ευκρίνειας μπορεί να κάνει τις άκρες να φαίνονται υπερβολικές και αφύσικες, όπως στην εικόνα στα δεξιά. Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει ότι το φόντο στην εικόνα με την υπερβολική ευκρίνεια έχει πολύ πρόσθετο θόρυβο εικόνας.

Δοκιμάστε αυτό!

Σύρετε το ρυθμιστικό στο παρακάτω διαδραστικό για να ρυθμίσετε την ευκρίνεια της εικόνας. Προσπαθήστε να κάνετε την εικόνα να φαίνεται καθαρή αλλά όχι υπερβολικά ευκρινής.

Για να οξύνετε μια εικόνα:

  1. Με την εικόνα ανοιχτή στο Pixlr X, κάντε κλικ στο κουμπί Filter(Φίλτρο).
  2. Κάντε κλικ και σύρετε το ρυθμιστικό για να προσθέσετε την επιθυμητή ποσότητα ευκρίνειας. Μια προεπισκόπηση θα εμφανίζεται καθώς προσαρμόζετε κάθε ρύθμιση.
  3. Αν είστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα, κάντε κλικ στο κουμπί Save για να διατηρήσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Επεξεργασία εικόνας : Θόρυβος εικόνας

Ορισμένες εικόνες μπορεί να έχουν πολύ θόρυβο, γεγονός που τις κάνει να φαίνονται κοκκώδεις. Μπορείτε να το αντισταθμίσετε αυτό μειώνοντας το θόρυβο της εικόνας, όπως στο παρακάτω παράδειγμα.

Ακριβώς όπως και οι άλλες προσαρμογές που καλύπτουμε σε αυτό το μάθημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία με προσοχή. Η αφαίρεση υπερβολικού θορύβου από την εικόνα μπορεί να οδηγήσει σε θολότητα και απώλεια λεπτομερειών.

Δοκιμάστε αυτό!

Σύρετε το ρυθμιστικό στο παρακάτω διαδραστικό πλαίσιο για να ρυθμίσετε το επίπεδο μείωσης του θορύβου. Να θυμάστε ότι η αφαίρεση υπερβολικού θορύβου θα προκαλέσει απώλεια λεπτομερειών στην εικόνα. Προσπαθήστε να βρείτε ένα επίπεδο που να κάνει την εικόνα να φαίνεται καθαρή χωρίς να χάνει πολλές λεπτομέρειες.

Επεξεργασία εικόνας : Για να μειώσετε το θόρυβο της εικόνας:

Όπως πολλές βασικές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, το Pixlr X δεν περιλαμβάνει εργαλείο μείωσης θορύβου. Μπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν PixlrEditor για να μειώσετε το θόρυβο της εικόνας, εάν αυτό το εργαλείο δεν περιλαμβάνεται στην εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιείτε.

  1. Μεταβείτε στο PixlrEditor και, στη συνέχεια, επιλέξτε Open image from computer(Άνοιγμα εικόνας από τον υπολογιστή) για να ανοίξετε την εικόνα.
  2. Κάντε κλικ στο μενού Filter (Φίλτρο) και, στη συνέχεια, επιλέξτε Denoise. Σε άλλες εφαρμογές, αυτή η επιλογή μπορεί να λέει Reduce Noise (Μείωση θορύβου).
  3. Κάποιος θόρυβος θα αφαιρεθεί από την εικόνα. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο περισσότερες από μία φορές για να αφαιρέσετε την επιθυμητή ποσότητα θορύβου.
  4. Κάντε κλικ στο μενού File (Αρχείο) και, στη συνέχεια, επιλέξτε Save για να αποθηκεύσετε αυτή τη νέα έκδοση της εικόνας.

Αν χρησιμοποιείτε το Photoshop, θα μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα του θορύβου που μειώνεται.

Επεξεργασία εικόνας : Εργαλεία αυτόματης ρύθμισης

Αν δεν είστε ακριβώς σίγουροι για το είδος των διορθώσεων που πρέπει να χρησιμοποιήσετε -ή αν απλώς ψάχνετε έναν γρήγορο τρόπο για να κάνετε τις εικόνες σας να φαίνονται καλύτερες- πολλές εφαρμογές περιλαμβάνουν ένα εργαλείο αυτόματης προσαρμογής. Αυτή η λειτουργία θα αναλύσει την εικόνα και θα κάνει διορθώσεις για να προσπαθήσει να βελτιώσει την εμφάνισή της. Στο Pixlr X, μπορείτε να βρείτε αυτό το εργαλείο κάνοντας κλικ στο κουμπί Adjust (Προσαρμογή) και στη συνέχεια στο κουμπί Auto Fix (Αυτόματη διόρθωση).

Άλλες εφαρμογές, όπως το Photoshop, μπορεί να διαθέτουν πιο συγκεκριμένα εργαλεία. Το Photoshop διαθέτει διάφορες επιλογές, όπως Auto Tone (Αυτόματος τόνος), Auto Contrast (Αυτόματη αντίθεση) και Auto Color (Αυτόματο χρώμα).

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα εργαλεία βελτιώνουν τη συνολική εμφάνιση μιας εικόνας. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να προσαρμόσετε χειροκίνητα μια εικόνα μετά τη χρήση τους. Μια ιδέα θα μπορούσε να είναι να χρησιμοποιήσετε πρώτα ένα εργαλείο αυτόματης προσαρμογής και στη συνέχεια να κάνετε μικρότερες διορθώσεις για να αποκτήσει η εικόνα ακριβώς την εμφάνιση που θέλετε.

Άλλες κοινές διορθώσεις

Υπάρχουν διάφορες άλλες διορθώσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε, ανάλογα με τον τύπο της εικόνας που επεξεργάζεστε. Για παράδειγμα, πολλές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας περιλαμβάνουν ένα εργαλείο αφαίρεσης κόκκινων ματιών, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διορθώσετε ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συμβαίνει όταν το φλας της φωτογραφικής μηχανής κάνει τα μάτια ενός θέματος να φαίνονται κόκκινα. Πολλά προγράμματα περιλαμβάνουν επίσης ένα σύνολο εργαλείων διόρθωσης, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε ατέλειες ή μη κολακευτικές λεπτομέρειες από εικόνες.

Μάθημα 5: Κοινή χρήση φωτογραφιών στο διαδίκτυο

Εισαγωγή

Πιθανόν να έρθει κάποια στιγμή που θα θελήσετε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας με άλλους. Σε αυτό το μάθημα, θα καλύψουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους κοινής χρήσης ψηφιακών φωτογραφιών, καθώς και γενικές συμβουλές για την κοινή χρήση φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Επιλογές κοινής χρήσης φωτογραφιών

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μοιραστείτε ψηφιακές εικόνες. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για μερικές από τις πιο εύκολες και δημοφιλείς μεθόδους παρακάτω.

Επεξεργασία εικόνας : Email

Αν θέλετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία με μια μικρή ομάδα ατόμων, μπορείτε να την στείλετε ως συνημμένο email. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε, ωστόσο, ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν είναι ένα πολύ βολικό εργαλείο κοινής χρήσης φωτογραφιών.

Ανάλογα με τον πάροχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε το μέγεθος των εικόνων σας ώστε να είναι αρκετά μικρές για να τις στείλετε ως συνημμένα. Η αλλαγή μεγέθους θα διευκολύνει επίσης τους παραλήπτες σας να κατεβάζουν και να προβάλλουν τις φωτογραφίες.

Επεξεργασία εικόνας : Facebook

Είτε θέλετε να μοιραστείτε μια φωτογραφία είτε ένα ολόκληρο άλμπουμ, το Facebook διευκολύνει την ταυτόχρονη κοινή χρήση φωτογραφιών με πολλά άτομα.

Επεξεργασία εικόνας : Instagram

Ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους κοινής χρήσης φωτογραφιών από κινητή συσκευή, το Instagram σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε φωτογραφίες και να εφαρμόζετε μια ποικιλία φίλτρων.

Επεξεργασία εικόνας : Twitter

Άλλη μια καλή επιλογή για κοινή χρήση μέσω κινητού, το Twitter διευκολύνει την κοινή χρήση φωτογραφιών με οποιαδήποτε ανάρτηση.

Επεξεργασία εικόνας : Flickr

Το Flickr είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους φιλοξενίας φωτογραφιών στο διαδίκτυο. Σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε δωρεάν έως και 1.000 φωτογραφίες ή βίντεο. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να μοιραστείτε ορισμένες φωτογραφίες δημοσίως, ενώ άλλες να τις κάνετε ιδιωτικές.

 

Συμβουλές κοινής χρήσης φωτογραφιών στο διαδίκτυο

Προτού μοιραστείτε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, υπάρχουν μερικές τελικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι θα φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτές οι αλλαγές θα σας βοηθήσουν επίσης να βελτιστοποιήσετε τις φωτογραφίες σας για προβολή στο διαδίκτυο.

Αποθήκευση ως JPEG

Όπως αναφέραμε στο πρώτο μάθημα αυτού του σεμιναρίου, η μορφή JPEG παρέχει μια ισορροπία μεταξύ της ποιότητας της εικόνας και του μεγέθους του αρχείου, γεγονός που την καθιστά μια καλή επιλογή για κοινή χρήση στο διαδίκτυο.

Αν η εικόνα σας δεν χρησιμοποιεί ήδη αυτή τη μορφή, σας συνιστούμε να αποθηκεύσετε μια νέα έκδοση JPEG για να την μοιραστείτε στο διαδίκτυο.

Αλλαγή μεγέθους όταν χρειάζεται

Πολλές υπηρεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών, όπως το Facebook, αλλάζουν αυτόματα το μέγεθος των εικόνων όταν τις ανεβάζετε. Αν χρησιμοποιείτε μια τέτοια υπηρεσία, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν Θα πρέπει να αλλάξετε μόνοι σας το μέγεθος των εικόνων σας.

Ωστόσο, αν δεν χρησιμοποιείτε μια τέτοια υπηρεσία, πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξετε το μέγεθος της εικόνας ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Οι περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τραβούν μεγάλες εικόνες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες θα έχουν πολύ περισσότερη λεπτομέρεια από όση χρειάζεστε στην πραγματικότητα για το διαδίκτυο.

Η αλλαγή μεγέθους θα σας επιτρέψει να μειώσετε δραματικά το μέγεθος του αρχείου και φυσικά η μετατροπή τους σε μορφή jpg. Μπορείτε να πειραματιστείτε με αυτή την online υπηρεσία για να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα των παραμέτρων που επηρεάζουν το μέγεθος ενός αρχείου
https://www.img2go.com/compress-image

Η διαδικασία της μείωσης του μεγέθους μιας εικόνας είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την διαδικασία κατασκευής μιας ιστοσελίδας γιατί το μέγεθος των αρχείων που αποτελούν μια ιστοσελίδα επηρεάζει καταλυτικά τον χρόνο φόρτωσης της και τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσει τόσο ο χρήστης – επισκέπτης ενός web site όσο και οι μηχανές αναζήτησης.

Προσέξτε μην για απειροελάχιστες διαφορές στο μάτι χάσετε το στοίχημα της επισκεψιμότητας. Αυτή είναι μια διαφορά κατανόησης που ξεχωρίζει τον επαγγελματία web designer από τον ερασιτέχνη

Oι περισσότερες διαδικτυακές υπηρεσίες κοινής χρήσης φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από αυτών που συζητήσαμε νωρίτερα σε αυτό το μάθημα, θα αλλάξουν αυτόματα το μέγεθος των εικόνων σας.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι υπηρεσίες αυτές είναι τόσο δημοφιλείς. Σας διευκολύνουν να μοιράζεστε φωτογραφίες με εξαιρετική εμφάνιση χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Μάθημα 7: Επεξεργασία εικόνων; Θυμηθείτε να κρατήσετε τα πρωτότυπα!

Ακόμα και αν δεν είστε επαγγελματίας φωτογράφος, πιθανότατα έχετε κάποιες φωτογραφίες που είναι σημαντικές για εσάς: γάμοι, αποφοιτήσεις, οικογενειακές διακοπές, παλιοί φίλοι και ούτω καθεξής. Ελπίζουμε ότι έχετε ήδη δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών ψηφιακών φωτογραφιών σας μαζί με τα άλλα αρχεία σας, είτε με έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο είτε με μια υπηρεσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud

Ακόμη και αν φυλάτε τις φωτογραφίες σας με ασφάλεια, υπάρχει κίνδυνος να τις καταστρέψετε κατά τη διαδικασία επεξεργασίας. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι αποφασίζετε να μετατρέψετε μια φωτογραφία σε ασπρόμαυρη για να της δώσετε μια καλλιτεχνική πινελιά. Αν αλλάξετε γνώμη αργότερα, δεν θα μπορείτε να την μετατρέψετε ξανά σε έγχρωμη, επειδή το χρώμα έχει ήδη αφαιρεθεί από την εικόνα.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι τύποι επεξεργασιών που είναι μη αναστρέψιμοι αφού αποθηκεύσετε την εικόνα, επειδή αφαιρούν πληροφορίες από την εικόνα που είναι δύσκολο ή αδύνατο να επανέλθουν. Σε αυτές περιλαμβάνονται η περικοπή, η αλλαγή μεγέθους και πολλοί τύποι φίλτρων. Άλλες προσαρμογές, όπως η ενίσχυση της αντίθεσης, μπορεί να είναι κάπως αναστρέψιμες, αλλά η εικόνα θα χάσει συνήθως κάποια ποιότητα.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρατάτε ένα πρωτότυπο αμοντάριστο αντίγραφο όλων των φωτογραφιών που επεξεργάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνετε, μπορείτε πάντα να επιστρέψετε στο πρωτότυπο αν αλλάξετε γνώμη.

Η διατήρηση των πρωτοτύπων σας είναι εύκολη. Κάθε φορά που επεξεργάζεστε μια φωτογραφία, χρησιμοποιήστε την επιλογή Save As (Αποθήκευση ως) για να αποθηκεύσετε το επεξεργασμένο αντίγραφο με διαφορετικό όνομα. Εάν το όνομα του αρχικού αρχείου είναι DSC_0314.jpg, μπορείτε να ονομάσετε το νέο αρχείο κάπως έτσι: DSC_0314_blackandwhite.jpg. Το μόνο πράγμα που δεν θέλετε να κάνετε είναι να κάνετε απλώς κλικ στο κουμπί Save, καθώς αυτό θα αντικαταστήσει την αρχική σας εικόνα.

Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε τη φωτογραφία πριν ξεκινήσετε την επεξεργασία της. Για να αντιγράψετε ένα αρχείο στα Windows, απλώς κάντε κλικ και σύρετε το αρχείο κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Σε Mac, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε Duplicate (Διπλασιασμός). Οποιαδήποτε μέθοδος που δημιουργεί ένα αντίγραφο του αρχείου θα πρέπει να λειτουργεί, οπότε χρησιμοποιήστε όποια μέθοδο προτιμάτε.

Υπάρχει και άλλο ένα πλεονέκτημα για να διατηρήσετε τα πρωτότυπα: Σας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να πειραματιστείτε με τις φωτογραφίες, επειδή δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για το αν θα μπορείτε να αναιρέσετε τις αλλαγές σας.

Είναι διασκεδαστικό να γίνεστε δημιουργικοί και μπορείτε πραγματικά να μάθετε πολλά για την επεξεργασία φωτογραφιών απλά δοκιμάζοντας πράγματα που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν.

Το κύριο μειονέκτημα της διατήρησης των πρωτοτύπων σας είναι ότι δημιουργεί περισσότερα αρχεία. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες σας θα καταλαμβάνουν λίγο περισσότερο χώρο στο σκληρό σας δίσκο και ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για τη διαχείρισή τους.

Αν επεξεργάζεστε πολλές φωτογραφίες, ίσως μάλιστα να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης φωτογραφιών, όπως το Photoshop Lightroom CC ή το Microsoft Photos. Αυτές οι εφαρμογές θα διατηρούν αυτόματα τα πρωτότυπα για εσάς, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διαχείριση πολλών επιπλέον αρχείων. Διαθέτουν επίσης άλλες λειτουργίες, όπως η δημιουργία ετικετών, που βοηθούν στην οργάνωση των φωτογραφιών σας.

 

Πηγή:https://edu.gcfglobal.org/

Rate this post
Close Popup