Δημιουργία ιστοσελίδας wordpress

Δημιουργία ιστοσελίδας wordpress

WordPress 5.0: Τι είναι ο Gutenberg editor;

Μπορεί να έχετε αισθανθεί κάποια ταραχή στον κόσμο του WordPress και φυσικά σε όλη την κοινότητα web design αφού το wordpress παραμένει η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κατασκευής και ανάπτυξης δυναμικών ιστοσελίδων παγκοσμίως. Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 , είδαμε την κυκλοφορία του WordPress 5.0 και μαζί, το νέο editor που γνωρίζουμε ως Gutenberg. Είναι ένα νέο περιβάλλον επεξεργασίας που βασίζεται σε μπλοκ στο WordPress και το αντίκτυπο που θα έχει θα είναι τεράστιο.

Κάποιοι το καλωσορίζουν με ανοιχτές αγκάλες, ενώ άλλοι είναι σκεπτικοί. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ομάδα χρηστών του WordPress που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει. Εδώ, θα παρουσιάσουμε τον Gutenberg: το νέο επεξεργαστή μπλοκ του WordPress.

Ο Gutenberg είναι το πρώτο βήμα για ένα λαμπρό νέο μέλλον για το WordPress

Είναι κάτι που πολλοί συχνά παραβλέπουν, αλλά ο Gutenberg δεν είναι απλά ένας νέος editor για το WordPress. Είναι η αρχή για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ο Gutenberg θέτει τις βάσεις για εξαιρετικά συναρπαστικές εξελίξεις. Ο Gutenberg είναι το πρώτο στάδιο μιας στρατηγικής τριών σκελών.

Κατ’ αρχάς, το WordPress θα αποκτήσει έναν ανασχεδιασμένο επεξεργαστή μπλοκ, στη συνέχεια το έργο θα επικεντρωθεί σε πρότυπα σελίδων και στο τελικό στάδιο το WordPress θα γίνει πλήρης επεξεργαστής ιστοτόπων. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό μας δίνει ατελείωτες δυνατότητες και είναι απαραίτητο βήμα για να παραμείνει το WordPress ως #1 CMS για τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα, εστιάζουμε στη πρώτη φάση. Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ WordPress που ήρθε στο WordPress 5.0 έφθασε στις 6 Δεκεμβρίου 2018. Πληθώρα ανθρώπων έχουν εργαστεί όλο το εικοσιτετράωρο για να μετατρέψουν αυτόν τον επεξεργαστή μπλοκ σε ένα συνεκτικό και σταθερό προϊόν.

Φυσικά, υπάρχουν σενάρια όπου η ενημέρωση στο WordPress 5.0 και τον Gutenberg την ημέρα που βγαίνει δεν είναι εφικτή. Ή, μερικοί άνθρωποι μπορεί απλά να θέλουν να περιμένουν λίγο. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, επειδή το πρόσθετο Classic Editor μπορεί να επαναφέρει τον παλιό επεξεργαστή προς το παρόν. Το πρόσθετο Classic Editor είναι διαθέσιμο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Άνοιγμα του Gutenberg για πρώτη φορά

Όταν ανοίγετε τον νέο επεξεργαστή WordPress για πρώτη φορά, πιθανότατα ψάχνετε για το περιβάλλον που έχουμε συνηθίσει όλοι . Αυτό, όμως, έχει χαθεί. Τώρα έχουμε ένα πολύ καθαρό περιβάλλον γραφής, με υπέροχη τυπογραφία και αρκετό χώρο για να λάμψει το περιεχόμενό σας.

Στη δεξιά πλευρά, μπορείτε να ανοίξετε τις ρυθμίσεις – ανά έγγραφο ή ανά μπλοκ – κάνοντας κλικ στο γρανάζι. Κάνοντας κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στο γρανάζι σας επιτρέπει να μεταβείτε στον επεξεργαστή κώδικα έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε τις επεξεργασίες σας από πλευράς κώδικα.

Βλέποντας την οθόνη “WordPress 5.0 gutenberg rc2 interfaceNow” μπορεί να απορήσετε. Δε χρειάζεται όμως. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αλλάξουν από κάτι που γνωρίζουν καλά σε κάτι νέο. Έχουμε ακόμη συλλέξει μερικές πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με το νέο επεξεργαστή στο WordPress 5.0 για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε μερικούς από αυτούς τους φόβους.

Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να δεχτούν την αλλαγή όταν δεν αντιλαμβάνονται γιατί είναι απαραίτητο να αλλάξει κάτι που λειτουργούσε καλά. Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, είναι σχετικά εύκολο να το καταλάβουμε: για να προετοιμαστεί για το μέλλον , το WordPress πρέπει να προσαρμοστεί. Ο Gutenberg εισάγει έννοιες και τεχνολογίες που βοηθούν το WordPress να αποδώσει μελλοντικά. Πιο σαφές τώρα; Η έννοια του μπλοκ.

Στον Gutenberg, όλα είναι ένα μπλοκ

Ο νέος επεξεργαστής του WordPress εισάγει μπλοκ. Προηγουμένως, το περιεχόμενό σας ζούσε μέσα σε ένα μεγάλο αρχείο HTML και για κάθε εξάρτηση έπρεπε να υπάρξει κάτι νέο: shortcodes, ειδικοί τύποι γραφής, embeds, widgets και τα παρόμοια. Όλα με τα ιδιόμορφα περιβάλλοντα και την παράξενη συμπεριφορά τους. Τώρα, μπορείτε να δημιουργήσετε το περιεχόμενό σας ακριβώς όπως ένα σετ LEGO: όλα από ένα κουτί, ακολουθώντας ένα τυποποιημένο και απλό σύνολο οδηγιών.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την έννοια των μπλοκ, μπορείτε τώρα να καθορίσετε τι είναι κάθε μέρος του περιεχομένου σας. Όχι μόνο αυτό, μπορείτε να ορίσετε τις προδιαγραφές τους ανά μπλοκ. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να μετατρέψετε μια γραμμή κειμένου σε αναφορά αλλάζοντας τον τύπο του μπλοκ. Μετά από αυτό, παίρνει ένα νέο σύνολο επιλογών που μπορείτε να ορίσετε. Μπορείτε να αλλάξετε τον τύπο της αναφοράς, την τοποθέτησή της, τη διακόσμηση κτλ. Αυτό ισχύει για όλα τα μπλοκ. Υπάρχουν μπλοκ για, μεταξύ άλλων:

  • Παραγράφους
  • Λίστες
  • Αναφορές
  • Επικεφαλίδες
  • Κώδικα
  • Εικόνες
  • Συλλογές
  • Shortcodes
  • Στήλες
  • Κουμπιά
  • Widgets

Και ένα σωρό ενσωματώσεων ακόμα.Κάθε μπλοκ που φτιάχνετε μπορεί να λάβει τη δική του διάταξη και ρυθμίσεις. Και μπορείτε να τα αποθηκεύσετε ως επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ!

Gutenberg

Επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το νέο επεξεργαστή του WordPress είναι επαναχρησιμοποιήσιμα μπλοκ. Φανταστείτε τα ως ένα ολοκληρωμένο μπλοκ που μπορείτε να αποθηκεύετε μαζί με τις ρυθμίσεις του. Για παράδειγμα, αν έχετε φτιάξει μια ωραία διάταξη για την εισαγωγή των άρθρων του ιστολογίου σας, μπορείτε να την αποθηκεύσετε ως επαναχρησιμοποιούμενο μπλοκ.

Μετά, αρκεί απλά να μεταβείτε στην επιλογή Προσθήκη μπλοκ -> Επαναχρησιμοποιούμενο για να επιλέξετε το επαναχρησιμοποιούμενο μπλοκ εισαγωγής. Πόσο τέλειο είναι αυτό!

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά βασικό παράδειγμα, αλλά μπορείτε να φανταστείτε πολύ πιο σύνθετες χρήσεις γι’ αυτό! Τι θα λέγατε για ένα πρότυπο άρθρου πολλών στηλών με υπέροχη τυπογραφία για αναρτήσεις ιστολογίου που σκοτώνουν; Ή ίσως μια πλήρη συλλογή, όπου χρειάζεται απλώς να σύρετε τις εικόνες. Κι αν θέλετε να αλλάξετε μία από τις εικόνες, θα χρειαστεί να το κάνετε μόνο μία φορά επειδή κάθε στιγμιότυπο θα ενημερωθεί μόλις πατήσετε το κουμπί Αποθήκευση.

Φυσικά, οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να το εκμεταλλευτούν αυτό, έτσι είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθούν μερικά σπουδαία μπλοκ που θα κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Δεν υπάρχει όριο σε αυτό. Αυτό έγινε εφικτό επειδή ο νέος επεξεργαστής μπλοκ στο WordPress 5.0 μας δίνει τον πλήρη έλεγχο όλων των μεμονωμένων μπλοκ.

Συμπέρασμα για το τι είναι ο Gutenberg;

Κωλυσιεργία τέλος: έχει φτάσει ένας νέος επεξεργαστής WordPress. Είμαστε έτοιμοι για αυτόν, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε κι εσείς. Ο νέος επεξεργαστής μπλοκ θα χρειαστεί ίσως λίγο χρόνο μέχρι να γίνει συνήθεια και θα μπορούσε να αχρηστεύσει κάποια πράγματα, αλλά στο τέλος θα έχουμε ένα πολύ πιο εξορθολογισμένο περιβάλλον με πολλές ωραίες δυνατότητες στο μέλλον.

Δεν είστε έτοιμοι να εγκαταστήσετε το WordPress 5.0; Ή θέλετε το WordPress 5.0, αλλά όχι τον νέο επεξεργαστή μπλοκ μέχρι να είναι πιο σταθερός; Δεν υπάρχει πρόβλημα, εγκαταστήστε το plugin Classic Editor. Αλλά ξεκινήστε με το WordPress 5.0 σε μια δοκιμαστική εγκατάσταση – ορίστε πως να δοκιμάσετε το WordPress.

Παίξτε μαζί του, δείτε πως ανταποκρίνεται ο ιστότοπός σας. Προσθέστε κάθε πρόβλημα που βρίσκετε στο GitHub του Gutenberg: πράγματα που δεν λειτουργούν ή θα έπρεπε να λειτουργούν καλύτερα.

Για την DreamWeaver.Gr

Θανάσης Δαβαλάς

 

Υ.Γ. Κάποιες ανησυχίες για το πως θα επηρεάσει ο νέος editor τα κείμενα και τις όποιες διαρρυθμίσεις έχουν γίνει σε αυτά για λόγους προώθησης ιστοσελίδων ( seo ) πιστεύω ότι είναι αβάσιμες. Ήδη η Yoast , με το κορυφαίο seo εργαλείο κατά την ταπεινή μου γνώμη για το wordpress,  που πάνω σε κείμενα τους στηρίζεται και το άρθρο αυτό έχει ενημερώσει και διαβεβαιώσει για την συμβατότητα της με τον GutenBerg editor .

Η  προσωπική μου άποψη ότι κανένα κόλπο , είτε σε επίπεδο white hat seo πόσο δε μάλλον σε επίπεδο black hat seo  ορισμένες φορές , δεν πρόκειται να καλύψει το χάσμα μεταξύ ενός ενδιαφέροντος κειμένου που τραβάει την προσοχή άρα και την παραμονή και επιθυμία του επισκέπτη να το διαμοιράσει με ένα κείμενο που έχει ακολουθήσει όλα τα tips & tricks που κυκλοφορούν και εφαρμόζονται στην διαδικασία προώθησης μιας ιστοσελίδας

Rate this post
Close Popup