Άσχημο web design ; Μάλλον επιτυχημένο vs αποτυχημένο

Άσχημο web design ; Μάλλον επιτυχημένο vs αποτυχημένο

4 “άσχημα” Sites που Βγάζουν Εκατομμύρια (και Τι Μπορούμε να Μάθουμε Από Αυτά)

Είναι σημαντικός ο όμορφος σχεδιασμός κατά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας;

Αν κοιτάξετε την επιτυχία που έχουν μερικά από τα πιο δημοφιλή sites στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσετε ότι η επιτυχία τους αποτελεί θέμα συζήτησης. Ναι, πολλά sites έχουν πολύ όμορφο web design , αλλά μερικά από τα πιο γνωστά sites, αισθητικά έχουν μείνει πίσω, όσον αφορά τουλάχιστον την μορφή και την λειτουργία τους.

Και το παράδοξο είναι ότι οι επισκέπτες τους δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το γεγονός αυτό.

Ο απλός σχεδιασμός έχει ένα πλεονέκτημα. Τα συνηθισμένα sites έχουν ένα είδος οικείας κομψότητας, το οποίο χαμηλώνει άμεσα την έμφυτη καχυποψία των ανθρώπων και λέει, “Είμαστε απλά σαν και εσάς!”

Στην πραγματικότητα, αυτά τα “άσχημα” sites έχουν κερδίσει ένα φανατικά πιστό κοινό με τα χρόνια, κάτι που κάνει τους ιδιοκτήτες τους να μην σκέφτονται καν οποιοδήποτε είδος αναβάθμισης του σχεδιασμού τους. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν ένα site το οποίο μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστο στην όψη αλλά είναι απίστευτα εύκολο στην χρήση και στην κατανόηση.

Εδώ είναι τέσσερα τέτοια sites, όπως και κάποια πράγματα που μπορούμε να διδαχθούμε από αυτά:

eBay

Σε αντίθεση με τα σημερινά στάνταρ, το eBay έκανε τα πάντα λάθος. Το 1997, γέμισαν το site με μπάνερς, επιλογές περιήγησης και ένα ακατάστατο λογότυπο το οποίο δεν ακολουθούσε τους κανόνες σχεδιασμού ενός καλού λογότυπου.

Σήμερα, έχουν απαλύνει τον χρωματικό σχεδιασμό που ήταν λες και προερχόταν από μια τάξη νηπιαγωγείου, κατήργησαν τα μπάνερς, παρέχουν πιο ξεκάθαρες επιλογές δράσης στην αρχική σελίδα τους και το λογότυπο τους παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο.Παρόλα αυτά παραμένει σχετικά άσχημο.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το eBay:

Οι σελίδες του EBay είναι σχεδιασμένες να σας μεταφέρουν στα προϊόντα τα οποία θέλετε να αγοράσετε, όσον τον δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό δεν γίνεται απλά επειδή αυτός είναι ο πιο επικερδής τρόπος. Είναι αυτό το οποίο έρχονται να κάνουν οι άνθρωποι στο eBay: να αγοράσουν πράγματα. Το EBay το γνωρίζει αυτό, άρα ολόκληρο το website είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να τους βοηθήσει.

Αν χρησιμοποιείτε ένα site ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό είναι ένα καλό μοντέλο προσέγγισης, επειδή σχεδόν όλοι το καταλαβαίνουν. Ακόμα και ογδοντάχρονες γιαγιάδες ενισχύουν την σύνταξη τους πουλώντας πράγματα στο eBay — και καταλαβαίνετε ότι αν μια γιαγιά μπορεί να χρησιμοποιήσει το website, τότε το site μάλλον κάνει κάτι καλά!

Γιαυτό και εμάς στην dreamweaver.gr όσο αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος η απλότητα στην χρήση αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μας.

PlentyOfFish

Θεωρείται το πιο δημοφιλές site για ραντεβού στις Η.Π.Α και τον Καναδά, αν όχι και σε όλον τον κόσμο. Το PlentyOfFish μπορεί να καυχιέται ότι έχει 20,000 καινούριες εγγραφές καθημερινά και 11 εκατομμύρια περίπου ενεργούς χρήστες. Το 2008, το website κέρδισε πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, απασχολώντας πολύ λίγους εργαζόμενους. (Πηγή: Wikipedia)

Α, ανέφερα ότι είναι δωρεάν;

Το PlentyOfFish δεν φαίνεται να έχει την εντυπωσιακή τεχνολογία ή το βάθος του Match.com για παράδειγμα, αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Βγάζει λεφτά από την πώληση διαφημίσεων όπως και από αναβαθμισμένες συνδρομές για να βάλει τοπικούς καταλόγους στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το PlentyOfFish:

Αν αγνοήσουμε όλη την φασαρία από τα ραντεβού, το PlentyOfFish είναι βασικά μια τεράστια διαδικτυακή κοινότητα, και όπως συμβαίνει με όλες τις διαδικτυακές κοινότητες, η αξία του έγκειται στο μέγεθος του. Ο λόγος που αυτό το δωρεάν μοντέλο δουλεύει τόσο καλά είναι επειδή ενθαρρύνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εγγραφούν.

Αν ξεκινάτε μια διαδικτυακή κοινότητα, ίσως θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε μια παρόμοια στρατηγική. Αντί να επενδύσετε χρόνο και χρήμα στην δημιουργία ενός φανταχτερού και εντυπωσιακού website το οποίο δουλεύει καλύτερα από τους ανταγωνιστές σας, απλά εστιάστε στο τι πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι: το να έχουν πολλούς ανθρώπους τριγύρω τους. Και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αν καταφέρετε να το κάνετε δωρεάν.

Google

Μπορούμε να αποκαλέσουμε το Google “άσχημο;”

Ίσως ναι, ίσως όχι, αλλά είναι σίγουρο σπαρτιάτικο. Για πολλά χρόνια, αμέτρητοι ανταγωνιστές δοκίμασαν να δημιουργήσουν σχέδια με περισσότερο στυλ και πλούσια χαρακτηριστικά, αλλά το Google τα ξεπερνάει όλα, παραμένοντας ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των μηχανών αναζήτησης.

Στην πραγματικότητα, το Google φαίνεται να περηφανεύεται για τον μίνιμαλ σχεδιασμό του. Και γιατί όχι; Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή websites στον κόσμο, και το 2009, είχε έσοδα περίπου $24 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι φαίνεται ότι λειτουργεί σωστά σε αυτήν  την περίπτωση.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το Google:

Αφαιρέστε τα περιττά στοιχεία.

Όταν ξεκίνησε το Google για πρώτη φορά, ο απλός σχεδιασμός του ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του που το έκανε ιδιαίτερα ελκυστικό. Όλοι οι άλλοι είχαν φορτωμένες αρχικές σελίδες με στυλ πύλης, όπως το Yahoo, και ο κόσμος ανακουφίστηκε όταν είδε μια τόσο απλή σελίδα.

Και αυτό είναι ένα μάθημα που ισχύει σε πολλά περισσότερα και όχι μόνο στην αναζήτηση. Για παράδειγμα:

  • Αν οι επισκέπτες έρχονται στο website σας αναζητώντας μια προσφορά τιμής, θα μπορούσατε να κάνετε την αρχικής σελίδα σας μια αριθμομηχανή, ρωτώντας τους επισκέπτες σας τις απαραίτητες ερωτήσεις, δίνοντας στην συνέχεια μια εκτίμηση
  • Αν το κοινό σας αποτελείται κυρίως από αρχάριους, οι οποίοι αναζητούν πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσατε να δημοσιεύσετε για το θέμα σας έναν οδηγό PDF για αρχάριους στην αρχική σας σελίδα
  • Αν οι άνθρωποι έρχονται στο website σας έτσι ώστε να προγραμματίσουν μια συνάντηση, θα μπορούσατε να κάνετε την αρχική σας σελίδα ένα ημερολόγιο, όπου θα μπορούν να κάνουν κλικ σε μια μέρα και να προγραμματίζουν μια συγκεκριμένη ώρα

Το κλειδί είναι να βρείτε τι εργασία θέλει να πραγματοποιήσει το κοινό σας και στην συνέχεια να κάνετε το website σας να εστιάσει εκεί.

Μπορείτε πάντα να αυξήσετε την πολυπλοκότητα όταν γίνουν πελάτες ή συνδρομητές. Για παράδειγμα, το Google μπορεί να έχει μια πολύ απλή αρχική σελίδα, αλλά αν κάνετε εγγραφή και δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, μπορεί να την προσαρμόσετε με έναν αριθμό widgets, κάνοντας την όσο πολύπλοκη επιθυμείτε.

Το σημαντικό σημείο φυσικά, είναι ότι μπορεί να γίνει πιο πολύπλοκο μόνο αφού κάνετε εγγραφή. Αυτό αποτρέπει την σύγχυση στους νέους χρήστες, ενώ δίνει ταυτόχρονα στους πιο έμπειρους πελάτες την δυνατότητα να κάνουν οτιδήποτε θέλουν.

Craigslist

Το Craigslist έχει παραμείνει σχετικά ίδιο από το 1995, διευρύνοντας μόνο τα όρια του έτσι ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες πόλεις και χώρες.

Αυτό που κάνει τόσο δημοφιλές το Craigslist είναι οι ξεκάθαρες κατηγορίες του. Στην πραγματικότητα, ίσως γνωρίζετε κάποιον που βρήκε μια δουλειά, ένα διαμέρισμα ή ανακάλυψε κάτι πολύτιμο, το οποίο κάποιος απλά θα το είχε πετάξει. Κάντε κλικ πάνω στην πόλη σας, βρείτε αυτό που θέλετε και τελειώστε την συναλλαγή.

Χωρίς μπάνερ, χωρίς φανταχτερά λογότυπα, τίποτα. Είναι αυτό το είδος εμπειρίας μπες- βγες το οποίο κάνει τους ανθρώπους να επιστρέφουν στο site αγγελιών συνεχώς.

Τι μπορούμε να μάθουμε από το Craigslist:

Μπορούμε να αποκαλέσουμε το Craigslist “άσχημο;”

Ναι θα μπορούσαμε αναντίλεκτα.

Μέχρι σήμερα, το Craigslist παραμένει δημοφιλές επειδή οι κατηγορίες του είναι τόσο ευκολονόητες, και απλά παίρνει λίγα δευτερόλεπτα για να βρείτε αυτό που θέλετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε συνδρομή, να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο ή να ψάξετε πολύ για να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Απλά δουλεύει. Σίγουρα, είναι άσχημο, αλλά το Craigslist λειτουργεί σύμφωνα με το μοντέλο “Αν δεν είναι σπασμένο, μην το επιδιορθώσεις”. Ο σχεδιασμός του δεν έχει αλλάξει για παραπάνω από 10 χρόνια, και εφόσον συνεχίζει να αναπτύσσετε, δεν θα αλλάξει ούτε στα επόμενα 10.

Αυτό είναι το όφελος του να οργανώνετε το site σας από την αρχή.

Σκεφτείτε την λειτουργία πρώτα και μετά την Αισθητική

Επομένως, μήπως πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε να ελέγχετε εξονυχιστικά κάθε εικόνα του site σας και να δώσετε σε όλους τους συνδέσμους σας  μια απόχρωση από την δεκαετία του  90;

Βασικά… όχι. Μην το κάνετε.

Πρέπει, παρόλα αυτά, να εστιάσετε κυρίως στην λειτουργία. Βρείτε για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί οι χρήστες σας, και στην συνέχεια βοηθήστε τους.

Για το Google, είναι, “αναζήτηση.” Για το eBay, είναι, “αγορά (‘η πώληση) πραγμάτων.” Για το PlentyOfFish, είναι, “η εύρεση ενός ραντεβού.”

Επομένως, σκεφτείτε το:

Γιατί ήρθαν οι επισκέπτες σας στο website σας;

Και πως μπορείτε να δημιουργήσετε έναν σχεδιασμό που να τους βοηθάει;

Δώστε μια απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, και δεν θα έχει σημασία αν το website σας είναι “άσχημο” ή όχι. Θα είστε στον σωστό δρόμο για έναν άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα όσο αφορά το web design.

Για την dreamweaver.gr

Θανάσης Δαβαλάς

 

Rate this post
Close Popup