Δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου

Δημιουργία ιστοσελίδας μόνος μου με wordpress

Κεφάλαιο 4 Δημιουργία κατηγοριών και ετικετών

Στα τελευταία μας posts ασχολούμαστε με το wordpress 5.0 συνθέτοντας τμηματικά την ύλη της 2η έκδοση του βιβλίου μας για το wordpress από τις εκδόσεις Φυλάτος ευχόμενοι να γίνει και αυτό best seller όπως η 1η έκδοση του βιβλίου μας στο Public και αλλού.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία μιας ιστοσελίδας μόνος σας με την χρήση wordpress που είναι η δημιουργία κατηγοριών και ετικετών.

Το πλέον χρήσιμο χαρακτηριστικό του WordPress είναι η δυνατότητα της οργάνωσης περιεχομένου με τη μέθοδο της ταξινόμησης.

Στο WordPress υπάρχουν 4 προεπιλογές ταξινόμησης. Εμείς θα επικεντρωθούμε στην παρουσίαση μόνο των 2 σημαντικότερων: των κατηγοριών και των ετικετών.

Σε ένα από τα προηγούμενα κεφάλαια, αναφερθήκαμε στις διαφορές Σελίδων και Δημοσιεύσεων, όπου τονίσαμε ότι η κυριότερη είναι η δυνατότητα οργάνωσης των Άρθρων μέσω της χρήσης Κατηγοριών και Ετικετών.

Στο παρόν κεφάλαιο, θα εμβαθύνουμε στη χρήση των Κατηγοριών και Ετικετών σε μία ιστοσελίδα WordPress, φροντίζοντας να αναδείξουμε τη σημαντικότητα τους.

Ξεκινάμε με το γιατί είναι χρήσιμες οι κατηγορίες και οι ετικέτες.

Το ιστολόγιο http://dreamweaver.gr/dreamweaver-blog.php είναι ιδανικό παράδειγμα για τον τρόπο χρήσης κατηγοριών στο WordPress.

H ιστοσελίδα της Dreamweaver.Gr είναι σχεδιασμένη με WordPress και είναι εύκολα διακριτό το ότι σε κάθε μία από τις ενότητες κατά την πλοήγηση, αντιστοιχεί μία κατηγορία στην ιστοσελίδα. Οπότε, όταν κλικάρετε για παράδειγμα σε μία από τις κατηγορίες, θα εμφανιστεί μια ροή δημοσιεύσεων, οι οποίες έχουν επισημανθεί ως μέρος αυτής της κατηγορίας.

 

 

Οι ετικέτες είναι λίγο πιο πολύπλοκο να εντοπιστούν, ωστόσο στην κάτω πλευρά μπορείτε να διακρίνετε ετικέτες επίσης για κάθε ένα από τα άρθρα.

 

Κάθε άρθρο μπορεί να διαθέτει πολλαπλές κατηγορίες και ετικέτες.

Πέραν από το ότι η χρήση κατηγοριών και ετικετών καθιστά την πλοήγηση στην ιστοσελίδα απείρως ευκολότερη, οι ιστοσελίδες που έχουν δομηθεί καθ’ αυτόν τον τρόπο είναι οι αγαπημένες των μηχανών αναζήτησης.

Ειδικά στα ηλεκτρονικά καταστήματα , αν κατασκευάσετε το eshop σας με  το πρόσθετο woocommerce και παρότι το περιβάλλον του  έχει κάποιες διαφορές με την φιλοσοφία όμως να παραμένει η ίδια, το να έχετε τα προιόντα σας και την σελίδα που έχει κάθε από αυτό με τα σωστά tags / ετικέτες θα βοηθήσει επίσης στην ευρετηρίαση τους από το google και τις άλλες μηχανές αναζήτησης  σημαντικά.

Τις καθιστά πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και αυτό συμβάλλει στην βελτιωμένη εμπειρία του χρήστη, που είναι και ο κατεξοχήν στόχος των μηχανών αναζήτησης.

Η συγκεκριμένη τακτική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην διαδικασία προώθησης μιας ιστοσελίδας γιατί παρέχει στο google και στις άλλες μηχανές αναζήτησης , όπως και στον χρήστη – επισκέπτη της ιστοσελίδας μας, ενδείξεις για το τι αφορά και επιτρέπει την καλύτερη ευρετηρίαση της στα διάφορα search engines.

Ας δούμε τώρα πως μπορούν να ενσωματωθούν κατηγορίες και ετικέτες στην ιστοσελίδα μας στο WordPress.

Δημιουργία Κατηγοριών

 Ξεκινήστε οδηγώντας το ποντίκι πάνω από το Άρθρα και κλικάρετε στο Κατηγορίες.

Πληκτρολογήσετε τον τίτλο της Κατηγορίας σας και κλικάρετε στο κουμπί Προσθήκη κατηγορίας.

Δημιουργήστε έναν ικανοποιητικό αριθμό κατηγοριών, για να εξοικειωθείτε με τον τρόπο λειτουργίας τους και στη συνέχεια δείτε τις ετικέτες.

Δημιουργία Ετικετών

 Μπορείτε να προσθέσετε ετικέτες με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να πάτε πάνω από το Άρθρα και να κλικάρετε στο Ετικέτες. Στη συνέχεια προσθέτετε ετικέτες όπως ακριβώς κάναμε και με τις Κατηγορίες.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσθέσετε ετικέτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του Άρθρου. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο φιλικό στο χρήστη, καθώς μπορείτε να το κάνετε όσο ακόμα γράφετε το περιεχόμενο του άρθρου και το έχετε φρέσκο στη μνήμη σας.

Τώρα σας προτείνουμε να συνεχίσετε προσθέτοντας ένα άρθρο, ώστε να εξοικειωθείτε με την προσθήκη κατηγοριών και ετικετών για κάθε άρθρο ξεχωριστά.

 

Ενώ λοιπόν βρίσκεστε μέσα στο Άρθρο, μπορείτε να δείτε ότι οι κατηγορίες που προσθέσατε βρίσκονται στην δεξιά πλευρά (εάν δεν βλέπετε επιλογές στα δεξιά, πατήστε στο επάνω μέρος της οθόνης, στις ρυθμίσεις – στο εικονίδιο με το γρανάζι-, για να  εμφανιστούν). Παρατηρήστε ότι υπάρχει η επιλογή να προσθέσετε μια κατηγορία και από εδώ.

Από εδώ λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε στο άρθρο σας τις κατηγορίες και με παρόμοιο τρόπο και τις ετικέτες. Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο Ενημέρωση (εάν έχετε ήδη δημοσιεύσει το άρθρο σας) ή στο Δημοσίευση.

Μένει λοιπόν να δούμε πώς γίνεται να κάνουμε προβολή των άρθρων που βρίσκονται σε κάποια κατηγορία, αλλά και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τις κατηγορίες στο μενού μας.

Για την προβολή, λοιπόν, του περιεχομένου μιας κατηγορίας, ο ευκολότερος τρόπος είναι από τον Πίνακα Ελέγχου, στα Άρθρα και τις Κατηγορίες. Πηγαίνοντας τον κέρσορα πάνω σε μια κατηγορία, εμφανίζονται επιλογές. Η επιλογή στην οποία θα κάνετε κλικ είναι εκείνη με το όνομα Προβολή.

 

 

Στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας, βρίσκεται ο άμεσος σύνδεσμος της κατηγορίας που προβάλλετε.

Για την προσθήκη μιας κατηγορίας ως στοιχείο στο μενού, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Στον Πίνακα Ελέγχου, τοποθετήστε τον κέρσορα επάνω στο Εμφάνιση. Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο μενού.

Στην αριστερή πλευρά της οθόνης, ξεδιπλώστε τις κατηγορίες κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη λέξη, και επιλέξτε ποιες κατηγορίες επιθυμείτε να προσθέσετε. Στη συνέχεια πατήστε Προσθήκη στο μενού.

 

 

 ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 Το WordPress μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε δομή στις κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, μας επιτρέπει να ορίσουμε Γονικές κατηγορίες.

Παραδείγματος χάριν, έχοντας δημιουργήσει μια κατηγορία «Εκδηλώσεις», κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μιας δεύτερης κατηγορίας με όνομα πχ «Καλοκαιρινές εκδηλώσεις», το WordPress μας επιτρέπει να ορίσουμε ως γονική κατηγορία την «Εκδηλώσεις». Ουσιαστικά με τον παραπάνω τρόπο ορίσαμε πως η «Καλοκαιρινές εκδηλώσεις» είναι υποκατηγορία της «Εκδηλώσεις».

Έχοντας ορίσει την παραπάνω δομή, εάν εντάξουμε ένα άρθρο στην κατηγορία «Καλοκαιρινές εκδηλώσεις», το WordPress θα την εντάξει ταυτόχρονα και στην «Εκδηλώσεις», καθώς είναι η γονική κατηγορία.

Ένα βασικό σημείο στην διαδικασία κατασκευής μιας ιστοσελίδας είναι το menu / κατηγορίες. Αυτό έχοντας μια σωστή δενδροειδή δομή όπου μπορείτε να φανταστείτε τις κατηγορίες σαν τα κλαδιά και τις υποκατηγορίες σαν τα φύλλά θα παρέχουν χρηστικότητα στον πελάτη – επισκέπτη της ιστοσελίδας σας ενώ θα βοηθήσουν και στην ευρετηρίαση τους από τις διάφορες μηχανές αναζήτησης. Παράλληλα ο web designer σας γνωρίζοντας την δομή θα μπορέσει να κάνει ένα πληρέστεριο προσχέδιο τόσο για την πρώτη σελίδα όσο και για τις εσωτερικές.

 

Rate this post
Close Popup